Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

Τα «μπαλώματα» του ΕΝΦΙΑ φέρνει εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, λόγω των πολλαπλών λαθών που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε σημεία παραλογισμού!

Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους οι χαμένοι από τον ΕΝΦΙΑ νικούν κατά κράτος τους κερδισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αρχικά, χαμένοι είμαστε όλοι μας που πληρώνουμε αυτόν τον φόρο, ενώ κερδισμένο είναι το ίδιο το κράτος.

Από την άλλη, όλοι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να βγουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που θα περιέχουν αλλαγές στον φόρο. Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, αυτοί που θα δουν μειώσεις θα είναι ελάχιστοι!

Ποιο βγαίνουν χαμένοι

Αρχικά όσοι έχουν τα χρήματα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ελάφρυνση, όπως γίνεται στον φόρο εισοδήματος που προβλέπεται έκπτωση 1,5%.

Ξενοίκιαστα: Χαμένοι βγαίνουν οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Παρά τις προσδοκίες ότι γι' αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση σχεδόν 30% (λέγεται ότι για το 2015 θα υπάρξει έκπτωση έως και 70%), τελικά οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πληρώσουν κανονικά, επειδή υπάρχουν ..τούβλα! Το οικονομικό επιτελείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να μαζέψουν τα στοιχεία με τα ακίνητα που δεν είναι νοικιασμένα και δεν έχουν ρεύμα μέσα σε διάστημα μισού μήνα, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία για τις 15 Σεπτεμβρίου, για τα νέα εκκαθαριστικά.

Ημιτελή: Όσοι έχουν ημιτελή ακίνητα έχουν λάβει «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό. Ο λόγος; Στο Ε9 γράφουν μεν ότι πρόκειται για ημιτελές, αλλά δεν αναφέρουν ότι δεν έχει ρεύμα. Έτσι, για να αποφύγουν τα χειρότερα στα ..γκισέ των τραπεζών, θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9! Για τα ημιτελή μάλιστα, αναμένονται διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο.

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Οι κερδισμένοι από τον ΕΝΦΙΑ είναι φυσικά λιγότεροι από τους χαμένους. Μεγάλος κερδισμένος είναι το ελληνικό δημόσιο, το οποίο βρήκε ένα φόρο που θα του αποδώσει 2,65 δις ευρώ.

Ιδιοκτήτες σε 4.000 οικισμούς: Οι κερδισμένοι από τους πολίτες θα είναι όσοι είδαν το εκκαθαριστικά «φουσκωμένα» και τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, αλλά εντός σχεδίου. Μια από τις βασικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε αυτούς τους ιδιοκτήτες θα αλλάξει ο υπολογισμός του φόρου. Το οικονομικό επιτελείο θα αντιπαραβάλει την αξία του φόρου που πλήρωσε το 2013 και αυτόν που του βρήκε φέτος. Αν πέρυσι με τον ΦΑΠ πλήρωσε λιγότερα, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την αξία του 2013. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αυτών των περιοχών έχει φέτος μικρότερο εκκαθαριστικό, θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ!

Το κέρδος για αυτούς τους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ: Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ ήρθε όχι μόνο «φουσκωμένος», αλλά «εκτοξευμένος»! Έτσι, πέραν των «τρελών» αξιών που υπολογίστηκε ο φόρος, τους ήρθε και ο συμπληρωματικός φόρος για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ! Με τις αλλαγές και το νέο εκκαθαριστικό που θα βγει, αν η αξία πέσει κάτω από το όριο των 300.000 ευρώ (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιθανό) τότε δεν θα υπάρχει συμπληρωματικός φόρος, άρα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος και από εκεί.

Ευπαθείς ομάδες: Κερδισμένοι θα πρέπει να θεωρούνται και όσοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να έχουν κάνει ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία ή εφορία ή γενικά έχουν οφειλές προς αυτά.

Αν αυτό περάσει, τότε οι δικαιούχοι θα είναι πολλοί περισσότεροι, μιας και οι μόνες προϋποθέσεις που θα μένουν για έκπτωση φόρου ή απαλλαγή θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια (9.000 ευρώ για άγαμο + 1.000 για κάθε παιδί) και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου (μέχρι 150 τ.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ