Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην εισαγωγή υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές



Τροποποιείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή των υποψηφίων για τα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), όσον αφορά στις υγειονομικές εξετάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ για τις υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ θα ισχύσει το προεδρικό διάταγμα 133/2002 (ΦΕΚ 109 Α) και όχι το προεδρικό διάταγμα 11/2014 (ΦΕΚ 17 Α).

Αυτό προβλέπει το άρθρο 189 του νόμου 4261/2014 (ΦΕΚ 17 Α) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως την 5η Μαϊου, σε χρόνο μεταγενέστερο της έκδοσης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την εισαγωγή στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ θα γίνονται δεκτά από τις σχολές πρώτης προτίμησης μέχρι και τις 14 Μαίου ( ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας δημόσιας ή ιδιωτικής).

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά αποκλειστικά τις υγειονομικές εξετάσεις και δεν επηρεάζει τα δικαιολογητικά που ήδη έχουν αποσταλεί ή θα αποσταλούν από τους υποψηφίους στις σχολές πρώτης προτίμησης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΔ 133/2002 είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου (www.et.gr).

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε διορθωθεί πρόσφατα όσον αφορά στην ημερομηνία γέννησης των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).



(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Κατσέλη στη λαϊκή αγορά της Θήβας

Το κίνημα πολιτών για την αναγέννηση του δήμου Θηβαίων και ο υποψήφιος δήμαρχος Γ.Κατσέλης μαζί με τους υποψήφιου συμβούλους του συνδιασμού επισκέφθηκαν στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών την λαϊκή αγορά στον δήμο της Θήβας , συζήτησαν με τους εμπόρους , αντάλλαξαν απόψεις με τους πολίτες και συζήτησαν για τα προβλήματα τους . Τέλος τους κάλεσαν να παραβρεθούν στα εγκαινια του εκλογικού κέντρου την Δεύτερα 12 Μαϊου και ώρα 7:00 και στη συνέχεια να παρακολουθησουν την κεντρική ομιλία του Κινήματος πολιτών για την αναγέννηση του δήμου Θηβαίων και το πρόγραμμα τις θέσεις και τις αρχές του κινήματος

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου "Δήμος Θηβαίων-Ώρα Ευθύνης"φωτο

Με πολύ μεγάλη επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του
εκλογικού κέντρου της Δημοτικής παράταξης «Δήμος Θηβαίων- Ώρα ευθύνης» που έγιναν την
Πέμπτη 8 Μαΐου στις 8:30.
Παρόντες όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με ιδιαίτερη διάθεση και με το χαμόγελο που
δίνει την ελπίδα ότι αυτή η υπέροχη ομάδα με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Σταμάτη
Χαλβατζή είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα και έτοιμη να πιάσει δουλειά προκειμένου να φέρει
τον Δήμο Θηβαίων σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής,
Ο Σταμάτης Χαλβατζής στον μεστό και με γεμάτο μηνύματα σύντομο χαιρετισμό του, έδωσε το
σύνθημα του αγώνα και της νέας προοπτικής που έρχεται για τον Δήμο Θηβαίων και τους
πολίτες του.
Το παρόν έδωσε και πλήθος φίλων και υποστηρικτών του συνδυασμού μας.
Όλοι έδειξαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα συμφέροντα των δημοτών με πρόγραμμα
υλοποιήσιμο, με στόχο να αναπτυχθεί επιτέλους ο πολιτισμός και ο τουρισμός στην περιοχή μας !!!
Το σύνθημα της βραδιάς ήταν ότι κέντρο του προγράμματος του συνδυασμού είναι η παραγωγή
και στήριξη του πολιτισμού που θα συμβάλει στην εισαγωγή τουριστικού προϊόντος και ότι μετά τις
25 Μαΐου ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ θα αγωνιστούμε για τον τόπο μας , την ιστορία του, για εμάς και τα
παιδιά μας !!!





Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 22χρονος στη Θήβα για κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, βάρους (879) γραμμαρίων, καθώς και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης


Συνελήφθη, χθες (09-05-2014) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας, καθώς και για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, αλλά και στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    Δύο (2) νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, συνολικού μεικτού βάρους (879) γραμμαρίων, καθώς και
    μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Η ανωτέρω ποσότητα καπνού θα σταλεί στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καβείριο Θηβών




  Το ιερό των Καβείρων τοποθετείται 8 χλμ. δυτικά της Θήβας. Ηταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες άγνωστης προέλευσης, τον Κάβειρο και τον Παίδα, στους οποίους η Δήμητρα αποκάλυψε κάποιες μυστικές τελετές που αποσκοπούσαν την ενίσχυση της παντοειδούς γονιμότητας (καρπών, ζώων, ανθρώπων). Οι Κάβειροι λατρεύονταν ως προστάτες του αμπελιού και της ευγονίας των ζώων, γι'αυτό και βρέθηκαν εκεί πάνω από 1400 ζωικές απεικονίσεις ταύρων. Η λατρεία στο ιερό αρχίζει τουλάχιστον από την αρχαϊκή περίοδο (700-500 π.Χ.) και συνεχίζεται αδιάσπαστη ως τα ρωμαϊκά μεταχριστιανικά χρόνια (4ος αιώνας. μ.Χ.). Τυπική είναι ακόμη και η κεραμική του ιερού, κυρίως κάνθαροι, που διακοσμούνται με γκροτέσκες μορφές. Η εύρεση ωστόσο λιγοστών νεολιθικών οστράκων (6000-3000 π.Χ.) κάτω από το ναό αποδεικνύει μία ακόμη πρωιμότερη κατοίκηση στο χώρο, προτού αυτός μετατραπεί σε θρησκευτικό κέντρο.


  Το ιερό αποκαλύφθηκε τυχαία το 1887, όταν μολύβδινα ειδώλια ταύρων που προέρχονταν από την περιοχή βρέθηκαν να πωλούνται στην αγορά της Αθήνας. Η ανασκαφή του Καβειρίου έγινε το 1888-9 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό τους P. Wolters, W. Doerpfeld, W. Judeich, H. Winnefeld, F. Winter ενώ η G. Bruns συνέχισε το 1956, 1959, 1962 και 1964-6. Μικρή συμπληρωματική ανασκαφή έγινε το 1971.

  Στο διάστημα 1993-94 έγιναν στερεωτικές εργασίες στον κτιστό περίβολο του θεατρικού κοίλου που κινδύνευε από κατολίσθηση από τα νερά της βροχής.
Iστορικό

 Τα σημαντικότερα μνημεία του Καβειρίου είναι:

  Ο Ναός, αφιερωμένος στους θεούς Κάβειρους. Πρόκειται για ορθογώνιο οικοδόμημα, του οποίου τα παλαιότερα λείψανα τοποθετούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. Τα σημερινά σωζόμενα θεμέλια ανήκουν σε νεότερη φάση του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ. Μεταγενέστερες ανακαινίσεις που περιλαμβάνουν προσθήκες στα δυτικά του ναού έγιναν στον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. Ο ναός διέθετε πρόναο και σηκό, καθώς και υπαίθρια αυλή με δύο ορθογώνιους βόθρους για θυσίες. Ολόγυρα είχε περίβολο.

  Το Θέατρο, το οποίο κτίστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.) στον ίδιο άξονα με το ναό από την ανατολική του πλευρά. Δεν είχε σκηνή, διέθετε δέκα κερκίδες στο κοίλο και βωμό στο κέντρο της ορχήστρας. Εξυπηρετούσε στην παρακολούθηση των "δρωμένων" που σχετίζονταν με τη μύηση των πιστών.

  Η στοά, μακρόστενο οικοδόμημα μήκους 40 μ. στα Ν.Α. του θεάτρου. Εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες του ιερού. Κτίστηκε περί τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.

  Τα κυκλικά και ελλειψοειδή κτήρια, από τα οποία βρέθηκαν αρκετά σε ολόκληρο το χώρο του ιερού. Διέθεταν βόθρους για τις αιματηρές θυσίες και τους τελετουργικούς καθαρμούς καθώς και κτιστό πάγκο στο εσωτερικό για τους μυούμενους. Το μεγαλύτερο, του τέλους του 5ου αι. π.Χ., βρίσκεται μεταξύ της στοάς και του ναού και ήταν ίσως απλός περίβολος χωρίς στέγη. Αχρηστεύτηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. odysseus.culture.gr

  Ο περίβολος, κτιστός, περιέβαλε όλο τον ιερό χώρο με το ναό και την υπαίθρια αυλή μέχρι πριν το 300 π.Χ. Στον 2ο αιώνα π.Χ. επεκτάθηκε ανατολικότερα προκειμένου να συμπεριλάβει και το κοίλο του θεάτρου.




Διαβάστε Περισσότερα »

«Σαφάρι» σε Βέλγιο και Γαλλία ο Λεβαδειακός


Στο Βέλγιο και τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας έχει στρέψει την προσοχή του ο Λεβαδειακός, ώστε να βρει παίκτες που μπορούν να σταθούν του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα.


Παίκτες που θα μπορέσουν άμεσα να ενταχθούν στο ρόστερ της νέας σεζόν ψάχνουν οι άνθρωποι του Λεβαδειακού στο βελγικό πρωτάθλημα και εκείνο της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας.

Ο Σάββας Παντελίδης προσπαθεί μέσα από το βίντεο να αξιολογήσει ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν προταθεί και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον τεχνικό διευθυντή των Βοιωτών, Δημήτρη Φαράντο.

Οι πιο αξιόλογες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε Βέλγιο και Γαλλία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

Χθες, εξάλλου, συνεχίστηκε η... παρέλαση νεαρών υπό δοκιμή παικτών, με τους Στέλιο Γκίκα και Βασίλη Μάντζη της Τριγλίας Ραφήνας ανάμεσά τους.sport-fm.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ασωπός εκπέμπει SOS: Νέες βλαβερές ουσίες ανακαλύφθηκαν στα νερά του ποταμού


Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, που επηρεάζει και την υδροδότηση των γύρω περιοχών. Οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και επιπλέον εντοπίστηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες στα νερά του.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο ευθύνεται για καρκινογενέσεις, έχουν φτάσει τα 4.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/L)
όταν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί είναι μόλις 50 μg/L.

Μάλιστα σε γεωτρήσεις που έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 10.103 μg/L.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη χαρτογράφησης της διέλευσης του ποταμού και η πλήρης απουσία δεδομένων για τις βιομηχανίες που τον επηρεάζουν.

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι η ρύπανση οφείλεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα στην άτυπη Βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών επιχειρήσεων, ότι η μόλυνση από χρώμιο είναι γηγενής.

Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού σε γεωτρήσεις που έγιναν βόρεια και δυτικά της Βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων ανιχνεύτηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις Μολύβδου και Μαγγανίου, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει την ύπαρξη περισσότερων πηγών ρύπανσης στα υπόγεια ύδατα.

Οπως επισημαίνουν, πιθανές πηγές ρύπανσης των υπόγειων υδάτων είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο, είτε υγρές διαρροές που φτάνουν στο νερό.

Τι μπορεί να γίνει όμως; Σύμφωα με τους ερευνητές, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και απομάκρυνση/αδρανοποίηση της εστίας της ρύπανσης.

Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος για την εξυγίανση της περιοχής.



Διαβάστε Περισσότερα »

Μνήμη Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Παρεκκλήσι του Συνεδριακού Κέντρου


Το πρωί της 8ης Μαΐου ο Σεβασμιώτατος συμπροσευχήθηκε και κήρυξε στους πιστούς της περιοχής του Συνεδριακού Κέντρου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Με πολύ χαρά δέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο και επικοινώνησαν μαζί του στο καθιερωμένο κέρασμα μετά το πέρας της Θείας Λει τουργίας.ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά που ζουν σε πόλεις!


Έκρηξη κρουσμάτων παιδικού άσθματος μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι ένα στα επτά παιδιά που κατοικούν σε ακτίνα έως και 75 μέτρων από μία πολυσύχναστη οδική αρτηρία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Συγκεκριμένα  έρευνα που έγινε από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Αλλεργιών και Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος (EPAR) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM), απέδειξε πως αντίστοιχα στις περιοχές με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης, ένα στα τέσσερα παιδιά μπορεί να εκδηλώσει  την νόσο.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αυξάνεται σε  ανησυχητικό σημείο η ρύπανση εντός των σπιτιών.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η ενδοοικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενες συσκευές θέρμανσης φυσικού αερίου και κηροζίνης, στο κάπνισμα, στη χρήση διαλυτικών, χρωμάτων, συγκολλητικών και άλλων σχετικών υλικών.


Στο σημείο αυτό οι ερευνητές ανέφεραν πως η εσωτερική ρύπανση του αέρα αυξάνεται, ενώ ο χρόνος διαβίωσης εντός των κατοικιών ανέρχεται στο 90%, γεγονός ανησυχητικό.

Ακόμα, τα επίπεδα αέριων ρύπων εκτός κατοικίας, συνεχίζουν να επιδεινώνουν το άσθμα σε χρόνιους πάσχοντες παρά την γενική μείωση της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Δρ. Ιζαμπέλλα Αννέσι-Μαεσάνο (Dr Isabella Annesi-Maesano), Διευθύντρια Έρευνας στο INSERM και Επικεφαλής του Τμήματος EPAR, δήλωσε ότι «αυτό που τα στοιχεία βοηθούν να απεικονιστεί, είναι πως αέριοι ρύποι, που είναι κατά βάση αντιμετωπίσιμοι, συνδέονται με ασθένειες όπως το άσθμα» και προσέθεσε πως «με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι αυτή τη στιγμή δεύτερη στην Παγκόσμια Λίστα Παραγόντων Κινδύνου (risk factor), το άσθμα και άλλες σχετικές ασθένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα».

''Είναι μελέτες σαν και αυτή που βοηθούν να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα την προστασίας των παιδιών από περιβαλλοντικούς κινδύνους'' προσθέτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος.

«Χρειάζεται όλοι, αλλά ιδιαίτερα η ΕΕ, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην ασθένειες του αναπνευστικού, ώστε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών».

«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα υγείας, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι νέοι άνθρωποι, αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από ιατρούς» προσέθεσε ο καθηγητής Παπαδόπουλος.iatropedia.gr
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ι.Μονή Μαζαρακίου στα Βάγια


Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εορτάστηκε στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Μαζαράκι Θηβών με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Την παραμονή 7 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ.Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Πατέρας εκπαίδευε το 13χρονο γιο του στις διαρρήξεις




Ο ίδιος μπαινόβγαινε στις φυλακές, αλλά φαίνεται πως δεν τον ενοχλούσε να ακολουθήσει τα βήματά του και ο… ανήλικος γιος του! Γι» αυτό τον έπαιρνε μαζί του στις διαρρήξεις σπιτιών ώστε να τον… εκπαιδεύει και μαζί είχαν χτυπήσει…



τουλάχιστον τέσσερα σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ιστιαίας!

Όλες οι κλοπές είχαν γίνει από τις 23 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου του 2012 και πατέρας και γιος -ηλικίας 32 και 13 χρόνων- είχαν αρπάξει μετρητά, κοσμήματα, ένα κυνηγετικό όπλο με 25 φυσίγγια, ρούχα και διάφορα προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα αξίας άνω των 3.500 ευρώ. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα εξιχνίασε τις τέσσερις υποθέσεις και η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Σε βάρος του 32χρονου πατέρα είχε ήδη σχηματιστεί άλλη δικογραφία τον Ιανουάριο του 2013, για οκτώ διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε σπίτια σε περιοχές της Ιστιαίας και των Ωρεών Ευβοίας. Τώρα ερευνάται αν εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ενδεχομένως μαζί με τον ανήλικο γιο του.

Διαβάστε Περισσότερα »

Διευκρινίσεις ΕΛΓΑ για το ύψος των ασφαλίστρων



Με αφορμή δημοσιεύματα περί αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι αγρότες για ορισμένα προϊόντα και για τη σωστή και πλήρη ενημέρωση των ασφαλισμένων ο ΕΛΓΑ εξέδωσε στις 8 Μαΐου διευκρινιστική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι:



Σύμφωνα με το Ν. 3877/2010 η κατ’ έτος και κατά προϊόν ειδική ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται σε 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής.



Η ασφαλιζόμενη αξία ανά προϊόν και ανά στρέμμα για κάθε Νομό υπολογίζεται με βάση τη μέση παραγωγή ανά Νομό (κιλά/στρέμμα) και τη μέση τιμή (€/κιλό) την πενταετία αναφοράς.

Ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς του 2014 γίνεται με βάση τη μέση τιμή της πενταετίας 2008-2012 και του 2013 με βάση τη μέση τιμή της πενταετίας 2007-2011.



Με δεδομένο τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι λογικό κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές να εξαρτώνται από την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων την πενταετία αναφοράς, αλλά και την πιθανή διαφοροποίηση της μέσης παραγωγής.



Σε αρκετές περιπτώσεις η διαφοροποίηση του ασφάλιστρου οφείλεται στην αποδοχή εκ μέρους των υπηρεσιών και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ των γραπτών και προφορικών προτάσεων αγροτικών φορέων για διαφοροποίηση της μέσης στρεμματικής παραγωγής αλλά και της μέσης τιμής κάποιων προϊόντων γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση ή μείωση του ασφαλίστρου και στην περίπτωση ζημιάς την ανάλογη αύξηση ή μείωση της αποζημίωσης, αφού η τιμή ασφάλισης του προϊόντος είναι ίδια με την τιμή αποζημίωσης.



Με βάση τα παραπάνω για το 2014 δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις των ασφαλίστρων για τα βασικά προϊόντα για τα δε προϊόντα ζωικής παραγωγής δεν υπάρχει καμία μεταβολή.



Τέλος, είναι γνωστό ότι με βάση το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ ύστερα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του συστήματος με βάση τον Ν. 3877/2010 και την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης που ανατίθεται τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αναγκαίες βελτιώσεις στο σύστημα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ώστε αυτό να είναι πιο δίκαιο όσον αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και να καλύπτονται περισσότεροι κίνδυνοι ζημιών.



Είναι αυτονόητο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες και τους αγροτικούς φορείς όλης της χώρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσα χρήματα θα δώσουν τα κόμματα στα κανάλια για τα εκλογικά διαφημιστικά σποτ

Διαβάστε αναλυτικά τι θα μπει στο ταμείο των τηλεοπτικών σταθμών, με βάση την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη


Με εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών, καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια των χρημάτων που μπορούν να διατεθούν από τα κόμματα στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τις ευρωεκλογές 2014 .Επίσης με την εν λόγω απόφαση καθορίζεται και ο μέγιστος χρόνος προβολής των κομμάτων ανά μέσο μαζικής επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής από την εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΡΙΤ Α.Ε., τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, που λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την προεκλογική περίοδο, εν όψει των εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναλογούν στην Ελλάδα, των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, που κατέθεσαν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή τους στις ανωτέρω εκλογές.

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στους ιδιωτικούς νομίμως λειτουργούντες ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, ανά κόμμα και συνασπισμό κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, αναλογούν μηνύματα αξίας:

- «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (Ν.Δ.) 1.576.877,47 €ε,

- «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) 797.553,19 €,

- «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) ως μέλος του συνασπισμού «ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» 1.251.160,88 €,

- «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» 157.348,16 €,

- «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Κ.Κ.Ε.) 327.709,53 €,

- «ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» (ΛΑ.Ο.Σ.) 183.567,22 €,

- «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» 174.215,88 €,

- «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ως μέλος του συνασπισμού «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» 89.726,83 €,

«ΔΡΑΣΗ» ως μέλος του συνασπισμού «ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑΙ-ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ/ ΔΡΑΣΗ-ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ» 19.539,37 €,

- «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» (ΑΝ.ΕΛ.) ως μέλος του συνασπισμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ» 189.069,55 €

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» ως μέλος του συνασπισμού «ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» 16.615,97 €,

- «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» ως μέλος του συνασπισμού «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» 8.307,98 ? και «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ», ως μέλος του συνασπισμού «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» 8.307,98 €.

Με βάση την κατανομή της προηγούμενης παραγράφου, στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, ανά κόμμα και συνασπισμό κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, αναλογούν μηνύματα αξίας:

- «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (Ν.Δ.) 65.703,23 €,

- «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) 33.231,38 €,

- «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) ως μέλος του συνασπισμού «ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» 52.131,70 €,

- «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» 6.556,17 €,

- «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Κ.Κ.Ε.) 13.654,56 €,

- «ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» (ΛΑ.Ο.Σ.) 7.648,63 €,

- «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» 7.259,00 €,

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ως μέλος του συνασπισμού «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» 3.738,62 €,

«ΔΡΑΣΗ» ως μέλος του συνασπισμού «ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑΙ-ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ/ΔΡΑΣΗ-ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ» 814,14 €,

- «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» (ΑΝ.ΕΛ.) ως μέλος του συνασπισμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ» 7.877,90 ?, «ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» ως μέλος του συνασπισμού «ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» 692,33 €,

- «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» ως μέλος του συνασπισμού «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» 346,17 € και

- «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» ως μέλος του συνασπισμού «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ» 346,17 €.

Τι θα εισπράξει το κάθε κανάλι

Ο συνολικός χρόνος για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων που κατέθεσαν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 κατανέμεται στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και στους ιδιωτικούς νομίμως λειτουργούντες ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης ως εξής:

- MEGA CHANNEL 1.756.933,02 ευρώ,

- ANTENNA T.V 1.653.032,56 ευρώ,

- ALPHA TV 906.795,48 ευρώ, STAR 816.125,43 ευρώ,

- ΣΚΑΪ 810.922,40 ευρώ

- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ T.V. 4.451,85 ευρώ, ευρώ,

- Ε TV 1.483,95 ευρώ,

- ΝΕΡΙΤ Α.Ε. 50.255,31 ευρώ.

Επίσης η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ Μιχελάκη αναφέρει ότι απαγορεύεται η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων ή υποψήφιων ευρωβουλευτών σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιά και άνοδος της θερμοκρασίας

Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το Σάββατο, με την ομπρέλα να είναι απαραίτητο αξεσουάρ και αυτή την ημέρα. Ο καιρός θα είναι άστατος, με την πρόγνωση της ΕΜΥ να κάνει λόγο για τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά και στην ανατολική νησιωτική χωρά. Την ίδια ώρα, όμως, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο φθάνοντας τους 26 βαθμούς Κελσίου.

        Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ .

Θερμοκρασία: από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νοτιά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Kελσίου.

        Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Kελσίου.

        Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ στα βόρεια.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νοτιά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Kελσίου.

        Αττική


Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 25 βαθμούς Kελσίου.

        Θεσσαλονίκη


Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 24 βαθμούς Kελσίου.

   

Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΣ-AΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΛΛΙΑ



Η E. Ε. βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Έντονη  ανησυχία διακατέχει τα  μέλη
της.
 Έχει την  δυνατότητα να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη και να ολοκληρώσει την ένωσή της,  ή οι ενδογενείς δυσκολίες, οι εθνικισμοί και άλλες ιδιομορφίες που έχουν παγιωθεί κατά την πάροδο των αιώνων αφ’ ενός και οι υπεροχισμοί ορισμένων μελών αφ’ ετέρου, αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για μια Ευρώπη ενωμένων πολιτειών
Το θέμα μας στην παρούσα ανάλυση είναι η στάση της Γερμανίας, εντός της ενωμένης Ευρώπης.
Η Γερμανία αποτελεί αναμφισβήτητα την ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Πιστεύει άραγε στην ολοκλήρωσή της ή το πεπρωμένο της την οδηγεί σε άλλες ατραπούς;

Θα  αρχίσω την ανάλυση με την φράση του πρώτου καγκελαρίου της Γερμανίας μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, του Adenauer, ο οποίος είπε: «ανησυχώ για το μέλλον της Γερμανίας μετά τον θάνατό μου».
Στην ιστορία της unesco αναφέρεται το εξής: «κατανικήθηκε ο ναζισμός, αλλά  τα υπολείμματά του είναι τόσα πολλά και ισχυρά, που κάποτε θα αναβιώσουν…»,(ιστορία της unesco 6ος τόμος σελ. 914).
Η φράση του Adenauer, υποδηλεί ότι η Γερμανία εύκολα διολισθαίνει προς τα άκρα.
Για να  κατανοήσουμε την σημερινή συμπεριφορά της Γερμανίας , θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία της, αναζητώντας στοιχεία, τα οποία θα μας διαφωτίσουν και θα μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε πειστικότερα την σημερινή στάση της γερμανικής ηγεσίας  και του γερμανικού λαού.
Και πριν αρχίσουμε την ιστορική αναδρομή, θα πρέπει να θέσουμε ορισμένα  ερωτήματα:
1ον  Η Γερμανία πιστεύει στην Ε. Ε.;
2ον   Πιστεύει  στην ισότητα των λαών;
3ον Πιστεύει ότι είναι ισότιμο μέλος με τα άλλα κράτη-μέλη, χωρίς υπεροχισμούς και κυριαρχισμούς;
Ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία αν και είναι δύσκολα , πρέπει να απαντηθούν.

Η γερμανική πολιτική φιλοσοφία, το πεπρωμένο της Γερμανίας, ξεκινά από την Πρωσία. Ο  πρωσικός μιλιταρισμός, μεταφυτεύτηκε σε όλη την Γερμανία, διαπότισε την γερμανική ψυχολογία και διαμόρφωσε τον γερμανικό ηγεμονισμό. Οι απολυταρχικές ιδέες είχαν ρίξει βαθιές ρίζες στην γερμανική κοινωνία. Η γερμανική ρομαντική παράδοση, που είχε βρει την έκφρασή της κατά τον 19ο αιώνα στην πολιτική θεωρία και φιλοσοφία, στην λογοτεχνία και στις τέχνες, καλλιεργούσε την ιδέα της γερμανικής υπεροχής και ιδιαιτερότητας, σε μια κυβερνώσα ομάδα επιλέκτων.
Φορέας και εκφραστής όλης αυτής της πνευματικής και πολιτικής κίνησης, ήταν ο Bismarck (1815-1898).
Πουθενά στον κόσμο, εκτός της Ιαπωνίας, η στρατιωτική παράδοση δεν ήταν ισχυρότερη και οι στρατιωτικές αρετές δεν είχαν τόσο μεγάλη εκτίμηση, όσο στην Πρωσία. Κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και  συγγραφείς, είχαν κατ΄ επανάληψη αναφέρει πως, «η δύναμη είναι συνώνυμη με το δίκαιο».
Πουθενά ο γερμανικός εθνικισμός δεν είχε τέτοια επίδραση. Και δεν ήταν λίγες οι φωνές που υψώθηκαν για να ζητήσουν μια πανγερμανική ενοποίηση, όλων των ατόμων  γερμανικής καταγωγής, όπου κι αν ζούσαν.
Η Γερμανία ζητούσε επίμονα, «lebenstraum», δηλαδή ζωτικό χώρο, διότι πίστευε ότι ασφυκτιούσε στα στενά όρια της Ευρώπης.

Το δόγμα της βόρειας υπεροχής, είχε βρει συνηγόρους και θεωρητικούς υποστηρικτές, σε πολλούς κύκλους τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου.
Ο Richard Wagner (1813-1881), ο μεγάλος μουσουργός,  είχε δημιουργήσει γερμανική μυθολογία με ήρωες ανίκητους και ενσαρκωτές του γερμανικού μεγαλείου.
Χωρίς το υπόβαθρο του μύθου, δεν εδραιώνεται εθνικό ιδεώδες και εθνική φιλοσοφία (εθνικισμός).  Όλη η μουσική του δημιουργία, έχει ως θέμα την γερμανική υπεροχική μυθολογία.
Ο  μιλιταρισμός, αρχίζει από τον Φρειδερίκο τον Μέγα (1712-1786),  ο οποίος αποτελεί την αφετηρία του πρωσικού μιλιταρισμού. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του , έζησε και ο στρατηγός και στρατιωτικός φιλόσοφος, Clausewitz, ο οποίος ήταν θιασώτης του ολοκληρωτικού πολέμου και  διεκήρυττε ότι , « ο πόλεμος είναι πολιτική δι΄άλλων μέσων».
 Στο βιβλίο του «Περί πολέμου» παρουσιάζεται με ενάργεια, η αφετηρία του πρωσογερμανικού μιλιταρισμού.

Ο πολιτικός, ο οποίος θεμελίωσε τον γερμανικό ηγεμονισμό, είναι ο μεγάλος πολιτικός της Γερμανίας, Bismarck (1815-1898).  Ο Bismarck θεωρείται εκ των μεγαλυτέρων πολιτικών ανδρών που ανέδειξε η ιστορία και σύμφωνα με τους βιογράφους του, ήταν   εκ  των δημιουργών του γερμανικού μεγαλοϊδεατισμού.  Η όλη του προσπάθεια και η όλη του ευφυΐα, εξαντλείτο στο να αναδείξει την Γερμανία ως ηγεμονική δύναμη της Ευρώπης, « deutsche über alles». ‘Ενας βιογράφος του γράφει ότι ο Bismark έκανε μεγάλη  την Γερμανία, αλλά μικρούς τους γερμανούς, που σημαίνει ότι δεν είχε σπουδαία γνώμη για την βούληση του γερμανικού λαού. Ο συγκεντρωτισμός, και ο αυταρχισμός, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αντιλήψεών του. Ο Bismark προετοίμασε την Γερμανία για την μεγάλη ρήξη του 1914, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν αυτός, ο οποίος κατέλαβε το 1856 την Αυστρία και το 1871 την Γαλλία και υπεγράφη η ολοκλήρωση της ενώσεως των κρατιδίων της Γερμανίας. Η τελετή της ενώσεως έγινε στην αίθουσα των κατόπτρων, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών. Το γεγονός αυτό θεωρείται η απαρχή του ρεβανσισμού.

•        Ο  Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος πόλεμος που γνώρισε η Ευρώπη μέχρι τότε, είχε σαν απώτερη επιδίωξη της Γερμανίας, να επεκτείνει τις εμπορικές αγορές στην Ανατολή (lebenstraum), αφού πρώτα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.
•        Είναι μια προσπάθεια, μια επιδίωξη καθαρά υπεροχισμού.  Η Γερμανία πίστευε ότι ασφυκτιούσε μέχρι τότε, εντός της Ευρώπης.
 Ο πόλεμος αυτός  τελικά χάθηκε και ο ρεβανσισμός διολίσθησε από την γαλλική, στην γερμανική πλευρά. Ο ρεβανσισμός αναδύεται στην επιφάνεια από διάφορα πρόσωπα και κινήματα. Αλλά εκείνος  ο οποίος συγκεκριμενοποίησε , οργάνωσε και εξέφρασε τον ρεβανσισμό, ήταν ο Hitler.
Ο Hitler δεν εμφανίστηκε σαν μοναδικό νοσηρό φαινόμενο στην γερμανική ιστορία. Ήταν συνέχεια της ιδίας φιλοσοφίας,  του  ιδίου πεπρωμένου και ατένιζε τους ίδιους ορίζοντες με τους προηγούμενους πανγερμανιστές.
Εδώ   πρέπει να αναφέρουμε ότι το κλίμα του γερμανικού υπεροχισμού, το υποβοήθησαν και συναφείς θεωρίες του 19ου αιώνα, όπως π.χ. του γάλλου διανοητή φιλοσόφου και πολιτικού Gobineau, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Αντλώντας πληροφορίες από διάφορες πηγές, έγραψε πολλά βιβλία ρατσιστικού περιεχομένου. Ήταν οπαδός του φυλετικού ρατσισμού και στο βιβλίο του « Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών», αναπτύσσει την θεωρία ότι η μοίρα των πολιτισμών καθορίζεται από την φυλετική σύνθεση και ότι οι Άριες κοινωνίες ανθούν, όσο δεν έρχονται σε επιμειξία με μαύρα και κίτρινα στοιχεία.
Όσο ο φυλετικός χαρακτήρας των πολιτισμών αλλοιώνεται, τόσο διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την ζωτικότητα και την κινητικότητά του και να βυθιστεί στην διαφθορά και την ανηθικότητα.

Οι θεωρίες του Gobineau, βρήκαν μεγάλη απήχηση στον άγγλο και στην  συνέχεια πολιτογραφημένο γερμανό, Stewart Chamberlain, (γαμβρό του Wagner), ο οποίος ήταν θιασώτης του γερμανικού ιδιαιτερισμού και υπεροχισμού.  Στα έργα του, «Μονοπάτια της σκέψης μου», αυτοβιογραφικό περισσότερο αλλά σημαντικό  και στην μελέτη «Φυλή και προσωπικότητα», διατυπώνει την θεωρία, ότι  όσο οι βόρειες φυλές ήταν καθαρές και κυριαρχούσαν, αναπτυσσόταν ο πολιτισμός.
Τότε διατυπώθηκε η ιστορική άποψη, ότι οι Άριες φυλές πέρασαν απ’ την Αίγυπτο και δημιούργησαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό, από την Ελλάδα και δημιούργησαν αντίστοιχα τον ελληνικό πολιτισμό και εν συνεχεία από την Ρώμη, όπου αναπτύχτηκε ο ρωμαϊκός πολιτισμός. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην βόρεια Ευρώπη.
Αυτός πίστευε στην υπεροχή της Βόρειας Ευρώπης και στο ότι οι λαοί της Βορείου Ευρώπης, είναι οι εκλεκτοί του ευρωπαϊκού συνόλου.

Από τα έργα αυτά επηρεάστηκε ιδιαίτερα ο πανγερμανισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός, του Adolf Hitler, ο οποίος,  ουσιαστικά εξέφρασε  την ακραία και νοσηρή πλευρά του γερμανικού ηγεμονισμού.

Αναμφισβήτητα ο χιτλερισμός, είναι μια νοσηρή εξέλιξη στην θεωρία περί γερμανικού κυριαρχισμού, ένας νοσηρός ολοκληρωτισμός με απάνθρωπα χαρακτηριστικά, με εντελώς φαντασιακές θεωρίες περί υπεροχής των Αρίων, έναντι των άλλων φυλών.
Η νοσηρότητα του Hitler, τον οδήγησε στο να συλλάβει την ιδέα της παγκόσμιας δύναμης της Γερμανίας, η οποία θα κυριαρχούσε για 1000 χρόνια.
Είναι γνωστή η συμφωνία του με την Ιαπωνία, με συνέπεια η Ιαπωνία να  αναγκαστεί να δεχτεί την υπεροχή του Hitler. Επίσης πίστευε ότι τελικά και η Αμερική θα συμφωνήσει και θα ενταχτεί στον άξονα αυτό.
Αναμφισβήτητα, οι ακρότητες αυτές της μεγαλομανίας του Hitler, δεν  χαρακτηρίζουν  τον γερμανικό λαό.
Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν ήταν ο Hitler μια σκοτεινή παρένθεση στην γερμανική ιστορία. Ούτε είναι  δυνατόν   να παραπλάνησε ένα ολόκληρο λαό και μάλιστα τον γερμανικό λαό, με τέτοια βαθιά κουλτούρα και τέτοιες πνευματικές κορυφώσεις.
Ο αταβισμός* υφέρπει στην ψυχολογία του γερμανικού λαού όπως μαρτυρεί η ιστορία.
Ο χιτλερικός ολοκληρωτισμός, βύθισε την Ευρώπη στο σκοτάδι και την καταστροφή. 45.000.000  υπολογίζονται τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Και ερχόμαστε στο καίριο ερώτημα.  Σήμερα  οι γερμανοί έχουν λυτρωθεί από τον ηγεμονισμό ο οποίος ξεκίνησε από την Πρωσία και εξελίχθη στην χειρότερή του μορφή τον Hitler; Ή  υπάρχουν υπολείμματα του γερμανικού ηγεμονισμού και σήμερα;  Και ποιός είναι ο ρόλος αυτών, στην σημερινή γερμανική πραγματικότητα;
Είναι μια ασήμαντη  μειονότητα;  Ή  είναι τα μεγέθη τέτοια που δημιουργούν  σοβαρούς φόβους για πισωγυρίσματα;
Η  αντίληψη που κυριαρχεί, είναι ότι η Γερμανία ονειρεύεται, ό,τι δεν πέτυχε δια των όπλων,  να το πετύχει με την οικονομική υπεροχή. Η όλη της προσπάθεια, αποβλέπει στον έλεγχο της οικονομικής ζωής της Ευρώπης.  Είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και η τέταρτη  παγκοσμίως.
Σήμερα είναι η ανθηρότερη οικονομία της Ευρώπης,  και από τις ανθηρότερεςτης παγκόσμιας οικονομίας.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι η Γερμανία δεν πιστεύει στην ισότιμη ενότητα της Ευρώπης. Εάν πίστευε θα μπορούσε να επιβάλλει την ένωση της Ευρώπης. Αλλά την εξυπηρετεί όπως διαφαίνεται από την συμπεριφορά της, αυτή η χλιαρή και πλαδαρή σχέση των κρατών της Ευρώπης, η οποία προσφέρεται για την κυριαρχία της στην Ευρώπη.

Η  ψυχολογία του γερμανικού λαού, διέπεται  από έναν κοπαδισμό, ή αγελισμό και είναι εύκολο να παρασυρθεί ο λαός από κάποιον δημαγωγό.
Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, είναι θαυμαστές του Hitler και τον συγκρίνουν με τους μεγάλους, (Μ. Ναπολέων, Μ. Αλέξανδρο κλπ).
Άλλωστε παρά την προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να σβήσουν τις φωνές των ναζιστών που διακηρύττουν την πίστη τους στον ναζισμό, δεν πιστεύει κανείς σοβαρός ιστορικός, ότι η Γερμανία έχει θεραπευτεί  από το ναζιστικό της παρελθόν.



*αταβισμός: είναι η κληροδότηση αδυναμιών και ελαττωμάτων, από παρωχημένες γενεές, σε νεώτερες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμός 4,1 στο Γαλαξίδι




Σεισμός έντασης 4,1 ρίχτερ (σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο) σημειώθηκε στις 6:04 το πρωί 10χλμ. βορειανατολικά από το Γαλαξίδι. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με μόλις 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Το ευρωπαϊκό κέντρο σεισμών δίνει το σεισμό 4,4 ρίχτερ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό ...μαραζώνουν μετά τη νομιμοποίηση μαριχουάνας στις ΗΠΑ



    Η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ καταστρέφει τα καρτέλ του Μεξικού, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία, οι παραγωγοί στο κεντρικό Μεξικό σταμάτησαν να καλλιεργούν μαριχουάνα.



Όπως δηλώνουν στην Washington Post παραγωγοί μαριχουάνας από το Μεξικό η τιμή για μισό κιλό μαριχουάνας έχει πέσει κατά 75%(!) αφού... από τα 100 δολάρια που κόστιζε πριν την νομιμοποίηση τώρα έχει πέσει στα 25.

"Δεν αξίζει τον κόπο πια", είπε ο 50χρονος Rodrigo Silla, μεγαλογαιοκτήμονας και παραγωγός κάνναβης. "Όσο ζω η οικογένειά μου παρήγαγε μαριχουάνα. Εύχομαι οι Αμερικανοί να αλλάξουν μυαλά και να σταματήσουν τη νομιμοποίηση", σημείωσε.

Η μαριχουάνα έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική και προσωπική χρήση σε 20 Πολιτείες των ΗΠΑ ενώ μετά τους δυο πρώτους μήνες νόμιμης διάθεσης μαριχουάνας σε Κολοράντο και Ουάσιγκτον, τα δημόσια ταμεία κέρδισαν 20 εκατ. δολάρια.

Επίσης και η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, με τα εγκλήματα να έχουν μειωθεί κατά 24%, οι ανθρωποκτονίες κατά 67%, οι κλοπές κατά 7% και η κλοπές σπιτιών κατά 14%.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ