Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου η εξισωτική αποζημίωση σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Αμεσα θα καταβληθεί στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους το ποσό που απομένει προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα δοθεί το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαθέσιμη αρχική πίστωση για την πρώτη δόση ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν ήδη σε παραγωγούς 60,5 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, το επόμενο διάστημα- και αφού λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με 7.000 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής στην παρούσα φάση- θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση της αποζημίωσης ύψους 57 εκατ. Ευρώ.

Στο σύνολό της η εξισωτική αποζημίωση είναι 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν υποβληθεί περίπου 100.000 αιτήσεις. Το πρόβλημα που είχε προκύψει με τους 7.000 κτηνοτρόφους είχε σχέση με τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, πολλά βοσκοτόπια κρίθηκαν μη επιλέξιμα, λόγω της μη βόσκησης αυτών από κοπάδια κτηνοτρόφων. Αυτό συνέβη λόγω της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας έναντι ΕΕ να προχωρήσει στον προσδιορισμό των εκτάσεων βοσκοτόπων που θεωρούνται επιλέξιμοι για την εξισωτική αποζημίωση. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αιτήσεις με εκτάσεις σε βοσκότοπους που είχαν αλλάξει χαρακτήρα (π.χ βλάστηση με δασικά είδη και άρα μη επιλέξιμες) και ως εκ τούτου να μην μπορούν να γίνουν δεκτές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) εντατικοποιεί τους διασταυρωτικούς ελέγχους στους κτηνοτρόφους με κριτήριο τον αριθμό των ζώων που κατέχουν και δηλώνουν για να λάβουν εξισωτική καθώς και την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν στον ΕΛΟΓΑΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ