Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1950 σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα.

308 - Ο επίτιμος αυτοκράτορας Διοκλητιανός συσκέπτεται στο Καρνούντο με τον Γαλέριο, Αύγουστο της Ανατολής, και τον Μαξιμιανό, πρώην Αύγουστο της Δύσης, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1215 - Η Δ' Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το δόγμα της μετουσίωσης, σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.

1826 - Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της στην Αίγινα.

1912 - Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.

1912 - Απελευθέρωση της Καστοριάς από τους Οθωμανούς.

1918 - Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1918 στην Κομπιέν στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ με την οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την "ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα" του έτους εκείνου. Την ίδια μέρα παραιτείται από τον θρόνο του ο Γουλιέλμος Β΄ Τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας.

1918 - Ο Τζόζεφ Πιλούντσκι κηρύσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας

1924 - Ο πρωθυπουργός Αλ. Παπαναστασίου ανακηρύσσει την Α' Ελληνική Δημοκρατία.

1942 - Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει τον έκτακτο φόρο βαρλίκ βεργκισί που αποτέλεσε μέσον φυλετικού διωγμού Ελλήνων, Εβραίων και Αρμενίων εξαναγκάζοντας χιλιάδες εξ αυτών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, σε προσφυγιά.

1947 - Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι.

1950 - Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα.

1960 - Αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ.

1975 - H Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Ανγκόλα.

2000 - 160 νεκροί στις Άλπεις όταν παίρνει φωτιά ο σιδηρόδρομος τη στιγμή που διέσχιζε σήραγγα.

2002 - Το Σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ