Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Στο Ευρωπαϊκό ο Λεμπέσης με βολή 80.64μ.

 


 H Μπελινζόνα βρίσκεται στην Ελβετία και 176 χλμ. από τη Ζυρίχη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και εκεί απόψε, στα νότια της χώραςδύο Έλληνες πρωταθλητές «τσέκαραν» τα εισιτήριά τους για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού. Κώστας Δουβαλίδης και Σπύρος Λεμπέσης έπιασαν τα όρια σε 110μ. εμπόδια και ακοντισμό αντίστοιχα και τώρα μπορούν να προετοιμαστούν απρόσκοπτα εν όψει της μεγάλης διοργάνωσης. Ο Δουβαλίδης έτρεξε αρχικά στον προκριματικό στα 110μ. εμπόδια και τερμάτισε πρώτος με 13.44 και λίγο αργότερα νίκησε και στον τελικό τερματίζοντας σε 13.58. Και οι δύο επιδόσεις του είναι κάτω από το όριο (13.70) για τη Ζυρίχη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από νωρίς βρίσκει το ρυθμό του. Ο Λεμπέσης από την άλλη έσβησε κάθε ερωτηματικό για την κατάσταση που βρίσκεται ρίχνοντας στον ακοντισμό 80.64μ., πάνω από το όριο (79.50μ.) που τον στέλνει στο Ευρωπαϊκό. Ο πρωταθλητής μας έριξε την καλή βολή στην 3η του προσπάθεια και ήταν δεύτερος στον αγώνα, πίσω από τον Εσθονό Tanel Laanmae που έριξε 81.16μ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-Το νοσοκομείο της Θήβας νοσεί. Έκτακτη συνεδρίαση του ιατρικού συλλόγου




Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Θήβας με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υλικά είναι μεγάλες και οι γιατροί της πόλης ανησυχούν. Επίσης ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της Θήβας , της Λιβαδειάς και της Χαλκίδας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις μετά την αξιολόγηση του υπουργείου υγείας.




Σύσκεψη γιατρών για το νοσοκομείο της Θήβας από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες

Τις εθνικές επιλογές για το πλαίσιο που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, και αμέσως μετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει για διαβούλευση και οριστικοποίηση την τελική του πρόταση.

Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας πως βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη νέα ΚΑΠ να ληφθούν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Η εθνική πρόταση περιλαμβάνει δέκα βασικά σημεία καθώς και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα δίνονται εφεξής οι άμεσες ενισχύσεις.

Ειδικότερα, ως ενεργοί γεωργοί θεωρούνται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή τους, εφόσον οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων τους. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων η γεωργία δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, θα θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον αντλούν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους από τη γεωργική δραστηριότητα. Όσοι λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως 4.000 ευρώ ετησίως θεωρούνται ενεργοί γεωργοί και για τον λόγο αυτόν δεν απαιτείται να πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Δεν καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση, για λόγους που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και το δημοσιονομικό κόστος για τους ελέγχους και τις πληρωμές.

Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις, προτείνεται η διαίρεση της χώρας σε τρεις περιφέρειες με βάση τον κύριο τύπο των αγροτικών συστημάτων. Δηλαδή, η διαίρεση σε βοσκοτόπους, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών.

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, ο διαχωρισμός αυτός είναι συμβατός τόσο με το παραγωγικό δυναμικό των εκτάσεων όσο και με την αξία της γης. «Οι αξίες και η παραγωγικότητα των γαιών» σημείωσε, «διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Οι βοσκότοποι της Ελλάδας είναι στην πλειοψηφία τους (95%) φτωχά μη παραγωγικά εδάφη, δημόσιες εκτάσεις που ενοικιάζονται στους κτηνοτρόφους προς χαμηλό αντίτιμο. Αντίθετα οι αρόσιμες εκτάσεις των μονοετών καλλιεργειών και των πολυετών καλλιεργειών είναι ιδιόκτητες μεγαλύτερης παραγωγικότητας και με υψηλότερη αξία ενοικίου».

Το τρίτο σημείο της πρότασης αφορά την εσωτερική σύγκλιση με σταδιακή γραμμική προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών. Οι ενισχύσεις των γεωργών συγκλίνουν προοδευτικά προς μία ενιαία τιμή εντός κάθε περιφέρειας που θα επιτευχθεί στο έτος 2019. Επισημαίνεται ότι η πράσινη ενίσχυση δεν υπόκειται σε σύγκλιση και αντιστοιχεί σε 30% του εθνικού φακέλου. Με αυτό το σενάριο, η αρχική αξία δικαιώματος του 2015 υπολογίζεται αφού προσαρμοστούν οι αξίες δικαιωμάτων του 2014 στον νέο εθνικό φάκελο, την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες.

Τέταρτον, προτείνεται η δέσμευση ποσοστού 2% του εθνικού φακέλου (προβλεπόμενο ανώτατο 3% από τον Κανονισμό) για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά θα καλύπτουν τους νεοεισερχόμενους στη γεωργική δραστηριότητα.

Πέμπτον, καθορίζονται τα ανώτατα όρια των ενισχύσεων και η αναδιανεμητική ενίσχυση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η μείωση των ενισχύσεων των μεγάλων εκμεταλλεύσεων θεωρείται λογική για την Ελλάδα που διαθέτει πολλούς μικρούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τις ενισχύσεις για την επιβίωσή τους. Έτσι προτείνεται η μείωση κατά 100% των ενισχύσεων πάνω από 150.000 ευρώ (πχ, μια εκμετάλλευση που θα της υπολογισθούν δικαιώματα 157.000 ευρώ θα λάβει τελικά 150.000 ευρώ). Τα ποσά που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα αναδιανεμηθούν στις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Το έκτο σημείο αφορά το «πρασίνισμα» και αποτελείται από μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων (προϋποθέσεων) αναλόγως του τύπου των εκτάσεων. Τυπικά, ο κανονισμός αναφέρει ότι το 30% του εθνικού φακέλου αφιερώνεται σε αυτή την ενίσχυση. Πρακτικά η ενίσχυση αυτή θα αθροίζεται επί της βασικής ενίσχυσης και θα είναι ενσωματωμένη στα δικαιώματα της ενίσχυσης. Τα μέτρα αυτά θα είναι υποχρεωτικά και αν δεν εφαρμόζονται, τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα υπερβαίνουν το 50% της συνολικής ενίσχυσης και θα φτάνουν μέχρι και το σύνολο της ενίσχυσης.

Έβδομον, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις προτείνεται να ανέλθουν στο 7% του εθνικού φακέλου -και για τα ψυχανθή επί πλέον 2%.

Όγδοο, προτείνεται οι γεωργοί με ποσό ενίσχυσης (2015) έως 1.250 ευρώ ως ανώτατο όριο που προβλέπει ο κανονισμός, να ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς των Μικρών Γεωργών, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεών τους κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι γεωργοί που συμμετέχουν στο καθεστώς εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του πρασινίσματος και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Υποχρεούνται όμως να τηρούν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ένατο, η δράση των νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών στοχεύει στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού που έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος. Έτσι, προτείνεται η εφαρμογή με προσαύξηση 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία και για γεωργούς κάτω των 40 ετών. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, προϋπολογίζεται το 2% του εθνικού φακέλου για το συμπλήρωμα αυτό, το οποίο θα καλύψει περίπου 88.000 εκτάρια.

Το δέκατο σημείο της εθνικής πρότασης αφορά στις ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της βιωσιμότητας κάποιων οριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Προτείνεται η ενίσχυση αυτή να χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση του εισοδήματος των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές και καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από 40% των άμεσων ενισχύσεων το 2015 σε σχέση με το 2010. Επίσης, προτείνεται η πλήρης αξιοποίηση της συμπληρωματικότητας με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και η μεταφορά τμήματος των πόρων (40 εκατ. ευρώ ετησίως) για την πρώην εξισωτική αποζημίωση από τον δεύτερο στον πρώτο πυλώνα με σκοπό την ενιαία και καλύτερη αξιοποίησή τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 5 πιο ακριβές χώρες στην τιμή της βενζίνης..



...Εννοείται πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσά τους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg πραγματοποίησε έρευνα σε 61 χώρες ανά τον κόσμο καταγράφοντας την τιμή της βενζίνης και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η... Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε ακριβότερες. Η Νορβηγία είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας με την Βενεζουέλα να είναι στην τελευταία θέση.

Η σχετική έρευνα συνέκρινε τις τιμές της βενζίνης ανά χώρα σε συνδυασμό με το μέσο ημερήσιο εισόδημά των πολιτών τους και κατέληξε στο ποσοστό του εισοδήματος που χρειάζεται να διαθέσει ένας καταναλωτής για να προμηθευτεί ένα γαλόνι βενζίνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι 5 πιο ακριβές χώρες στην τιμή της βενζίνης είναι οι:

Νορβηγία -Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9.79 δολ.
Ολλανδία -Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,46 δολ.
Ιταλία -Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,34 δολ
Δανία -Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,14 δολ.
Ελλάδα -Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 8,81 δολ


Διαβάστε Περισσότερα »

Πανευρωπαϊκή άσκηση στη Βοιωτία για τις πυρκαγιές


Αν χθες το μεσημέρι, διασχίζοντας την εθνική οδό, παρατηρήσατε αεροπλάνα να αδειάζουν νερό πάνω από τη Βοιωτία χωρίς να βλέπατε εστία καπνού, μην ανησυχείτε. Οι πιλότοι των έξι πυροσβεστικών αεροπλάνων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και εκτελούσαν σενάριο για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Ασκηση ετοιμότητας των Καναντέρ Ασκηση ετοιμότητας των Καναντέρ Ολα αυτά ατο πλαίσιο του σχεδίου «Προμηθέας», του τριήμερου ετοιμότητας για πυρκαγιές που ολοκληρώθηκε χθες στο πλαίσιο μεγάλης πανευρωπαϊκής άσκησης πολιτικής προστασίας στη Στεφάνη και τα Σκούρτα Βοιωτίας.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συμμετείχαν περίπου 1.000 διασώστες, αξιωματικοί και διαχειριστές κρίσεων, με πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις από τις Λιθουανία, Ιταλία, Κροατία και Κύπρο και αεροπλάνα από τις Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα. Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την επιμέλεια του καθηγητή Κώστα Συνολάκη και Βασίλη Σκαναβή.

Σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, «στο σενάριο προβλεπόταν δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή στην οποία βρίσκεται (μόνο στο σενάριο) μεγάλο εργοστάσιο χρωμάτων. Το εργοστάσιο επλήγη από τη φωτιά στις 31 Μαΐου, ύστερα από εκρήξεις λόγω έκλυσης αερίων. Δεύτερη εστία πυρκαγιάς ξεκίνησε ανατολικά από τη Στεφάνη το απόγευμα της 31ης Μαΐου. Την ίδια μέρα η Ελλάδα ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να προσκληθούν ευρωπαϊκές πυροσβεστικές δυνάμεις για ενίσχυση των ελληνικών. Χθες έγινε εκκένωση της Στεφάνης από τους κατοίκους, αναπτύχθηκαν τα σμήνη των πυροσβεστικών αεροπλάνων, με αποτέλεσμα η φωτιά να ελεγχθεί.

Η άσκηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, και ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Το σενάριο ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω της δυσκολίας πυρόσβεσης και τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και επειδή η αφομίωση και διαπίστευση των ξένων ομάδων είναι σύνθετη.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενεργοποιείται υπολογιστικό μοντέλο», προσθέτει ο Κώστας Συνολάκης, «με προσομοίωση της τοπογραφίας της περιοχής και λεπτομερή στοιχεία για τα καύσιμα, δηλαδή για τα είδη βλάστησης στην περιοχή. Η προσομοίωση επιτρέπει εναλλακτικά σενάρια για τις ρίψεις από πυροσβεστικά αεροπλάνα, και έτσι υποστηρίζει την λήψη αποφάσεων για τους σχηματισμούς και ριπές των αεροσκαφών».

Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και διεξήχθη παράλληλα με την 32η άτυπη σύνοδο Γενικών Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον ήταν η πρώτη άσκηση στην οποία δοκιμάστηκε η δημιουργία στο πεδίο πολυεθνικών μονάδων πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., κάτι που αποτέλεσε και προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα 7.050 ευρώ αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο για το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι και πότε θα το λάβουν - Άλλοι 340.000 δικαιούχοι και χωρίς «ψαλίδι» στο εφάπαξ επίδομα - Θα επανεξεταστούν και όσες αιτήσεις απορρίφθηκαν
Στα 7.050 ευρώ, από 6.000 που ίσχυε για τον άγαμο, αυξάνεται το ατομικό εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του «κοινωνικού επιδόματος». Υπολογίζεται ότι οι 300.000 επιπλέον δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα, και άλλοι 40.000 επειδή είναι άνεργοι.

Με τα νέα δεδομένα, για μια τετραμελή οικογένεια το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 11.700 ευρώ, αντί 10.000 ευρώ που ίσχυε ως τώρα.

Παράλληλα, με την νέα κατανομή που θα γίνει στους δικαιούχους, εκτός από  τα εισοδήματα του 2012 θα συνεξεταστούν και τα εισοδήματα του 2013. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί αλλά απορρίφθηκαν, θα επανεξεταστούν από την υπηρεσία αυτομάτως τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι επιπλέον δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν εξ αρχής νέα αίτηση μέχρι 30 Ιουνίου, ώστε να πληρωθούν έως τις 10 Ιουλίου.

Μέσα στον Μάιο υπεβλήθησαν 115.000 νέες αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα έως τις 10 Ιουνίου.

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς:Χαρίζουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού σε ιδιώτες

Απαράδεκτη είναι η διυπουργική απόφαση με την οποία παραχωρείται συνολικά το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι χαρίζεται η περιουσία του ελληνικού λαού σε ιδιώτες. Ακόμη χειρότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α.) θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, καθώς ο απώτερος σκοπός της μεταβίβασης του ΧΚΠ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι να συγκεντρωθούν  όλες οι επιχειρήσεις στη κορυφή του Παρνασσού, γεγονός το οποίο θα επιφέρει  την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του βουνού.


Γιάννης Σταθάς
Βουλευτής Βοιωτίας
ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2014 στη Βιβλιοθήκη Θήβας


"Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο!"
Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες


Η Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2014, που φέτος έχει τίτλο «Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο! – Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες» .
Καλούμε τα παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών να συμμετέχουν στις δράσεις της Βιβλιοθήκης, που θα πραγματοποιηθούν από 23 Ιουνίου έως 1 Αυγούστου στο χώρο της, σε καθημερινή βάση το πρωί.
Να γνωρίσουν Αντίθετους Κόσμους, αλλά και να ανακαλύψουν τα σημεία όπου αυτοί συναντιούνται.

«Μια μέρα με φως και σκοτάδι», «Η μέρα του άγριου και του ήμερου», «Η μέρα του κρύου και το ζεστού», «Η μέρα της αρχής και του τέλους» και πολλές άλλες δράσεις, θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επαφή των παιδιών με το χώρο της Βιβλιοθήκης, τα βιβλία και την ανάγνωση.
Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους, για να περάσουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό καλοκαίρι.
Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας
Αμφίονος 33Α & Ζεγγίνη ή στο τηλ:2262027400. Αιτήσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας κατά το ωράριο λειτουργίας της, απαιτείται προεγγραφή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Μια δράση του Future Library για την προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

«Σκούπα»της Αστυνομίας με 16 συλλήψεις σε Βοιωτία,Στερεά

Συνέχεια των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων, σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, ακόμη δεκαέξι (16) άτομα για διάφορα αδικήματα

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς , στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό ατόμων που διαμένουν παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια, τη σύλληψη φυγόποινων ατόμων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν συνολικά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών, Λαμίας και Λιβαδειάς, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, των Β’ &, Δ’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, της Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας, της Α’ ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, της ΔΙ.ΑΣ. Φθιώτιδας και των Αστυνομικών Τμημάτων Λίμνης & Ιστιαίας Ευβοίας, δεκαέξι (16) άτομα.

Συγκεκριμένα:

    Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή και πλαστογραφία.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 65χρονο ημεδαπό, ο οποίος προσπάθησε να εισπράξει από υποκατάστημα τράπεζας στη Θήβα, μια επιταγή αξίας (9.250) ευρώ, για την οποία όπως διαπιστώθηκε είχε δηλωθεί κλοπή ως κενό φύλλο επιταγής από τον εκδότη της, την 13-08-2013 στην περιοχή Αιγάλεω Αττικής.

    Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, για παράβαση του νόμου για τα όπλα. Κατασχέθηκε ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιάς), με μήκος λάμας (11) εκατοστών.
    Συνελήφθησαν πέντε (5) αλλοδαποί (δύο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, δύο στην Ιστιαία και ένας στη Λαμία), διότι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν εγγράφων που νομιμοποιούν την παραμονή τους στην Ελληνική Επικράτεια.

    Συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα (δύο στη Λαμία, ένα στη Χαλκίδα και ένα στη Λιβαδειά), σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, για απάτη, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

    Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα (δύο στην Κύμη Ευβοίας και ένα στη Χαλκίδα), για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης.

    Συνελήφθη ένα (1) άτομο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, διότι κατελήφθη από τους αστυνομικούς να οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές .


Διαβάστε Περισσότερα »

Έντονα καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη στην μισή Ελλάδα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Τη λήψη μέτρων προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η ΕΜΥ από αύριο σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας ζητεί η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση ζητεί από τους πολίτες  τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση-Γλέντι Αρβανιτών στη Χασιά Αττικής-φωτο-βίντεο

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ  Η ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑΜΙΛΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ  
 ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ 1.6.2014 ΣΤΗ ΧΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ,ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΙΑ.    ΜΙΛΗΣΑΝ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΛΙΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΣΙΑ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ Ν ΤΟΠΙΚΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΧΟΥΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ.ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΡΕΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ  ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΜΝΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.ΤΟ ΚΕΦΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!!!
ΤΟ Permisospress  ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ  ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ



 




ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ













 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ



Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζεται η υποβάθμιση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας

 Συνεχίζεται η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών.
Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και κονδυλίων, με άμεση συνέπεια  το Γ.Ν.Λ. και το Γ.Ν.Θ. να αδυνατούν  να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους, καθιστώντας έτσι επισφαλή και δυνητικά επικίνδυνη την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και μέσα από την έκθεση απολογισμού της 5ης Υγειονομικής  Περιφέρειας για το έτος 2013 η οποία κατατάσσει τόσο το Γ.Ν.Λ. όσο και το Γ.Ν.Θ. στα χειρότερα νοσοκομεία όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο Γ.Ν.Λ. τα υπάρχοντα προβλήματα είναι τα εξής:
•    Στη παθολογική κλινική του Γ.Ν.Λ. υφίσταται μεγάλο πρόβλημα καθώς υπηρετούν τρεις ιατροί παθολόγοι οι οποίοι καλύπτουν μόνο τις 20 περίπου μέρες του μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες, εφημερεύουν γενικοί ιατροί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των επειγόντων και τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και όχι για την εισαγωγή ασθενών στην παθολογική κλινική . Στους εσωτερικούς  ασθενείς τις ημέρες που δεν εφημερεύει παθολόγος τους παρέχεται ιατρική φροντίδα από ειδικευόμενο ιατρό. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι απλά περιστατικά να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος συνοδός ή ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί να γίνει η εισαγωγή στο Γ.Ν.Λ., τότε αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη της εισαγωγής. Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα γεγονότα είναι επικίνδυνα τόσο για το ιατρικό όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό που δε γνωρίζει τι εντολές να εκτελέσει και διερωτάται αν νομιμοποιείται η χορήγηση αγωγής χωρίς την παρουσία ειδικευμένου  ιατρού . 
•    Το αναισθησιολογικό τμήμα έχει 4 ιατρούς οι οποίοι δε καλύπτουν το μήνα, ενώ 8 μέρες περίπου μένουν ακάλυπτες
•    Το παιδιατρικό τμήμα έχει 3 ιατρούς  που και αυτοί δεν καλύπτουν όλο το μήνα (18 από τις 30 ήμερες).
•    Η ορθοπεδική κλινική έχει 4 ιατρούς και δεν εφημερεύον κάθε μέρα( 8 μέρες κενές)
•    Η μαιευτική κλινική δεν έχει παρά τρεις γυναικολόγους χωρίς βοηθούς ειδικευόμενους οπότε όταν δεν εφημερεύουν, η μαία βάρδιας είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει έκτακτους τοκετούς ή ακόμη δυσκολότερα περιστατικά.
•    Οι ιατροί που είτε απεβίωσαν είτε αποχώρισαν από το νοσοκομείο και αποτελούσαν τις λεγόμενες «μονές» ειδικότητες και αποτελούν βοηθητικές ειδικότητες για τον παθολογικό τομέα, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παθολόγοι για να έχουν νευρολογική ή πνευμονολογική εκτίμηση ενός περιστατικού προτείνουν στους συνόδους να απευθυνθούν σε ιδιώτες ιατρού.
•    Ο αξονικός τομογράφος λειτούργει λίγες μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνώστη. Το τμήμα απαρτίζεται από δυο ιατρούς ακτινολόγους οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες αλλά και το τακτικό ιατρείο του αξονικού τομογράφου.
•    Το ακτινολογικό εργαστήριο δε μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας λόγο βλάβης του μηχανήματος εδώ και παρά πολλά χρόνια χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες επισκευής του ή αντικατάστασής του.
•     Έλλειψη προσωπικού υπάρχει επίσης και στη γραμματεία εξωτερικών ιατρείων, στο γραφείο προμηθειών αλλά και στο λογιστήριο, αλλά και στο φαρμακείο.
•    Υποστελέχωση υπάρχει και στη τεχνική υπηρεσία του Γ.Ν.Λ. λόγω έλλειψης κονδυλίων. Συγκεκριμένα, ενώ το Γ.Ν.Λ. χρειάζεται ηλεκτρολόγο και υδραυλικό και στις τρεις βάρδιες – κατά την πρωινή μάλιστα βάρδια χρειάζονται δύο ηλεκτρολόγοι και δύο υδραυλικοί- η τεχνική υπηρεσία λειτουργεί μόνο με τρεις ηλεκτρολόγους και ένα υδραυλικό, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες. Για να γίνει κατανοητή η ανάγκη σε τεχνικούς, σημειώνεται ότι το κτίριο είναι περίπου 20.000 τ.μ. και ο ηλεκτρομηχανολογικός του εξοπλισμός είναι μεγαλύτερος από ένα εργοστάσιο μέσης δυναμικότητας και παραγωγής.
•    Η υποχρηματοδότηση του Γ.Ν.Λ. θα έχει στο άμεσο μέλλον ως αποτέλεσμα την αδυναμία αγοράς αναλώσιμων υλικών και το κλείσιμο των χειρουργείων και των εργαστηρίων.
Αντίστοιχα, και στο Γ.Ν.Θ. υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων Παθολόγων, καθώς, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013, έχουν μείνει μόνο τέσσερις παθολόγοι, με τον τέταρτο επικουρικό παθολόγο ιατρό να φεύγει στις 26 Απριλίου 2014, και κίνδυνο να προκύψουν σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής, των επειγόντων και τακτικών ιατρείων, αλλά και τις εφημερίες. Λόγω της έλλειψης του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού, Γενικοί Ιατροί του Ε.Σ.Υ. το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακές τους αρμοδιότητες έγκεινται στην στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου κατά την εφημερία, εντούτοις, καλούνται επανειλημμένα να παράσχουν υπηρεσίες  κατά την εφημερία στο επείγον ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, λόγω της απουσίας ειδικευμένου γιατρού, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τα παθολογικά περιστατικά, ως καθ’ ύλην αρμόδιος. Η εν λόγω πρακτική που έχει υιοθετηθεί εσχάτως είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού από το σύνολο της νομοθεσίας που διέπει τον κλάδο/ειδικότητά της  τη Γενικής Ιατρικής δεν προβλέπεται πουθενά στελέχωση επείγοντος ιατρείου της οποιασδήποτε κλινικής (Παθολογικής κλπ), ούτε κάποιου άλλου κλάδου των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. από Γενικούς Ιατρούς. Επίσης, δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες για τα έτη 2011, 2012 και 2013, ενώ για το 2014 δεν έχουν πληρωθεί οι επιπρόσθετες εφημερίες για τον μήνα Ιανουάριο. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι προσλήψεις του απαραίτητου  ιατρικού, νοσηλευτικού,  διοικητικού και τεχνικού προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία  του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθούν οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό  προκειμένου τα δύο νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους ασθενείς  και τους νοσηλευόμενους;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαθήματα Φωτογραφίας στη φυλακή του Ελεώνα απο τον «Ελείτροχο»


Ο Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», στο πλαίσιο των δράσεών του Κοινωνικής Προσφοράς και θέλοντας να συμβάλλει στην προσφορά ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης, έκφρασης και επικοινωνίας των κρατουμένων γυναικών στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διεύθυνση του Κ.Κ.Γ. Ελαιώνα και τη Διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, Μαθήματα Φωτογραφίας σε μαθήτριες του Σ.Δ.Ε. .
Το 2011, για πρώτη φορά πανελλαδικά σε κατάστημα κράτησης, ο σύλλογος είχε πραγματοποιήσει Μαθήματα Φωτογραφίας με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τις μαθήτριες.
Στόχος αυτών των μαθημάτων του συλλόγου είναι οι κρατούμενες να γνωρίσουν την μαγεία της Φωτογραφίας και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσω αυτής. Εισηγητής των μαθημάτων είναι ο κ. Μωραΐτης Δαμιανός.
Στα πρώτα δύο μαθήματα, οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία, με βιωματικό τρόπο, να προσεγγίσουν την έννοια και το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, καθώς επίσης την έννοια και την αξία των συμβολισμών που περιέχονται σε κάθε φωτογραφία. Τα Μαθήματα θα συνεχιστούν για όλο το μήνα Ιούνιο.
Το Δ.Σ. του «Ελείτροχου» επιθυμεί να ευχαριστήσει και δημόσια το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον κ. Μακρή Γεώργιο, διευθυντή του Κ.Κ.Γ.Ελεώνα, την κ. Μουσχή Νίκη, Κοινωνική Λειτουργό και προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ελεώνα, τον κ. Κολέσια Γιάννη, διευθυντή του Σ.Δ.Ε. και το προσωπικό του καταστήματος, για τη θετική τους ανταπόκριση στην πρόταση του συλλόγου, καθώς και για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίησή τους.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Αναστασίου Ειρήνη




Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΧΙ στην συγχώνευση και κατάργηση του Δ.Σχολείου και νηπιαγωγείου Χωστίων

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Με την υπ’ αριθμό 72624/Δ4/12-05-2014 κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και Υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, (δημοσίευση με αριθμό ΦΕΚ Β-1329/26-05-2014), συγχωνεύονται και καταργούνται μεταξύ πολλών άλλων σχολείων και τα σχολεία των Χωστίων. Ειδικότερα: Συγχωνεύεται το 2/Θ δημοτικό σχολείο Προδρόμου (Χωστίων) στο δημοτικό σχολείο Δομβραίνας και γίνεται 6/Θ στη Δομβραίνα. Δηλαδή καταργείται το δημοτικό σχολείο των Χωστίων. Επίσης καταργείται το νηπιαγωγείο Προδρόμου (Χωστίων).
Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό και είχαν εκδοθεί δύο αποφάσεις. Η πρώτη (420/2013) είχε αναβάλλει το θέμα προκειμένου να έχει την έγγραφη άποψη του τοπικού συμβουλίου Χωστίων. Το τοπικό συμβούλιο Χωστίων έλαβε κατόπιν την με αριθμό 14/13-12-2013 απόφαση της με την οποία είχε αποφασίσει ομόφωνα: «ΟΧΙ στην συγχώνευση του Δ. Σχολείου Χωστίων με το Δ. Σχολείο Δομβραίνας με έδρα τη Δομβραίνα, και ΟΧΙ στην κατάργηση του Νηπιαγωγείου Χωστίων αλλά λειτουργία και ενίσχυση του Νηπιαγωγείου με 6 παιδιά». Στη συνέχεια λήφθηκε η δεύτερη απόφαση 446/16-12-2013 Δ. Σ. Θήβας, με την οποία αποφασίστηκε, με πλειοψηφία 23 έναντι 2 μειοψηφούντων, ότι δεν πρέπει να γίνει συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Χωστίων σε αυτό της Δομβραίνας και επίσης ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το Νηπιαγωγείο Χωστίων.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση με την απόφαση της, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την επόμενη των ευρωεκλογών, προχώρησε στα προειλημμένα, ακριβώς την επαύριο των εκλογών.
Η κυβερνητική απόφαση αυτή, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης, που στο όνομα της δήθεν ορθολογικής λειτουργίας των σχολείων, συρρικνώνει τη δημόσια παιδεία, και τις δαπάνες για την παιδεία, προαναγγέλλει νέες επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς, επιβαρύνει γονείς, μαθητές και κοινωνίες με νέα κόστη και βάρη, υποβαθμίζει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει και καταργεί θεσμούς και σχολικές μονάδες εντελώς απαραίτητες για την αυτονόητη ελάχιστη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών. Αγνοεί εντελώς τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων. 
Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, και ζητούμε από τη δημοτική αρχή της Θήβας να πράξει το αυτονόητο. Να καταγγείλει την κυβέρνηση. Να ληφθεί αμέσως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία να ζητείται η κατάργηση της απόφασης. Να επιδιωχθεί άμεσα συνεργασία με όλους τους Δήμους των οποίων καταργούνται σχολεία, για κοινή δράση, καθώς και με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων της περιοχής μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την ανάκληση της απόφασης. 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ 2-6-2014   

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας σε βαμβάκι και ηλίανθο



Δύο νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με την εταιρία «Εκκοκκιστήρια Βάμβακος Λιβαδειάς Ευστάθιος Αγγελούσης Α.Ε.» και με την εταιρία «GF Energy», για βαμβάκι και ηλίανθο αντίστοιχα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δύο συμφωνίες έχουν ως εξής:



Για το βαμβάκι



Σε νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε παραγωγούς βάμβακος των νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρία «Εκκοκκιστήρια Βάμβακος Λιβαδειάς Ευστάθιος Αγγελούσης Α.Ε. »



H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα του βαμβακιού, αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρία.



Η εταιρεία «Εκκοκκιστήρια Βάμβακος Λιβαδειάς Ευστάθιος Αγγελούσης Α.Ε.» δραστηριοποιείται στην εκκόκκιση βαμβακιού και την εμπορία προϊόντων βάμβακος και η έδρα της βρίσκεται στο Μαραθιά Λιβαδειάς.



Η εταιρεία παράγει εξαιρετικής ποιότητας εκκοκκισμένο βαμβάκι και βαμβακόσπορο μέσω των σύγχρονων εγκαταστάσεων της σε Βοιωτία και Θεσσαλία, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύει την τοπική οικονομία.



Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη διάθεση του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρία.



Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχείρησης.



Με την υλοποίηση της νέας αυτής συνεργασίας, πιστοποιείται η σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη και ενθάρρυνση κάθε υγιούς παραγωγικής προσπάθειας στον τομέα της οικονομίας.



Για τον ηλίανθο



Σε νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε παραγωγούς καλλιέργειας ηλίανθου των νομών Δράμας, Σερρών ,Καβάλας, Ξάνθης και Έβρου, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρία «GF Energy».



H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια του ηλίανθου, αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την  πώληση του τελικού προϊόντος από την εταιρεία.



Η εταιρία «GF Energy» έχει τις εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμου  υψηλής ποιότητας (στα πρότυπα EN14214: 2004) από ποικίλες πρώτες ύλες.



Τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εταιρείας είναι τα εξής:

-Παραγωγική διαδικασία με τεχνολογία αιχμής  για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιοντίζελ τηρώντας προδιαγραφές αυστηρότερες και από το ΕΝ 14214.

-Καθετοποίηση από τη συγκομιδή μέχρι την παραγωγή του βιοκαυσίμου σε συνεργασία με την μητρική εταιρεία «Μύλοι Σόγιας»

-Στρατηγικές συνεργασίες τόσο στο επίπεδο της α’ ύλης αλλά και του τελικού προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό



Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη διάθεση του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρία.



Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχείρησης.



Με την υλοποίηση της νέας αυτής συνεργασίας, πιστοποιείται η σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη και ενθάρρυνση κάθε υγιούς παραγωγικής προσπάθειας στον τομέα της οικονομίας.
paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Με ένα e-mail έρχεται φέτος το χαράτσι για τα ακίνητα

Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.


Όπως έγινε γνωστό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet. Το ίδιο ισχύει και με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόροςπου επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Εξάλλου με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση Ε9, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.

Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. Την ίδια ώρα, όμως, φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ. Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ


Στην Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφ. Στ. Ελλάδας στις 29-5-2014, αποφασίστηκαν τα εξής θέματα που αφορούν έργα υποδομής  της Περιφ. Ενότητας Βοιωτίας:
1.    Εγκρίθηκε η κατακύρωση του πρακτικού δημοπρασίας του έργου «Εκτέλεση Αντιπλημμυρικών Εργασιών σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας  Βοιωτίας, συνολικού προϋπολογισμού  975.000,00 €
2.    Εγκρίθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια χρώματος διαγράμμισης οδικού δικτύου, προϋπολογισμού  66.982,00 €
3.    Εγκρίθηκε η παράταση της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Κατασκευή Δεξαμενής και Δικτύου υψηλής ζώνης Κοινότητας Αντίκυρας, προϋπολογισμού  771.376,36 €

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 3 Ιουνίου 1946 το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού.

323 π.Χ. - Ο Μ. Αλέξανδρος ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.

1889-Οι πρώτοι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλων αποστάσεων ολοκληρώνονται στις ΗΠΑ, με μήκος 14 μίλια (σχεδόν 23 χιλιόμετρα).

1903 - Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χιλιάδες εργάτες ορυχείων κατεβαίνουν σε απεργία.

1908 - Θεμελιώνεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

1923 - Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι εγκρίνει νόμο, που παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις δημοτικές εκλογές.

1940 - Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Παρίσι, Γαλλία.

1946 - Το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού.

1952 - Συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τους Βρετανούς να καταλαμβάνουν σοβιετικό ραδιοσταθμό στο Δυτικό Βερολίνο.

1960 - Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει για πρώτη φορά και κατοχυρώνει το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε υπεράσπιση από δικηγόρο.

1962 - Ένα Boeing 707 των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France) συντρίβεται μετά την απογείωσή του από το Παρίσι, σκοτώνοντας 130 επιβάτες.

1965 - Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου Τζέμινι ΙV και περπατά στο διάστημα, 161 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Για 20 λεπτά είναι συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.

1967 - Η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν σημειώνει την πρώτη της νούμερο ένα επιτυχία με το "Respect

1969 - Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ, μετά την οριστική της διακοπή από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.".

1972 - Οι τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφουν την πρώτη λεπτομερή συμφωνία για το Βερολίνο.

1985 - Στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές νικητής αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 45,82%, που του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με 157 έδρες.

1991 - Στη Ρουμανία, το ανώτατο δικαστήριο καταδικάζει το γιο του Νικολάι Τσαουσέσκου, Νίκου, σε κάθειρξη 16 ετών για γενοκτονία.

1992 - Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.

1994 - Βρετανικό ελικόπτερο συντρίβεται στη Σκωτία λόγω πυκνής ομίχλης, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 29 άτομα, στην πλειονότητά τους μυστικοί πράκτορες, που ασχολούνταν με τον IRA.

1998 - Ένα τρένο υπερ-υψηλής ταχύτητας Ιντερσίτι Εξπρές, το ICE 884, εκτροχιάζεται στην πόλη Έσεντε της Γερμανίας, με συνέπεια τον θάνατο 101 ατόμων. Από τον εκτροχιασμό κάποια βαγόνια προσκρούουν σε μια γέφυρα με αποτέλεσμα και την κατάρρευσή της. Είναι το χειρότερο δυστύχημα με τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι και σήμερα.

1998 - Ο Μάικλ Τζόρνταν σκοράρει 41 πόντους εναντίον των Τίμπεργουλφς και γίνεται ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τους 29.000 πόντους στην καριέρα του.

1999 - Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συμφωνία με τους ηγέτες του NATO, αποσύρει τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχεται «μαχαίρι» σε συντάξεις και εφάπαξ



Πέντε μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται σταδιακά από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους.

Η εικόνα του τοπίου στο ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει ριζικά, καθώς ξεκινά η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Ήδη ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), (πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του οποίου είναι ο Νίκος Φίλιππας), μετά από σχετική σύμβαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν, ότι με την ενοποίηση των Ταμείων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν, ότι πρόκειται αποκλειστικά για διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων. Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση θεσμοθετημένων αλλαγών.

Το ημερολόγιο των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει:

- Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις , μικρή αύξηση των αποδοχών για τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα απώλειες εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ και κατάργηση επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

- Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα κλειδώσει έως τις 31 Ιουλίου μετά την παράδοση του πορίσματος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. Στόχος το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο με 3 ή 4 ταμεία αντί των 60 φορέων και λογαριασμών που λειτουργούν σήμερα.

- Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία -όπως εκτιμάται θα στερηθούν πόρους ύψους 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Μειώσεις σε εφάπαξ

Στον «αέρα» βρίσκεται για άλλη μια φορά η καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση εφάπαξ, καθώς δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη τους.

Τελευταίες αιτήσεις που διευθετήθηκαν ήταν αυτές που υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2013. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν περίπου 15.000 αιτήσεις σε ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν εφάπαξ σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ο χρόνος αναμονής παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ταμείων πρόνοιας και μπορεί να κυμαίνεται από 2,5 έως και 16 μήνες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε ορισμένα ταμεία πρόνοιας (π.χ. το ΤΑΠΙΤ) καταβάλλεται εφάπαξ κατά προτεραιότητα σε ασφαλισμένους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή απειλούνται με κατάσχεση λόγω στεγαστικών δανείων.

Όσον αφορά το ύψος του εφάπαξ, αυτό ποικίλει ανάλογα το ασφαλιστικό ταμείο με σημαντικές αποκλίσεις. Υψηλότερα ποσά δικαιούνται όσοι καλύπτονται από ορισμένα ειδικά ταμεία, αλλά και οι στρατιωτικοί, ενώ αντιθέτως χαμηλότερα ποσά εισπράττουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς για την καταβολή των εφάπαξ του δημοσίου απαιτείται η χορήγηση επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Υπολογίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει περίπου 25.000 ευρώ εφάπαξ. Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στα ταμεία πρόνοιας, τότε τα ποσά που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 –6.000 ευρώ με βάση τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επιπλέον μειώσεις- Δημιουργία ατομικών μερίδων

Με υπουργική απόφαση άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, εξέλιξη που ωστόσο δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου εκτιμάται πως θα υπάρξει νέα περικοπή της τάξης του 12% με 14%, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται περίπου 25.000 άτομα που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή πριν τον Αύγουστο του 2013, ανήλθαν στο 38,5%.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου (συντελεστής βιωσιμότητας). Τα ταμεία πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα, για χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Μπαράζ προσφυγών

Πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκαλεί η αναμενόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη περίπου 7.000 δημοσίων υπαλλήλων που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 31/08/13 και έως το τέλος του έτους, οι οποίοι θα υποστούν επιπλέον μείωση περίπου 12-14% από το αρχικό 38,5% που είχε εφαρμοστεί με τον Ν 4093/12.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο δημοτικός σύμβουλος τρελάθηκε – Δείτε πώς πανηγυρίζει που εξελέγη (βίντεο)




Τέτοιες εικόνες βλέπουμε συνήθως στο γήπεδο και μάλιστα σε κερκίδες φανατικών οπαδών. Όμως, μετά την επιβεβαίωση και με τη βούλα της ψήφου των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές,  της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ή, αν προτιμάτε, της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου, φαίνεται ότι θα τις βλέπουμε όλο και πιο συχνά και στο… γήπεδο της πολιτικής. Χαρακτηριστική περίπτωση ο εκλεγμένος στη δεύτερη θέση με το συνδυασμό του νέου δημάρχου Μυκόνου, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκέλος ο οποίος το… τερμάτισε τόσο πολύ στους πανηγυρισμούς, που έκανε ακόμη και τους ψηφοφόρους του να νιώσουν αμήχανα. Η στήλη δεν γνωρίζει αν τα πανηγύρια του κ. Γκέλου είναι (και) γιατί οι πληροφορίες λένε ότι προαλείφεται για αντιδήμαρχος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Θήβας και Λιβαδειάς για τα Νοσοκομεία του Νομού


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΑΣ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων Θήβας και Λειβαδιάς,
μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την υποβάθμιση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, σας προσκαλούν σε Σύσκεψη Φορέων την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 και ώρα 7.00΄το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας <<ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ >>, για να συζητηθούν και να ενημερωθούν όλοι οι παραβρισκόμενοι για τα προβλήματα και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να σταματήσει πλέον η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα Νοσοκομεία του Νομού μας που έχει βάλει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας, από ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού από Ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη.

Τα Δ.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κλείδωσαν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια -Ολες οι αλλαγές

Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά ο Κώδικας Δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια από την επόμενη χρονιά, είτε με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις είτε με οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης όλες τις αλλαγές- τεχνικού χαρακτήρα- που κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τη διαβούλευση που προηγήθηκε και πλέον απομένει το τελικό «ξεσκόνισμα» των οδηγιών, οι οποίες θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του πλαισίου, που προσομοιάζει με το αποκαλούμενο «Ιρλανδικό μοντέλο» είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα ακόμα και «κουρέματος» του δανείου στις περιπτώσεις που θα κρίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του. Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών του νέου πλαισίου είναι η αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου ("κούρεμα"), η πώληση και ενοικίαση του επίμαχου ακινήτου με ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης τα 3 χρόνια, η μετατροπή του δανείου σε Χρηματοδοτική Μίσθωση με ελάχιστη διάρκεια τα 5 χρόνια και δικαίωμα επαναγοράς σε προκαθορισμένη τιμή, όπως επίσης η εθελοντική παράδοση του Ενυπόθηκου Ακινήτου.

Το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιείται για δάνειο με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης όπως οι οικονομικές δυσκολίες του δανειολήπτη, για δάνειο σε αρχική καθυστέρηση, με προειδοποιητική επιστολή σε περίπτωση καθυστέρησης 3 μηνιαίων δόσεων, για Δάνειο σε καθυστέρηση, οπότε θα δίνεται προθεσμία 15 ημερών για ένταξη στο νέο πλαίσιο.

Εν όψει της πιλοτικής εφαρμογής του νέου πλαισίου το Φθινόπωρο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης «χτενίζουν» τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, όπως επίσης τις ισχύουσες διαδικασίες πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε να επιφέρουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές με νομοσχέδιο εντός του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διεθνείς πρακτικές. «Κλειδί» της αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πλαισίου χαρακτηρίζεται από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων η επιτάχυνση των δικών και είναι ενδεικτικό του προβλήματος ότι χιλιάδες υποθέσεις κατ' εφαρμογήν του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παραμένουν «κολλημένες» στα δικαστήρια. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό έρχονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλών ανακοπών επί εκτελεστών τίτλων, καθώς και η υποχρεωτική εξωδικαστική διαμεσολάβηση.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων- που έφτασαν στα 72 δισ ευρώ στο τέλος του 2013- χαρακτηρίζεται τόσο από το ΔΝΤ όσο κι από την Κομισιόν ως κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού θεωρείται ότι μόνο εάν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, μπορούν οι τράπεζες να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Ταμείο στην τελευταία του αξιολόγηση υπονοεί ότι οι τράπεζες δεν κάνουν πραγματικές παραδοχές επί των εισπράξεων και γι' αυτό ζητάει να μην πειραχθούν τα αδιάθετα 11 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του Προγράμματος.

iefimerida.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Άστατος καιρός με βροχές ακόμα και καταιγίδες!

Mόνο καλοκαιρινός δεν θα είναι και σήμερα ο καιρός καθώς αναμένονται και πάλι βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Την ίδια ώρα θυελλώδεις άνεμοι μέχρι οκτώ μποφόρ θα σαρώσουν τη χώρα, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα δυτικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 12 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη


Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση το βράδυ στα νότια.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα νότια 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

    Αττική


Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και αργότερα πιθανόν τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη


Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.

    Κεφαλονιά


Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ