Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Εκκίνηση για το 60στο Ράλι Ακρόπολις!

Στην παλιά γέφυρα στον Ισθμό της Κορίνθου δόθηκε η εκκίνηση του Εθνικού μας αγώνα που φέτος προσμετρά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ράλι.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου: «… οι συμμετέχοντες στον 3ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, όπως και στον 1ο και τον 2ο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, πήραν εκκίνηση στην καθιερωμένη τελετή έναρξης, που φέτος, όπως και το 2009, πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου, το χαρακτηριστικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου, που για πέμπτη συνεχή χρονιά αποτελεί το επίκεντρό του αγώνα. Την τελετή παρακολούθησε πλήθος θεατών, ενώ τους αγωνιζόμενους τίμησαν με την παρουσία τους τόσο εκπρόσωποι της Πολιτείας, ανάμεσα στους οποίους οι δήμαρχοι Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων και Κορινθίων, κύριοι Κώστας Λογοθέτης και Αλέξανδρος Πνευματικός, αντίστοιχα, ο βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, όσο και εκπρόσωποι των χορηγών του Ράλλυ Ακρόπολις, όπως ο εμπορικός διευθυντής της Club Hotel Casino Loutraki, κ. Αθανάσιος Τσατσούλης, ο διευθυντής λιανικού εμπορίου της ΕΚΟ, κ. Βασίλης Παναγόπουλος, ο κ. Βασίλης Δολιώτης από τον ΟΤΕ κ.ά. Φυσικά, τόσο η ΕΛΠΑ όσο και η ΟΜΑΕ παρέστησαν με πλήθος εκπροσώπων τους στην Τελετή Εκκίνησης, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΠΑ, κύριοι Βασίλης Δεσποτόπουλος και Θεόδωρος Κόκκινος, όπως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, κ. Μανώλης Χαλιβελάκης».

Το φετινό Ράλι Ακρόπολις είναι μεικτό, αύριο οι τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές είναι ασφάλτινες, ενώ την Κυριακή ο αγώνας μπαίνει στο χώμα.

Αύριο στις 09:00, τα 29 πληρώματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ θα αναχωρήσουν από το service park για την 1η ειδική διαδρομή του αγώνα, τον Άγιο Ιωάννη 1. Η διαδρομή της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές αποκλειστικά σε ασφάλτινες επιφάνειες (τρεις επαναλαμβανόμενες), συνολικού μήκους 124,62 χιλιομέτρων. Άλλα 46 πληρώματα συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι, που ξεκινά μ’ αυτό το διπλό αγώνα αφού κάθε ημέρα του αγώνα προσμετρά ξεχωριστά στο εθνικό Πρωτάθλημα. Τα 46 πληρώματα που θα εκκινήσουν στο πλαίσιο του Παν.Π.Ρ. θα καλύψουν ακριβώς την ίδια διαδρομή με τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μια μόνο δήλωση ΦΠΑ στο τέλος του έτους θα υποβάλουν οι αγρότες



Την υποχρέωση υποβολής μιας μόνο εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και όχι περιοδικών δηλώσεων θα έχουν οι αγρότες που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, σύμφωνα με σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Παρασκευή 28 Μαρτίου στη Βουλή.
Για το 2014, οι δηλώσεις μεταβολής στοιχείων των αγροτών θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Μαΐου 2014, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.Για το 2014, οι δηλώσεις μεταβολής στοιχείων των αγροτών θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Μαΐου 2014, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης ότι «όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωσης μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους».

Επιπλέον επιβεβαιώνεται η προθεσμία της 20/05/2014 για την έναρξη επιτηδεύματος για όσους υποχρεούνται, σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, να τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Πιο αναλυτικά, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που αφορούν το νέο φορολογικό καθεστώς:

1)Υποχρέωση υποβολής μόνο   εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και όχι περιοδικών  δηλώσεων Φ.Π.Α .

Ειδικότερα προβλέπεται ότι :  «γ) Κατ’ εξαίρεση της περίπτωσης α’ ανωτέρω, οι αγρότες φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, υποβάλλουν μόνο εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.»

Πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης  ότι: « Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους.»,  ενώ στην ΠΟΛ.1079/19.3.2014, αναφέρονται τα εξής: « 2. ….. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση αποθεμάτων μέχρι 30.05.2014 και να πραγματοποιήσουν την έκπτωση φόρου που προκύπτει από αυτή, με την περιοδική δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2014………………..».

2) Δεν προβλέπεται η σύνταξη απογραφής σε θεωρημένες καταστάσεις.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι : « 7.    Οι μετατασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη μετάταξη, απογραφή που να περιλαμβάνει:... », ενώ σύμφωνα με τις ισχύουσες  έως τώρα, διατάξεις προβλέπονται τα εξής : « 8.Οι μετατασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν, σε θεωρημένες από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. καταστάσεις, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη μετάταξη, απογραφή που να περιλαμβάνει:…».

3) Προθεσμία  υποβολής  « Δήλωσης μεταβολής »,   έως 20.05.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων. ( Ενώ η ΠΟΛ. 1079/19.3.2014, ορίζει προθεσμία την 15-4-2014 ).

Προβλέπεται ότι : « 6.  Οι αγρότες μπορούν να μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς του άρθρου αυτού στο κανονικό με δήλωσή τους που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.   ………… Στην περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης στο κανονικό καθεστώς, λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο αγρότης υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης μεταβολής εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή , η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται έως 15.04.2014 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως 20.05.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.  ... »

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1079/19.3.2014, η προθεσμία οριζόταν ως εξής : «  2. …Ειδικά για τους αγρότες που υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με τήρηση απλογραφικών βιβλίων από 1.1.2014, η δήλωση έναρξης ή μεταβολής μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι 15.04.2014. ...»

4) Προθεσμία  υποβολής «Δήλωσης αποθεμάτων» υποβάλλεται έως τις 31.03.2014 (!). Εδώ προφανώς υπάρχει λάθος που έγινε εκ παραδρομής αφού έχει ήδη ανακοινωθεί (μέσω της ΠΟΛ. 1079/19-3-2014 ) ως τελευταία προθεσμία η 30/5/2014 ).

Ειδικότερα στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι : «11.    Για τα απογραφόμενα αγαθά που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 7, υποβάλλεται, μέσα σε δύο (2) μήνες, από τη μετάταξη, δήλωση που περιλαμβάνει την αξία των αποθεμάτων και το φόρο που εκπίπτεται ή καταβάλλεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των πιο πάνω παραγράφων 8, 9 και 10. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται ή εκπίπτεται, κατά περίπτωση, με την πιο πάνω δήλωση για την οποία εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 38.

Ειδικά για  τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς από 1.1.2014, η δήλωση αποθεμάτων υποβάλλεται έως τις 31.03.2014 …»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1079/19.3.2014, η προθεσμία οριζόταν ως εξής : « 2. ... Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση αποθεμάτων μέχρι 30.05.2014 …. Αυτονόητο είναι ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορούν να θεωρούνται από τις Δ.Ο.Υ. οι καταστάσεις απογραφής, καθώς και ότι δεν είναι υποχρεωτική η σύνταξη απογραφής και η υποβολή δήλωσης αποθεμάτων από τους αγρότες που μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς με τη δήλωση αυτή υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των αποθεμάτων, δικαίωμα το οποίο μπορεί ο αγρότης να μην το ασκήσει.»

5) Πωλήσεις για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων.

α) Σε σχέση με τον Φ.Π.Α , στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι :

 « 1. Στην περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: « Ειδικά για την παράδοση του παραγγελέα  προς τον παραγγελιοδόχο, στην περίπτωση παραγγελιοδοχικών πωλήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, παράγραφος 2, αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο παραγγελιοδόχος.»»

β) Σε σχέση με τον Κ.Φ.Α.Σ , στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι :

« 1. Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 6 της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ε1 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) προστίθεται εδάφιο ως εξής: « Εξαιρετικά για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από αντιπρόσωπο (παραγγελιοδόχο) για λογαριασμό παραγωγού φυσικού προσώπου (παραγγελέα), εκδίδεται εκκαθάριση κατά εντολέα, το αργότερο μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους των συμβαλλομένων. » »

6) Έκδοση  «ειδικού στοιχείου», για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων δικής τους παραγωγής που πραγματοποιούνται από αγρότες από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπονται οι εξής προσθήκες, σε σχέση με τα ισχύοντα για το θέμα αυτό : « ( Άρθρο 41, παρ. 2) : « ……. Το ειδικό αυτό στοιχείο εκδίδεται και από αγρότες που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ως αξία των παραδιδόμενων προϊόντων ή των παρεχομένων υπηρεσιών, λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα παραστατικά, με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχεται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα, είτε έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση...»


Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ - Πως λέει "ευχαριστώ" ένας αδέσποτος σκύλος στον άνθρωπο που τον έσωσε (βίντεο)


Η απίστευτη σκηνή που λέει "ευχαριστώ" το συμπαθές τετράποδο με τον δικό του τρόπο στο σωτήρα του...

Ο εικονιζόμενος σκύλος βρέθηκε μόνος και αβοήθητος σε μία δεξαμενή, όπου εάν δε βρισκόταν κάποιος να τον σώσει, κινδύνευε άμεσα με πνιγμό...
Ο τρόπος με τον οποίο λέει το "ευχαριστώ" στον άνθρωπο που τον έσωσε είναι τουλάχιστον συγκλονιστικός: Αντί να τρέξει μακριά από φόβο, περίμενε τον σωστήρα του για να πει ένα τεράστιο ευχαριστώ με έναν μοναδικό τρόπο...
Δείτε το απίστευτο βίντεο:
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ώρα της Γης": Σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα το Σάββατο το βράδυ

Περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές θα λάβουν μέρος φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Ώρα της Γης, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)».

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα, για μία ώρα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο μνημεία - σύμβολα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Ελλάδα συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.

Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία. O δήμος Αθηναίων μετέχει στις εκδηλώσεις, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα -από τις 20.30 έως τις 21.30- στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63), στη Γενική Γραμματεία του δήμου Αθηναίων ( Λιοσίων 22), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται η διεύθυνση Τεχνικών Έργων, του δήμου (Αθηνάς 16, πλατεία Καραμάνου).

Την ίδια ώρα θα συσκοτιστεί και ο Λυκαβηττός. Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, «στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης, για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση».

«Παρών» για 6η συνεχή χρονιά δηλώνει στην «Ώρα της Γης 2014», το αεροδρόμιο της Αθήνας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του), από τις 8.30 έως τις 9.30 μμ.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2014, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς, το κοινό θα ενημερώνεται για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και τη συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμμετάσχει στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι.

Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, θα συμμετέχουν και μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας: Leroy Merlin, Factory Outlet, Sofitel, Skyserv Handling, Aegean Airlines, Swissport Hellas, Goldair Handling, κ.α.

Με αφορμή την Ώρα της Γης για το 2014, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία, όπως αναφέρει το WWF, έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW. Όπως υποστηρίζει, ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, «πρόκειται για ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα


Διαβάστε Περισσότερα »

Σύλλογος Γυναικών Ασωπίας: «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα, στην Αποκατάσταση»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΩΠΙΑΣ
Ασωπίία Θηβών,, Τ..Κ.. 32200,,
Τηλ:: 22620-- 95295,, ggiinaiikeessassoopiiass@yahoo..ggrr
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση»
Ο Σύλλογος Γυναικών Ασωπίας υλοποιεί ενημερωτική ημερίδα, με θέμα
«Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση», την
Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, στις 18.00 μ.μ. στο Ενοριακό Κέντρο
Ασωπίας.
Η σημασία της εκπαίδευσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, η
αναγκαιότητα δημιουργικών δράσεων εντός των καταστημάτων
κράτησης, αλλά και η αρωγή της συμβουλευτικής στην ψυχολογική
υποστήριξη της κρατουμένων είναι μερικά από τα θέματα, τα οποία θα
συζητηθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος,
υπαγόμενου στην Πράξη 3.2.4., του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση»,
που αφορά στην υποστήριξη των Κρατουμένων Γυναικών στο
Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θηβών. Συγχρηματοδοτείται από την
Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο
του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-
2013», με Δικαιούχο την «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης
και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου
Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ)».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΩΠΙΑΣ
Ασωπίία Θηβών,, Τ..Κ.. 32200,,
Τηλ:: 22620-- 95295,, ggiinaiikeessassoopiiass@yahoo..ggrr
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ του Προγράμματος είναι:
(Α). Η υποστήριξη των Κρατουμένων Γυναικών ΠΡΟ της αποφυλάκισής
τους, προκειμένου να επανενταχθούν με ομαλό και ήπιο τρόπο στο
Κοινωνικό περιβάλλον και την Απασχόληση.
(Β). Η τόνωση της ευαισθητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας για
ενεργότερη συμμετοχή της στην υποστήριξη των Άμεσα Ωφελουμένων
Γυναικών
(Γ). Η δημιουργική αλληλεπίδραση μεταξύ της Τοπικής Κοινωνίας και
των Άμεσα Ωφελουμένων.
Τις εργασίες της Ημερίδας θα διευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου
Γυναικών Ασωπίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του
Προγράμματος, κα. Ευγενία Μπουραντά.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Σκαρβέλης, Κοινωνιολόγος,
Εκτελεστικός Διευθύνων της Επιτροπής Παρακολούθησης του
Προγράμματος.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Παράλληλη Εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της Hμερίδας, στο χώρο του Ενοριακού Κέντρου
Ασωπίας, θα πραγματοποιηθεί έκθεση χειροτεχνίας, με τίτλο «Γυναίκες
Δημιουργοί», στην οποία θα παρουσιαστούν έργα που έχουν
φιλοτεχνήσει οι κρατούμενες γυναίκες από το κατάστημα κράτησης
του Ελεώνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Λιβαδειά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Η  ΝΟΔΕ Βοιωτίας σας ενημερώνει ότι στις 3 Απριλίου 2014, θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Λιβαδειάς  ώρα  4:00 μ.μ : Σύγκλιση της ΝΟΔΕ με τη συμμετοχή κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής τoν κ.Μανώλη Κεφαλογιάννη και στiς 5:00 μ.μ. : Σύγκλιση Nομαρχιακής Συνέλευσης με πολιτική ομιλία του Βουλευτή Ηρακλείου και συζήτηση στα πλαίσια των Ευρωεκλογών 2014.





                                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΔΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
                                                                     ΛΙΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες αποδείξεις δαπανών "μετρούν"



Αναλυτικές οδηγίες για τις δαπάνες αποδείξεων που πρέπει να έχουν συλλέξει οι φορολογούμενοι το 2013 προκειμένου να μην έχουν απώλειες από το ποσό της μείωσης του φόρου της νέας φορολογικής κλίμακας καθώς και για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις εκπτώσεις δαπανών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος που απεστάλη σε όλες τις Δ.Ο.Υ λόγω της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα περυσινά εισοδήματα προβλέπει, εκτός των άλλων τα ακόλουθα:

Αποδείξεις Δαπανών

Για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις (που να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ύψους 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη αποδείξεις για τις εξής δαπάνες:

- όλα τα είδη διατροφής

- όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και προϊόντα καπνού

- όλα τα είδη ενδύσεως και υπόδησης

- οι υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τα κοινόχρηστα, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό, οι τόκοι δανείου, οι δημοτικοί φόροι.

- όλα τα διαρκή αγαθά οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κλπ), τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, οι οικιακές υπηρεσίες.

- οι μεταφορές πραγμάτων (υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών), η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου/ μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η μίσθωση ταξί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κλπ), τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και τα διόδια.

- όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αναψυχή και τον πολιτισμό (συσκευές εικόνας και ήχου, μουσικά όργανα για οικιακή χρήση, εξοπλισμός για αθλητισμό και αναψυχή, υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, κατοικίδια, άνθη, τυχερά παιχνίδια, εφημερίδες, περιοδικά, γραφική ύλη, ομαδικά ταξίδια κ.λπ.) Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη ΔΤ και σε συνδρομητικά κανάλια.

- τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιου επιπέδου, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δαπάνες για ωδεία, γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ. που συνιστούν οργανωμένους συνεχείς και σταδιακούς κύκλους μαθημάτων κατάρτισης,

- όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες από καταστήματα τροφοδοσίας (εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, καντίνες κλπ) και όλες οι υπηρεσίες από ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

- όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες ατομικού ευπρεπισμού (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ.), τα προσωπικά είδη (κοσμήματα, βρεφικά είδη, είδη καπνιστού κ.λπ.), οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας (γηροκομεία, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, κέντρα αποκατάστασης, φροντίδα στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες οικογενειακών συμβούλων, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, βρεφοκομεία κλπ), οι οικονομικές υπηρεσίες (συνδρομές σε πιστωτικές κάρτες, αμοιβές χρηματιστών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, αμοιβές φοροτεχνικών, έξοδα θυρίδων, έξοδα επιταγών, διοικητικά τέλη για ιδιωτικά ή δημόσια ταμεία συντάξεων κλπ), διάφορες υπηρεσίες (αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πρόστιμα, ποινές και δικαστικά έξοδα, άδειες κυνηγίου και οπλοφορίας, ψαρέματος και υποβρύχιου ψαρέματος και λοιπές άδειες, άδειες πλοήγησης σκαφών, έξοδα θρησκευτικών ιεροτελεστιών - περιλαμβάνονται μόνο έξοδα για ιερέα και εκκλησία - αγγελίες, διαφημίσεις σε εφημερίδες, χαρτόσημα και τέλη πιστοποιητικών γέννησης, γάμου, θανάτου, έξοδα διαβατηρίων, εξαγορά στρατιωτικής θητείας, εισφορές και συνδρομές σε εκκλησίες και φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνδρομές σε επαγγελματικά σωματεία, ενώσεις, σε τοπικούς συλλόγους, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους κλπ). Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση.

- δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, οι δαπάνες για ταχυδρομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

- Οι αποδείξεις που προσκομίζονται γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.



Εκπτώσεις Δαπανών

- Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι εκπτώσεις από το φόρο για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης κ.λπ..

- Διατηρείται η έκπτωση 10% από τον φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων για τις εξής δαπάνες:

α) ιατρικής και νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και μέχρι 3.000 ευρώ ανώτερο ποσό μείωσης φόρου.

Διευκρινίζεται ότι, το ποσό των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση. Υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική ή συμπληρωματική δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι ο επιμερισμός των ιατρικών δαπανών γίνεται μόνο αν δηλώνεται και από τους δύο συζύγους εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

β) των ποσών που καταβάλλονται ως διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ,

γ) των δωρεών προς το Δημόσιο κ.λπ., δωρεών προς κοινωφελή ιδρύματα και χορηγιών (λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν σε πιστωτικό ίδρυμα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα). Το ποσό των δωρεών και χορηγιών δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5%του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείται εφόσον το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

δ) της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.

Για τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ( γ' και δ') το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

- Προβλέπεται μείωση από τον φόρο 200 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν, εφόσον είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, θύματα πολέμου, θύματα εθνικής αντίστασης κ.λπ.

- Καταργείται η μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλείδωσε ο αριθμός των εισακτέων, 70.305 οι νέοι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ -Αναλυτικά ανά σχολή

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως 70.305 νέοι φοιτητές θα περάσουν το κατώφλι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Συγκεκριμένα, 46.735 φοιτητές θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 23.570 στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.

Ανα επιστημονικό πεδίο ο αριθμός εισακτέων σε ΑΕΙ αναλύεται ως εξής:

    1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 18.690
    2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 10.480
    3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 2.935
    4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 7.525
    5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 7.105

ΣΥΝΟΛΟ 46.735

Ο αριθμός εισακτέων για τα ΤΕΙ αναλύεται κατά επιστημονικό πεδίο, ως εξής:

    1οπεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών 1.170
    2ο πεδίο Θετικών Επιστημών 800
    3ο πεδίο Επιστημών Υγείας 4.000
    4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών 11.555
    5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης 6.035

ΣΥΝΟΛΟ 23.570

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον αριθμό των 70.305 εισακτέων δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι διεκδικούν μια θέση:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.

Αναλυτικά οι θέσεις ανά τμήμα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Φ.Σ.ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΙΩΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ






Κύριοι Βουλευτές,



Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, έχει επισυμβεί με την ψήφιση των νόμων 3918/11 και 4052/12, απελευθέρωση που είχε αναλάβει να υλοποιήσει ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου 4052/12, ποτέ και κανένας δεν θα ξαναενοχλούσε τους φαρμακοποιούς.



Και ενώ όλες οι μνημονιακές επιταγές που μας αφορούσαν έχουν ολοκληρωθεί και το επάγγελμά μας έφυγε από το κάδρο των «κλειστών» επαγγελμάτων, όλοι οι μνημονιακοί στόχοι που αφορούσαν στην φαρμακευτική δαπάνη, πιάστηκαν, ξαφνικά ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης με μια καλοπληρωμένη έκθεση που παρήγγειλε στον ΟΟΣΑ, βάζει με την υλοποίησή της την ταφόπλακα στο Ελληνικό Φαρμακείο και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας στην χώρα μας.



Το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή, περιλαμβάνει δέσμη φωτογραφικών διατάξεων, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος για την Εθνική Οικονομία, που ως μοναδικό στόχο έχουν την απορρύθμιση της ευαίσθητης φαρμακευτικής αγοράς και την είσοδο σε αυτήν μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.



Η ψήφισή του θα είναι καταστροφική τόσο για τα φαρμακεία της γειτονιάς και τα φαρμακεία που με την διασπορά τους καλύπτουν παραμεθόριες και άγονες νησιωτικές περιοχές όσο και για την δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον.



Προτείνεται προς ψήφιση από τον Υπουργό Ανάπτυξης η πιο ακραία μορφή του Αγγλοσαξωνικού μοντέλου που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο. Θα επιτρέψετε με την ψήφο σας λοιπόν κύριοι Βουλευτές να αποτελέσουμε παγκόσμια πρωτοτυπία και να γίνουμε πειραματόζωα, ασθενείς και λειτουργοί υγείας στο βωμό των μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων;



Το ελληνικό φαρμακείο τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει δώσει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να δώσει και παρ΄όλα αυτά συνεχίζει να είναι το στήριγμα και το αποκούμπι του Έλληνα ασφαλισμένου καλύπτοντας την διαχρονική ανεπάρκεια του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας, παρέχοντας δανεικά φάρμακα και πολλές διευκολύνσεις στον πληγωμένο Έλληνα που έχει χάσει τα πάντα.



Τα δώσαμε όλα, δεν έμεινε τίποτε άλλο για να δώσουμε.



Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από εσάς να μας αφαιρέσει την όποια αξιοπρέπεια μας απόμεινε,ψηφίζοντας αυτό το «τέρας».



Στην περίπτωση όμως που κάνετε το λάθος και ψηφίσετε , στηρίζοντας τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και όλα τα ντόπια και ξένα μεγαλοσυμφέροντα, καταδικάζοντας εμάς , τους υπαλλήλους μας, τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές μας, θα μας έχετε απέναντί σας.



Τα 120 φαρμακεία του Νομού θα μετατραπούνε σε 120 εκλογικά κέντρα που θα σας αφαιρέσουν το όποιο πολιτικό οξυγόνο σας έχει απομείνει.



Οι Πρόεδροι



Σεραφείμ Ζήκας                   Γιώργος Βασιληάς

Πρόεδρος Φ.Σ.Θηβών           Πρόεδρος Φ.Σ.Λειβαδιάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα απίστευτα καψώνια διευθυντή σε υπάλληλο που ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος -Την υποχρέωσε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες

Aύξηση κατά 25% παρουσίασαν, σε σχέση με πέρυσι, οι αναφορές που εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη για θέματα που σχετίζονται με διακρίσεις λόγω φύλου, στους εργασιακούς χώρους.

Εντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές γυναικών που πρόκειται να πάρουν ή ήδη βρίσκονται σε άδεια εγκυμοσύνης, μητρότητας ή ανατροφής, καθώς αν και τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι λιγότερα από αυτά που καταγράφησαν το 2012, κάποια ήταν ιδιαίτερα κραυγαλέα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εγκύου υπαλλήλου εμπορικής εταιρείας, που αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος», στην οποία ανακοινώθηκε η απόλυση μόλις είπε στον διευθυντή της ότι είναι έγκυος. Οταν η γυναίκα του επισήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αυτός την προσέβαλε και της... έκοψε την πρόσβαση στο ασανσέρ. Συγκεκριμένα της είπε ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί πλέον και ότι αναγκαστηκά θα ανεβαίνει από τις σκάλες, καθώς το ασανσέρ είναι μόνο για τους πελάτες και τα στελέχη της επιχείρησης. Παράλληλα, συνέχισε τα προσβλητικά του σχόλια μέχρι και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης της υπαλλήλου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, όταν δέχθηκε τη σχετική αναφορά παρενέβη, επισημαίνοντας στον διευθυντή ότι οι πράξεις του είναι παράνομες και πείθοντάς τον να συμμορφωθεί.


Διαβάστε Περισσότερα »

To γνωρίζετε; Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν στο διάστημα;


Οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του χαμένου Boeing βασίζονται κατά κύριο λόγο στις φωτογραφίες και ...
τις εικόνες των δορυφόρων. Αλήθεια, όμως, πόσοι δορυφόροι υπάρχουν στο διάστημα;
Σε αυτό το ερώτημα απάντησε στο Associated Press ένας πρώην συνεργάτης της NASA, ο Νίκολας Τζόνσον.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Τζόνσον στο διάστημα αυτήν την στιγμή υπάρχουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, σχεδόν 3.700 δορυφόροι, οι οποίοι ανήκουν σε κράτη και ιδιώτες.
Από τους 3.700, βέβαια, μόλις 1.100 είναι ενεργοί και 2.600 δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρός ο Αλβανός βαρυποινίτης που δολοφόνησε τον υπαρχιφύλακα

Νεκρός βρέθηκε μέσα στο κελί του το βράδυ της Πέμπτης ο Αλβανός ισοβίτης Ιλία Καρέλι, ο οποίος την Τρίτη σκότωσε με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο βαρυποινίτης, έπειτα από την αποτρόπαια πράξη του, είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών και είχε εγκλειστεί μόνος του σε κελί. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 11:00 το βράδυ της Πέμπτης τον εντόπισε νεκρό σωφρονιστικός υπάλληλος.

Όπως μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση στο σωφρονιστικό κατάστημα έχουν σπεύσει κλιμάκιο της αστυνομίας και ιατροδικαστής προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια θανάτου του Αλβανού ισοβίτη.


Πώς έγινε η φονική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλβανός βαρυποινίτης επιτέθηκε στον άτυχο υπαρχιφύλακα, πισώπλατα, με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι από το κάσωμα της πόρτας. Όλα έγιναν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 12:10 το μεσημέρι.

Μετά το μεσημεριανό και ενώ οι κρατούμενοι επέστρεφαν στα κελιά τους, ο Καρέλι Ιλία έμεινε πίσω με στόχο να επιτεθεί στον υπαρχιφύλακα. Όταν υπάλληλοι τον πλησίασαν άρχισε να φωνάζει: «Αφού δεν μου δίνετε την άδεια θα πάρω έναν από εσάς μαζί μου».

«Με κρατάτε άδικα μέσα, μου στερήσατε την ελευθερία. Δεν έχω διαπράξει φόνο και δεν με αφήνετε να δω τη μητέρα μου και εγώ θα στερήσω τη ζωή σε έναν από εσάς». Αυτό μάλιστα, είχε γράψει σε σημείωμά του ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, λίγο πριν αποφασίσει να επιτεθεί και να σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη, ο οποίος εκείνη τη στιγμή το κρατούσε στα χέρια του και το διάβαζε.

Αμέσως μετά και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι και σκότωσε τον 46χρονο με τρεις μαχαιριές -μία πισώπλατα, μία στη μύτη και το τελειωτικό χτύπημα στην καρωτίδα. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Άμφισσας, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε.

Ο Γιώργος Τσιρώνης υπηρετούσε από το 1997 και ήταν πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του, με το γεγονός της δολοφονίας του να σκορπίζει θλίψη. Ο 46χρονος ζούσε με την οικογένεια του στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και ήταν έγγαμος με δύο παιδιά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο σπουδάζει στην Αθήνα.

Ο Καρέλι ήταν κρατούμενος στη Β' Πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου, εκεί δηλαδή που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι, οι οποίοι εργάζονται και κάθε ημέρα φυλάκισης πιάνει για δύο.

Έτσι, έχοντας κατά συγχώνευση (από τις δύο καταδίκες του) ποινή περίπου 20 ετών και εννέα μηνών, θεμελίωνε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση με όρους.

Παράλληλα, όπως λέγεται στις φυλακές Μαλανδρίνου, η μητέρα του στην Ιταλία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πέθανε.

Ο Καρέλι υπέβαλε το αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως (αφού συνεκτιμήθηκαν, όπως επιβάλλει ο νόμος, τα στοιχεία της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και η συμπεριφορά του στις φυλακές), στις 11.2.2014 απορρίφθηκε.

Οι καταδίκες του δράστη

Ο Ίλια Καρέλι προφυλακίστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές φυλακές στις 21.10.1997 για διακεκριμένη κλοπή. Η ποινή του κατά συγχώνευση στο δικαστήριο έφτασε τα 16 χρόνια και πέντε μήνες.

- Στις 27.5.2006 αποφυλακίζεται υπό όρους μετά από σχετικό αίτημά του, λόγω έκτισης των 3/5 της ποινής του. 

- Στις 4.3.2007 προφυλακίζεται και πάλι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή και για ληστεία. Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας είναι κατά ενός ζευγαριού στο Νέο Ηράκλειο, στο σπίτι του οποίου μπήκε για να κλέψει χρυσαφικά. Πρωτοδίκως καταδικάζεται σε 20 χρόνια και 18 μήνες και στο Εφετείο σε 12 χρόνια και εννέα μήνες.

- Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για ναρκωτικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπήκαν οι βάσεις, έπεται η συνέχεια για τον Λεμπέση!



Τον περασμένο Ιούλιο μπήκε στο χειρουργείο, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Σπύρος Λεμπέσης χρειάστηκε να κάνει πολλή υπομονή και να δουλέψει σκληρά, για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επιστρέψει και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης.

Ο αθλητής του Πέτρου Ακριβάκη ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του και πλέον περιμένει την έναρξη της σεζόν, ώστε να βρεθεί και πάλι σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα.  «Εχει δουλέψει πολύ καλά και πλέον απομένει να βρει τον ρυθμό του», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που αναμένεται να δει τον αθλητή να κάνει τον πρώτο του αγώνα αρχές του καλοκαιριού.

Ο πρωταθλητής του ακοντισμού, που ήταν έβδομος το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης.

Την προετοιμασία της για τους αγώνες του ανοιχτού έχει ξεκινήσει και η πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σάβα Λίκα, που παρά το ότι διανύει το 44 έτος της ζωής της συνεχίζει να γυμνάζεται σε υψηλό επίπεδο και να διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Πρόγραμμα αποκατάστασης ακολουθεί το τρίτο μέλος του γκρουπ του Πέτρου Ακριβάκη. Ο Μιχάλης Σταματόγιαννης υπέστη θλάση στο θωρακικό κι έτσι χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας αναμένεται να είναι έτοιμος για την έναρξη των αγωνιστικών του υποχρεώσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Άστατος σήμερα ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, περιμένουμε σήμερα, Παρασκευή. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με παροδικές μόνο νεφώσεις ενώ και στο Ανατολικό Αιγαίο τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Λίγα χιονιά στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους στα βορειοτέρα τμήματα ισχυρές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση των φαινομένων τις βραδινές ώρες από τα βόρεια.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 22 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, οπού είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπές στα ασφαλιστικά ταμεία -Ποιοι είναι οι υπέρ τρίτων που καταργούνται

Κύμα αλλαγών έρχεται στο ασφαλιστικό με με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί, καθώς καταργούνται εισφορές που καταβάλλονταν υπέρ των ασφαλιστικών οργανισμών από τρίτους που δεν συνδέονται με την ιδιότητα του ασφαλισμένου με τους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ ένα μέρος των εισφορών αυτών θα διατίθεται υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Πρόκειται για το ποσοστό 4% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ και ποσοστό 12 % επί του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ του ΟΓΑ.

Τι αλλάζει στον ΟΑΕΕ

Κάθε μήνα θα πηγαίνουν στο Ταμείο για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι, αντί για κάθε δίμηνο που πήγαιναν μέχρι σήμερα. Παράλληλα στον Οργανισμό θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά ακόμη και όσοι έχουν διπλή απασχόληση και ως μισθωτοί συμπληρώνουν λιγότερα από 25 ένσημα το μήνα.

Ποιες είναι οι εισφορές που καταργούνται

    υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ),
    του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ),
    του Ταμείου Προνοίας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ),
    του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
    του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ),
    του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,
    του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Εθνικού Τυπογραφείου (ΤΑΠΕΤ)
    του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΛΘ.

Παράλληλα καταργούνται οι εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ-τ.ΕΤΕΑΜ) που είχαν θεσμοθετηθεί για επικουρικά ταμεία κλάδων που εντάχθηκαν στο ενιαίο Ταμείο, όπως ,

    του τ. ΕΤΕΑΜ- ΤΕΑΕΥΕΕΟ,
    του τ. ΤΕΑΔΥ,
    του τ. ΤΑΠΕΑΠΙ
    του τ. Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου -ΤΕΑΔΥ,
    τ. ΤΕΑΠΕΥΔΑΠ
     του τ. ΤΕΑΧ,
    του τ. ΤΕΑΠΟΚΑ
    του τ. ΤΑΔΚΥ
    του ΤΣΑΥ,
     του ΤΣΜΕΔΕ
    του τ. ΤΕΑΠΕΡΤΤ.

    εισφορές υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ,
     του Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) του ΤΠΔΥ,
    του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών, Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων του Κράτους (ΕΒΕΒΕΚ)
    του ΤΠΔΥ1
     του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών
    του ΤΑΠΙΤ του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ)
    του Αυτόνομου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ),
    του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης, καθώς και επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

Παράλληλα θεσμοθετείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς από την 1.7.2014 οι πόροι του ΛΑΕΚ, διαμορφώνονται από ποσοστό 0,81%, σε ποσοστό 0,46%.

Η μείωση αφορά τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.K.Ε.), του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.A.), του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.A.), του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία στα Βάγια με θέμα:Πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την οικογένεια

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΒΑΓΙΩΝ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ".
ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΛΛΗΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΦΙΓΓΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2012


Για πρώτη φορά από το 1941 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις, μέσα στο 2012, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Θεσσαλίας, Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2012 είχαμε 16 χιλιάδες περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το 1941 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.

Επεσήμανε δε, ότι η τάση μείωσης του πληθυσμού είχε διαφανεί από το 2011 όταν για πρώτη φορά, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Όπως παρατήρησε, το γεγονός, μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 50 αλλαγές που φέρνει στην αγορά το πολυνομοσχέδιο



Οι αλλαγές που «κλείδωσαν» αφορούν όχι μόνο στο γάλα και στα φαρμακεία, αλλά ακόμα και στις εκπτώσεις και προσφορές που θα μπορούν να κάνουν πλέον τα στοκατζίδικα
Μικρές και μεγάλες ανατροπές για όλους και για όλα φέρνει στην αγορά το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στην Βουλή η κυβέρνηση. Οι αλλαγές που «κλείδωσαν» αφορούν όχι μόνο στο γάλα και στα φαρμακεία, αλλά ακόμα και στις εκπτώσεις και προσφορές που θα μπορούν να κάνουν πλέον τα στοκατζίδικα. Καθιερώνεται πιλοτικά η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ καταργούνται ή μειώνονται οι ελάχιστες αποστάσεις για άσκηση πολλών δραστηριοτήτων.

Οι 50 αλλαγές που υιοθετεί η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, κωδικοποιούνται ως εξής:

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:

1-Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

2-Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.  Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.

3-Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.

4-Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

5-Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.

6-Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων.  Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.

7-Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών. Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.

8-Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).

9-Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).

ΚΑΥΣΙΜΑ

10-Καταργούνται σειρά ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.

11-Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ-ΚΥΛΙΚΕΙΑ-ΚΑΠΝΟΣ

12-Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων. Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια.
Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)

ΒΙΒΛΙΑ

13-Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων, με εξαίρεση τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια. Το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης. Για τις λοιπές κατηγορίες βιβλίων και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται. Στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).

14-Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ

15-Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν  ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

16-Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Ο Κώδικας θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α. Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013 (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι  το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το  τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).

17-Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.

18-Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

19-Καταργούνται τα τέλη γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους ενώ η υποχρεωτική γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης των προϊόντων αντικαθίσταται από απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς υποχρέωση αναγραφής του αριθμού καταχώρισης. Έτσι μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τις εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη  συγκράτηση των τιμών καταναλωτή.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

20-Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΨΩΜΙ

21-Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
  
22-Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι  (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
  
23-Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.
  
24-Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

25-Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται  σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.
  
26-Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.

27-Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

ΓΑΛΑ

28-Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας".

29-Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
  
30-Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής". Π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών" κλπ.
  
31-Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

32-Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

33-Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.
  
34-Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.
  
35-Ευθυγραμμίζεται  η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών  υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.

36-Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.
  
37-Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές καθεστώς.
  
38-Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

39-Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.

40-Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.

41-Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης: Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και μειώνεται η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα σε 6.

42-Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
  
43-Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
  
44-Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.
  
45-Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
  
46-Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

47-Εξομειώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

Γενικές ρυθμίσεις

48-Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.
  
49-Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.

50-Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ