Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Eρώτηση Σταθά για τα απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΑΔΑ του Δήμου Τανάγρας

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
14/02/2014
ΘΕΜΑ: Ανεπαρκείς και στερούμενες τεκμηρίωσης οι εκτιμήσεις για το είδος των αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΑΔΑ του Δήμου Τανάγρας – Φόβοι για επιλογή αναποτελεσματικής μεθόδου αποκατάστασης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτίμηση των κινδύνων και την επιλογή των κατάλληλων έργων αποκατάστασης σε ένα ΧΑΔΑ είναι η αξιόπιστη εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων σε ό, τι αφορά το είδος και την ποσότητα των αποβλήτων που υπάρχουν στους ΧΑΔΑ.
Αντ΄ αυτού, η κυβέρνηση, επικαλούμενη την απειλή των προστίμων από την Ε.Ε. και προκειμένου να επιτευχθεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ευνοεί την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ με ενιαίο τρόπο, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Αυτή η πολιτική, στην οποία υποχρεούνται να συμμορφωθούν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, κρύβει στην πράξη τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την εκπόνηση ΜΠΕ για έργα-ΧΑΔΑ «που αναγνωρίζεται ότι μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», αλλά χειρίζεται την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ με τον ίδιο τρόπο. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία που προβλέπεται με το άρθρο 10 [έγκριση ΤΜΠΑ] της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β 1909) δεν είναι σύμφωνη με (α) το άρθρο 23 της Οδηγίας 2008/98 και (β) την οδηγία 2011/92 (προηγουμένως, 85/337).
Κανένας πλέον στις μέρες μας δεν δικαιούται να αγνοεί τα προβλήματα της μακρόχρονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην περιοχή Οινοφύτων και της λεκάνης του Ασωπού. Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και η επί μακρόν παράνομη διάθεση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και επικίνδυνων. Τις ίδιες ανησυχίες αναδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και πιο συγκεκριμένα των παραγράφων 1, 2 και 3 του Άρθρου 11, σε σχέση με το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της περιοχής του Ασωπού.
Για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων υπάρχουν κατ’ επανάληψη αναφορές για τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων που απορρίφθηκαν, είτε τελείως ανεξέλεγκτα , είτε σε ΧΑΔΑ που λειτούργησαν κατά κύριο λόγο για τη διάθεση των δημοτικών αποβλήτων. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της τακτικής αυτής υπήρξαν σοβαρότατες˙ ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος το 2011.
Η Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε.), αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Βοιωτίας (πρώην επαρχία Θήβας), μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, ανέθεσε την 1366/15-11-2013 σύμβαση για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΤΑ (7) ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΧΑΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ & ΤΑΝΑΓΡΑΣ, προϋπολογισμού 1.353.413,61 ευρώ. Εντός των ορίων του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας το έργο αφορά στην αποκατάσταση τεσσάρων ΧΑΔΑ στις θέσεις «Σκάλα» της ΔΕ Δερβενοχωρίων , «Βελανιδιά – Ρουμάνια» της ΔΕ Οινοφύτων , «Μεγάλη Ράχη» της ΔΕ Σχηματαρίου και «Προφήτης Ηλίας» της ΔΕ Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας .
Την εκτέλεση του έργου, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής, διέπουν οι παρακάτω πράξεις:
    Οι εγκεκριμένες μελέτες του έργου, καθώς και τις αδειοδοτήσεις.
    Η με αρ. 62 / 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ με την οποία εγκρίθηκε ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού.
    Η με αρ. πρωτ. 732/8-7-2013 Προέγκριση Δημοπράτησης του Υποέργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
    Η με αρ. 77 / 2013 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου.
    Η με αρ. πρωτ. 758 / 16-7-2013 περιληπτική διακήρυξη δημοπρασίας του έργου.
Η υπόψη 1366/15-11-2013 σύμβαση υπόκειται στους όρους της με αριθμό πρωτ. 115897 / 2-2-2012 Απόφασης Ένταξης της πράξης «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΤΑ (7) ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΧΑΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ & ΤΑΝΑΓΡΑΣ»στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» - Θεματική Προτεραιότητα «Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων» - Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και με κωδικό πράξης 355488.
Στην προαναφερθείσα 115897 / 2-2-2012 Απόφαση Ένταξης με κωδικό πράξης 355488, όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο σημειώνεται :
« Η στρατηγική σχεδιασμού αφορά στη χρήση τεχνικών που θα εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων, και ταυτόχρονα θα στοχεύουν στην ασφαλή περιβαλλοντικά διαδικασία επανένταξης των ΧΑΔΑ στο περιβάλλον. Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση των υπό μελέτη ΧΑΔΑ θα εξειδικευτούν με τις Οριστικές Μελέτες Αποκατάστασης. Γενικά συνίστανται σε: Διαμόρφωση αναγλύφου και χωματουργικές εργασίες, στεγανοποίηση αναγλύφου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης βιοαερίου, έργα πρασίνου.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαγωνισμού, που είναι διαθέσιμα από τη ΔΕΠΟΔΑΘ, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι :
1.    Oι εκτιμήσεις για το είδος των αποβλήτων στις μελέτες του διαγωνισμού χαρακτηρίζονται από ασάφεια σε σχέση με την πηγή και το νομικό καθεστώς, και παντελή έλλειψη τεκμηρίωσης. Ούτε η «Μελέτη ωρίμανσης» του Ιανουαρίου 2013, ούτε η «Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης» του Οκτωβρίου 2012 αποδέχονται ευθέως το ενδεχόμενο ύπαρξης επικίνδυνων αποβλήτων. Για παράδειγμα, η πρώτη σημειώνει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες του Δήμου, δεν διατίθενται επικίνδυνα στερεά απόβλητα, όπως ορυκτέλαια - πετρελαιοειδή, τοξικά, απόβλητα σφαγείων, φυτοφάρμακα, ιλύες βιολογικών καθαρισμών, κτηνοτροφικά, βοθρολύματα, νοσοκομειακά. Στο ΧΑΔΑ πιθανώς έχουν διατεθεί μόνο αστικά, λίγα γεωργικά – κτηνοτροφικά και αδρανή απόβλητα και πιθανώς αρκετά βιομηχανικά απόβλητα, λόγω των βιομηχανικών μονάδων που εντοπίζονται στην περιοχή. Όσον αφορά τα γεωργικά απόβλητα πιθανώς να είναι πολύ επιβαρημένα από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η κυριότερη κατηγορία αποτεθειμένων στερεών αποβλήτων είναι τα ημιαστικά απόβλητα και η κυριότερη πηγή προέλευσης τους ήταν οι οικισμοί Οινοφύτων και Δήλεσι και από το 2005 ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Οινοφύτων... Σύμφωνα με πληροφορίες του Δήμου, η μεταφορά των αποβλήτων στο ΧΑΔΑ Οινοφύτων γινόταν με απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου. Εκτός από το δημοτικό απορριμματοφόρο όχημα απόβλητα στο χώρο μεταφέρονταν και από ιδιωτικά οχήματα» [Κεφάλαιο 2.4, 2.6, η έμφαση δεν υπάρχει στο πρωτότυπο]. Όμοια είναι και η διατύπωση της «Τεχνικής Μελέτης» [Κεφ. 4.2, 4.3]. Ωστόσο, στην περιγραφή αυτή, η σύγχυση του συντάκτη είναι προφανής: για παράδειγμα, «οι ιλύες βιολογικών καθαρισμών» [κωδικός 19 08 05 στον κατάλογο αποβλήτων, «λάσπες από την επεξεργασία αστικών λυμάτων»] ΔΕΝ είναι επικίνδυνο απόβλητο, ενώ στο κεφάλαιο των «νοσοκομειακών» αποβλήτων (για την ακρίβεια, «απόβλητα από την υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων και/ή ζώων», Κεφ. 18 του καταλόγου αποβλήτων) περιλαμβάνονται τόσο επικίνδυνα όσο και μη επικίνδυνα απόβλητα. Τα «φυτοφάρμακα» (για την ακρίβεια, «αγροχημικά απόβλητα», κωδικός 02 01 05*) είναι επικίνδυνα, αλλά εντυπωσιάζει η βεβαιότητα ότι δεν έχουν απορριφθεί στην περιοχή, ιδίως από την στιγμή που η τελευταία έχει δεχτεί «γεωργικά» απόβλητα, και μάλιστα «επιβαρημένα από φυτοφάρμακα» (!). Εντυπωσιάζει επίσης η συχνή (και αμήχανη) χρήση της λέξης «πιθανώς».

2. Ο σχεδιασμός των τεχνικών έργων βασίζεται στην παραδοχή «κατά δήλωση» ότι πρόκειται για ΧΑΔΑ οικιακών απορριμμάτων, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει, κατά το στάδιο εκπόνησης των μελετών, καμία απολύτως εκτίμηση της ποιοτικής σύνθεσης των αποβλήτων ούτε προηγήθηκαν σχετικές έρευνες πεδίου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Πίνακας 2.2 της «Οριστικής Μελέτης» για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση «Βελανιδιάς-Ρουμανιών» αντιγράφει την «µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων αποβλήτων», όπως αυτή αναφέρεται στο κεφάλαιο 2.5 της εγκυκλίου 135977 / 5051/2005 «Πρότυπες Οριστικές Μελέτες Έργων Αποκατάστασης ΧΑΔΑ» και ισχύει για χώρους που έχουν αποτεθεί οικιακά απόβλητα (αστικά στερεά). Όμως, στον ΧΑΔΑ «Βελανιδιάς-Ρουμανιών» έχουν εναποτεθεί και βιομηχανικά απόβλητα (καθώς και απόβλητα άγνωστης προέλευσης), όπως η ίδια η «Οριστική Μελέτη» αναφέρει σε άλλο σημείο. Είναι προφανές ότι οι «δηλώσεις» δεν αποτελούν αποδεκτή πηγή. Όταν π.χ. σύμφωνα με την «Οριστική Μελέτη», ο ΧΑΔΑ «Βελανιδιάς-Ρουμανιών» λειτούργησε μεταξύ 1984-2009 οι μελετητές όφειλαν τουλάχιστον να αναζητήσουν τα στοιχεία αυτά.
3. Στο τεύχος ΕΣΥ , ΆΡΘΡΟ 6.ΜΕΛΕΤΕΣ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ, ορίζεται ότι :
    6.1. Ο Ανάδοχος υποχρεούται χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση του ιδίου, αφού η σχετική δαπάνη περιλαμβάνεται στην προσφορά του και είναι της καθολικής αρμοδιότητας και ευθύνης του, σύμφωνα με το άρθρο 29.2 της παρούσης, να συντάξει τις παρακάτω - ενδεικτικά, όχι όμως περιοριστικά - μελέτες κλπ, όπως περιγράφονται στη μελέτη αλλά και στα λοιπά Τεύχη:
    6.1.1 Τυχόν απαιτούμενες πρόσθετες τοπογραφικές, ερευνητικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές μελέτες, έρευνες κλπ, απαραίτητες για την άρτια κατασκευή του έργου.
    6.1.2 Όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την χορήγηση των προβλεπόμενων από την κείμενη Νομοθεσία αδειών και εγκρίσεων που είναι απαραίτητες για την οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση για την κατασκευή του έργου.
    6.1.3 Εάν κατά την κατασκευή παραστεί ανάγκη σύνταξης συμπληρωματικών σχεδίων, υπολογισμών ή μελετών ο Ανάδοχος θα προσκομίσει για έγκριση τα αντίστοιχα σχέδια και υπολογισμούς χωρίς ιδιαίτερη αποζημίωση, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την κατασκευή των αντίστοιχων εργασιών. Εάν τα παραπάνω δεν υποβληθούν έγκαιρα, η αντίστοιχη καθυστέρηση του έργου βαρύνει τον Ανάδοχο.
4.Στο τεύχος , ΕΣΥ, ΑΡΘΡΟ 20.ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ορίζεται ότι:
20.2. Αφήνεται στην κρίση των διαγωνιζομένων να αξιολογήσουν τα υφιστάμενα στοιχεία σχετικά με τις τοπικές συνθήκες ή και να προβούν με δική τους ευθύνη, φροντίδα και δαπάνη σε οποιεσδήποτε συμπληρωματικές έρευνες, μελέτες ή παρατηρήσεις για επαλήθευση, επέκταση ή και ακριβέστερο καθορισμό των στοιχείων που τους διατέθηκαν, χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή ή αποζημίωση.
20.3. Ο Ανάδοχος με την προσφορά του θεωρείται ότι έχει πλήρως ενημερωθεί για τις επιτόπιες συνθήκες με επισκέψεις επί τόπου του έργου, την εκτέλεση τυχόν πρόσθετων ή νέων τοπογραφικών μελετών, την μελέτη των γεωτεχνικών συνθηκών. Για όλα τα ανωτέρω ο Ανάδοχος δεν θα αμειφθεί χωριστά αφού αυτά περιλαμβάνονται στην προσφορά του.
5. Από τα παραπάνω στοιχεία της ΕΣΥ τεκμηριώνεται η πρόβλεψη των συμβατικών όρων για συμπληρωματικές έρευνες, μελέτες κλπ και την αντιμετώπιση των ενδεχόμενα απαραίτητων αλλαγών στο αντικείμενο του έργου.
Ήδη, στην Απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ με αρ. 16/ 10-1-2014 (Α.Δ.Α.:Β ΙΨΗΟΡΖ2-ΖΘ8) για τη συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Φυσικού Εδάφους για το έργο με τίτλο ««ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΤΑ (7) ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΧΑΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ & ΤΑΝΑΓΡΑΣ» διαπιστώνεται αλλαγή δεδομένων (ποσότητες αποβλήτων , μορφολογία ) σε κάποιους από τους 7 ΧΑΔΑ .
Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσον η εξέταση των πραγματικών επί τόπου δεδομένων, κατά την υλοποίηση της σύμβασης, θα συμπεριλάβει τα χαρακτηριστικά των απορριμμάτων και ότι ενδεχόμενα προκύπτει περαιτέρω από την αξιολόγηση των ευρημάτων . Ή θα περιοριστεί στην μεταβολή, αυξομείωση, των ποσοτήτων των προϋπολογισθέντων κατασκευαστικών εργασιών, κάτι που πρωτίστως ενδιαφέρει τον ανάδοχο.

Επειδή
•    Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η επί μακρόν ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων.
•    Βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (GR07), η ποιοτική (χημική) κατάσταση του υπόγειου υδατικού συστήματος Θηβών – Ασωπού ‐Σχηματαρίου (GR070021), στο οποίο ανήκει ο ΧΑΔΑ, χαρακτηρίζεται ως «κακή», [πίνακας 31, σελ150].
•    Η αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων και η ασφαλής περιβαλλοντική διαδικασία επανένταξης των ΧΑΔΑ στο περιβάλλον προϋποθέτει αξιόπιστη και τεκμηριωμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου που στην προκειμένη περίπτωση των ΧΑΔΑ σχετίζεται απόλυτα με το είδος των αποβλήτων που έχουν διατεθεί.
•    Ενδεχόμενη παράλειψη και εφαρμογή σχεδιασμού και χρήση τεχνικών για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ χωρίς να έχουν συνυπολογισθεί τα πραγματικά επί τόπου δεδομένα ειδικά όσον αφορά στο είδος και την επικινδυνότητα των αποβλήτων, όχι μόνο θέτει σε αμφισβήτηση την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την επίτευξη των στόχων για τους οποίους το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, αλλά δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους. Αναλογιστείτε το ανυποψίαστο κοινό που θα χρησιμοποιεί αυτό τον «αποκαταστημένο ΧΑΔΑ».
•    Η αποκατάσταση δεν μπορεί να στηρίζεται σε δηλώσεις δημάρχων αλλά θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες δειγματοληψίες ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς το είδος των αποβλήτων που περιέχει ο ΧΑΔΑ.
•    Στα συμβατικά τεύχη δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για εκτέλεση σχετικών εργασιών στη φάση υλοποίησης της σύμβασης, δηλαδή μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, με σκοπό την εξακρίβωση του είδους των αποβλήτων που έχουν αποτεθεί στους ΧΑΔΑ, την αξιολόγηση κινδύνου και ενδεχόμενη μεταβολή των τεχνικών έργων που έχουν κατ΄ αρχήν σχεδιαστεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.    Αποδέχεται να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στους 7 ΧΑΔΑ και ειδικότερα των ΧΑΔΑ στις θέσεις «Βελανιδιά – Ρουμάνια» της ΔΕ Οινοφύτων και «Προφήτης Ηλίας» της ΔΕ Τανάγρας, στηριζόμενος σε δηλώσεις δημάρχων και μόνο, χωρίς να προηγηθούν κατάλληλες δειγματοληψίες ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς το είδος των αποβλήτων των ΧΑΔΑ;
2.     Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, αφενός για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι τύποι και οι ποσότητες αυτές, ειδικότερα όσον αφορά στην παρουσία επικινδύνων αποβλήτων και αφετέρου για την άρτια εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης, εν όψει της γενικής υποχρέωσης να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, και να μην βλάπτεται το περιβάλλον;
3.    Προτίθεται, ως αρμόδιος για τη χρηματοδότηση του έργου, να ζητήσει την άμεση διενέργεια σχετικών ερευνητικών, εργαστηριακών και υποστηρικτικών μελετών , ερευνών κλπ, απαραίτητων για την άρτια κατασκευή του έργου ;
4.    Θα προβεί η ΕΥΕΠ σε διενέργεια έκτακτης περιβαλλοντικής επιθεώρησης στον ΧΑΔΑ, βάσει του άρθρου 20 του ν.4014/2011;

Εξάλλου, παρακαλούμε όπως μας κατατεθούν τα κάτωθι στοιχεία:
1. Τα δεδομένα βάσει των οποίων έγινε η κατηγοριοποίηση του ΧΑΔΑ «Βελανιδιά – Ρουμάνια» της ΔΕ Οινοφύτων στην ΤΜΠΑ.
2. Η Απόφαση έγκρισης για την οριστική ΤΜΠΑ του ΧΑΔΑ «Βελανιδιά – Ρουμάνια» της ΔΕ Οινοφύτων.
3. Τα έγγραφα στοιχεία για ενέργειες του αναδόχου της υπ΄αρ. 1366/15-11-2013 σύμβασης προς την ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ σε εφαρμογή του αρθρου 6 της ΕΣΥ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρά
Γιάννης Σταθάς
Βαγγέλης Αποστόλου

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 18χρονος για μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης στη Θήβα



Κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (13-02-2014) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 18χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 18χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (3,3) γραμμαρίων.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Pομά έκλεβε ρεύμα για το σπίτι του στην Αλίαρτο

Ακόμη μία σύλληψη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη φορά σε οικισμό ROMA στην Αλίαρτο Βοιωτίας

Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός ROMA , διότι είχε προβεί σε αυτοσχέδια σύνδεση καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από κολώνα χαμηλής τάσεως της ΔΕΗ, το οποίο κατέληγε στην οικία του

Στο πλαίσιο διενέργειας συστηματικών ελέγχων από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, με σκοπό την αποτροπή διάπραξης παραβατικών συμπεριφορών και ειδικότερα την πρόληψη και καταστολή περιπτώσεων κλοπών, συνελήφθη χθες (13-02-2014) το μεσημέρι στην Αλίαρτο Βοιωτίας, ένας 36χρονος ημεδαπός ROMA, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, του Αστυνομικού Σταθμού Αλίαρτου και της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, μετέβησαν μαζί με συνεργείο τεχνικών υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ, σε οικισμό ROMA στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 36χρονος είχε προβεί σε αυτοσχέδια σύνδεση καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μήκους (150) μέτρων, με απόκρυψη επί του εδάφους, από κολώνα χαμηλής τάσεως της ΔΕΗ, το οποίο κατέληγε στην οικία του.

Το ανωτέρω καλώδιο αποσυνδέθηκε με ασφαλή τρόπο και παρελήφθη από αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η απώλεια σε κιλοβατώρες και η συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, δεν έχει μέχρι στιγμής προσδιοριστεί.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Η Στάση του Τρόμου" στη Θήβα-φωτο




Η  "Στάση με τις Λεύκες" Η στάση των λεωφορείων των ΚΤΕΛ  στον περιφερειακό δρόμο Θηβών  Λιβαδειάς στην έξοδο της Θήβας, τα βράδια νομίζεις πως βρίσκεσαι  στον…  δρόμο με τις λεύκες. Τόσο θρίλερ η υπόθεση…  Μετά απο καταγγελία αναγνωστών στο Permisospress  για τη συγκεκριμένη στάση,κάναμε το δικό μας ρεπορτάζ και σας το μεταφέρουμε.Οπως χαρακτηριστικά μας δήλωσαν επιβάτες κυρίως γυναίκες και παιδιά  που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ  το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ επικίνδυνο όταν πέφτει το φως της ημέρας,δεν υπάρχει φωτισμός,αν κλείσει και το συνεργείο που είναι δίπλα "μας πιάνει ένας τρόμος και φόβος" .Συγκεκριμένα όπως μας καταγγέλουν οι επιβάτες την προηγούμενη εβδομάδα δυο γυναίκες η μια έγκυος,περίμεναν το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς για να πάνε Αλίαρτο τους επιτέθηκαν απο τον καταυλισμό που είναι πολύ κοντά στο σημείο προφανώς για να τις ληστέψουν και έτρεχαν για να σωθούν,ευτυχώς σταμάτησαν διερχόμενα αυτοκίνητα και βοήθησαν τις ανυπεράσπιστες γυναίκες. Πρέπει να γίνει το κακό για να σκεφτούν οι υπεύθυνοι να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.Αυτό που ζητούσαν  επίμονα απο εμάς είναι να δημοσιοποιήσουμε το θέμα και να βρεθούν άμεσα λύσεις.Eμείς αναρωτιόμαστε οι αρμόδιοι φορείς(Δήμος-ΚΤΕΛ-Αστυνομία-Περιφέρεια) δεν μπορούν να δώσουν μια άμεση λύση στη ΣΤΑΣΗ ΕΝΕΔΡΑ πριν συμβεί κάτι χειρότερο.Για παράδειγμα μια προσωρινή μετακίνηση της στάσης στη κατοικημένη περιοχή του Πυρίου και να γίνεται εκεί η αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών.Σε κάθε περίπτωση το θέμα πρεπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν δούμε εκ των υστέρων τους "υπεύθυνους" να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Γυναικολόγος πήρε χρήματα για "άμβλωση" από γυναίκα που δεν ήταν έγκυος



Γυναικολόγος της Χαλκίδας κατηγορείται πως έκανε άμβλωση σε γυναίκα που δεν ήταν έγκυος, ώστε να εισπράξει τη χρηματική αμοιβή, δηλαδή 800 ευρώ.

Το περιστατικό συνέβη το 2007 αλλά η άτυχη γυναίκα δεν υποψιάστηκε πως μπορεί να έχει πέσει θύμα απάτης, παρά μόνο όταν η γυναικολόγος, της είπε ότι είναι ξανά έγκυος σε επόμενη επίσκεψη, ζητώντας της αυτή τη φορά 750 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας και η 60χρονη γυναικολόγος καταδικάστηκε σε 29 μήνες φυλακή και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, για απάτη, απόπειρα απάτης και για ψευδή ιατρική βεβαίωση.

Η 60χρονη όμως συνεχίζει να λειτουργεί το ιατρείο της ακόμα και σήμερα, καθώς υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης και μέχρι να τελεσιδικήσει θα ασκεί τα ιατρικά της καθήκοντά της κανονικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λύσεις για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών από το Συνήγορο του Πολίτη



Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και ο υπολογισμός του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων ήταν τα βασικά προβλήματα που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, εξετάζοντας αναφορές σχετικά με τις διατάξεις του νόμου για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές.


Στην πρώτη περίπτωση, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την
Type Your Post Summary Here προθεσμία που ίσχυε ως προς την επιβολή της αίτησης χορήγησης του επιδόματος –και αυτό γιατί είχε τεθεί ως προθεσμία υποβολής της αίτησης η 31η Μαρτίου, χρόνος κατά τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά –ζητούνταν στην πράξη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού και της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους.

Ο Συνήγορος με έγγραφό του προς την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τόνισε ότι η λύση αυτή δεν είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις και επιπλέον ότι δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό του νόμου, εφόσον από τα προσκομιζόμενα τελικά έγγραφα, δεν προκύπτει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά η οικονομική κατάσταση προηγούμενου φορολογικού έτους.

Με νεότερη ΚΥΑ επανακαθορίστηκε η διαδικασία για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, χωρίς να τίθεται προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη από τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) των αιτημάτων τους για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2013, με την αιτιολογία ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους υπερέβαινε το εκ του νόμου προβλεπόμενο όριο.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ανεξάρτητη Αρχή, οι ΥΔΕ, κατά τον υπολογισμό τού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων, εσφαλμένα άθροιζαν σωρευτικά το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό και τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό που προέκυπτε να υπερβαίνει το εκ του νόμου προβλεπόμενο όριο για την χορήγηση του επιδόματος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη διαζευκτικά το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, από κάθε πηγή, διότι η αυθαίρετη συνάθροιση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος δημιουργούσε πλασματικό εισόδημα, υψηλότερο του τελικώς φορολογούμενου.

Μετά την παρέμβαση της Αρχής, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε με έγγραφό του που κοινοποιήθηκε προς όλες τις ΥΔΕ της χώρας ότι για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ως ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να λαμβάνεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα της οικογένειας από κάθε πηγή, ή το αντίστοιχο τεκμαρτό εισόδημα σε περίπτωση που το τελευταίο είναι υψηλότερο του πραγματικού.



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρελήφθησαν τα δύο πρώτα μηχανήματα για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς



Δύο νέα μηχανήματα, μια υδροφόρα και ένα ερπυστριοφόρο προωθητή παρέλαβε ο Δήμος για τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς. Συγκεκριμένα ο ερπυστριοφόρος προωθητής χρησιμοποιείται για την προώθηση (στρώσιμο) των απορριμμάτων στο κύτταρο, ενώ το υδροφόρο όχημα για τη μεταφορά νερού στις δεξαμενές ύδρευσης του Χ.Υ.Τ.Α., ως όχημα πυρόσβεσης και για την διαβροχή των ταμπανιών (δηλαδή των στρώσεων των απορριμμάτων).
Τα μηχανήματα αυτά είναι τα πρώτα μηχανήματα από την χρηματοδότηση  των  3,2 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος από το ΕΣΠΑ (ΕΠ Στερεάς) με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας». Στα πλαίσια αυτής της χρηματοδότησης έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις για την αγορά των μηχανημάτων και των οχημάτων που αφορούν επιπλέον : θρυμματιστή  για τον τεμαχισμό των ογκωδών απορριμμάτων, φορτηγά και απορριμματοφόρα, βυτιοφόρο όχημα και εκσκαφέα φορτωτή.

 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και Δήμων μπορείς να μειώσεις με τα Κοινωνικά Τιμολόγια

Τη δυνατότητα να μειώσουν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΚΟ και Δήμους έχουν εκατομμύρια πολιτών με την θέσπιση Κοινωνικών Τιμολογίων, από σχεδόν το σύνολο των ΔΕΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες στους καταναλωτές αλλά και από τους δήμους που εντάσσουν κατηγορίες πολιτών στα μειωμένα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν και απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, περίπου 460.000 καταναλωτές έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενταχθεί ενώ πληρούν τα κριτήρια, λόγω περισσότερο ελλιπούς ενημέρωσης ,όπως και χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι οι δήμοι παρέχουν επίσης Κοινωνικά Τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες αλλά τους οικονομικά αδύνατους δημότες.

Εκτός όμως από τους δήμους και την ΔΕΗ και οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας παρέχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν καθορίσει .

Συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ,οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις σε τρίτεκνους ,πολύτεκνους , υπερήλικες και οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

Ας δούμε όμως ποιοι προσφέρουν Κοινωνικά Τιμολόγια και ποιες είναι οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Με μία πολύ απλή αίτηση ή ένα τηλεφώνημα οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που μπορεί να τους παρέχει μέχρι και 42% έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή όποια και να είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής παρέχεται με τα ίδια κριτήρια η έκπτωση αυτή που παρέχει το Τιμολόγιο.

Εκτός όμως από την έκπτωση στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ παρέχετε και ακόμη μία ευνοϊκή για τους καταναλωτές παροχή .

Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου δεν έχουν να φοβηθούν την διακοπή παροχής των υπηρεσιών από την ΔΕΗ αφού ο νόμος τους προστατεύει από τυχόν διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο παρέχεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.

Αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Διευκρινίζεται ότι για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγήθηκε το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης, αυτό εξακολουθεί να χορηγείται και για το επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης (όπως για παράδειγμα μία από τις προϋποθέσεις χορήγησης ή ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής) τότε απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή νέας αίτησης. Επιπρόσθετα, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.

Για να δείτε λεπτομέρειες και να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (http://www.deddie.gr).

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού παρέχει σε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μειωμένα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης .

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ προσφέρετε μόνο σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά καθώς και σε υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη ομάδα:

- Για 4μελείς (μονογονεϊκή με τρία παιδιά) έως 6μελείς οικογένειες, έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

- Για 7μελείς και 8μελείς οικογένειες, έκπτωση 35% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

- Για 9μελείς έως 13μελείς οικογένειες, έκπτωση 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

Στους δικαιούχους της πρώτης ομάδας η έκπτωση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε Περιφερειακό Κέντρο.

Όσον αφορά τους υπερήλικες:

Έκπτωση 30% ετησίως στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης εφόσον:

α) είναι άνω των 75 ετών και ζουν μόνοι (δεν φιλοξενούνται)

β) έχουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ? ετησίως και

γ) ο ετήσιος λογαριασμός ύδρευσης - αποχέτευσης δεν υπερβαίνει τα 150 ?.

Για την χορήγηση της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ με τα εξής δικαιολογητικά:

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή διαβατήριο εν ισχύ),

- Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 και η διάρκειά του είναι ένα έτος.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΑΘ

Στην καθιέρωση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου που προβλέπει έκπτωση 50% προχώρησε και  ΕΥΑΘ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ειδικότερα, η έκπτωση θα αφορά σε:

. οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.

. υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δε φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει 30 κ.μ. ανά τετράμηνο.

. μακροχρόνια ανέργους ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και Ε9) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο).

Κοινωνικά Τιμολόγια από τους Δήμους

Πολλοί είναι οι δήμοι της χώρας που παρέχουν μειωμένα δημοτικά τέλη καθώς και μειωμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς από τις Δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με κριτήρια που θεσπίζει ο εκάστοτε δήμος οι ευπαθείς ομάδες δημοτών καθώς και οι οικονομικά αδύνατοι όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους ώστε να λάβουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ή στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού .

Για παράδειγμα σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2014 ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα καλύψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά.

Επίσης ο δήμος Πάτρας θέσπισε το Κοινωνικό Τιμολόγιο Απόρων, ΑμεΑ, Πολύτεκνων-Τριτέκνων για τους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΠ

Δικαιούχοι είναι:

1) Εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και σιτιζόμενοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων: Παρέχονται 120 κυβικά ανά τετράμηνο δωρεάν με μόνη χρέωση παγίου 6 ? / δίμηνο.

2) Πολύτεκνοι και Τρίτεκνοι: 30% έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ? αυξανόμενο κατά 3.000,00 ? για κάθε παιδί.

3) AΜΕΑ με αναπηρία 67 % και άνω ή προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67 % και άνω που βαραίνουν τον υπόχρεο της παροχής: 50 % έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ? αυξανόμενο κατά 5.000,00 ? για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παρέχουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες των δήμων τους.

Για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής παρέχει εξολοκλήρου απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε ΑμεΑ πάνω από 67% με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σε ΑμεΑ πάνω από 80% χωρίς όριο εισοδήματος.

Σε απόρους οικονομικά αδύνατους που διαθέτουν βιβλιάριο ανασφάλιστου και απορίας καθώς και σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ,  προσαυξανόμενον κατά 2.000 για κάθε παιδί πλέον του τέταρτου, εφ΄όσον τα τέκνα αποτελούν προστατευόμενα μέλη.

Οι πολίτες των δήμων της χώρας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ρωτήσουν στον δήμο τους εάν παρέχονται οι εν λόγω διευκολύνσεις και εάν τις δικαιούνται ώστε να μειώσουν έστω και λίγο τους λογαριασμούς τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγωνιστικό ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και Εύβοιας στα διόδια της Θήβας



Κοινή παρέμβαση στα διόδια έξω από τη Θήβα, συνδιοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Ευβοίας και Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο και ώρα 12 το μεσημέρι.

Η παρέμβαση θα λάβει χώρα επί της Εθνικής Οδού, ενάντια στις ληστρικές τιμές των διοδίων, που επιβάλλονται με στόχο την "αύξηση των κερδών των γνωστών διαπλεκόμενων συμφερόντων".




Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Αλιάρτου:Προληπτικός Έλεγχος Αρθρίτιδας Δημοτών

Διαβάστε Περισσότερα »

Σε κώμα δύο ανήλικες μαθήτριες που κάπνισαν χασίς



Λίγα μόλις 24ωρα μετά το περιστατικό με τον 14χρονο μαθητή στο Ηράκλειο, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ρακής, ένα νέο περιστατικό, αυτή τη φορά με χρήση ναρκωτικών, αναστατώνει την τοπική κοινωνία.
Σε κώμα δύο ανήλικες μαθήτριες που κάπνισαν χασίς

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο ανήλικες μαθήτριες, 13 και 14 ετών αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από χρήση χασίς.

Τα κορίτσια φέρονται να προμηθεύτηκαν από συμμαθητές τους ένα «τσιγαριλίκι» έναντι του ποσού των 10 ευρώ. Το «κάπνισαν» και στην συνέχεια κατέρρευσαν.

Για το περιστατικό δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία, ωστόσο σχετικές πληροφορίες έχουν φθάσει στην διάθεση του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος που διερευνά την υπόθεση.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα αναφέρει το CretaLive, η ζωή των δύο κοριτσιών δεν διατρέχει κίνδυνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα υπολογίζονται όλα τα εφάπαξ

Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο του υπολογισμού των εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, με το νέο σύστημα, αναμένεται να επέλθουν μειώσεις κυρίως στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων όπου όμως δεν θα ξεπεράσουν το 15% ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα οι προσαρμογές στα εφάπαξ θα είναι ανεπαίσθητες.

Εξαιρούνται από τις αλλαγές 25.472 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους με το παλαιό σύστημα υπολογισμού. Η καταβολή των εφάπαξ στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσει άμεσα μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Με την εφαρμογή του «μαθηματικού τύπου» αποφεύγονται «δραματικές και κατακόρυφες προσαρμογές» στα παρεχόμενα εφάπαξ που θα έφταναν, ακόμα και σε ποσοστό 80% και 90%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η προσαρμογή που γίνεται στα νέα εφάπαξ του Δημοσίου είναι η πιο ήπια δυνατή, καθώς για τον υπολογισμό τους «απλώνονται» οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας».

«Δίνουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που αντανακλούσε τις διαχρονικές παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικότερα των ταμείων παροχής εφάπαξ και ταλάνιζε για πολλά χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας» δήλωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, ο οποίος υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, της Εθνικής Αναλογιστής Αρχής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι καταβολές των εφάπαξ, θα προέρχονται μόνο από παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, και όχι από δάνεια ή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη μπαίνει τέλος στην πρακτική της χορήγησης εφάπαξ 50%, 60% και 70% πάνω από το σύνολο των εισφορών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας το νέο σύστημα αποτελεί εγγύηση για την καταβολή εφάπαξ στο μέλλον καθώς δημιουργείται ψηφιακή ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου στην οποία θα αποτυπώνονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή που θα λαμβάνει στο τέλος του εργασιακού του βίου και εξυγιαίνονται πλήρως τα δύο βασικά ταμεία παροχής εφάπαξ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ). «Η λέξη έλλειμμα» σημειώνουν, «θα είναι άγνωστη λέξη πλέον στα ταμεία αυτά».Δημιουργία από 1η Ιανουαρίου 2014 ατομικών μερίδων, στις οποίες θα τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται.

Αναλυτικά στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπονται τα εξής:

1. Δημιουργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2014 «ατομικές μερίδες» στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς - τομείς πρόνοιας.

Τα ταμεία πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (άρθρο 1).

2. Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος.

Για χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.

Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.

Για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη:

*Οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή/ και εργοδότη

*Η ειδική τακτική εισφορά όπου υπάρχει

*Τα διοικητικά έξοδα (τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών του έτους).

*Η περιουσία, η οποία έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, η ειδική τακτική εισφορά και τα διοικητικά έξοδα).

*Οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας

*Η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με τους κανόνες του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση).

*Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.

3. Η απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει σε ορίζοντα 15ετίας (άρθρο 3).

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται δραματικές μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  τα ταμειακά διαθέσιμα στο ταμείο πρόνοιας είναι κοντά στα 350 εκατομμύρια. Επομένως μένει ένα οικονομικό κενό περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταμεριστεί τα επόμενα 15 έτη.

Στην απόφαση συγκεκριμένα προβλέπεται πως «από 1η Ιανουαρίου 2014 το ετήσιο ποσό απόσβεσης των οφειλομένων υποχρεώσεων επιβαρύνει τον ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας.

Σε περίπτωση δανείου

Σε περίπτωση κατά την οποία φορέας-τομέας πρόνοιας προκειμένου να καταβάλει εφάπαξ έχει συνάψει δάνειο και δεν το έχει εξοφλήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 το ετήσιο ποσό που καταβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2014 για την εξυπηρέτηση του δανείου επιβαρύνει τον ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας».

Σημειώνεται πως με τα τακτικά έσοδα κάθε έτους εξοφλούνται πρώτα οι υφιστάμενες οφειλόμενες υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους. Οποιοδήποτε έκτακτο ή άλλο έσοδο κάθε τρέχοντος έτους χρησιμοποιείται για να μειώνει απευθείας τις οφειλόμενες υποχρεώσεις που υφίστανται στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Εφόσον σε τομέα πρόνοιας υφίσταται διαθέσιμη ρευστότητα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013, η οποία δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των οφειλόμενων υποχρεώσεων, αυτή μειώνει απευθείας τις προαναφερθείσες οφειλόμενες υποχρεώσεις και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση αυτών.

4. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται επιστροφή εισφορών τα ποσά καταβάλλονται στον δικαιούχο κατά την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης του φορέα κύριας ασφάλισης.

Για επιστροφή εισφορών χρόνου ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η παροχή προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Για επιστροφή εισφορών χρονικών διαστημάτων από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά το ύψος του ποσού της παροχής προκύπτει από τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών στην ατομική μερίδα (αρθρο 4).

Καμία νέα μείωση για 25.427 υπαλλήλους

Χωρίς νέα μείωση θα πάρουν το εφάπαξ 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι, που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το καταβαλλόμενο ποσό θα υπολογιστεί με το «παλαιό» σύστημα χωρίς να υπάρξει νέα περικοπή.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, χαρακτηριστικά τονίζεται πως «για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013, η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία».

Οι ημερομηνίες

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως λαμβάνεται πλέον υπόψη η ημερομηνία αποχώρησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο. Με τον τρόπο αυτόν γλιτώνουν τις περικοπές ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι του εφάπαξ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά δεν είχε σταλεί η σχετική πράξη στο Ταμείο Πρόνοιας.

Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους -που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013- το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα. Ειδικότερα σε όσες περιπτώσεις ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης προβλέπεται πως:

*Το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).

*Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη: το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλιση, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.

*Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών, πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου πρόνοιας.

 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πάρις Βαρβαρούσης στο Συνεδριακό Αλιάρτου

Φωτογραφία: «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»    
                                           ΕΔΡΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ
                                          ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ 
      ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ -  ΘΕΣΠΙΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ          (συνεργασία με το «Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»)                                                                                              

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Πάρις Βαρβαρούσης θα μιλήσει για το κατ’ εξοχήν ενδιαφέρον θέμα για την περιοχή μας:
 «Η πολιτισμική κληρονομιά του δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων. Εικόνες πολιτισμού από την Αρχαιότητα»

Ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους του δήμου το πολιτιστικό και ιστορικό μας παρελθόν.

                                                      Με τιμή
   Ο Πρόεδρος της  Ε.Β.Μ.                               Ο Δήμαρχος Αλιάρτου
    Νικόλαος  Κόλλιας                                        Γεώργιος  Ντασιώτης
                                                   
Για πληροφορίες:
Δήμος Αλιάρτου: τηλ.22683- 50212 ( κον. Μπατσούλη)
Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών: τηλ.210-3819319 (κα. Κωνσταντέλλου)
Βιβλιοθήκη Λεονταρίου: τηλ.22620-65463 & 6973495836 (κα. Χατζή)
Κοινόν των Βοιωτών τηλ. 6984316411(κον. Καρβούνη)«ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
ΕΔΡΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (συνεργασία με το «Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Πάρις Βαρβαρούσης θα μιλήσει για το κατ’ εξοχήν ενδιαφέρον θέμα για την περιοχή μας:
«Η πολιτισμική κληρονομιά του δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων. Εικόνες πολιτισμού από την Αρχαιότητα»

Ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους του δήμου το πολιτιστικό και ιστορικό μας παρελθόν.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Ε.Β.Μ. Ο Δήμαρχος Αλιάρτου
Νικόλαος Κόλλιας Γεώργιος Ντασιώτης

Για πληροφορίες:
Δήμος Αλιάρτου: τηλ.22683- 50212 ( κον. Μπατσούλη)
Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών: τηλ.210-3819319 (κα. Κωνσταντέλλου)
Βιβλιοθήκη Λεονταρίου: τηλ.22620-65463 & 6973495836 (κα. Χατζή)
Κοινόν των Βοιωτών τηλ. 6984316411(κον. Καρβούνη)
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεφώσεις και τοπικές βροχές σήμερα

Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο, τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία βροχές, και στα δυτικά και τα νότια καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Γρήγορα οι νεφώσεις από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: δυτικοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά το πρωί. Γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και πιθανόν της δυτικής Στέρεας. Βελτίωση το βράδυ και από τα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: δυτικοι 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες το πρωί. Γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και στην Πελοπόννησο καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση αργά το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: δυτικοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: δυτικοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφορ. Τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοι 3 με 4 μποφορ, που τα βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 και τη νύχτα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ημερίδα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Θήβα




Διαβάστε Περισσότερα »

Κλεμμένα κινητά ..τέλος.






Θα κλειδώνει η συσκευή από τις εταιρείες και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.



Φρένο στη μάστιγα των κλοπών των κινητών τηλεφώνων αναμένεται να βάλει ο νέος κανονισμός λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από τα τέλη Μαρτίου.
Ο ίδιος κανονισμός θα...
δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να διακόπτουν αυτόματα τις υπηρεσίες που τους παρέχουν οι εταιρείες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ότι η χρέωσή τους είναι υψηλότερη από την προκαθορισμένη.
Τον συγκεκριμένο κανονισμό, που στόχο έχει την αυξημένη προστασία των καταναλωτών έναντι κυρίως των «κρυφών χρεώσεων» των εταιρειών, θέτει σε εφαρμογή η ΕΕΤΤ από τις 31 Μαρτίου 2014.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νέου κανονισμού οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεώνονται πλέον να τηρούν λίστες με τους διεθνείς κωδικούς IMEI (International Mobile Equipment Identity) των κλεμμένων κινητών τηλεφώνων των συνδρομητών τους. Με τον τρόπο αυτόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια «μαύρη αγορά», καθώς δεν θα μπορεί να ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.
Με τη ρύθμιση της ΕΕΤΤ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι σε θέση να προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να δηλώσει στην εταιρεία που ανήκει την κλοπή της συσκευής του και τον μοναδικό αριθμό IMEI που τη συνοδεύει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορέσει ξανά να λειτουργήσει σε κανένα από τα ελληνικά δίκτυα. Το «κλείδωμα» σε αυτή την περίπτωση είναι ολικό και όχι σε επίπεδο SIM, κάτι που σημαίνει ότι η συσκευή θα καθίσταται ανενεργή - τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί από τη στιγμή που τα συστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν εκτός από τον αριθμό SIM τη γεωγραφική θέση μας, καθώς και τον αριθμό IMEI της συσκευής η οποία είναι ενεργοποιημένη στο δίκτυό τους.
Σήμερα ακριβές συσκευές κινητών τηλεφώνων μπαίνουν συχνά στο μάτι των επιτηδείων, οι οποίοι αφού τις κλέψουν αφαιρούν την κάρτα SIM και τα προσωπικά στοιχεία (επαφές, φωτογραφίες κ.λπ.) του θύματος - κατόχου τους και στη συνέχεια τις πωλούν ως μεταχειρισμένες στη «μαύρη αγορά». Στο εξής, με την τήρηση της λίστας των κλεμμένων IMEI από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να διατεθούν μόνο στο εξωτερικό.




Διαβάστε Περισσότερα »

Nα μην μεταδοθούν οι «Πρωταγωνιστές» ζήτησε πρωτοδίκης



Εντολή έδωσε Πρωτοδίκης από την Κω ώστε να μην μεταδοθεί από το Mega η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» για το Φαρμακονήσι την επόμενη Τρίτη.

Το σκεπτικό της δικαστικού λειτουργού είναι ότι η μετάδοσή της θα παρεμποδίσει την εν εξελίξει δικαστική έρευνα.

Από το Mega ανακοινώθηκε ότι η εκπομπή θα προβληθεί κανονικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ