Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου στα Βάγια



Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου στα Βάγια Βοιωτίας.

Με την απόφαση 3/2014 της 26ης Μαρτίου 2014 του Δημοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων του Δήμου Θηβαίων, αποφασίστηκε η παραχώρηση χώρων του παλαιού κτιρίου του Δημαρχείου της Δ.Ε. Βαγίων προς το ΠΕΔΥ με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του Περιφερειακού Ιατρείου στα Βάγια, ώστε να ενταχθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να επιτευχθεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας τόσο του Δήμου Θηβαίων όσο και των όμορων Τοπικών Κοινοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο με την 5η ΠΕΣΥ ώστε να ενταχθεί το Περιφερειακό Ιατρείο στα Βάγια στο ΠΕΔΥ και να υλοποιηθεί η απόφαση 3/2014 της 26ης Μαρτίου 2014 του Δημοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων του Δήμου Θηβαίων;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα βόμβα από το ΣτΕ: Ανατρέπει τις αλλαγές στα εργασιακά και δικαιώνει τους εργαζόμενους για τη διαιτησία

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται από εργατολόγους η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ανατρέπεται μια από τις βασικές παραμέτρους των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που είχε επιβάλει η Τρόικα το Φθινόπωρο του 2012.

Συγκεκριμένα, η απόφαση 2307/2014 δικαιώνει την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ, που προσέφυγαν, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία η Κυβέρνηση είχε καταργήσει μονομερώς και αυθαίρετα τη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα στο δικαίωμα της ασθενέστερης πλευράς, που είναι πάντοτε η πλευρά των εργαζομένων, να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εφεξής οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποκτούν ή μάλλον ανακτούν δυναμική, καθώς στην περίπτωση διαφωνίας με τους εργοδότες, τα συνδικάτα θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, προσδοκώντας σε μια ευνοϊκότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Εργατολόγοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει, επίσης, ως ανάχωμα στο «κύμα» των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν «ξεχαρβαλώσει» την αγορά εργασίας, καθώς τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πλέον με το μαχαίρι στο λαιμό, αφού πλέον υπάρχει ο δρόμος της Διαιτησίας.

Επίσης,οι εργατολόγοι εκτιμούν ότι η ανατροπή αυτή δεν αφορά μόνο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα αλλά και όσες ήδη ισχύουν. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι εάν κάποια σύμβαση είναι σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο, μπορεί να καταγγελθεί και οι εργαζόμενοι να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία ζητώντας βελτίωση των όρων της προηγούμενης.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βρήκε τον (πρώτο) στόπερ ο Λεβαδειακός


Εντός της εβδομάδας είναι πιθανό ο Λεβαδειακός να ανακοινώσει την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού, όπως γράφει σήμερα η SportDay.


Από τα μετόπισθεν θα ξεκινήσουν καθώς όλα δείχνουν η ενίσχυση του υπάρχοντος ρόστερ του Λεβαδειακού.

Όπως γράφει σήμερα η στήλη «Τρελός του χωριού» της SportDay, ο Σάββας Παντελίδης έχει βρει τον παίκτη που θα καλύψει το κενό που υπάρχει στο κέντρο της άμυνας.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστής που μέχρι πρότινος έβγαζε το… ψωμί του στη Β’ Γαλλίας και τα χρήματα θα φτάσουν τον τριψήφιο αριθμό σε χιλιάδες.

Νέο πρόσωπο που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ποδοσφαιρικού τμήματος-διοίκησης πήρε ο Λεβαδειακός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάκης Γιαννόπουλος θα είναι γενικός αρχηγός της ομάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ

Απονέμονται το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.30 στο Art Café Αστραδενή

τα βραβεία και οι έπαινοι του 3ου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ,

που διοργάνωσαν το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ, το βιβλιοπωλείο/εκδόσεις Σύγχρονη Εκφραση και η ηλεκτρονική εφημερίδα viotia.blogspot.

Σύμφωνα με την επίσημη προκήρυξη

Τα 3 πρώτα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ως εξής:



1ο Βραβείο: 1000 ευρώ



2ο Βραβείο: 300 ευρώ



3ο Βραβείο: 200 ευρώ



Το συνολικό χρηματικό ποσό των τριών βραβείων είναι χορηγία της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. που ανήκει στον Ομιλο Μυτιληναίος.



Οι 3 έπαινοι συνοδεύονται από δώρα/βιβλία.

Στον καθένα που διακρίθηκε είτε με βραβείο είτε με έπαινο θα του απονεμηθεί τιμητικό - ονομαστικό δίπλωμα καλλιτεχνικά εκτυπωμένο.
Το τέταρτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ) για ένα ποίημα με θέμα τη Λιβαδειά ή τη Βοιωτία εν γένει αθλοθετεί ο Σύλλογος Οι Φίλοι Του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς.
Λαμπρόπουλος Νίκος
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49
Λιβαδειά 32100
τηλ: 2261023136
fax: 2261021481





Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΗΒΑΣ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ


Διαβάστε Περισσότερα »

Θερμό το χειροκρότημα στους μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Θήβας



Σε «Οδό Ονείρου» μετατράπηκε το Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουνίου 2014, όπου το Δημοτικό Ωδείο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων, παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία άσματα και μελωδίες του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, διανοούμενου και ποιητή Μάνου Χατζιδάκι.

Μαθητές και καθηγητές του Ωδείου χάρισαν στο κοινό όμορφες αναμνήσεις και συγκίνηση και χειροκροτήθηκαν θερμά.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με ειδικότερες θεματικές, αναδεικνύουν και εξυψώνουν το πνευματικό επίπεδο της κοινωνίας και επιτρέπουν την εμβάθυνση στο προσωπικό έργο πολιτιστικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η εκδήλωση που διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο. Μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, που  επέτρεψε στους ακροατές να γνωρίσουν πτυχές του χαρακτήρα  και του έργου του Μάνου Χατζιδάκι.

Το Δημοτικό Ωδείο γιόρτασε φέτος το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς με τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται την Τετάρτη 25 Ιουνίου με αφιέρωμα στην κλασική μουσική.  Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου και είχε θέμα σύγχρονα ακούσματα.

Το Δημοτικό Ωδείο συμπληρώνει φέτος δέκα (10) χρόνια λειτουργίας, με αναμφισβήτητη συνεισφορά τόσο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών όσο και στον πολιτισμό αλλά και σημαντικές διακρίσεις.

Τη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι  παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για την αξία της μουσικής παιδείας και το αξιέπαινο έργο που επιτελεί το Δημοτικό Ωδείο.  Τονίζοντας ότι “Ο Δήμος Θηβαίων, μέσα από τη ΔΗΚΕΘ και με όσα μέσα διαθέτει στέκεται αρωγός στο έργο του  Ωδείου ”. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕθ  κ. Τάσο Νικολάου, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης και συνεχάρη ιδιαιτέρως για την προσφορά τους και το σημαντικό τους έργο στο Ωδείο, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου, κα. Νίκη Πανταζάτου, την καθηγήτρια Πιάνου -Κορυφαία Μουσικό κα. Φανή Μπαλάφα, τους καθηγητές Κλασικής Κιθάρας κυρίους Δημήτρη Δερβενέ  και Άγγελο Παπαφιλίππου, του Βιολιού κ. Κων/νο Σταυρίδη, τον δάσκαλο Κρουστών κ. Έκτορα  Μάγο και τους επιμελητές Πιάνου κ. Στέλιο Ευγενίδη και Βυζαντινής μουσικής κ. Αντώνη Τσαρουχά.
Στη Χορωδία συμμετείχαν:
Βαγγελάτου Αγνή, Βαγγελάτου Ειρήνη, Βαγγελάτος Βαγγέλης, Βαγγελάτος Χανς, Βενιού Μαρίσια, Δημοπούλου Ζωή, Δημόπουλος Βασίλης, Ζγκούρη Ιωάννα, Καζακίδης Στέλιος, Καλαμπαλίκη Ναταλία, Καλαμπαλίκη Χριστίνα,Καλογήρου Ελίνα, Κοροβέσης Απόλλωνας, Κουράντου Χριστίνα,Λάζρι Ντένις, Μαδης Παναγιώτης,  Μιλλεούνη Γλυκερία, Μόκκα  Χρυσάνθη, Μπάτσαρη Ελένη,  Μπάτσαρη Νίκη, Μπόβαλη Μαρία, Μπουμπούκη Αντριάνα,  Νικολάου Ισιδώρα, Ντάμκα Αναστασία, Παπαδημητρίου Γεωργία, Παπαδημητρίου Ζαφειρία, Παπαλουκά Σωτηρία, Παπαλουκάς Θανάσης, Ρουπάκα Αννίτα, Σαίνη Ελίσσα, Σκούμα Ευθαλία, Σκούμας Δημήτρης,  Σχίζα Κατερίνα, Σχίζας Βασίλης και  Τούτουζα Ολυμπία.
Έπαιξαν πιάνο :
Ιωάννα Ζγκούρη, Μαρία Γκιόκα, Αννίτα Ρουπάκα,  Εβελίνα Αγγέλου, Σωτηρία Παπαλουκά , Ζαφειρία Παπαδημητρίου,  Μαρίσια Βενιού, Ελευθερία Λιώρη, Ευθαλία Σκούμα,  Ελένη Μπάτσαρη, Σταυρούλα Παγώνα, Χρυσάνθη Μόκκα, Μαρία Μπόβαλη, Ρενέ &  Αγνή Βαγγελάτου και Νικολέττα Μπογδάνη

Τα παιδιά πλαισίωσαν οι :
Στέλιος Ευγενίδης: αφηγητής – επιμέλεια εικόνας
Δήμητρα Κελεκίδη: τραγούδι - φωνητικά
Δημήτρης Δερδενές: κιθάρα - μπουζούκι
Κώστας Σταυρίδης: βιολί
Λίζα Καλαφάτη: φλάουτο
Φανή Μπαλάφα: πιάνο – επιμέλεια κειμένων
Έκτορας Μάγος: κρουστά
Νίκη Πανταζάτου: καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία
Επιμέλεια ήχου – φωτισμού : Περικλής Παπαδημητρίου

Παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα τραγούδια και μελωδίες:
Αστέρι του βοριά, Βαλς χαμένων ονείρων , Συνομιλία με τον Σ. Προκόφιεφ , Τα παιδιά κάτω στον κάμπο , Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Διώξε τη λύπη παληκάρι, Τα παιδιά του Πειραιά , Χάρτινο το φεγγαράκι , Ο σπουργίτης , Τράβα μπρος , Έχω ένα μυστικό ,  Ο γλάρος , Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί
 « Ο καροτσέρης », Η μπαλάντα του Ουρι , Ο Υμηττός , Εφτά τραγούδια θα σου πω, Για την Ελένη
Τσάμικος, Αθανασία, Η μικρή Ραλλού, Περιμπανού, Τα λιανοτράγουδα, Ο εφιάλτης της Περσεφόνης
Η Μαριάνθη των ανέμων, Ο Κεμάλ και Οδός ονείρων






Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς να προφυλαχτείτε από τον καύσωνα

Εξαιτίας του μίνι καύσωνα που θα πλήξει την χώρα τις τρεις προσεχείς ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανήρτησε στην ιστοσελίδα της οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού
Με αποφυγή του ήλιου και της ηλιοθεραπείας, με ελαφρά γεύματα, με φαρδιά ρούχα και με την κατανάλωση άφθνονου νερού, οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν τον μίνι καύσωνα που θα επισκεφθεί την χώρα μας το προσεχές τριήμερο, συμβουλεύει στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ημέρες του καύσωνα τη βαριά σωματική εργασία και να προτιμούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία. Ειδικά μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των βρεφών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Επίσης τα συχνά και χλιαρά ντους και τα σκουρόχρωμα γυαλιά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ο Δήμος της Aθήνας θα ανοίξει σε συγκεκριμένες περιοχές κλιματιζόμενες αίθουσες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΩΡΑ-Βρέθηκε νεκρός ο 86χρονος αγνοούμενος στα Βάγια


Τραγικό τέλος είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 86χρονου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί απο χθες το πρωί στα Βάγια(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ).Ο άτυχος ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός απο κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ.πριν λίγο  σε δύσβατο σημείο,στη περιοχή Μύλος Βαγίων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Σταθά για τα σχολεία των Χωστίων

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτη η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Προδρόμου.
Με το ΦΕΚ 1329/26-5-2014 τεύχος Β΄ αποφασίσθηκε η συγχώνευση του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου (Χωστίων) στο Δημοτικό Σχολείο Δομβραίνας καθώς επίσης και η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Προδρόμου (Χωστίων).
Η απόφαση αυτή ελήφθη αντίθετα με την υπ΄αριθ΄446/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, η οποία σημειωτέων είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία, και της υπ΄αριθ. 14/2013 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Προδρόμου  σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να καταργηθεί το Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου και το Νηπιαγωγείο Προδρόμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τοπική Κοινότητα Προδρόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει 578 κατοίκους. Επίσης,  είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου Θηβαίων και ορισμένοι μαθητές του σχολείου οι οποίοι κατοικούν στον οικισμό Σαράντι, ο οποίος απέχει επτά (7) χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο, θα αναγκασθούν να μετακινούνται προς Δομβραίνα, δηλαδή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα καθημερινά να διανύουν 30 χιλιόμετρα.
Επιπρόσθετα, για τη σχολική χρονιά 2014-15 είναι απαραίτητη η  τοποθέτηση ενός ακόμη εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς κατά το περασμένο σχολικό έτος (2013-14) υπηρέτησε μόνο ένας εκπαιδευτικός, παρά το γεγονός ότι  το σχολείο  είναι 2θέσιο.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Προδρόμου να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση τοποθέτηση δεύτερου εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ    
ΩΡΑ 9:00μ.μ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ:

Φίλιππος Πλιάτσικας - Μπάμπης Στόκας 2014
Μαζί τους η Γεωργία Νταγάκη
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
ΩΡΑ 9:00μ.μ
         ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

              «ΧΑΝΑ ΖΟΟ- ΧΟΡΑΛΙΑ» του Μάνου Βαφειάδη
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ : ΤΕΡΕΖΑ ΣΑΣΣΟΥ –  ΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ –ΜΑΡΔΗ ΜΗΛΙΑΡΑ –  ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΑΡΟΣ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΕΜΗΣ –ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΤΗ – ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΤΑΤΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
                 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
ΩΡΑ 9:00μ.μ
  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  
     LA MAMMA  ΤΟΥ ΑΝΤΡΕ ΡΟΥΣΣΕΝ
    ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΙΑΡΤΟΥ << ΣΧΗΜΑ >> <<ΟΓΧΗΣΤΟΣ Μ.Κ.Ο >> 
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάστηκε η Παναγία η Αρβανίτισσα στο Μελισσοχώρι-Βίντεο φωτο


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκατοντάδες  κόσμου γιορτάστηκε  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Παναγία η Αρβανίτισσα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μελισσοχωρίου.Το απόγευμα του Σαββάτου 21-6-2014  τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά της Ιεράς Εικόνας.
    Στον Εορτασμό της Παναγίας της Αρβανίτισσας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θηβαίων,ο βουλευτής κ.Μπασιάκος,αντιδήμαρχοι,ο πρόεδρος του Μελισσοχωρίου,οι οποίοι απόλαυσαν μία εντυπωσιακή παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα  χορευτικά Καπαρελλίου Ξηρονομής, Αμπελοχωρίου και την χορωδία Καπαρελλίου .
Λίγα λόγια για την Παναγία την Αρβανίτισσα.
Στην Παναγία την Αρβανίτισσα είναι αφιερωμένος ναός (εξωκλήσι) στις Καρυές της Χίου. Ο αυτοκράτορας Κων/νος Μονομάχος ο Θ' (1042-1054), έστειλε πετράδες (που κατάγονταν από τη Βόρειο Ήπειρο), για να κτίσουν τη Νέα Μονή της Χίου. Μετά την ανοικοδόμηση της Νέας Μονής (που, παρά τις λεηλασίες και τις καταστροφές της από τους Τούρκους, σώζεται μέχρι σήμερα), οι άνθρωποι αυτοί έμειναν στο νησί και έγιναν κάτοικοί του. Οι απόγονοί τους ήταν ποιμένες και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή «Κοχλία» (περιλαμβάνει τα χωριά Καρυές, Αυγώνυμα, Ανάβατο και Δαφνώνα). Οι ποιμένες, που διέμεναν στην ονομαζόμενη σήμερα τοποθεσία «Παναγία Αρβανίτισσα», έβλεπαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει στις κορυφές. Κατάλαβαν ότι είναι η Παναγία και από την ενδυμασία της την αποκάλεσαν Παναγία Αρβανίτισσα.











ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014



Διαβάστε Περισσότερα »

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς και Θήβας

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ         ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ      ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ                                                 ΘΗΒΑΣ


                                                                                                     24/6/2014


                                   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

       Μετά  τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, που προκλήθηκε από την κοινή πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Λιβαδειάς και Θήβας, είχε προηγηθεί συγκέντρωση όλων των Φορέων στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας για να αναδειχθεί η υποβάθμιση της Υγείας στο Νομό Βοιωτίας και να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις – δράσεις.
Στα πλαίσια αυτά έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, όπου αποδείχθηκε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η εφαρμογή των Μνημονίων και η συνέχιση της υποβάθμισης της Υγείας.
 Οι λύσεις που εξήγγειλε για τα  δύο Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λύσουν ούτε να σταματήσουν την περαιτέρω υποβάθμιση των Νοσοκομείων του Νομού.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού σε αγωνιστική ετοιμότητα και άμεσα θα καλέσουμε όλους τους Φορείς του Νομού για περαιτέρω ενέργειες, τις οποίες θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ώστε να σταματήσουμε την επικίνδυνη υποβάθμιση της Υγείας στο Νομό μας από τις εφαρμοζόμενες Μνημονιακές πολιτικές.

                                                
                                                                            Τα  Δ.Σ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βάγια:Συζήτηση για την «Ενδοοικογενειακή βία-Τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρησης»



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου στην δημοτική ενότητα Βαγίων του Δήμου Θηβαίων ,στο χώρο που στεγάζεται το ΚΑΠΗ, η προγραμματισμένη συζήτηση σε μέλη των γυναικείων συλλόγων, με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία:τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρησης».

 Στην συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μίλησε η κοινωνιολόγος για το Κέντρο,τις παρεχόμενες υπηρεσίες και γενικά για την έννοια των δομών αυτών ,η ψυχολόγος του Κέντρου αναφέρθηκε στον Κύκλο της Βίας και τις επιπτώσεις που έχει στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας  και η νομικός του Κέντρου έκανε εκτενή αναφορά τόσο στους νόμους που ισχύουν σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία όσο και  στους τρόπους που μια γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί ένα τέτοιο γεγονός  και να την καλύπτει νομικά.



Απαντήθηκαν πολλές απορίες των παρευρισκομένων γυναικών σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και ορίστηκε νέο ραντεβού για το Φθινόπωρο για νέες δράσεις με τις γυναίκες των συλλόγων  και με άλλους φορείς.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κοινωνική λειτουργό του ΚΑΠΗ Βαγίων κα Τσέλλου Αναστασία, τόσο για την φιλοξενία, όσο και  για την συνεισφορά της προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση αυτή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Καράμπελας-“Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο στη Βοιωτία”



Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Βορίδη, με εκπροσώπους των φορέων του νομού Βοιωτίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού ως απόρροια της ανησυχίας των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα και ως συνέχεια της χαμηλής βαθμολογίας που έλαβαν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία στην τελευταία αξιολόγηση του υπουργείου.

Από πλευράς υπουργού, υπήρξε ρητή διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο της Βοιωτίας, ενώ τονίστηκε πως στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση οι παροχές υγείας του νομού να βρεθούν στα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτό θα επιτευχθεί: α) με ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό και β) με άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας) με ιατρικό προσωπικό.

Επιπλέον συζητήθηκαν διεξοδικά οι πιθανοί τρόποι επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων των νοσοκομείων και κυρίως της Θήβας, οι οποίοι εφόσον εφαρμοστούν θα λύσουν δια παντός το οικονομικό ζήτημα του νοσοκομείου.

Εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις.

                                                                                                                Με εκτίμηση,

Γιάννης Καράμπελας

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1798 δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και επτά συνεργάτες του.

109 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.

972 - Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.

1314 - Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι στρατιώτες του Ρόμπερτ δε Μπρους καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των αγγλικών δυνάμεων του Εδουάρδου Β' στη μάχη του Μπάνοκμπερν.

1340 - Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στόλος υπό την προσωπική καθοδήγηση του Εδουάρδου Γ' καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το γαλλικό στόλο στη ναυμαχία του Σλόις.

1497 - Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης.

1597 - Η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπαντάμ της Ιάβας.

1717 - Ίδρυση της Μεγάλης Στοάς Premier της Αγγλίας.

1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα. Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές 100 περίπου προκρίτων στην Κω, ενώ οι σφαγές Χριστιανών στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζονται.

1827 - Ο Ιμπραήμ με 6.000 Τουρκοαιγυπτίους επιτίθεται στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.

1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1914 - Βόρεια Ήπειρος, η φάλαγγα του Καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά, ο δε στρατός της αυτόνομης Β. Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.

1927 - Ιδρύεται η Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Κορνέλιο Κοντρεάνου στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Tο 1938 μετονομάστηκε σε Σιδηρά Φρουρά.

1941 - Β' Π.Π. Ιταλικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα.

1947 - Ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ οδηγώντας το μικρό του αεροσκάφος, στην πρώτη παρόμοια μαρτυρία που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers) που έκανε, δημιουργήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζήτησε συγνώμη ο δολοφόνος της Έφης-βίντεο







Με την απολογία του κατηγορουμένου, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά την μία τα ξημερώματα της Τρίτης, η πρώτη ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης της στυγερής δολοφονίας της 32χρονης Έφης Χαρατσή.

Της κοπέλας που βρήκε τραγικό θάνατο, από τα χέρια του κουνιάδου της τον Ιούλιο του 2013 στο Στείρι Βοιωτίας, μπροστά μάλιστα στο τριών ετών παιδί της.


Ο δολοφόνος παραδέχθηκε την πράξη του και επανέλαβε πως δεν ήταν ο εαυτός του την στιγμή του εγκλήματος.

"Δεν μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια", είπε αναφερόμενος στην οικογένεια της Έφης. "Με όλους είχα πολύ καλές σχέσεις. Ζητώ συγνώμη."

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ένταση καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης έφτασε το πρωί στο δικαστήριο ταυτόχρονα με δύο από τους υποψήφιους ενόρκους, που λίγο αργότερα μέσα από την κλήρωση βρέθηκαν στη σύνθεση του δικαστηρίου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του θύματος που θεώρησε πως η προσέλευση δεν ήταν τυχαία. Μέσω του δικηγόρου τους ζήτησαν την απομάκρυνση των δύο ενόρκων που όμως δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, αφού από την διαδικασία δεν προέκυψε σχέση μεταξύ των ενόρκων και του δικηγόρου υπεράσπισης.

 Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή μίας γυναίκας  από τη Λιβαδειά, η οποία είχε σχέση στο παρελθόν με το δράστη. Μάλιστα της επέβαλε 40 μέρες φυλάκιση, γιατί δεν παρουσιάστηκε όπως θα έπρεπε.

Νωρίς το απόγευμα, η μητέρα του θύματος κατέρρευσε ενώ κατέθετε και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καρπενησίου.

Με ενδιαφέρον αναμενόταν η κατάθεση του αδερφού του δράστη και συζύγου του θύματος, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι όπλισε το χέρι του δολοφόνου. Θέλω να μάθω το γιατί απαντούσε συνεχώς στις ερωτήσεις της έδρας και των δικηγόρων.

Η πλευρά της οικογένειας της Έφης πάντως θεωρεί πως πρόκειται για ερωτικό έγκλημα.

Όπως δηλώνει ο δικηγόρος τους Δημήτρης Κοκόγιαννος, ο δράστης ήταν ερωτευμένος με την Έφη. Θαύμαζε και ζήλευε την οικογένεια του αδερφού του, μια οικογένεια ο οποίας δεν είχε αποκτήσει.

Άλλωστε, συνέχισε ο κύριος Κακόγιαννος επικαλούμενος τον ψυχίατρο που κατέθεσε στο δικαστήριο, ακόμη και ο τρόπος που έγινε το έγκλημα, με αλλεπάλληλες μαχαιριές, σύμφωνα με την ψυχιατρική παραμπέμπει σε ερωτικό πάθος.

 Μέσα από το STAR  Κεντρικής Ελλάδας η αδελφή της Έφης, Χρύσα Χαρατσή, καλεί την δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, προκειμένου να δικαιωθεί η οικογένεια και να αναπαυθεί η ψυχή της αδικοχαμένης κοπέλας.



Δηλώσεις από δίκη Καρπενήσι από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού -Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από σήμερα θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα με τον υδράργυρο να φτάνει στην Αττική στους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο θα έχουμε τον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού με τη θερμοκρασία να αγγίζει σε πολλές περιοχές τους 38 βαθμούς.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: ασθενείς και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας οπού θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί.

Θερμοκρασία: από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας οπού θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι γλιτώνουν την έκτακτη εισφορά για το 2014 -Ολοι όσοι εξαιρούνται

Νέες οδηγίες προς τις εφορίες για τις ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και εισοδημάτων, που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά για το 2014, έδωσε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών. Οι οδηγίες αφορούν σε ανέργους, αναπήρους αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης όπως και στα εφάπαξ, εφόσον δηλωθούν στους σωστούς κωδικούς του Ε1.

Ειδικότερα, σε σχέση με τους μακροχρόνια ανέργους, ζητήθηκαν και χορηγήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία όσων είναι εγγεγραμμένοι κατά την 31η Ιανουαρίου 2014 στους καταλόγους των Ταμείων Ανεργίας, καθώς και όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας κατά την ίδια ημερομηνία.

Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για το παρόν οικονομικό έτος πριν και κατά την 31/01/2013. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, στις περιπτώσεις που τα παραπάνω ηλεκτρονικά αρχεία δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού. Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:

    Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.

     Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από μισθωτές υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015). Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.


Επιπλέον, με βάση τις ειδικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών:

     Eξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς. Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

    Η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης δηλώνεται στους κωδικούς 657-658 του Πίνακα 6 της δήλωσης, προκειμένου κατά την εκκαθάριση να μην υπολογιστεί εισφορά για αυτά.

    Τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του πιο πάνω πίνακα και καθόσον δεν αποτελούν εισόδημα επίσης δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δίκοκκο σιτάρι: Μια αρχαία καλλιέργεια επιστρέφει..


Για αρχή σε 30.000 στρέμματα


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι, ένα αρχαίο δημητριακό, που καλλιεργείτο ακόμη και πριν από 17.000 έτη, έφταναν στην Ελλάδα ήδη συσκευασμένα από το εξωτερικό και...πωλούνταν μόνο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Πλέον όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η ζήτηση αυξάνεται μέρα με την ημέρα, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες αγρότες στο να "επιστρέψουν" στην ιστορική αυτή καλλιέργεια, σπέρνοντας χιλιάδες στρέμματα γης, ακόμη και "φτωχά" χωράφια, με πιστοποιημένο σπόρο από την πρωτοπόρα, σε αυτό το επίπεδο, Ιταλία.

"Πρόπερσι υπολογίζεται ότι καλλιεργούνταν με δίκοκκο σιτάρι περίπου 2000 στρέμματα, τα οποία εκτιμώ ότι φέτος έχουν φτάσει τα 30000, δηλαδή μια εντυπωσιακή αύξηση. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι βέβαια επίσημα, αλλά χονδρικά, κατά προσέγγιση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιεργητής Δαμιανός Παχόπουλος, με έδρα την Πιερία, ο οποίος προκειμένου να μπορέσει να καλλιεργήσει και να εμπορευτεί νομίμως το δίκοκκο σιτάρι, κατόρθωσε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία σποράς του.

Πώς έκανε τη διαδικασία σποράς του δίκοκκου σιταριού νόμιμη; Αρχικά, έλαβε έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας, η οποία στην περιοχή της Τοσκάνης καλλιεργεί το δίκοκκο σιτάρι ώς Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και διαθέτει στη διεθνή αγορά πιστοποιημένο σπόρο. Ακολούθως, πήρε το πράσινο φως από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έκανε κανονική εισαγωγή από πιστοποιημένη επιχείρηση εμπορίας σπόρων. Ακολούθως, δήλωσε την καλλιέργειας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), ενώ μπήκε και στο ελεγκτικό "μικροσκόπιο" του Κέντρου Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων Λάρισας- ΚΕΠΠΥΕΛ (σ.σ. από το 1928 το δίκοκκο σιτάρι, παρότι καλλιεργείτο στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, ετέθη εκτός των εθνικών καταλόγων φυτών και σπόρων στην Ελλάδα, όπου μέχρι πρότινος εντάσσονταν μόνο το μαλακό, το σκληρό και το “σπέλτα” σιτάρι).

Μεγάλη ζήτηση, απόδοση 200-400 κιλών/στρέμμα

Η ...βάσανος της γραφειοκρατίας φαίνεται όμως ότι άξιζε τον κόπο, καθώς το δίκοκκο σιτάρι φαίνεται ότι αποτελεί ένα ολοένα δελεαστικότερο προϊόν για τους καταναλωτές, που το αναζητούν στην αγορά είτε αυτούσιο είτε μεταποιημένο.

"Αυτή τη στιγμή και 500 τόνους να είχα παράγει, θα μπορούσα να τούς διαθέσω, η ζήτηση είναι μεγάλη", σημείωσε ο κ.Παχόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι η απόδοση ενός χωραφιού με δίκοκκο σιτάρι είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του σκληρού σιταριού και λίγο μικρότερη από εκείνου τού μαλακού, που καλλιεργούνται στην ίδια περιοχή, ήτοι από 200 μέχρι 400-450 κιλά ανά στρέμμα.

Το δίκοκκο σιτάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, αλλά διαθέτει πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης και μάλιστα ελάχιστα αλλεργιογόνου και πολύ εύπεπτης, καλλιεργείται σήμερα σε περιοχές όπως η Πιερία, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, το Μεσολόγγι, ακόμη και η Ηλεία Πελοποννήσου, που παραδοσιακά "δεν έβαζε σιτάρια".

Μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε "φτωχά" -χαμηλής απόδοσης- χωράφια ή σε μεγάλα υψόμετρα. "Συχνά το βάζουν σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Στην Ιταλία το καλλιεργούν ακόμη και σε εδάφη τόσο επικλινή, που χρειάζονται πέτρες για να συγκρατούν το έδαφος”, σημειώνει ο κ.Παχόπουλος.

Τιμή παραγωγής 2-2,5 φορές υψηλότερη από το “απλό” σιτάρι

Το γεγονός ότι η σπορά του γίνεται ακόμη και σε αναξιοποίητες για άλλες καλλιέργειες εκτάσεις, αποτελεί μόνο ένα από τα πλεονεκτήματά του. 'Ενα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι η τιμή. "Κάποιοι λένε ότι η τιμή του μπορεί να πιάσει ακόμη και δέκα φορές πάνω, σε σχέση με το απλό σιτάρι, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. 'Ισως το διαδίδουν κάποιοι για να πουλήσουν σπόρο ακριβά. Με βάση τις διεθνείς τιμές, θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι η τιμή παραγωγού είναι δύο με δυόμιση φορές υψηλότερη", σημειώνει ο κ.Παχόπουλος (σ.σ. σήμερα, ο παραγωγός που πουλάει ο ίδιος την παραγωγή του ως συσκευασμένο σιτάρι, πλιγούρι ή άλευρο ολικής θα μπορούσε να ελπίζει σε 1,25 ευρώ το κιλό καθαρισμένο ή 2,85 ευρώ/κιλό το αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.

Διαφορές μεταξύ βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας

Βέβαια, παρά τη δελεαστική τιμή, η καλλιέργεια έχει κόστος στις εργασίες της, αφού υπάρχει αρκετή "φύρα". Κατά τον αλωνισμό, η αλωνιστική μηχανή συλλέγει τα στάχυα και τα τρίβει για να μας παραδώσει τους σπόρους ανά δύο μέσα στο φλοιό τους. Αν λοιπόν η παραγωγή που θα πάρουμε από μία βιολογική καλλιέργεια είναι, πχ, 250 κιλά/στρέμμα (ανάλογη με το κάθε χωράφι και την παραγωγή που δίνει σήμερα σε ένα σιτάρι), μετά την αποφλοίωση και την απομάκρυνση των ξένων υλών του χωραφιού όπως και των σπασμένων σπυριών, θα μας μείνει καθαρό προϊόν 137 κιλά (-45% περίπου). Και μάλιστα ο παραγωγός θα πρέπει να δώσει 0,50 λεπτά/κιλό για αποφλοίωση, καθαρισμό, αποπέτρωση.

Φυσικά οι γεωργοί που κάνουν συμβατικές καλλιέργειες (όχι βιολογικές) με τα λιπάσματα και τα ραντίσματα, που έχουν αποδόσεις 400-450 κιλά/στρέμμα, θα κάνουν οικονομία λόγω λιγότερων ραντισμάτων και πολύ λιγότερων λιπασμάτων, επειδή το δίκοκκο σιτάρι είναι πολύ «δυνατό», είναι ανταγωνιστικό σε άλλα φυτά και δεν προστίθεται πολύ άζωτο, εξασφαλίζοντας πολύ μικρότερο κόστος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι καλλιεργητές

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας παραγωγός, που επιθυμεί να καλλιεργήσει δίκοκκο σιτάρι; "Για να είναι απόλυτα νόμιμος θα πρέπει αρχικά να έχει προμηθευτεί ποσότητα εγκεκριμένου σπόρου από την Ιταλία. Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την άδεια εισαγωγής και ακολούθως να συνεργαστεί με διαπιστευμένη εταιρεία για έκδοση τιμολογίων με πιστοποιημένο σπόρο ως πολλαπλασιαστικό υλικό. Κι αυτό σήμερα γίνεται μόνο με την άδεια των σποροπαραγωγών από την Ιταλία", εξηγεί ο καλλιεργητής από την Πιερία.

Αποκλείεται κάποια στιγμή να έχουμε ελληνικό σπόρο; ρωτήσαμε. "Για να βγει ελληνικό δίκοκκο χρειάζονται πρώτα από όλα 5-6 χρόνια δοκιμές στο χωράφι, αλλά ακόμη και τότε ο σπόρος που θα προκύψει θα προέρχεται από ιταλικό σπόρο. Από την άλλη βέβαια, το ...εργαστήριο γη και κλίμα κάνει ήδη τη διαφορά του. Για παράδειγμα, έχω ένα χωράφι που τα διάφορα σημεία του έχουν υψομετρική διαφορά 45 μέτρων μεταξύ τους και βλέπω διαφορά ποιότητας μέσα στο ίδιο χωράφι! Άρα δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προκύψει ένα ελληνικό δίκοκκο σιτάρι", εκτιμά.

Την Κυριακή 29 Ιουνίου, στο χωριό Κούκος Πιερίας, θα πραγματοποιηθεί "επίδειξη" αλωνισμού χωραφιού δίκοκκου σιταριού και διάθεση του προϊόντος στους καταναλωτές.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ