Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τα ...περίεργα σχέδια της CIA



    Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η CIA ετοίμαζε κάποιες τρομακτικές κούκλες με τη μορφή του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σκοπός τους ήταν να τις διανείμει στο Αφγανιστάν για να φοβίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες για την Αλ Κάιντα!




Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής χρησιμοποιούν παράδοξα μέσα για να διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο.
Στο παρελθόν, ο οργανισμός έχει...κατά καιρούς επιστρατεύσει χιουμοριστικά, παράξενα, ή απλά εκκεντρικά σχέδια για να καλύψει διάφορες αποστολές. Στη δεκαετία του 1960 και του '70, οι διαταγές για αυτά τα πράγματα συχνά έρχονταν κατευθείαν από κορυφαίους αξιωματούχους της CIA. Τέτοιες συμπεριφορές επέμεναν σε ορισμένα μέρη του οργανισμού, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρχε μία ιστορία που αφηγήθηκε ένας εκπαιδευτής, σύμφωνα με την οποία η CIA είχε βάλει διαφήμιση σε μια εφημερίδα της Κεντρικής Αμερικής, ισχυριζόμενη ότι είναι από την τοπική σοβιετική πρεσβεία. Η πρεσβεία πλήρωνε για τις νεκρές γάτες, σύμφωνα με τη διαφήμιση.Οι ντόπιοι κατέφθασαν με τις εν λόγω γάτες για να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά οι Σοβιετικοί τους έδιωξαν. Θυμωμένοι, άρχισαν να πετούν νεκρές γάτες πάνω στην σοβιετική πρεσβεία.
Μπορεί να υπάρχουν πολλές ιστορίες κατασκόπων αλλά και φήμες. Ιδού όμως τρία σχέδια της CIA για τα οποία υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία:

Πορνοταινίες

Στη δεκαετία του 1950, η CIA έκανε την παραγωγή μιας πορνογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό που έμοιαζε στον πρόεδρο της Ινδονησίας Σουκάρνο. Η ιδέα ήταν να δυσφημίσει τον Σουκάρνο στα μάτια των συμπατριωτών του, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα από το 1976 του Joseph Burkholder Smith, αξιωματικού της CIA, καθώς ο ηγέτης της Ινδονησίας θεωρήθηκε ως μη επαρκώς φιλοδυτικός εκείνη την εποχή. Η ταινία, με τίτλο «Happy Days» έγινε, και δημιουργήθηκαν φωτογραφίες της «δράσης» για διανομή στην περιοχή, αλλά δεν είναι σαφές αν ποτέ πραγματικά τις μοίρασαν. Σύμφωνα με μια ιστορία της Washington Post από το 2010, η CIA σκέφτηκε να κάνει κάτι παρόμοιο με έναν σωσία του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της πορείας προς την εισβολή στο Ιράκ το 2003, αλλά το σχέδιο αυτό παρέμεινε στις συζητήσεις.

Γατούλα κοριός

Η CIA εμφύτευσε έναν «κοριό» σε μια γάτα, σε μια προσπάθεια να κρυφακούσει υποτιθέμενους Σοβιετικούς πράκτορες, σύμφωνα με μια έκθεση του οργανισμού από το 1967, που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας. Έχοντας δημιουργήσει με επιτυχία έναν τετράποδο κοριό, ο οργανισμός πήρε τη γάτα για να την ελέγξει σε ένα πάρκο της Ουάσιγκτον. Οι άντρες προσπάθησαν να την κατευθύνουν προς ένα παγκάκι στο πάρκο, όπου συνομιλούσαν δύο άντρες, αλλά δυστυχώς ένα ταξί πάτησε τη γάτα προτού να καταφέρει να φτάσει εκεί, σύμφωνα με τον Victor Marchetti, πρώην ειδικό βοηθό του διευθυντή της CIA. Ένα πράγμα που έμαθαν οι τεχνικοί του οργανισμού είναι ότι οι γάτες αποφασίζουν μόνες τους και είναι δύσκολο να τις τοποθετήσεις κοντά σε μυστικές συνομιλίες. Η έκθεση του 1967 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη της προσέγγισης «δεν θα ήταν πρακτική».

Δολοφονικό κοχύλι

Πιθανώς το πιο διάσημο σχέδιο της CIA να μην ήταν ένα σύστημα, αλλά πολλά: η επιχείρηση Mongoose, η μυστική επιχείρηση κατά του Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.Ξεκινώντας από την κυβέρνηση Κένεντι, στον απόηχο του Κόλπου των Χοίρων, η επιχείρηση Mongoose, επίσης γενικά γνωστή και ως «Cuban Project», εξέτασε την τοποθέτηση μιας βόμβας μέσα σε ένα κοχύλι, σε μια περιοχή όπου ήταν γνωστό ότι ο Κάστρο έκανε καταδύσεις. Η ιδέα απορρίφθηκε μετά από μια εσωτερική συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα όπως το αν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί ότι ο Κάστρο θα σήκωνε το κοχύλι, σύμφωνα με το κλασικό βιβλίο του δημοσιογράφου Τόμας Πάουερ για τον πρώην αρχηγός της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, «Ο Χελμς και ο οργανισμός: ο άνθρωπος που φύλαγε τα μυστικά».

Στη συνέχεια, οι τεχνικοί του οργανισμοί σκέφτηκαν να δώσουν στον Κάστρο ένα δώρο: μία δηλητηριασμένη στολή. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να δημιουργήσουν μια μολυσμένη με σπόρια μυκήτων στολή, με στόχο να προκαλέσουν μια χρόνια πάθηση του δέρματος. Αλλά αυτό το σχέδιο ναυάγησε και σε πρακτικά προβλήματα και τελικά η στολή καταστράφηκε.

http://www.csmonitor.com/USA/DC-Decoder/Decoder-Buzz/2014/0620/Bin-Laden-demon-toy-and-three-other-wacky-CIA-plots


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ