Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γκοφρέτες καλαμποκιού της ΑΒ Βασιλόπουλος



Βιολογικές γκοφρέτες καλομποκιού, βελγικής προέλευσης που διακινεί
η επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος ανακαλεί από τα ράφια ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οπως σημειώνει ο ΕΦΕΤ σε σχετική του ανακοίνωση, ειδοποιήθηκε μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF), για τη διακίνηση γκοφρέτας καλαμποκιού στην οποία διαπιστώθηκε η παρουσία μυκοτοξίνης DON (Deoxynivalenol) πάνω από το νομοθετημένο όριο.

Πρόκειται για το προϊόν βιολογικής γεωργίας «AB Bio καλαμποκο-γκοφρέτα», βελγικής προέλευσης, σε συσκευασία των 120g, με ημερομηνία λήξης 27/01/15 και αριθμούς παρτίδας LOT 29 & 30, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των εν λόγω παρτίδων του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, το οποίο απεικονίζεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.

Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοινωνικό μέρισμα: 200-250 ευρώ στους «έξτρα» δικαιούχους

 Μέχρι τέλος Ιουνίου θα δοθούν και τα υπόλοιπα 320 εκατ. ευρώ - 206.000 νοικοκυριά το έλαβαν ήδη - Όλα τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
Μετά τις ευρωεκλογές, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα κατηγορία δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, που θα προστεθεί σε εκείνες που το λαμβάνουν ως τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και τους κ.κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα, ως εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ:

- διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Καθημερινά τα νοικοκυριά υποβάλλουν πάνω από 7.000 αιτήσεις, κατά μέσο όρο.

- στόχος είναι έως το τέλος Μαΐου να έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 400.000 νοικοκυριά. Ήδη, σε 206.000 νοικοκυριά έχει καταβληθεί το «κοινωνικό μέρισμα». Άλλες 67.500 νέες αιτήσεις, που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Επιπλέον 60.000 αιτήσεις είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Απριλίου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών και οι μισές οδεύουν προς απόρριψη.

- ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες του Μαΐου.

- τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία: το ΠΑΣΟΚ ζητά να δοθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος σε όσους υπερβαίνουν για λίγα ευρώ τα ισχύοντα όρια. Επειδή όμως έτσι θα το λάβουν λίγοι, εξετάζεται να μειώνεται το ποσό, όσο μεγαλώνει η υπέρβαση του σημερινού ορίου.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι της ίδιας λογικής αλλά οδηγεί σε επίδομα έως μόλις οκτώ ευρώ. Αντ' αυτού φαίνεται να προτιμά να μην είναι μικρότερο από 200-250 ευρώ το ποσό του επιδόματος (για τον άγαμο, ενώ θα αυξάνεται για οικογένειες).

- όλο το ποσό, μέχρι τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, θα αποδοθεί στην κοινωνία.
protothema.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Aντίδραση του Γιαννόπουλου στο "λευκό" του Μπακογιάννη


Η δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο (http://www.iefimerida.gr) μας ενημερώνει, πως ο Κώστας Μπακογιάννης υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεν επιζήτησε χρίσμα.
Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό είναι ανακριβές. Τον κ.Κώστα Μπακογιάννη τον υποστηρίζει επίσημα η Νέα Δημοκρατία.
Ο  πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε αυτοπροσώπως πως στηρίζει  Μπακογιάννη.
Επισκέφθηκε τη Λαμία, Δευτέρα 12 Μαϊου (παραμονή της Τρίτης και 13) και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν τον Κώστα Μπακογιάννη. Αν δεν επιζητούσε ο κ.Κώστας Μπακογιάννης την υποστήριξη, γιατί έβαλε έναν πρωθυπουργό σε ταλαιπωρία;
Τον υποχρέωσε να σταθμεύσει στη Λαμία και να διαλαλήσει τη στήριξή του σε αυτόν;
Οι ανεξάρτητοι και οι αυτόνομοι, που θέλουν να εκφράζονται με λευκό χρώμα στον πίνακα της  εταιρείας Singular Logic την ημέρα της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν έχουν κομματική στήριξη.
Δεν έχουν αστερισμούς Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που τους στηρίζουν και τους  προβάλλουν. Ο Κώστας Μπακογιάννης αντιμετωπίσθηκε από τα Μ.Μ.Ε.  προνομιακά, όπως κανένας άλλος
υποψήφιος Περιφερειάρχης στις άλλες δώδεκα Περιφέρειες.
Επειδή το αστείο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας κράτησε πολύ, απαιτείται να μπουν τα  πράγματα στη θέση τους.
Ο ανεξάρτητος και αυτόνομος υποψήφιος, ο οποίος δεν έχει καμία κομματική στήριξη και του οποίου η νίκη στην περιφέρεια της Στερεάς  Ελλάδας επιβάλλεται να εκφραστεί με λευκό χρώμα είναι ο Θανάσης Γιαννόπουλος     


Διαβάστε Περισσότερα »

Συναγερμός στην Ελλάδα για πιθανό κρούσμα πολιομυελίτιδας




Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία, όπου εξαιτίας του πολέμου έχει καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα τη χώρας και τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν ατονήσει.


 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτη Ευσταθίου, όλοι οι Σύριοι μετανάστες κάτω των 18... ετών που φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης θα εμβολιάζονται.

Επίσης, το ΕΚΕΠΥ προχωρά στην ίδρυση ιατρείων σε όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ελέγχονται υγειονομικά οι φιλοξενούμενοι σε αυτά και ήδη έχουν προσληφθεί τα πρώτα 90 άτομα για τη στελέχωση των ιατρείων.

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996 σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα και η εξάλειψη αυτή οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού (>95%) και στη συστηματική επιτήρηση της Πολιομυελίτιδας - Οξείας Χαλαρής Παράλυσης που διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με νέες προκλήσεις όσον αφορά τη δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό προάγονται δράσεις και συνεργασίες για την καλύτερη αντιμετώπισή τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, με αφορμή την πρώτη επιστημονική συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας από διάφορες χώρες για την προστασία των πληθυσμών από υγειονομικές απειλές, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο, 9-10 Μαΐου στην Αθήνα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Λιβαδειά και Δήλεσι για παράνομη οπλοκατοχή

Κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος



Στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών, για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, συνελήφθησαν χθες (14-05-2014) πρωινές και βραδινές ώρες, σε περιοχές της Βοιωτίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 37 και 17 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στο Δήλεσι Βοιωτίας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στον 37χρονο από αστυνομικούς της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ), μήκους (53) εκατοστών.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ στη Λιβαδειά, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στον 17χρονο από αστυνομικούς της Γ’ ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι, με μήκος λάμας (9) εκατοστών.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν αρμοδίως
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο νέος χάρτης της εκπαίδευσης -Ποια σχολεία ιδρύονται και ποια καταργούνται

Mετά τον μεγάλο «Καλλικράτη» που είχε γίνει στην εκπαίδευση το 2011, όταν το σχολικό κουδούνι είχε χτυπήσει σε 1.056 σχολεία λιγότερα, έρχεται η νέα μεγάλη αλλαγή στο σχολικό χάρτη της χώρας. Βέβαια, οι αλλαγές αυτή τη φορά είναι μικρότερης έκτασης, ενώ εκτός από συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων θα περιλαμβάνει και την ίδρυση νέων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με το νέο «Καλλικράτη» στο σχολικό χάρτη αναμένεται να συγχωνευθούν αρκετά δημοτικά, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική (κυρίως στην Α' Αθηνών). Δημοτικά θα συγχωνευθούν και σε Β' Αθήνας, Γ' Αθήνας, Δ' Αθήνας και Πειραιά. Επίσης, δημοτικά θα συγχωνευθούν σε Καβάλα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Δυτική Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λασίθι, Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα. Σημειώνεται ότι αρκετά από αυτά είναι συστεγαζόμενα. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η πληροφορία που διακινήθηκε το τελευταίο διάστημα ότι πρόκειται να συγχωνευθούν περί τα 1.670 σχολεία, αφού ο αριθμός τους θα είναι τελικά πολύ μικρότερος.

Συνολικά, όπως αναφέρει η Εφημερίδα «Τα Νέα»,  θα ιδρυθούν:

    6 δημοτικά
    11 Νηπιαγωγεία
    1 Γυμνάσιο
    2 Γενικά Λύκεια
    14 ΕΠΑΛ
    6 λυκειακές τάξεις σε γυμνάσια
    1 Εργαστηριακό κέντρο

θα καταργηθούν:

    15 δημοτικά
    30 νηπιαγωγεία
    1 γυμνάσιο
    1 εργαστηριακό κέντρο
    3 ΕΠΑΛ

θα συγχωνευθούν:

    64 δημοτικά
    37 νηπιαγωγεία
    8 γυμνάσια λύκεια
    6 ΕΠΑΛ

Ποια σχολειά  θα ιδρυθούν και ποια θα καταργηθούν

Παρακάτω παρουσιάζονται ονομαστικά τα σχολεία που θα ιδρυθούν από τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και αυτά που θα καταργηθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ιδρύονται

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Δημοτικά Σχολεία

    Αχαΐας-Διθέσιο Χαϊκαλίου
    Ηλείας -Μονοθέσιο Περσαίνας
    Εύβοιας -22ο Εξαθέσιο Χαλκίδας
    Αρκαδίας -Τριθέσιο Δολιανών
    Λακωνίας -6ο Εξαθέσιο Σπάρτης

Στα σχολεία αυτά θα δοθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών όταν λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες

Νηπιαγωγεία

    Β' Αθήνας -6ο Διθέσειο Χολαργού
    Β' Αθήνας -24ο Διθέσιο Νέας Ιωνίας
    Αιτωλοακαρνανίας -Μονοθέσιο Δρυμού
    Αιτωλοακαρνανίας -Μονοθέσι Κυπαρίσσου
    Ιωαννίνων -Μονοθέσιο Παπίγκου
    Λάρισας -Μονοθέσιο Ελευθέρων
    Τρικάλων -Μονοθέσιο Σκεπαρίου
    Λασιθίου -7ο Διθέσιο Αγίου Νικολάου
    Ρεθύμνης -Μονοθέσιο Αξου
    Ρεθύμνης -Μονοθέσιο Αγιάς
    Δωδεκανήσου -Μονοθέσιο Αγαθονησίου
    Αρκαδίας -Διθέσιο Μερκοβουνίου

Γυμνάσια -Γενικά Λύκεια

    Καβάλας -2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης
    Αιτωλοακαρνανίας 6ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αγρινίου
    Λάρισας -13ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Λάρισας

Επαγγγελματικά Λύκεια

    Β' Αθήνας -3ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου
    Ανατολικής Αττικής -3ο Ημερίσιο ΕΠΑΛ Αχαρνών
    Αντολικής Αττικής -Εσπερινό ΕΠΑΛ Ραφήνας
    Πειραιά -Εσπερινό ΕΠΑΛ Σαλαμίνας
    Πειραιά -4ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Πειραιά
    Αιτωλοακαρνανίας -Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου
    Λευκάδας -Εσπερινό ΕΠΑΛ Λευκάδας
    Χαλκιδικής -Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών
    Ρεθύμνης -2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
    Χανίων -Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά
    Κυκλάδων -Εσπερινό ΕΠΑΛ Θήραας
    Μεσσηνίας -Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας
    Βοιωτίας -Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς

Νέες τάξεις Γενικού Λυκείου προσαρτημένες στα Γυμνάσια της έδρας τους που ιδρύονται

    Καβάλας -Α-Β-Γ Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας
    Αρτας -Γ Μουσικό Γυμνάσιο Αρτας
    Πρέβεζας Β Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας
    Καρδίτσας -Α Ημερήσιο Γυμνάσιο Μαγούλας
    Δυτικής Θεσσαλονίκης  Α 3ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Λαγκαδά
    Ηρακλείου Δ Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου

Καταργούνται

Γυμνάσια -Γενικά Λύκεια

    Λακωνίας -1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης

Επαγγελματικά Λύκεια

    Δωδεκανήσου 20 ΕΚ Ρόδου
    Κυκλάδων 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Κύθνου
    Κορινθίας 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ζευγολατιού
    Λακωνίας 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Γλυκόβρυσης

Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας.
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χειροπέδες σε διακινητές ναρκωτικών στη Θήβα



Συνελήφθησαν, μετά από δύο συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε περιοχές της Θήβας, δύο αλλοδαποί και συγκεκριμένα ένας 25χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 24χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι συγκεκριμένες αστυνομικές επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και εντάσσονται στο πλαίσιο των αδιάλειπτων προσπαθειών που καταβάλλονται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν χθες το βράδυ στην περιοχή του Πυρίου Θηβών τον 25χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Επτά αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, έτοιμες προς πώληση, που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 30,4 γραμμαρίων, τις οποίες είχε επιμελώς κρύψει μέσα σε κουτί κινητού τηλεφώνου,
• δύο κινητά τηλέφωνα, δύο μπαταρίες και ένας φορτιστής κινητών τηλεφώνων, καθώς και
• το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν, επίσης χθες το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Θήβας τον 24χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους 43 γραμμαρίων και
• ένα κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί προμηθεύονταν και διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης σε χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στην χώρα μας, στερούμενοι παντελώς νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο, για τις ανωτέρω περιπτώσεις, ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι δύο συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Οι αστυνομικές έρευνες και οι επιχειρήσεις του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ


«ΜΑΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2014»

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑ



Η  Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης «ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2014» έχει την τιμή να φιλοξενήσει στην πόλη μας έκθεση του φωτογράφου Άγγελου Μίχα. Το  Σάββατο 17/5/2014 και ώρα 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια  -παρουσία του φωτογράφου- και θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο του στον χώρο της έκθεσης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Άγγελος Μίχας είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Σούδασε φωτογραφία στην σχολή Focus και στο Φωτογραφικό Κύκλο με δάσκαλο τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Στη δεκαετή και πλέον επαγγελματική του πορεία, φωτογράφιζε για το περιοδικό "Γυναίκα" και άλλα έντυπα. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στο προσωπικό του καλλιτεχνικό έργο. Φωτογραφίες του εχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το εργο αυτό κυκλοφορει ολοκληρωμένο στο πρόσφατο φωτογραφικό του λεύκωμα με τον τίτλο Closer.

http://www.angelosmihas.com/



Διάρκεια έκθεσης: 16/5/2014 έως 22/5/2014, ώρες 18:30 - 21:30

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγός επικοινωνίας: http://www.fmag.gr





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





Ιωάννης Λεμονής      Μαρία Μίχου

Διαβάστε Περισσότερα »

Προεκλογική δραστηριότητα Ζιώγα στον Δήμο Λεβαδέων

Στο πλαίσιο επισκέψεων και συναντήσεων  που πραγματοποιεί ο συνδυασμός  «Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» στην Βοιωτική πρωτεύουσα και στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου, ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος  Δήμαρχος  Λεβαδέων,  Γιώργος Ζιώγας,  μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του , επισκέφθηκαν την Τρίτη 13 Μαΐου 2014 τα χωριά Αλαλκομενές, Άγιο Αθανάσιο, Αγία Παρασκευή, Κορώνεια, Άγιο Γεώργιο καθώς και την Αγία Τριάδα, όπου παραχώρησε ομιλία στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να έρθουν σε επαφή με το σύνολο των κατοίκων για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα προβλήματα των τοπικών κοινοτήτων τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των περιοχών αυτών. Ο υποψήφιος Δήμαρχος, Γιώργος Ζιώγας, και το επιτελείο του συνομίλησαν για αρκετή ώρα με μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, ενώ στην κεντρική του ομιλία πέρα από τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού του παρουσίασε στους δημότες τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του ψηφοδελτίου του.
Επιπλέον, την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 ο κ. Ζιώγας και μέλη των υποψηφίων του επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και συναντήθηκαν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Ρουσσόπουλο. Ο διοικητής του Νοσοκομείου τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λιβαδειάς αυτήν την χρονική περίοδο με την  έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και τις εφημερίες των γιατρών .
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γ. Ζιώγας δεσμεύτηκε ότι με την εκλογή του ως  νέος Δήμαρχος Λεβαδέων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μαζί με όλους τους φορείς  προς την κεντρική εξουσία για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου  ώστε να παρέχει άριστες υπηρεσίες για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών.
                                           

Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία Γιάννη Κόρδατζη στη Θήβα-φωτο


 ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Σε μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας, ο Γιάννης Κόρδατζης έδωσε το μήνυμα της νίκης και της ανατροπής στις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Το μεγάλο πλήθος, η αγωνιστική διάθεση και η βούληση για αλλαγή πορείας ήταν τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κόρδατζης τόνισε την κατάσταση της εγκατάλειψης και της κοινωνικής καταστροφής που έχουν δημιουργήσει στο Δήμο Θηβαίων η πολιτική των μνημονίων, του Καλλικράτη και της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Σημείωσε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης της επιβίωσης και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας με δημοκρατική και ουσιαστική συμμετοχή του λαού.
Κάλεσε τους πολίτες του Δήμου Θηβαίων να συμμετάσχουν στην συλλογική προσπάθεια για την αναγέννηση του Δήμου και της Κοινωνίας. Να σταματήσει η υποβάθμιση της ζωής μας και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με σχεδιασμό, δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή, με συμμετοχικές διαδικασίες, σε αντίθεση με αυτούς που προωθούν την καταστροφή της κοινωνίας για το κέρδος τους.
Υπάρχει λύση. Η μαγική και δυναμική υποστήριξη του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Κόρδατζη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπληκτική εμφάνιση της Aκαδημίας Taekwondo Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στα "Φιλίππεια 2014"

Εκπληκτική αθλητική εμφάνιση των αθλητών μας στα Φιλίππεια 2014 που χάρισαν στην Ακαδημία τα εξής μετάλλια :
-Χρυσό Μετάλλιο :
Αλεξάνδρα Ολάρου,Άννα Λινάρδου και Θοδωρής Τράκης,Δήμητρα Γιαγκιλίτση,Παναγιώτης Λινάρδος,Λεμονιά Ματσούκα,Ευθύμιος Διαμαντώνης.
-Αργυρό Μετάλλιο :
Άκης Γκόλφης,Ευθύμιος Τριψάνας,Ευγενία Αγγελίδη.
-Χάλκινο Μετάλλιο :
Παναγιώτης Τριψάνας και Χρυσαντίνα Λινάρδου.
*Συγχαίρουμε την εξαιρετική αγωνιστική εμφάνιση των αθλητών μας Γιόχαν Τέις και Δημήτρη Χαρίτο.



Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Κώστα Μπακογιάννη στη Θήβα



Επίσκεψη Υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,
Κώστα Μπακογιάννη στη Θήβα και ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες σε Άμφισσα και Ιτέα

Τη Θήβα επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Μαΐου, ο Κώστας Μπακογιάννης, όπου συνοδευόμενος από την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά βρέθηκε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, καταστηματάρχες, εργαζόμενους και νέους της περιοχής. Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν πολύ θερμή, με τους πολίτες να δηλώνουν ξεκάθαρα τη στήριξή τους στο συνδυασμό «Αλλάζουμε. Στην Καρδιά της Ελλάδας».  

Το μεσημέρι, συνέχισε με τη Φωκίδα, όπου έπειτα από μία σύντομη επίσκεψη στο Γαλαξίδι, βρέθηκε σε μια ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση με πολίτες και φορείς στην Ιτέα. Εκεί συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τα έργα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε για ακόμη μία φορά τον διεκδικητικό και παρεμβατικό ρόλο που οφείλει να έχει η Περιφέρεια, η οποία σταδιακά εμπεδώνεται ως θεσμός στη συνείδηση του κόσμου.

Κλείνοντας τη χθεσινή ημέρα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε. Στην Καρδιά της Ελλάδας» πραγματοποίησε μία ακόμη ανοιχτή συζήτηση, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, στην Άμφισσα, κάνοντας πράξη την αρχή της συμμετοχικότητας και τον συνεχή διάλογο με την κοινωνία που προτάσσει από την αρχή αυτής της προσπάθειας.

«Η Στερεά αποτελεί μικρογραφία της Ελλάδας με μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και κρυμμένους θησαυρούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ συμμεριζόμενος την αγωνία των κατοίκων των μικρότερων Περιφερειακών Ενοτήτων, σημείωσε: «Οι μικροί νομοί θα τύχουν ίσων ευκαιριών γιατί η ανάπτυξη της Περιφέρειας στο σύνολό της, οφείλει να είναι ισόρροπη».

Με ειλικρίνεια, έκανε λόγο για όλα όσα μπορούν και πρέπει να γίνουν στο νομό της Φωκίδας, τονίζοντας ωστόσο: «Προφανώς και δε μπορούμε να κάνουμε όσα δεν έχουν γίνει δεκαετίες τώρα. Βάζουμε προτεραιότητες, έχουμε συγκεκριμένους στόχους, έχουμε όραμα που μεταφράζεται σε κοστολογημένο πρόγραμμα."


 
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 15 Μα'ι'ου....
392: Ο Θεοδόσιος Α' ο Μέγας αναγορεύεται σε μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1618: Ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο για την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Οι τρεις «Νόμους του Κέπλερ» για την κίνηση των πλανητών, που γίνονται δεκτοί σήμερα είναι: ο Νόμος των ελλειπτικών τροχιών, ο νόμος των ίσων εμβαδών και ο νόμος των περιόδων. Εφαρμόζοντας αυτούς τους νόμους, ο Κέπλερ υπήρξε ο πρώτος αστρονόμος που προέβλεψε με επιτυχία μία διάβαση της Αφροδίτης του 1631. Με τη σειρά τους, οι Νόμοι του Κέπλερ υπήρξαν συνήγοροι του ηλιοκεντρικού συστήματος, αφού ήταν τόσο απλοί μόνο με την παραδοχή ότι όλοι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Πολλές δεκαετίες μετά, οι Νόμοι του Κέπλερ εξάχθηκαν και εξηγήθηκαν με τη σειρά τους ως συνέπειες των νόμων της κινήσεως και του Νόμου της Παγκόσμιας Έλξεως (βαρύτητας) του Ισαάκ Νεύτωνα. Ο Κέπλερ στην πραγματικότητα ανακάλυψε τον «τρίτο» Νόμο του πριν από τους άλλους δύο, στις 8 Μαρτίου 1618, αλλά απέρριψε την ιδέα μέχρι τις 15 Μαΐου 1618, οπότε και επαλήθευσε το αποτέλεσμά του, που δημοσιεύθηκε στο Harmonice Mundi (1619).

1822: Ο τουρκικός στρατός υπό τον Χουρσίτ πασά εκστρατεύει εναντίον των Σουλιωτών. Θα ηττηθεί στις μάχες Ναβαρίκου, Χωνίων και Κιάφας και θα αποσυρθεί.

1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό Αβέρωφ. Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι ένα πλοίο - θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Μάλιστα οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον τίτλο «Το τυχερό πλοίο». Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο ενώ ο ελληνικό λαός το υποδέχτηκε με «ανοιχτές αγκάλες». Το πλοίο κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές. Το 1/3 της τιμής του κατέβαλε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.

1924: Ο Παναθηναϊκός σε γενική συνέλευση αλλάζει το όνομά του από Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σε ΠΑΟ, με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη. Από το 1908 (όταν ιδρύθηκε η ομάδα από 40 αθλητές του Πανελληνίου) έως το 1924, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον πρώτο επίσημο τίτλο στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ το 1910, αλλά έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος και σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Το 1918 καθιερώθηκε το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας και άλλαξε το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.

1940: Ιδρύεται η εταιρεία εστιατορίων «McDonald's».

1943: Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει την Κομμουνιστική Διεθνή, γνωστή και ως Τρίτη Διεθνή.

1948: Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία.

1955: Υπογράφεται η συνθήκη με την οποία η Αυστρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1988: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.

1991: Η Εντίθ Κρεσόν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1997: Στην ΠΓΔΜ, 30.000 άτομα πραγματοποιούν διαδήλωση στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ως υπεύθυνη για την κρίση στη χώρα.

2008: Η Καλιφόρνια γίνεται μετά τη Μασαχουσέτη η δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου.

2011: Ξεκινούν οι διαδηλώσεις των Ισπανών αγανακτισμένων κατά της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Λόγω της ημερομηνίας το κίνημα πήρε το όνομα «M15». Με τις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις του στις πλατείες και τις γειτονιές και χωρίς να κατευθύνεται από κανένα κόμμα ή συνδικάτο, το κίνημα των Αγανακτισμένων ταξίδεψε εκτός ισπανικών συνόρων και προσέλκυσε κόσμο από όλο το πολιτικό φάσμα κι έβγαλε στον δρόμο ακόμη και ανθρώπους που δεν είχαν πάει ποτέ στη ζωή τους σε διαδήλωση.

Γεννήσεις

1567 - Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ιταλός μουσουργός
1773 - Κλέμενς Βέντσελ φον Μέττερνιχ, Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης (πέθανε το 1859)
1786 - Δημήτρης Πλαπούτας, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (πέθανε το 1864)
1859 - Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός και νομπελίστας
1891 - Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Ρώσος συγγραφέας, γνωστός για το έργο του "Ο μαιτρ και η μαργαρίτα" (πέθανε το 1940)
1905 - Τζόζεφ Κόττεν, Αμερικανός ηθοποιός που συνδημιούργησε και πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Όρσον Ουέλλς (πέθανε το 1994)
1909 - Τζέιμς Μέισον, Άγγλος ηθοποιός
1914 -- Τενζίνγκ Νοργκέϋ, Νεπαλέζος Σέπρα που συνόδεψε τον Έντμουντ Χίλλαρυ στην κατάκτηση του όρους Έβερεστ (πέθανε το 1986)
1937 - Μαντλίν Ολμπράιτ, Αμερικανίδα πολιτικός
1937 - Τρίνι Λόπεζ, Αμερικανός μουσικός του ρυθμ εντ μπλουζ
1938 - Μιρέϊγ Νταρκ Γαλλίδα ηθοποιός και σύντροφος επί μακρόν του Αλαίν Ντελόν
1938 - Νταϊάν Νας, Αμερικανίδα ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ίδρυσε την Φοιτητική Επιτροπή Ειρηνικής Συνεργασίας στη δεκαετία του '60
1948 - Μπράιαν Ίνο, Άγγλος μουσικός και μουσικός παραγωγός
1953 - Μάικ Όλντφιλντ Άγγλος μουσικοσυνθέτης
1965 - Ραϊ Βραζιλιάνος διεθνής (1987-1998) ποδοσφαιριστής
1970 - Φρανκ ντε Μπουρ Ολλανδός διεθνής (1990-2004) ποδοσφαιριστής
1970 - Ρόλαντ ντε Μπουρ Ολλανδός διεθνής (1993-2003) ποδοσφαιριστής
1974 - Βασίλης Κικίλιας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1978 - Εντού Βραζιλιάνος διεθνής (2004-2005) ποδοσφαιριστής
1981 - Πατρίς Εβρά Γάλλος διεθνής (2006-...) ποδοσφαιριστής
1982 - Βερόνικα Κάμπελλ Μπράουν Τζαμαϊκανή Ολυμπιονίκης αθλήτρια δρόμων ταχύτητας (100 και 200 μ)
1982 - Φουτζιγάρα Τατσούγια, Ιάπωνας ηθοποιός
1994 - Φώτιος-Ραφαήλ Τσαγανός, Έλληνας μουσικός
1985 - Κριστιάν ντε Σόουζα Βραζιλιάνος διεθνής (2003-...) ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1622 - Πέτρος Πλάνκιος (γεν. 1552), Ολλανδός αστρονόμος, χαρτογράφος και κληρικός.
1886 - Έμιλι Ντίκινσον, Αμερικανίδα ποιήτρια.
1986 - Έλιο ντε Άντζελις, Ιταλός οδηγός αγώνων F1 (γεννήθηκε το 1958)
2007 - Γιολάντα Κινγκ Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια, κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (γεννήθηκε το 1955) σαν σήμερα


Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκ για όλους από την εφορία – Επιπλέον 900 ευρώ θα πληρώσει κάθε φορολογούμενος φέτος

Τα πρώτα στοιχεία από τις 604.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι για φέτος ο φόρος έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα ελάχιστοι να δικαιούνται επιστροφή. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για σχεδόν 900 ευρώ επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν όσοι έχουν χρεωστική δήλωση.

Εφέτος δεν θα αποσταλούν τα γνωστά σε όλους εκκαθαριστικά για να πληρώσει κάποιος τον φόρο θα πρέπει να μπει με τον κωδικό του στο taxis και να δει την δήλωσή του όταν εκκαθαριστεί.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσει είτε εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο. Ο φορολογούμενος δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση ως τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη δόση ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και την τρίτη δόση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «ταυτότητα οφειλής».

Το εκκαθαριστικό που φέτος θα περιλαμβάνει ως και τέσσερις διαφορετικούς φόρους ανάλογα με την ιδιότητα και το εισόδημα κάθε φορολογούμενου:

Τον φόρο εισοδήματος.

Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος.

Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Εκτός από όσους θα δουν χρεωστική εκκαθάριση υπάρχει μια μερίδα πολιτών που θα έχει επιστροφή φόρου. Εφέτος βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων αυτοί δεν ξεπερνούν το 20% δηλαδή μόλις ο ένας στους πέντε θα έχει να λάβει, αλλά τα ποσά πλέον θα είναι από 8 ως το πολύ 200 ευρώ. Τέλος οι μεγάλες επιστροφές φόρων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Ζιώγα στη Λιβαδειά


Διαβάστε Περισσότερα »

FT: Το άκρως απόρρητο «Σχέδιο Ζ» για την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ

Γιατί η Μέρκελ αρνήθηκε να το παραλάβει – Ποιοι ήταν οι συντάκτες του σχεδίου – Ποιος ο ρόλος του Μπαρόζο
Το σχέδιο Ζ για το πώς θα αντιμετωπιζόταν από την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, άρχισε να καταρτίζεται από τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Peter Spiegel των FT.

Ήταν τόσο μυστικό που ποτέ δεν γράφτηκε επίσημο έγγραφο και δεν εστάλη email σχετικά με αυτό. Ήταν υπό την ευθύνη 4 ανδρών, των Jorg Asmussen της ΕΚΤ, του Marco Buti της Κομισιόν, του Thomas Wieser του Euroworking Group και του Paul Thomsen του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε επίσημο γεύμα δύο εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, η κ. Merkel ρώτησε τον κ. Barroso εάν υπήρχε σχέδιο για το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και συνέβαινε το Grexit. Όταν ο Barroso διαβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο και προσφέρθηκε να της το δείξει εκείνη το αρνήθηκε διότι εάν το έπαιρνε στα χέρια της θα ήταν υποχρεωμένη να το δώσει στη γερμανική Βουλή, εφόσον το ζητούσε.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο είχε λεπτομερώς τις κινήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα  20-σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε τόσο δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν το παράδειγμα της Αργεντινής με την έκδοση σημειωμάτων οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμα.

Μεταξύ των επιλογών ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα είχαν περίπου τη μισή αξία του ευρώ.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο που ονομάζεται Target 2, ένα γιγαντιαίο ιδιόκτητο υπολογιστικό σύστημα  που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το Target 2, δεν θα υπήρχε τρόπος να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές. Το όλο σύστημα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί.

Παρόμοιες διαβουλεύσεις γίνονταν και στις Βρυξέλλες. Πολλές είχαν να κάνουν με τη νομοθεσία της ΕΕ: πώς θα μπορούσε μία τέτοια οικονομία να παραμένει  μέλος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, που απαιτεί μια ελεύθερη ροή των αγαθών; Ποιες θα ήταν οι νομικές αρχές που θα έλεγχαν την κίνηση κεφαλαίων;

Το μεγαλύτερο μέρος όσων εργάστηκαν για το σχέδιο Ζ, ήθελε να αποδείξει σε εκείνους που στήριζαν το Grexit ότι η δουλειά ήταν Τιτάνια, και δεν θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί όταν διαπιστωνόταν πόσο δύσκολη ήταν. Όμως, το καλοκαίρι του 2012, οι Έλληνες ψηφοφόροι παραλίγο να προκαλέσουν την εφαρμογή του.

Πώς σώθηκε το ευρώ
Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε μια μικρή "ομάδα έκτακτης ανάγκης" στο γραφείο του, στις 6μμ, για να επανεξετάσει την υγεία των κρατικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου του 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει.

Ήταν η Παρασκευή πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές - η δεύτερη εθνική ψηφοφορία - και η χώρα διακατέχονταν από πανικό. Την ημέρα εκείνη, οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από € 3 δισ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή περίπου το 1,5% του συνόλου της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τα τελευταία 3 χρόνια τον κόσμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα στρώματά τους, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

"Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μία πλήρως ανεπτυγμένη τραπεζική κρίση," είπε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του. Με τέτοιο ρυθμό, η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα σε μια ημέρα ή δύο.

Τότε, υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα κατάφερε να μεταφέρει έξτρα ευρώ από άλλα μέρη της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Ήταν πολύ σημαντικό οι καταθέτες ακόμη και την επόμενη ημέρα να μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάληψη που επιθυμούσαν. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, θα είχε προκληθεί πανικός. Για το λόγο αυτό λίγο πριν τις εκλογές η Ελλάδα άντλησε το υπέρογκο ποσό των 28,5 δισ. ευρώ.

Εν αγνοία όμως του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονταν κρυφά επι μήνες για την προετοιμασία κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Το μυστικό σχέδιο τους, γνωστό ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα έφτιαχναν από την αρχή την οικονομική και χρηματοπιστωτική υποδομή στην Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ.

H έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί από δύο πράγματα. Πρώτον λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτά αν η Ελλάδα πτώχευε. Ο λόγος της πτώχευσης θα οφειλόταν στη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος στήριξης.

Η δεύτερη αιτία θα οφειλόταν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.
Η ανησυχία του Λουκά Παπαδήμου
Σύμφωνα με τους FT, ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι δημοσκοπήσεις τον είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ για το αποτέλεσμα, που το βράδυ των εκλογών παρέμεινε μέχρι αργά στο γραφείο του για να προετοιμαστεί σε ενδεχόμενο σοκ της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι ελληνικές αρχές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο αν δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως ανησυχούσαν για το ότι μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης, με αποτέλεσμα οι αρχές της ΕΕ να "τραβούσαν την πρίζα".

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι επτά ευρωπαίοι ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Los Cabos συμφώνησαν στο εξής: θα στήριζαν την Ελλάδα μόνο αν τηρούσε τις συνθήκες του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης. Δεν θα υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανίδα Καγκελάριος ταλαντευόταν για αρκετό καιρό ανάμεσα στο Grexit και την απόρριψή του. Στη Γερμανία είχαν διαμορφωθεί δύο απόψεις, του “ντόμινο” και του “ακρωτηριασμού”. Η πρώτη άποψη υποστήριζε ότι εάν η Ελλάδα έφευγε θα υπήρχε ένα ντόμινο που θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ, ενώ η αντίθετη, την οποία υποστήριζε με σθένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε ότι εάν το “μολυσμένο πόδι” δηλαδή η Ελλάδα ακρωτηριζόταν, τότε το υπόλοιπο σώμα θα μπορούσε να εξυγιανθεί.

Ο κ. Σόιμπλε ενώ ήταν πιο αποφασισμένος για το Grexit ήταν και πιο πρόθυμος να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στο Ταμείο διάσωσης για να στηριχθούν οι υπόλοιπες χώρες όταν θα είχε φύγει η Ελλάδα.

Οι αναλύσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας μάλιστα υπολόγιζαν ότι το κόστος του Grexit θα ήταν μικρότερο από το να στηρίζεται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μια χρεοκοπημένη χώρα.

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε τελικά το Grexit επειδή οι οικονομικοί της σύμβουλοι δεν μπορούσαν να διατυπώσουν με σαφήνεια πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση και η καγκελάριος δεν ήθελε να λειτουργήσει με βάση την αβεβαιότητα.

Η στροφή Σαμαρά έπεισε την Μέρκελ
Συμφωνα με το δημοσίευμα όταν προ των ελληνικών εκλογών ο Μπαρόζο είπε στη Μέρκελ να μην ανησυχεί διότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε ο Σαμαράς, η καγκελάριος του απάντησε ότι πηγή ανησυχίας για εκείνη ήταν ο Σαμαράς, καθώς στην καμπάνια του είχε υποστηρίξει την αλλαγή του προγράμματος.

Προτού καταλήξει η Μέρκελ στην τελική της απόφαση είχαν υπάρξει αρκετές συγκρούσεις μέσα στην καγκελαρία αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει ο Peter Spiegel σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές και το έπεισε ότι δεν έπρεπε να ζητήσει αλλαγή του προγράμματος και να το εφαρμόσει πιστά τουλάχιστον για ένα χρόνο. Μόνο μετά από αυτό θα μπορούσε να θίξει το ζήτημα των αλλαγών.

Ο Σαμαράς πείστηκε τότε και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωση την οποία ετοίμαζε λέγοντας ότι θα ξεκινούσε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων αμέσως.

Μόνο τότε, γράφουν οι FT η κυρία Μέρκελ, μετά από έξι εβδομάδες σκέψης και προβληματισμού κατέληξε στην απόφαση να απορρίψει το Grexit και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αθήνα σε ένα ιδιαίτερα συμβολικό ταξίδι, ενώ στο επόμενο eurogroup, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξιάτικα μπουρίνια -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει σήμερα

Αστατος αναμένεται ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τους ισχυρούς ανέμους, τις τοπικές βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες.

Αναλυτικά,  η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη


Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στις βορειότερες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη


Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: .από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά βορειοδυτικοί πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Φθηνά εισιτήρια από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω εκλογών -Εκπτωση 30% για τους ψηφοφόρους

Έκπτωση 30% στις τιμές εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή με επιστροφή χορηγεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να διευκολύνει το επιβατικό κοινό που προτίθεται να ταξιδέψει σιδηροδρομικά για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Για τη χορήγηση των εκπτωτικών εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου σχετικού νομιμοποιητικού εγγράφου.

Η έκπτωση ισχύει για αγορά εισιτηρίου από τις θυρίδες πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και για ηλεκτρονική αγορά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, για τις μετακινήσεις από 12 έως και 30 Μαΐου 2014, και για επιβάτες που δεν έχουν επωφεληθεί από άλλες εκπτώσεις και προσφορές. Επίσης, δεν ισχύει για τα εισιτήρια προσφοράς που εκδίδονται μέσω internet.


Διαβάστε Περισσότερα »

Κεντρική ομιλία Γιώτας Πούλου στη Λιβαδειά

Σας καλούμε στην κεντρική ομιλία της “δυναμικής συνεργασίας”, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30 μ.μ.
Θα μιλήσει η υποψήφια Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ