Τρεις ιώσεις θερίζουν αυτήν την εποχή, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ασθενείς στη χώρα, και οι ειδικοί προειδοποιούν: ξεχάστε τα φιλιά, τις αγκαλιές και το μεσογειακό ταμπεραμέντο και υιοθετήστε την ψυχρή συμπεριφορά των Βορειοευρωπαίων, εάν θέλετε να προστατευτείτε.
Σύμφωνα με τον... παθολόγο Ηλία Πελεκάνο, η πρώτη από τις ιώσεις είναι ο ιός κοξάκι, που χτυπά κυρίως τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, διαρκεί τρεις μέρες και τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, μικρό εξάνθημα στο δέρμα, στα πέλματα, στις παλάμες και μέσα στο στόμα. Αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά και αντιισταμινικά για τη φαγούρα. «Δεν πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς και μόνο αν δουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν να απευθυνθούν στον οικογενειακό γιατρό τους» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Πελεκάνος.
Ο ιός κοξάκι ανήκει στους εντερογενείς ιούς και χωρίζεται στους τύπους Α και Β. Τα κρούσματα που παρατηρούνται οφείλονται στον τύπο Α, που δεν είναι επικίνδυνος.
Το θετικό, όπως λένε οι παιδίατροι, είναι ότι σπανίζει ο τύπος Β του ιού κοξάκι, που είναι πιο επικίνδυνος επειδή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, αναπνευστικές διαταραχές και άλλα προβλήματα. Η δεύτερη ίωση εμφανίζεται με υψηλό πυρετό (38-39), έντονο πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ναυτία, εμετό, διάρροια και διαρκεί τρεις μέρες. Για την αντιμετώπισή της λαμβάνουμε αντιπυρετικά και αναλγητικά για τους μυϊκούς πόνους, ενώ η διατροφή περιλαμβάνει τσάι με φρυγανιά και κίτρινο σκληρό τυρί. Απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και οτιδήποτε πράσινο.
Η τρίτη ίωση παρουσιάζεται με καταρροή, μπούκωμα στη μύτη, βήχα, ατονία και πονοκέφαλο και διαρκεί από μία έως τρεις μέρες. Και σε αυτή την περίπτωση το φάρμακο είναι η ξεκούραση και τα αντιπυρετικά και, φυσικά, όχι αντιβίωση. Για την αποφυγή των ιώσεων, οι ειδικοί συνιστούν πολύ καλό αερισμό των κλειστών χώρων, συχνό πλύσιμο των χεριών και σωστή διατροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου