Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

30 μέρες για να ...φέρετε πίσω τα κλεμμένα.





    Ο χρόνος ξεκινάει τώρα!



Προθεσμία 30 ημερών, από την 12-12-2014, ημέρα  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο  νόμος για την επιστροφή των κλεμμένων, έχουν ήδη καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος να επιστρέψουν τα...χρήματα που φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο ή να προσκομίσουν ανέκκλητη δήλωσή τους εκχώρησης στο δημόσιο ή στα νομικά πρόσωπα που ζημίωσαν, τραπεζικών λογαριασμών τους ή κεφαλαίων που δεν είναι δεσμευμένα. Κοινώς η προθεσμία αρχίζει από τώρα και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για όσους θέλουν να μετριάσουν ή να εξαφανίσουν ουσιαστικά τις ποινικές συνέπειες των πράξεων τους και διαρκεί για ένα μήνα, δεδομένου ότι επιλέχθηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νόμου και για όσους ήδη είναι καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό ή δικάζονται ήδη σε δεύτερο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ συγκατηγορούμενοι του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά όχι ο ίδιος, οι κατηγορούμενοι για την υπεξαίρεση στο ΙΚΑ, οι συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη για τα TOR Μ1 αλλά όχι ο ίδιος κλπ.

Η μεταβατική περίοδος ενός μήνα ισχύει μόνο για εκκρεμείς περιπτώσεις που ήδη έχουν εκδικαστεί ή εκδικάζονται σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό και π.χ τα ισόβια αν επιστραφούν τα χρήματα πέφτουν στα 15 χρόνια!!! Η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και σε κατηγορουμένους για τους οποίους έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα και οι οποίοι έχουν περιθώριο μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης για να υπαχθούν στη ρύθμιση, προϋπόθεση που φωτογραφίζει ξεκάθαρα τις περιπτώσεις του Λ. Λαυρεντιάδη, της Energa, των εξοπλιστικών κλπ.

Για τις άλλες υποθέσεις

Η ρύθμιση όμως αφορά κυρίως κατηγορουμένους που δεν έχουν ακόμα δικαστεί ή μελλοντικούς κατηγορουμένους, αφού η βασική μείωση ποινών αφορά επιστροφή χρημάτων πριν απολογηθεί ο κατηγορούμενος. Εκεί υπάρχει δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη, αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Η ωφέλεια για το δημόσιο ταμείο αναμένεται να είναι πάνω από 1,5-2 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πως μπορούν να έρθουν (με συντηρητικές προβλέψεις) περί το 1 δισ. ακόμα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι:

Εντάσσονται σε αυτή τόσο ποινικά όσο και φορολογικά-τελωνειακά αδικήματα. Συγκεκριμένα αφορά:

- Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
- Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Πως κλιμακώνονται οι ποινές:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης
- μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή
- μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια
- τουλάχιστον φυλάκιση 1 έτους αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορημένου στον ανακριτή
- τουλάχιστον φυλάκιση 3 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής μέχρι 10 χρόνια
- φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή
- φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη
Του κ.Π.Στάθη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ