Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Πλησιάζει τον τίτλο η Ένωση… Σοκ για τον Παρνασσό

Η έκπληξη έγινε στο Δήλεσι και τώρα τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος η Ένωση απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής και βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα των Άσπρων Σπιτιών Αντίκυρας κέρδισε 1-0 τη Δάφνη ενώ την ίδια ώρα ο Παρνασσός άφηνε βαθμούς στο Δήλεσι και παράλληλα «γκρεμιζόταν» από την κορυφή.
Στην ουρά αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των Πλαταιών μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ και την εντός έδρας ήττα του Επαμεινώνδα από τον Αμβρυσσέα.

 ·



Αναλυτικά:

Α’ Κατηγορία

27η αγωνιστική

Πλαταιές – ΠΑΟ Κυριακίου   3-0

Κάστρο – Κιθαιρώνας   0-3

Ορχομενός – Δόξα/Πελοπίδας  3-2 

Δήλεσι – Παρνασσός   0-0

Ένωση – Δάφνη Ερ.    1-0

Θήβα – Αναγέννηση    2-1

Επαμεινώνδας – Αμβρυσσέας   1-2 

Νίκη – Κόκκινο    0-2



Βαθμολογία

(σε 27 αγώνες)



Ένωση                    65-24         69

————————————————

Παρνασσός             69-18         67

Θήβα                       58-26         51

Κιθαιρώνας             44-32         49

ΠΑΟ Κυριακίου       45-27         45

Κόκκινο                   45-30        42

Αμβρυσσέας           35-39         42

Δάφνη Ερ.              33-28         39

Αναγέννηση           37-37         36

Ορχομενός              41-42        35

Δήλεσι                    34-36         33

Επαμεινώνδας        34-46        31

————————————————-

Πλαταιές                31-38          28       

Νίκη                        32-50         27

Δόξα/Πελοπίδας     26-66          9

Κάστρο                    7-97           4



28η αγωνιστική

Κάστρο – Πλαταιές  

ΠΑΟ Κυριακίου – Ορχομενός 

Κιθαιρώνας – Δήλεσι  

Δόξα/Πελοπίδας – Ένωση 

Παρνασσός – Θήβα 

Δάφνη Ερ. – Επαμεινώνδας  

Αναγέννηση – Νίκη 

Αμβρυσσέας – Κόκκινο 


StereaSports
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση στους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Θηβαίων

Πρόσκληση στους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Θηβαίων





Μέσα στα πλαίσια την ανταλλαγής απόψεων με φυσικά πρόσωπα, Συλλόγους και φορείς του Δήμου μας , καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 6 το απόγευμα στην πάνω αίθουσα του κέντρου «Τζάκι».

Θεωρούμε ότι μέσα από την καθημερινή σας δράση και ενασχόληση για την προώθηση του πολυποίκιλου πολιτιστικού σας έργου, έχετε αποκομίσει εμπειρίες και γνώση χρήσιμη για την συγκρότηση μιας κοινής προσπάθειας για συνολική αναβάθμιση του πολιτισμού στο Δήμο μας.

Ευελπιστούμε τόσο για την συμμετοχή σας , όσο και για την συνεισφορά σας , έτσι ώστε να κάνουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. 







                                                                 Δημοτική Παράταξη

                                                         Δήμος Θηβαίων-Ώρα Ευθύνης   

                                                                

                                                             Σταμάτης Η. Χαλβατζής

                                                               Υποψήφιος Δήμαρχος

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεζίζονται 5η ημέρα οι έρευνες για τον 18χρονο ψαρά (video)





Χωρίς αποτέλεσμα για τον εντοπισμό του 18χρονου ψαρά, που αγνοείται από το πρωί της Τρίτης, συνεχίζονται , πέμπτη ημέρα, οι έρευνες στην παραλίμνη Μουρικίου, όπου είχε πάει για ψάρεμα με φίλους.

Η βάρκα τους αναποδογύρισε και ο νεαρός δεν κατάφερε να βγει στην επιφάνεια.


Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 18χρονο ψαρά από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔEITE πόσα εκατ. θα κοστίσουν φάκελοι, παραβάν και ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Μαΐου


Φάκελοι, χαρτί για ψηφοδέλτια και παραβάν. «Συστατικά» απαραίτητα για κάθε προσφυγή στις κάλπες, που όμως κοστίζουν ακριβά...
Συγκεκριμένα, οι προμήθειες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα ξεπεράσουν τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.
Οι σχετικές αποφάσεις για τις εν λόγω δαπάνες εγκρίθηκαν με τη σήμανση του «κατεπείγοντος εκλογικού» από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr.
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών θα προμηθευτεί 20 εκατ. φακέλους για τις δημοτικές εκλογές και άλλους τόσους για τις περιφερειακές. Εγκρίνοντας την προσφορά των 12,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά χιλιάδα φακέλων στην πρώτη περίπτωση και 11,90 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά χιλιάδα στη δεύτερη, θα δαπανηθούν συνολικά (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) 592.600 ευρώ.
Πιο ακριβά είναι τα ψηφοδέλτια, αφού θα κοστίσουν πάνω από τα διπλά. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών θα δαπανήσει 1.348.326 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για την προμήθεια 45.000 δεσμίδων (500 φύλλων η κάθε μία) χαρτιού ψηφοδελτίων, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, καταβάλλοντας 1,16 ευρώ/κιλό.
Φτηνότερα είναι όμως τα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δαπανήσει συνολικά 239.995,47 ευρώ για την προμήθεια 158,357 κιλών χαρτιού γραφής μπρίστολ, λευκό, velvet, σε φύλλα και ρολά με ενιαία 1,15 ευρώ/κιλό (πλέον ΦΠΑ) και την προμήθεια 6.956 κιλών χαρτί τύπου μπρίστολ χρωματιστό με ενιαία τιμή 1,87 ευρώ/κιλό (πλέον ΦΠΑ).
Ακόμη, 1.555.335 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα δαπανήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την προμήθεια και την μεταφορά 22.000 τεμαχίων παραβάν, 1.000 τεμαχίων υφασμάτων και 60 ξύλινων αναλογίων για αυτά που θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Με όλα αυτά, το συνολικό ποσό δαπάνης για τις εκλογές του Μαΐου φτάνει τα 3.736.256,47 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για βεγγαλικά σε Δήλεσι και Οινόφυτα

Συνελήφθη 25χρονη ημεδαπή για παράνομη κατοχή και πώληση παιδικών αθυρμάτων και βεγγαλικών στο Δήλεσι Βοιωτίας

Κατά την διενέργεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε περίπτερο ιδιοκτησίας της, κατασχέθηκαν συνολικά -2.500- παιδικά αθύρματα (σκορδάκια) και -6- βεγγαλικά

Συνελήφθη, χθες (28-03-2014) το απόγευμα στο Δήλεσι Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μία 25χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή και πώληση παιδικών αθυρμάτων και βεγγαλικών.

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε περίπτερο, ιδιοκτησίας της 25χρονης, κατελήφθη η ίδια να διαθέτει προς πώληση και κατασχέθηκαν συνολικά (2.500) παιδικά αθύρματα (σκορδάκια) και έξι βεγγαλικά, για τα οποία δεν είχε εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Συνελήφθη 56χρονη ημεδαπή για παράνομη κατοχή και πώληση παιδικών αθυρμάτων στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Κατά την διενέργεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε κατάστημα mini market ιδιοκτησίας της, κατασχέθηκαν συνολικά -2.600- παιδικά αθύρματα (σκορδάκια)

Συνελήφθη, χθες (28-03-2014) το απόγευμα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μία 56χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή και πώληση παιδικών αθυρμάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε κατάστημα mini market, ιδιοκτησίας της 56χρονης, κατελήφθη η ίδια να διαθέτει προς πώληση και κατασχέθηκαν συνολικά (2.600) παιδικά αθύρματα (σκορδάκια), για τα οποία δεν είχε εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Οι έλεγχοι εν όψει των εορτών του Πάσχα, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Του έκλεψε 1.300 ευρω απο την τσέπη

Εξιχνιάσθηκε άμεσα κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού στη Θήβα

Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία

Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, περίπτωση κλοπής που διαπράχθηκε χθες (28-03-2014) το πρωί, σε βάρος 76χρονου ημεδαπού στη Θήβα.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, συνελήφθη για την υπόθεση αυτή ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, ο 54χρονος αφαίρεσε με την μέθοδο της απασχόλησης, από την τσέπη του παντελονιού του 76χρονου, το χρηματικό ποσό των (1.300) ευρώ και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.

Η 76χρονος κατήγγειλε την σε βάρος του κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών και οι αστυνομικοί έπειτα από επιστάμενες αναζητήσεις και αξιοποίηση στοιχείων, εντόπισαν και προσήγαγαν χθες το μεσημέρι τον 54χρονο στην περιοχή, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον 76χρονο και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του 54χρονου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Βενιζέλος και η Πολωνή βοσκοπούλα απο το Μαυρονέρι Λιβαδειάς η έκπληξη στο ευρωψηφοδέλτιο

Μία Πολωνή βοσκοπούλα, που είχε κάνει μία αξέχαστη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου ετοιμάζει ως όνομα έκπληξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, το όνομα της συγκεκριμένης γυναίκας περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς που ανακοινώνεται Κυριακή μεσημέρι στον Κεραμεικό. Ο κ. Βενιζέλος έψαξε και βρήκε την περίφημη κυρία Μαργαρίτα, μια Πολωνή που βρίσκεται επί 20 χρόνια στην Ελλάδα και μένει στο Μαυρονέρι της Λιβαδειάς.

Πρόκειται για τη γυναίκα που είχε πάρει το λόγο κάνοντας παρέμβαση σε εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ενώ ο κ. Βενιζέλος την άκουγε αμήχανος.

«Ζω σε αυτή τη χώρα, που είναι η δεύτερη πατρίδα μου 20 χρόνια. Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν ξέρει τι σημαίνει πτώχευση του κράτους. Ημουν 15 χρόνων, το '81 στην Πολωνία, που πτώχευσε το κράτος. Κάναμε 30 χρόνια να συνέλθουμε. Ξυπνήστε, δεν είναι παιχνίδια. Δεν θέλω να ζήσω πτώχευση δεύτερη φορά», του είχε πει τότε και κατέληξε: «Εγώ βόσκω γίδια και πρόβατα και οι γαλατάδες μας δίνουν 8μηνες επιταγές. Τι θα πω εγώ στην προβατίνα, ότι θα φας σε οχτώ μήνες;».


Παρέμβαση Πολωνής κτηνοτρόφου σε ομιλία του Ευ... από Miss-Jessy-Lays
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Γυναικεία Ομορφιά γίνεται φαντασία στο "moments art" στα Βάγια Βοιωτίας

Δημιουργήσαμε στο κέντρο των Βαγίων ένα χώρο για Γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίσουν,με ρούχο ποιοτικό και οικονομικό.Σχέδια μοναδικά, ιδιαίτερα φτιαγμένα με πολύ πάθος, αγάπη και κατάθεση προσωπικής στιγμής είναι αυτό που η κάθεμιά

  μας θα συναντήσει μέσα στο moments art . Eλάτε να φτιάξουμε μαζί την μπομπονιέρα και το το προσκλητήριο των ονείρων σας.Επίσης θα βρείτε σε μας τσάντες,αξεσουάρ,πασχαλινές λαμπάδες.
Ώρες λειτουργίας του καταστήματος
Δευτέρα-Παρασκευή
5.30-8.30μ.μ
Σάββατο 9:00-2:00π.μ.
5.30-8.30μ.μ.
Τηλ.επικοινωνίας 6975062362
 






Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία Αλέκου Καρκάνα στο συνεδριακό κέντρο "ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ"

Παρασκευή 28.03.14
Συνεδριακό Κέντρο Κρύας
«ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ»

Φίλες κα φίλοι,
Διαπιστώνουμε όλοι πως ζούμε τη χειρότερη εποχή μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο.
Αν όχι γιατί περνάμε σήμερα πολύ δύσκολα, γιατί ακόμα χειρότερα, οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά μας δεν έχουν μέλλον.
Γιατί ήδη πολλοί συμπολίτες μας παροτρύνουν τα παιδιά τους να φύγουν από τη χώρα. Και αρκετά έχουν ήδη φύγει.
Την οικονομική κρίση, που ταλανίζει τη χώρα, ακολουθεί κατά πόδας η πολιτική κρίση. Η κεντρική διοίκηση, που έχει αποκληρώσει την τοπική αυτοδιοίκηση, προσπαθεί να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από τα βάρη και τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Σε αυτή τη δύσκολη καμπή θεωρούν, πως κυριαρχούν ακόμη στην πόλη μας ξεπερασμένοι τρόποι έκφρασης της πολιτικής ζωής, ληγμένες ιδέες, ληγμένες συμπεριφορές, αρνητικές παρουσίες.
Πολλοί από αυτούς, που ευθύνονται για τη φθίνουσα πορεία των χωριών και των πόλεών μας του διευρυμένου Δήμου Λεβαδέων, επανεμφανίζονται στο προσκήνιο, μεταλλάσσονται, αλλάζουν πολιτικούς φίλους, ψάχνουν το νικητή των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αποκηρύσσουν το ένοχο παρελθόν τους και ξαναζητούν την ψήφο μας.
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν αντιμετώπισαν με αίσθημα ευθύνης, με τόλμη και καλές προθέσεις τα προβλήματα της πόλης μας -ούτε καν αυτά της καθημερινότητας-  δεν έθεσαν στόχους, δεν είχαν όραμα, δε χάραξαν πορεία προς το μέλλον.
Έλειψαν οι απόψεις, που θα έθεταν γερά θεμέλια για μια βιώσιμη πόλη, έλειψε η αποφασιστικότητα, καταβαραθρώθηκε ο πολιτισμός, έγινε σύμβολο η οκνηρία, η κουτοπονηριά και η έλλειψη διάθεσης για δράση.
Μοναδικό μέλημα η «επικοινωνιακή πολιτική» για την επανεκλογή.
Πάγια τακτική στα δημοτικά συμβούλια οι ύβρεις, οι αιχμηρές ατάκες, το τάχαμου -δήθεν ενδιαφέρον, η έλλειψη πραγματικής ζύμωσης, οι προειλημμένες αποφάσεις, η άρνηση.
Και για τη Λιβαδειά;
Η εποχή, που η πόλη χτιζόταν και ο κόσμος της βρισκόταν σε ανάταση, καμάρωνε και χαιρόταν, πέρασε. Η πόλη ζει την φτώχεια της σε όλες τις διαστάσεις, οι δημότες βρίσκονται σε κατήφεια, σφίγγουν τα χείλια, όταν συζητούν, κουνάν το κεφάλι σα να μην περιμένουν τίποτε καλό.
Οι μικρές μας κοινότητες θάφτηκαν μέσα στους Καποδιστριακούς δήμους. Τώρα με το καλλικρατικό σχέδιο θάφτηκαν και οι πόλεις μας. Η Δαύλεια, ο Αη- Γιώργης, η Χαιρώνεια, το Κυριάκι. Και καμιά προσπάθεια με όραμα δεν καταβλήθηκε να μη συμβεί αυτό.  
Αδιέξοδο;
Σε ένα τέτοιο θλιβερό περιβάλλον, η Λιβαδειά είναι όμως υποχρεωμένη να αναπτύξει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, για να βγει από το τέλμα και να βαδίσει μπροστά. Μέχρι την ανάπτυξη.
Γιαυτό:
Θεωρήσαμε αναγκαίο να χτίσουμε μια νέα συλλογικότητα, από ανθρώπους που δε φέρουν ευθύνη για τη μέχρι τώρα κατάσταση, από ανθρώπους δημοκράτες, εργατικούς, τίμιους αλλά και ικανούς, η οποία θα απελευθερώσει τη δυναμική της τοπικής μας κοινωνίας και θα ρίξει στο στίβο το καλύτερο ανθρώπινο υλικό της. Ανθρώπους, που εμπνέονται από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της  διαφάνειας, της αλληλεγγύης και της ισότητας, από την αγάπη για τον τόπο μας, την φύση και το περιβάλλον, από τους αγώνες και το μόχθο των απλών ανθρώπων.

Έτσι δημιουργήσαμε τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Σκεφτήκαμε, πως πολλά χρόνια τώρα οι άνθρωποι με τα θετικά χαρακτηριστικά, που αναφέραμε έδωσαν πολύ χώρο στη μετριότητα και την κακομοιριά και είναι καιρός να τον διεκδικήσουν.
Να στείλουν τους εκπροσώπους του φθαρμένου παρελθόντος στα σπίτια τους.
Μας ένωσε η αγάπη μας για τις πόλεις και τα χωριά μας και τίποτε άλλο.
Δεν υπάρχουν σε μας  προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινωνικές ή συντεχνιακές βλέψεις.
Μόνη μας υποχρέωση και μέριμνα είναι η διάθεσή του εαυτού μας στην υπηρεσία της Λιβαδειάς.
Τονίσαμε από την αρχή, στη διακήρυξή μας πως η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς
Δεν πρόκειται να δεχτεί στους κόλπους της όσους τυχόν προσβλέπουν σε εξαιρέσεις, ιδιαίτερη μεταχείριση, μη αξιοκρατικούς διορισμούς, ρουσφέτια. Αν τυχόν υπάρχουν τέτοιας σκέψης συμπολίτες, τους παρακαλέσαμε να μη μας στηρίξουν.

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, στηρίζεται στην αυτοτέλεια, στην ανεξαρτησία και στην ενότητά της. Τα μέλη της προωθούν τη συλλογικότητα, το  πνεύμα συνεργασίας, τον εθελοντισμό, τη διαβούλευση και τη συναίνεση σε όλα τα επίπεδα για τη λήψη αποφάσεων.

Πιστεύει ακράδαντα στην υπεράσπιση του συμφέροντος των δημοτών και του Δήμου, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα. Μακριά από παρωχημένες ιδέες και πρακτικές. Δεν κρύβουμε τίποτα και κανένα πίσω μας.
Επιθυμεί  να εκπροσωπήσει όλους τους δημότες, που όπως και εμείς, πιστεύουν ότι αξίζουμε έναν άλλο Δήμο, μια νέα πόλη, μια άλλη νοοτροπία.

Ως άνθρωποι της δράσης, της σκληρής δουλειάς και της αποτελεσματικότητας, θα εργαστούμε για την ενεργοποίηση, την κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων. Δε θα προσπαθήσουμε με ρητορείες να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι.
Από λόγια χορτάσαμε.
Αποδεικνύουμε τη δύναμή μας και σηματοδοτούμε αυτά που λέμε με τους ανθρώπους, που στηρίζουν την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Οι βασικές μας αρχές, που θεμελιώνουν το πρόγραμμά μας πριν αυτό διατυπωθεί με όλες του τις λεπτομέρειες και με την αντίστοιχη τεκμηρίωση είναι οι παρακάτω:

1.    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεβαδέων είναι τραγική.
Χρέη εκατομμυρίων € πρέπει να πληρωθούν άλλα άμεσα, άλλα σε βάθος χρόνου.
Η κρατική επιχορήγηση γίνεται τέσσερις φορές μικρότερη.
Οι μοναδικοί τρόποι για να προχωρήσει ο Δήμος και όχι απλά να επιβιώσει είναι:
•    Η διεκδίκηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020. Γρήγορα και αποτελεσματικά. Με τους κατάλληλους ανθρώπους, που πρέπει να δουλέψουν σκληρά. Με ανθρώπους, που γνωρίζουν από ευρωπαϊκά προγράμματα, και με τα έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας.
•    Η ανακατανομή των εξόδων. Η αλλαγή, όπου αυτή είναι νομικά επιτρεπτή στα ποσά των κωδικών των εξόδων.
•    Η παραγωγή πλούτου που θα προκύψει από την εφαρμογή των αρχών, που προτείνουμε.
•    Η οικονομία και ο ορθολογισμός στη διαχείριση, χωρίς περιττά έξοδα.
•    Η διεκδίκηση των οφειλών προς το Δήμο. Έτσι απλά.

2.    Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Δήμος Λεβαδέων διαθέτει ένα ισχυρό και πολυάριθμο στελεχιακό δυναμικό. Ανθρώπους, που μπορούν, επειδή θα τους δοθεί η δυνατότητα της ανάληψης πρωτοβουλίας και η αρμόζουσα εμπιστοσύνη – αντί του σημερινού και επί έτη διασυρμού, που υφίστανται - θα απελευθερώσουν τις ικανότητές τους και θα παράγουν τα μέγιστα για το Δήμο μας.
Η εμπειρία τους μπορεί να μεταφραστεί μέσω των προτάσεών τους σε γνώση για τους αιρετούς και σε όφελος για τους δημότες.
Στο Δήμο, που εμείς προτείνουμε, δεν εμπλέκεται ο ρόλος των αιρετών με το ρόλο των υπαλλήλων της Διοίκησης. Η δουλειά των αιρετών είναι η χάραξη της καλύτερης πολιτικής για την πόλη. Δεν είναι η επιστασία των έργων και των εργασιών, δεν είναι οι μικροεξυπηρετήσεις δημοτών σε βάρος άλλων, δεν είναι η παρέμβαση στο έργο των τμηματαρχών και των διευθυντών.
Δε θα κάνουμε προεκλογικό αγώνα για θέματα, όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, η καθημερινότητα. Αυτά, αυτονοήτως θα λειτουργούν επειδή ακριβώς υπάρχει η υπηρεσία και ακριβώς γι αυτά πληρώνουν οι δημότες.
Δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίζουμε τα απαιτούμενα για τη λειτουργία και να διασφαλίζουμε την ίδια τη λειτουργία.
Για να το πω πιο απλά:
Οποία αιδώς, πολίτης να τηλεφωνεί σε αντιδήμαρχο για την αλλαγή μιας λάμπας και αυτός να το κάνει και να το θεωρεί ρουσφέτι.

3.    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ο τίτλος ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, που δώσαμε στη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς δεν είναι τυχαίος. Διαγωνισμοί, αναθέσεις, αγορές, τοποθετήσεις ή διορισμοί, θα γίνονται, όπως επιτάσσει η λογική και ο νόμος με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς αδικίες και χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση.
Γιατί αυτά αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας του δημότη, αφού όλα τα λάθη των ιθυνόντων τα πληρώνουμε όλοι μαζί.
Το ζύγι στο λογότυπό μας δε σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που δείχνει συν την κατακορυφότητα των αρχών μας, ο δε χάρακας δεν είναι παρά ο κανόνας της λογικής, της νομιμότητας, της αξιοκρατίας. 

4.    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Πολιτισμός δεν είναι έννοια αφηρημένη, πολύ δε περισσότερο δεν αφορά μεμονωμένες ομάδες ή πρόσωπα. Αποτελεί προϊόν του ανθρώπινου μόχθου που εκφράζεται είτε σε μορφή υλική (αντικείμενα τέχνης, τεχνολογία) είτε σε μορφή υπηρεσιών (εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, τηλεόραση) είτε σε μορφή θεσμών (Σχολεία, Μουσεία, Επιστημονικά ιδρύματα) είτε σε νόρμες συμπεριφοράς (Ήθη και έθιμα).
Ο Πολιτισμός έχει επίσης σοβαρή διαμορφωτική ισχύ, γιατί ορίζει κάθε φορά συγκεκριμένο τρόπο όρασης του κόσμου, δηλαδή τη συλλογική σκέψη και δράση. 
Επομένως ο Πολιτισμός, σαν διαδραστικό υλικό προϊόν παράγει πλούτο.
Και είναι ευρέως γνωστό πως η αγορά που συνδέεται με το πολιτισμικό αγαθό και τη διαχείρισή του είναι ιδιαίτερα επικερδής στο Διεθνή χώρο.
Αναφέρω ενδεικτικά τα Μουσεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μουσικές εκδηλώσεις και τα Διεθνή καλλιτεχνικά Fora (Biennale), τις διαδικτυακές συνδρομητικές Βιβλιοθήκες, τα τοπικά μνημεία ως προορισμούς κ.α.
Για το λόγο αυτό η Κίνησή μας προτίθεται να εργαστεί σθεναρά για την καταγραφή, μελέτη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και μνημείων της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την αναβάθμισή της και κατ’ επέκταση την προσέλκυση επισκεπτών.
Η πρόθεσή μας, σε πρώτη φάση θα καταστεί δυνατή κυρίως με εθελοντική αφιλοκερδή εργασία ανθρώπων που πιστεύουν και αγαπούν τον τόπο, παράλληλα βεβαίως με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών και μη κονδυλίων. Στη συνέχεια όμως η χρηματοδότηση θα προέλθει από την εκμετάλλευση των ίδιων των πολιτιστικών μας δεδομένων, χωρίς επιβάρυνση της Πολιτείας ή των Δημοτών.   

5.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στο Δήμο Λεβαδέων δε θα αφήσουμε να μείνει κανένας δημότης άστεγος, κανένας δημότης νηστικός, κανένας δημότης χωρίς νερό και ρεύμα.
Όμως και κανείς δε θα επικαλεστεί αδυναμία, που δεν έχει. Μεγάλωσε η Λιβαδειά αλλά ευτυχώς γνωριζόμαστε ακόμη όλοι πολύ καλά.
Βασικό μέλημά μας είναι η άμεση και αγαστή συνεργασία του Δήμου μας με τους σχετικούς αρμόδιους φορείς, αλλά και μεμονωμένους πολίτες, αρωγούς της αλληλεγγύης.
Ο κόσμος της Λιβαδειάς είναι ευαίσθητος, είναι φιλόξενος, είναι αρωγός των αδυνάτων, είναι εμπνευσμένος με αρχές και αξίες πανανθρώπινες.
Ο Δήμος αρκεί να δηλώσει και να είναι παρών. 

6.    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή των δημοτών, σε ένα δήμο με δεκάδες πολιτιστικούς, λαογραφικούς, εξωραϊστικούς κ.α.  συλλόγους, με ιδρύματα, εστίες και εθελοντικές οργανώσεις, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του δήμου μας, αφού υποστηρίζουμε το αυτονόητο ότι δήμος δεν είναι οι αιρετοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά οι πολίτες.
Όλοι, θα συμμετέχουν στα κοινά και θα συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας της γειτονιάς τους, του χωριόυ τους, της πόλης τους. Και για να έχουν νόημα αυτά θα μεριμνήσουμε ώστε τα δρώμενα του Δήμου (πολιτιστικά, εθιμικά, επαιτειακά ή οτιδήποτε άλλο) να διασκορπιστούν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά.

7.    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιοχή, που καταλαμβάνει ο Δήμος μας είναι από πλευράς φυσικού και ανθρωπιστικού περιβάλλοντος ευλογημένη. Στα όρια μας υπάρχουν πηγές, ποτάμια, ορεινοί όγκοι, παραλίες, κάμποι, υψίπεδα, ημιορεινές εκτάσεις, γεώτοποι, ξωκλήσια και μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι και τόσα άλλα, που νόημα δεν έχει η αναφορά τους σε αυτή τη φάση, αλλά νόημα έχει να πούμε ότι σχεδόν όλα αυτά είναι ανεκμετάλλευτα και ότι όλα αυτά με δουλειά και φαντασία, μπορούν να αξιοποιηθούν, να προστατευτούν αλλά και να προσελκύσουν ανθρώπους, να παράγουν πλούτο τόσο οικονομικό όσο και πλούτο ανθρώπινης παρουσίας.

8.    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε μια πόλη, που θέλουμε όχι απλά να είναι βιώσιμη, αλλά να αποκτήσει κίνηση και ζωή, σε μια πόλη, μικρή σχετικά αλλά με αθλητικά χαρακτηριστικά μεγάλων πόλεων, με πολλούς αθλητές και πρωταθλητές στίβου και κολύμβησης, με πολλούς ερασιτεχνικούς συλλόγους σε πολλά αθλήματα, με ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου γνωστές σε όλη τη χώρα, δε μπορεί να μην επαρκού οι χώροι άθλησης, δε μπορεί να μη συμμετέχουν σε πρωταθλήματα ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, δε μπορεί να μην υπάρχει όραμα κατασκευής του κολυμβητηρίου, δε μπορεί να υστερεί ο μαζικός αθλητισμός.
Οι απόψεις ειδικών ανθρώπων περί τα αθλητικά μας είναι γνωστές, είναι σεβαστές και αποδεκτές, και αποτελούν και αυτές βασικό μέλημα της Κίνησής μας.

9.    ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Ο Δήμος Λεβαδέων έχει κάτι, που ίσως καμιά πόλη στον κόσμο δεν έχει: Την Έρκυνα. Το αρχικό σχέδιο και όραμα προ εικοσαετίας, που ήταν η πόλη μας να γυρίσει το πρόσωπό της στο ποτάμι είναι ζωντανό για μας. Και θα δουλέψουμε σκληρά γι αυτό. Και το ποτάμι συνδέεται με ανάπτυξη: Τουριστική, αθλητική, ενεργειακή, πολιτιστική.
Ο Δήμος μας έχει και άλλες ομορφες πόλεις. Τη Δαύλεια, το Κυριάκι, τον Αη – Γιώργη, τη Χαιρώνεια.
Και αυτές μαζί με την πόλη της Λιβαδειάς έχουν να δώσουν αλλά και να πάρουν από το Δήμο. Διαθέτουν αντίστοιχες ομορφιές και χάρες, που πρέπει να αναδειχτούν, να προσελκύσουν, να δώσουν οφέλη.
Το ενεργειακό ζήτημα –σφάζονται γιαυτό σε όλο τον κόσμο- είναι ένα θέμα άμεσης προτεραιότητας για μας. Τα Φ/Β στα δημοτικά κτίρια ή σε κοινοτικούς χώρους για τα χωριά μας, οι με την πρέπουσα χωροταξία Α/Γ, η άγνωστη σε πολλούς Γεωθερμία, τα ανακυκλωμένα υλικά, είναι λύσεις, που θα φέρουν δουλειές στην πόλη και κέρδη στο Δήμο.

10.    ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Βασική μας αρχή –και αυτό συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες- είναι πως αυτός που παράγει πρωτογενή προϊόντα αποτελεί μαζί με το εργατικό δυναμικό τη βάση της οικονομικής πυραμίδας. Γι αυτό πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της εκτίμησης από τους συνανθρώπους, από το Δήμο.
Και ο Δήμος να είναι κοντά, να σχεδιάζει, να κατευθύνει, να κατασκευάζει, να επενδύει σε τελική ανάλυση στην παραγωγή και τον πλούτο, που αποφέρουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η τοπική μας κοινωνία χρειάζεται οικονομική ώθηση. Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ  επιθυμεί να εφαρμόσει fast track διαδικασίες για την απόκτηση αδειών, ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και πιστοποίηση των τοπικών μας προϊόντων.

Φίλες και φίλοι,
γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότεροι συνδημότες λένε και σκέπτονται τα ίδια με μας και με τέτοιο τρόπο θέλουν να δουν το Δήμο να λειτουργεί.
Τους καλούμε όλους να πλαισιώσουν την Κίνηση ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ισότιμα, ανοιχτά, δημοκρατικά, όπως αρμόζει σε Πολίτες.

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ παραμερίζει την παλιά νοοτροπία αφήνει πίσω της το παρελθόν, είναι το όραμα αυτών που αγαπούν τον Δήμο.
Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ είναι η απαίτηση των καιρών για τη Λιβαδειά και ταυτόχρονα η απάντηση των δημοτών προς όλους.
Η ιδέες, που εκπροσωπούμε, είναι αυτές που πιστεύαμε πάντα, έμειναν αλάβωτες μέσα στο χρόνο, άντεξαν τις εποχές της οπισθοδρόμησης, τις έχουν χιλιάδες συμπολίτες και δεν τις σταματάει κανείς.
Έτσι μ΄αυτές τις ιδέες  θα γίνει η Λιβαδειά η πόλη των παιδικών μας ονείρων.

Και έτσι, όπως πρέπει να τη παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Σας καλούμε λοιπόν να πυκνώσετε τις τάξεις της αξιοκρατίας, να αγωνιστείτε μαζί μας, να πάρετε την τύχη της πόλης στα χέρια σας για να την αλλάξουμε μαζί, κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα στη μιζέρια, κόντρα στην κακομοιριά, κόντρα στη ματαιοδοξία.
Αυτά, που λέμε, τα εννοούμε. Και αν κάποιος μας πλησιάσει δεχόμενός τα αλλά μη εννοώντας τα είναι σε λάθος χώρο.

Σας ευχαριστώ
Καλή σας δύναμη, καλή μας δύναμη μέχρι τη νίκη!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα -Οι 4 βασικές κατηγορίες δικαιούχων

Τους βασικούς δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος οριστικοποίησε το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το ποσό των 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα διοχετευτεί σε πολίτες και οικογένειες με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το ακριβές ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα καταβάλλεται εφάπαξ και είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.

Οι κοινωνικές επιταγές 20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης- σίτισης- κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους θα ενσωματώνουν την αξία συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής, η οποία θα είναι ατομική και θα παρέχεται στον δικαιούχο του προγράμματος που θα την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή συγκεκριμένων αγαθών ή/και υπηρεσιών.

Φορείς υλοποίησης δράσεων αυτών θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, οι φορείς της Εκκλησίας και τα πιστοποιημένα από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το Ν.2646/1998 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στην ομάδα στόχου των αστέγων.

- Παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015. Το πρόγραμμα αφορά σε:

• Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
• Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
• Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.

- Χορήγηση εφάπαξ αφορολόγητης χρηματικής ενίσχυσης, 500 ευρώ ανά άτομο, σε ένστολους με εισόδημα έως 1.500 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι θα είναι 37 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 75.000 ένστολους.
Οι ένστολοι πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου εφέτος και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου εφέτος. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη (500 ευρώ), έως τα 1.500 ευρώ. Για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών. Δηλαδή, ένστολος με αποδοχές 1.501 ευρώ, θα πάρει ενίσχυση 488 ευρώ, ενώ για αποδοχές 1.540 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 20 ευρώ και για αποδοχές 1.542 ευρώ δεν θα δοθεί ενίσχυση.

Στις μηνιαίες αποδοχές δεν συνυπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα, η ειδική αποζημίωση και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σημειώνεται, ότι για τους δικαιούχους της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή του «μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ», η ειδική επιτροπή (από στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ) επεξεργάζεται ήδη ένα βασικό σενάριο, βάσει του οποίου το πραγματικό ετήσιο εισόδημα για τους δικαιούχους θα είναι οι 6.000 ευρώ ανά άτομο. Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος πιθανόν να κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.
Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έτσι θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

 Σημαντική μείωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων επιφέρουν οι διατάξεις στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Βουλή, με τις οποίες επιχειρείται να αρθεί το αδιέξοδο στην κτηματαγορά που παραμένει παγωμένη εδώ και 3 μήνες.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τον φόρο υπεραξίας τα εξής:

-η τιμή κτήσης είναι αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

-στις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών κτλ η τιμή κτήσης είναι η αξία πάνω στην οποία υπολογίστηκε ο σχετικός φόρος.

-ακίνητα που αποκτήθηκαν έως και 31/12/1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

-η τιμή κτήσης πληθωρίζεται με βάση το δείκτη τιμών κατοικιών των ετών που διακρατήθηκε και ο οποίος δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

-η υπεραξία που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης απομειώνεται σε ποσοστό έως και 40% (για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 1995 έως και το 2002 το ποσοστό απομείωσης ανέρχεται έως και 52%).

-στις περιπτώσεις χρησικτησίας τιμή κτήσης θεωρείται αυτή πριν από το 20ο έτος από το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

-στις περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτου με αυτεπιστασία τιμή κτήσης θεωρείται αυτή μετά από 5 έτη από την έκδοση οικοδομικής άδειας.

-από το ποσό της υπεραξίας αφαιρούνται 25.000 ευρώ και με τις νέες διατάξεις φεύγει και ο όρος της μη πραγματοποίησης άλλης μεταβίβασης ακινήτου κατά το χρόνο διακράτησης (η διάταξη γίνεται ευνοϊκότερη).

-οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγξουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης κτλ) αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για στοιχεία που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν.

-ο φόρος υπεραξίας παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και αποδίδεται εντός 5 ημερών στο δημόσιο.

Μηδέν τοις εκατό παρακράτηση στα royalties

Προς ανακούφιση ολόκληρων κλάδων της ελληνικής αγοράς έχει προστεθεί διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με την οποία δεν γίνεται παρακράτηση χώρου στις επιχειρήσεις που έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα ή είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας για το εισόδημα που προέρχεται από πώληση πνευματικών δικαιωμάτων (royalties). Σημειώνεται ότι η καταργούμενη διάταξη είχε προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η εφορία παρακρατούσε το 20% του τζίρου τους.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει:

-Την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 65% του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (ένστολοι, κτλ) όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

-"Γλυκαίνει" η διάταξη για την φορολόγηση των εργαζόμενων με μπλοκάκι καθώς φεύγει ο όρος της μη πραγματοποίησης επαγγελματικών δαπανών άνω των 9.250 ευρώ και αντικαθίσταται από τον περιορισμό να μην ασκούν εμπορική δραστηριότητα και να έχουν υποχρεωτικά ως έδρα την κατοικία τους.

-Δεν θα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης οι δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα.

-Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι τόκοι ομολόγων ελληνικού δημοσίου που ανήκουν σε μη φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος.

Οι διατάξεις για τα φοροπρόστιμα παραμένουν όπως παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο.


capital.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Δύο παραστάσεις αφήγησης με παραμύθια του Άντερσεν στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς



ΔΗΜΟΣΙΑ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σ’ έναν κόσμο μαγικό που πλάθει ο Άντερσεν, όπου οι πρωταγωνιστές, βασιλιάδες και τσαγκάρηδες, σκαραβαίοι κι αηδόνια, μαργαρίτες, κατσαρόλες και ηλιαχτίδες, όλοι είναι ήρωες σε κάποια στιγμιότυπα της φανταστικής – κι όμως – καθημερινής ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας θα γίνουν δύο παραστάσεις αφήγησης το Σάββατο 29 Μαρτίου και το Σάββατο 5 Απριλίου στις 11 πμ. με παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά θα φτιάξουμε μια ιστορία μ’ένα ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο για να εκφραστεί η δημιουργική τους ανησυχία.

Αφήγηση: Γιώργος Λάϊος / Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ
Δηλώστε συμμετοχή στα τηλ. 2261089970 και 2261081340.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί αλλάζει η ώρα την Κυριακή;



Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η ώρα αλλάζει δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα, συχνά διαμαρτυρόμαστε για τη μία χαμένη ώρα ύπνου, το Μάρτιο, με την εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Επίσης, σίγουρα έχει τύχει να χάσουμε κάποιο ραντεβού, επειδή δεν γνωρίζαμε πότε αλλάζει η ώρα, αν πάει μπροστά ή πίσω ή απλά επειδή ξεχάσαμε να ρυθμίσουμε το ρολόι μας.

Κι αν οι σύγχρονες συσκευές, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά μας τηλέφωνα αλλάζουν αυτόματα, υπάρχουν ένα σωρό ρολόγια που πρέπει να ρυθμίσουμε χειροκίνητα.

Από το ρολόι χειρός, τοίχου ή του αυτοκινήτου μέχρι αυτό του φούρνου που συνήθως θα πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες, για να ξαναδείξει τη σωστή ώρα.

Επομένως, χωρίζουμε την ώρα σε θερινή, η οποία ισχύει κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σε χειμερινή που ισχύει την υπόλοιπη περίοδο.

Ποια από τις δύο, όμως, είναι η "κανονική" ώρα και γιατί κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Καταρχήν να πούμε ότι η "σωστή" ή καλύτερα η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας έξυπνος τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος, για να εξοικονομεί ενέργεια.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα.

Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα αυτά και πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας;

Ποιος πρότεινε τη θερινή ώρα;

Η "ιδέα" αυτή ξεκινά πολλά χρόνια πίσω.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και, συνεπώς, να κάνουν οικονομία), καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος, που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση.

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες.

Ωστόσο, πολλές φορές, η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.

Τι κερδίζουμε, αλλάζοντας την ώρα;

Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι, γυρίζοντας τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μία ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και, συνεπώς, εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας.

Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Σκεφτείτε: 7 μήνες x 30 μέρες x 1 ώρα/ημέρα = 210 ώρες.

Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο, όπου, λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση.

Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.

Επομένως, τώρα δεν ξέρετε μόνο πότε αλλάζει η ώρα, αλλά και γιατί.

coolweb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στις ουρές για τα βιβλιάρια υγείας από τον Ιούνιο

To ψηφιακό Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας «Άτλας», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα ως την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, «η οποία αλλάζει ριζικά κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη».

Το πρώτο όφελος από το σύστημα θα είναι η κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας σε δύο μήνες από σήμερα, την 1η Ιουνίου 2014. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας θα γίνεται πλέον on line, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.


Δεύτερο βήμα, από τον φετινό Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου με αποτέλεσμα ο χρόνος για την απονομή της σύνταξης να περιοριστεί δραστικά.


Αξιοποιούνται συνολικά, περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα.

Η δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» που έχει ήδη ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες από την ΗΔΙΚΑ, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015.


Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης δήλωσε τα εξής:


Σήμερα υλοποιούμε την online ενημέρωση των δύο εθνικών μητρώων και ταυτόχρονα ανασύρουμε και αναδεικνύουμε τα 29 δισεκατομμύρια ημερών ασφάλισης που παραμένουν διάσπαρτα στα πληροφοριακά συστήματα των ΦΚΑ και μερικώς αναξιοποίητα για δεκαετίες. Δημιουργούμε τη στέρεα βάση για την ανάπτυξη μιας δέσμης σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους της χώρας, περιορίζοντας το χρόνο εξυπηρέτησης τους και το διοικητικό κόστος των ταμείων.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας, την πολυετή εμπειρία των στελεχών της ΗΔΙΚΑ, και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ καλύπτουμε συστηματικά μέχρι το 2015 την υστέρηση δεκαετιών και δημιουργούμε τελικά μια σύγχρονη τεχνολογικά, άρτια επιχειρησιακά δέσμη ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους της χώρας».
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και πτώση θερμοκρασίας σήμερα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο, καθώς οι βροχές- και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες- όπως και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα χαρακτηριστικά του στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο με ένταση 7 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια οπού είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Το βράδυ βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Το βράδυ βελτίωση.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ στα ανατολικά.

Θερμοκρασία: από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές οι όποιες από το βράδυ θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα βόρεια. Το βράδυ βελτίωση.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ποιους χώρους θα επιτρέπεται το κάπνισμα;




    Παράγραφος του νέου πολυνομοσχεδίου περιέχει "παραθυράκια" για συγκεκριμένους κλειστούς χώρους όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται.



Αυτοί οι χώροι θα είναι τα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ.,τα πρακτορεία ΟΠΑΠ...
 Στις παραπάνω κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρου καπνιζόντων.
Αλλά υπό ορισμένες προυποθέσεις..

Οι χώροι αυτοί δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το μισό του συνολικού εμβαδού του καταστήματος και προκειμένου να κάνουν χρήση της διάταξης θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τ.μ.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, θα καθοριστούν οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνιζόντων, ο χρόνος καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ετήσιου τέλους.

«Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζονται με ενιαίο τρόπο οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Έτσι, η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 45 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α/1-8-2011) αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω διατάξεων, στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο (1/2) του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού διακοσίων (200) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ