Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Κληρώσεις με χρήμα ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων

Πώς θα «παίζουμε» κερδίζοντας με τις αποδείξεις για να γλιτώσουμε νέα μέτρα μισού δισ. ευρώ

Ενας καταναλωτής ζητά την απόδειξη από ένα κατάστημα για τη συναλλαγή που μόλις ολοκλήρωσε, γράφει σε ένα SMS τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, το ποσό που πλήρωσε και την ώρα που έκανε την αγορά, στέλνει ένα δωρεάν γραπτό μήνυμα από το κινητό του σε έναν πενταψήφιο αριθμό και κερδίζει αμέσως 10 ευρώ χρόνο ομιλίας ή στο πάγιο του κινητού του, ενώ μπαίνει και στην κλήρωση για να κερδίσει 10.000 ευρώ στο τέλος του μήνα.



Σκηνές βγαλμένες από το (κοντινό) μέλλον εφόσον κάνει δεκτή η τρόικα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία υποστηρίζει πως το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ το 2015 (και τα διπλάσια κάθε χρόνο μετά) από την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και των εισπράξεων ΦΠΑ, ώστε να αποφευχθούν επώδυνα νέα μέτρα τα οποία ζητούν οι δανειστές.


Ο καταναλωτής θα στέλνει με SMS σε έναν πενταψήφιο αριθμό τον ΑΦΜ της επιχείρησης, την ώρα της αγοράς και το ποσό και θα κερδίζει αυτόματα 10 ευρώ χρόνο ομιλίας  Ή στο πάγιο του κινητού, ενώ θα μπαίνει και στην κλήρωση για 10.000 ευρώ στο τέλος του μηνα

Κάπως αργά, ύστερα από περιπέτειες και παλινωδίες τεσσάρων και πλέον χρόνων, οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν το σύστημα κληρώσεων το οποίο εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες άλλες χώρες και από το 2010 εισήχθη και επεκτάθηκε ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα. Η ελληνική εκδοχή θα λέγεται «@πόδειξη» και αποτελεί δημιούργημα (αλλά και κατοχυρωμένη εδώ και 5 χρόνια πατέντα) του Ελληνα ερευνητή του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος», Βασίλη Γεωργίου.

Πλεονεκτήματα

Αν και ακούγεται ακόμη «εξωτικό» για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ίσως απορίας άξιον γιατί καθυστέρησε να εισαχθεί ένα σύστημα που αποτελεί ήδη παράδοση σε άλλες χώρες ως κίνητρο για την έκδοση και συλλογή αποδείξεων.

Ειδικά μάλιστα στην Ελλάδα τού «είσαι και βγάζεις ό,τι δηλώσεις», όπου ανθούν η φοροδιαφυγή και ο τζόγος, όπου κάθε κάτοικος έχει δύο κινητά τηλέφωνα κατά μέσο όρο, ενώ η χώρα τελεί ημιεπίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας και το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει φόρους αλλά ξοδεύει πολλά για έναν αναποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η προοπτική εφαρμογής ενός αδιάβλητου και αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που δεν κοστίζει σχεδόν τίποτε στους πολίτες, θα επιβραβεύει τον συνεπή φορολογούμενο και θα μπορεί να δίνει άμεση online πληροφόρηση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τις περιοχές, τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά υψηλούς τζίρους φαντάζει ως μάννα εξ ουρανού.

Δεν είναι τζόγος

Το ελληνικό σύστημα κληρώσεων @πόδειξη επινοήθηκε από τον ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» δρα Βασίλη Γεωργίου το 2009, όταν αυτός διέβλεψε την τροπή που θα έπαιρνε η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θυμούνται ότι το σχέδιο προτάθηκε το 2010 στην κυβέρνηση, αλλά επί 5 χρόνια εξαγγελλόταν χωρίς ποτέ να εφαρμόζεται. Λένε μάλιστα ότι είχε φτάσει να απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε από τον φόβο ότι θα θεωρηθεί τζόγος!

Το λάθος που έκανε όμως το think tank της τότε κυβέρνησης ήταν ότι δεν μπορεί να θεωρείται τζόγος κάτι στο οποίο δεν δίνεις λεφτά για να κερδίσεις ή να χάσεις, όπως στον στοιχηματισμό, στο Χρηματιστήριο, στις προγνώσεις αποτελεσμάτων ή τα τυχερά παιχνίδια. Και αυτό το λένε επισήμως και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Κομισιόν (TAXUD), όπως o κ. Τόμας Χέμελγκαρν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ