Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Στις 13 Οκτωβρίου 1884 η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

54 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος δηλητηριάζεται και πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο 17χρονος θετός γιος του, Νέρων, τον διαδέχεται στο ρωμαϊκό θρόνο.
1307 - Με εντολή του βασιλιά Φιλίππου Δ' της Γαλλίας συλλαμβάνονται εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι αργότερα θα υποβληθούν σε βασανιστήρια προκειμένου να "ομολογήσουν" ότι είναι αιρετικοί.
1644 - Ο σουηδικός και ολλανδικός στόλος νικούν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.
1866 - Ο συνταγματάρχης Π. Κορωναίος κατατροπώνει τους Τούρκους στον Άγιο Μύρωνα και τους εκδιώκει από την επαρχία Μαλεβιζίου Κρήτης.
1884 - Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.
1904 - Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς (Μίκης Ζέζας) κυκλώνεται από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Στάτιστα (Μελάς) και τραυματίζεται θανάσιμα.
1917 - 70.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στη Φάτιμα της Πορτογαλίας υποστήριξαν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό. Θεωρείται θαύμα της Παναγίας που εμφανιζόταν εκεί από τις 13 Μαΐου του 1917 και κάθε 13 του μηνός.
1944 - Στη Μάχη της Ηλεκτρικής η αντιστασιακή οργάνωση ΕΛΑΣ διασώζει το εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι. Μαζί με τον ΕΛΑΣ πολεμούσε και ο ντόπιος πληθυσμός.
1999 - Ο πληθυσμός της γης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει τυχαία ένα νεογέννητο στο Σεράγεβο για τον εορτασμό του γεγονότος.
1995 - Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ