Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

1443 - Ο Σκεντέρμπεης και οι δυνάμεις του απελευθερώνουν την Κρούγια στην κεντρική Αλβανία και υψώνουν την αλβανική σημαία.

1811 - Το Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 5 σε Μι♭+, έργο 73 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Λειψία.

1814 - Οι Times του Λονδίνου τυπώνονται για πρώτη φορά από αυτόματα ατμοκίνητα πιεστήρια, σηματοδοτώντας την αρχή της διαθεσιμότητας των εφημερίδων σε μαζικό κοινό.

1821 - Ημέρα Ανεξαρτησίας του Παναμά: ο Παναμάς ανεξαρτητοποιείται από την Ισπανία και εισχωρεί στη Μεγάλη Κολομβία.

1843 - Ημέρα Ανεξαρτησίας της Χαβάης: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1885 - Τερματίζεται ο Σερβοβουλγαρικός πόλεμος του 1885, διατηρώντας την ενοποίηση της Βουλγαρίας.

1893 - Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στην οποία οι γυναίκες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

1895 - Διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική.

1905 - Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ιδρύει το Σιν Φέιν ως πολιτικό κόμμα με κύριο στόχο την εγκαθίδρυση διπλής μοναρχίας στην Ιρλανδία.

1909 - Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ παρουσιάζει για πρώτη φορά το 3ο Κοντσέρτο για Πιάνο, ένα από τα τεχνικά πιο δύσκολα κοντσέρτα για πιάνο του κλασικού ρεπερτορίου.

1910 - Το Κόμμα Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κερδίζει τις δεύτερες ελληνικές βουλευτικές εκλογές αυτής της χρονιάς.

1912 - Η Αλβανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1914 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αφού είχε κλείσει στις 31 Ιουλίου λόγω του πολέμου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει και πάλι για τις συναλλαγές ομολόγων.

1918 - Η Βουκοβίνα συγχωνεύεται με τη Ρουμανία.

1925 - Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)

1953 - Τελειώνει, έπειτα από μακρά διαδικασία, η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.

1960 - Η Μαυριτανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη.

2002 - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

2006 - Αναγνωρίζεται επίσημα από το Ουκρανικό κοινοβούλιο ως γενοκτονία ο μεγάλος λοιμός της Ουκρανίας και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ