Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1936 δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1504 – Στην Ιρλανδία, οι Φιτζέραλντ με επικεφαλής τον 8ο κόμη του Κίλντεαρ νικούν τους ντε Μπεργκ στη μάχη του Νόκτου.

1561 – Η 18χρονη βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ επιστρέφει στη Σκωτία μετά από 13 χρόνια παραμονής στη Γαλλία.

1692 – Στο Σάλεμ, πέντε γυναίκες και ένας ιερέας εκτελούνται με την κατηγορία της εξάσκησης μαγείας.

1812 – Μάχη του Σμόλενσκ. (Ρωσική εκστρατεία Μεγ. Ναπολέοντος).

1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Έλληνες αγωνιστές υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη νικούν τον Ιμπραήμ στο Βασαρά Λακωνίας. Η πολιορκία είχε ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου.

1839 – Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτογραφική μέθοδος του Λουί-Ζακ Νταγκέρ, γνωστή ως δαγκεροτυπία.

1849 – Επτάνησα: Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας τοπικό επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας.

1905 – Στη Ρωσία ο Τσάρος Νικόλαος Β' κάνει ένα μικρό βήμα προς τη συνταγματική μοναρχία, καθιερώνοντας αντιπροσωπευτική συνέλευση με το όνομα Δούμα.

1909 – Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στην αγωνιστική πίστα της Ινδιανάπολης.

1909 – Η κυβέρνηση αποδέχεται έναν από τους πιο βασικούς όρους των επαναστατών και συμφωνεί στην απομάκρυνση των πριγκίπων από τον ελληνικό στρατό.

1910 – Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη βεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους ετοιμασίες στα ελληνικά σύνορα.

1911 – Στη Μεγάλη Βρετανία, το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών ανακοινώνει ότι λύνει την απεργία επειδή μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιήθηκε.

1912 – Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται γύρω από το Αφιόν Καραχισάρ, καθώς και στο βόρειο τμήμα του Δορυλαίου.

1914 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Κατάληψη των Βρυξελλών από το γερμανικό στρατό.

1914 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπογράφει τη Διακήρυξη της Ουδετερότητας, με την οποία σκόπευε να κρατήσει τις ΗΠΑ εκτός του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1916 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια: Οι Γερμανο-Βουλγαρικός στρατός κυριεύει το Σιδηρόκαστρο.

1919 – Το Αφγανιστάν αποκτά ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Λήγει η μάχη του Αρτίζ Νταγ, μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Συντάγματα Πεζικού.

1923 – Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1928 – Εκλογές στην Ελλάδα επαναφέρουν στην αρχή τον Ελ. Βενιζέλο.

1931 – Αποκαθιστάται η οικονομία της Γερμανίας, με την υπογραφή της συμφωνίας περί παγώματος των γερμανικών οφειλών προς τράπεζες του εξωτερικού.

1933 – Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι συναντάται με τον Αυστριακό καγκελάριο Ντόλφους.

1934 – Μετά το θάνατο του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας στρατάρχου Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει τη γενική εξουσία ονομαζόμενος αρχηγός «Φύρερ» του γερμανικού Ράϊχ.

1939 – Η Ναζιστική Γερμανία στέλνει 14 υποβρύχια στο Βόρειο Ατλαντικό και συγκεντρώνει σλοβακικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα.

1940 – Αυθόρμητοι λαϊκοί έρανοι για την αναπλήρωση της «Έλλης» ξεκινούν σε όλη τη χώρα.

1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη επιδρομή της Διέππης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.

1942 – Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1943 – Ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνομολογούν τη Συμφωνία του Κεμπέκ.

1945 – Στο Βιετνάμ οι Βιέτ Μιν, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μιν, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.

1953 – Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

1955 – Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Νταϊάν, στοιχίζουν τη ζωή σε 200 άτομα.

1958 – Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη. Η Γερμανία εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρισμένη. Το καθεστώς αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989).

1960 – Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.

1962 – Ο ΟΗΕ σχεδιάζει την πραγματοποίηση συνέλευσης για τα δικαιώματα των γυναικών.

1965 – Στο Ισραήλ, ταραχές και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Ρολφ Πάουλς, του πρώτου Γερμανού πρεσβευτή στη χώρα.

1973 – Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.

1974 – Αττίλας ΙΙ: Τελευταία ημέρα τουρκικών επιχειρήσεων με κατάληψη του 36% του κυπριακού εδάφους. Δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Κύπρο Ρότζερ Ντέϊβις.

1979 – Η Καμπότζη κατηγορεί τον ηγέτη των Κόκκινων Χμερ, Πολ Ποτ, για γενοκτονία.

1981 – Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίπτουν δυο λιβυκά, όταν τα τελευταία ανοίγουν πυρ πάνω από το βόρειο τμήμα του Κόλπου της Σύρτης.

1981 – Ο Αμερικανός Renaldo Nehemiah σπάει στη Ζυρίχη το φράγμα των 13 δευτερολέπτων στα 110μ εμπόδια με 12.93.

1988 – Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.

1989 – Ο Πολωνός Πρόεδρος Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας τον Ταντέους Μαζοβιέσκι, που γίνεται ο πρώτος μη κομμουνιστής πολιτικός μετά από 42 χρόνια.

1991 – Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούν πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που τελικά κατέρρευσε σε τρεις μέρες.

1992 – Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι πετρελαιοκηλίδες και οι φλεγόμενες επί βδομάδες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, προκαλούν μικρότερη οικολογική καταστροφή από την αναμενόμενη.

1992 – Στην Αλβανία αρχίζει η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ Χότζα.

1993 – Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην Στουτγκάρδη.

1993 – Πατέρας στα 78 του γίνεται ο γνωστός ηθοποιός Άντονι Κουίν.

1994 – Στην Αλγερία, 159 είναι οι νεκροί και 10.000 οι άστεγοι, από το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την πόλη Μασκάρα.

1994 – Στην Τουρκία, η Ένωση Γιατρών επιβεβαιώνει άνω των 500 κρουσμάτων χολέρας, διαψεύδοντας τις υγειονομικές αρχές που κάνουν λόγο για οξείες εντερικές διαταραχές.

1995 – Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο Σεράγεβο, σκοτώνονται τρεις Αμερικανοί διαπραγματευτές.

1995 – Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Peter McNeilly σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.

1996 – Στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση ευρείας κλίμακας.

1997 – Η οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή.

1999 – Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2001 – Η Εθνική Εφήβων στο πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας 8-7 την Κροατία στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

2001 – Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλαίν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002 – Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.

2002 – Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ