Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πήρε 155, μακριά οι 180

Η προεδρική εκλογή ως χρονικό ορόσημο καθοριστικών εξελίξεων για τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χρόνο από τους βουλευτές να αφήσουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να φτάσει μέχρι την προεδρική εκλογή του Μαρτίου ζήτησαν Σαμαράς και Βενιζέλος, ελπίζοντας σε αλλαγή σκηνικού και ομολογώντας ότι δεν διαθέτουν την προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ

και πρόσθεσε “είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείται στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απευθύνθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας «πολιτική σταθερότητα, συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και σεβασμό στα δημοσιονομικά επιτεύγματα», ωστόσο μετά την ομιλία Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε δευτερολογία κατά την οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “βλάπτει συνειδητά το εθνικό συμφέρον, εκβιάζει τη βουλή και ταπεινώνει τους θεσμούς”

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και επέμειναν ότι το μνημόνιο τελειώνει και το χρέος είναι βιώσιμο.

Εκλογές για να βγει η χώρα ομαλά από τα αδιέξοδα ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα νομιμοποιήσει τις συμφωνίες με τις οποίες η συγκυβέρνηση θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στον ίδιο μνημονιακό δρόμο. Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε κάθε συζήτηση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές για να γλιτώσει η χώρα από ένα τετράμηνο αστάθειας.

Στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης 155 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ (είναι όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) 131 βουλευτές ΟΧΙ και 2 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ (ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ). 12 βουλευτές απουσίαζαν.
enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ