Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 14 Σεπτεμβρίου 1960 ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), από τα κράτη: Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.



81 - Ο Δομιτιανός γίνεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Τίτου.

326 - Η Αγία Ελένη ανακαλύπτει το λεγόμενο Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο (τον τάφο του Ιησού) στην Ιερουσαλήμ.

628 - Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786 - "Η νύχτα των τριών Χαλίφηδων": ο Χαρούν αλ Ρασίντ γίνεται χαλίφης του Χαλιφάτου των Αββασιδών μετά το θάνατο του αδερφού του, αλ-Χαντί. Την ίδια μέρα γεννιέται ο γιος του Χαρούν, Αλ-Μαμούν.

1741 - Ο Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ ολοκληρώνει το ορατόριο Μεσσίας.

1752 - Η Βρετανική Αυτοκρατορία υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο, παρακάμπτοντας 11 ημέρες (η προηγούμενη ημέρα ήταν 2 Σεπτεμβρίου).

1812 - Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα.

1829 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1890 - Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος Ορφέας, από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος Γυμνάσιον. Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης.

1944 - Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Αγρίνιο. Οι ταγματασφαλίτες κατάθεσαν τα όπλα τους βάση συμφωνίας που επετεύχθη, και απεχώρησαν ανενόχλητοι.

1960 - Ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), από τα κράτη: Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

1963 - Συνομολογείται και υπογράφεται στο Τόκιο η ομώνυμη Σύμβαση του Τόκιο, που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Δεκεμβρίου του 1969.

2000 - Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

2003 - Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στον «μηχανισμό του ευρώ» και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ