Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Το μνημόνιο κατάπιε τους μισθούς – Μείωση κατά 26,7% από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα


(Αναδημοσίευση από vima.gr)

Παρά την επιβράδυνση της ύφεσης στο 0,9% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014, το Μνημόνιο συνεχίζει να «καταβροχθίζει» τους μισθούς που βρίσκονται σε διαρκή πτώση από το από το γ' τρίμηνο του 2010. 

Το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς ο δείκτης για τους μισθούς που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Από τον Ιούνιο του 2010 ως σήμερα ο δείκτης μισθών έχει υποχωρήσει κατά 26,7%.

Την ώρα που στην Ελλάδα οι αποδοχές συνεχίζουν να κατρακυλούν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφονται αυξήσεις οι οποίες φτάνουν κατά μέσο όρο το 1,7%.

Η νέα μείωση στις ακαθάριστες αμοιβές το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου εφέτος ήταν 3,3%.

Η μείωση των μισθών, και κατ' επέκταση η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και τη χρονιά που διανύουμε, αφορά το σύνολο της οικονομίας της χώρας. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν μόνο ο πρωτογενής τομέας και οι δραστηριότητες των νοικοκυριών.

Αργυρό μετάλλιο
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των 28. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των 5 κρατών της ΕΕ στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α' τρίμηνο εφέτος.

Πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%).

Αυξήσεις μισθών καταγράφονται επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).

Τέλος, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη των μισθών κατά 0,6% το α' τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2013, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Για τον υπολογισμό του δείκτη χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κ.λπ.).


Διαβάστε Περισσότερα »

Έξι χρόνια στο πηδάλιο της Βοιωτικής Εκκλησίας



Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 28ην Ιουνίου από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, ως Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Έξι χρόνια ανύστακτης παρουσίας σε ολόκληρη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια, την οποία ως ακάματος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου οργώνει νυχθημερόν, από τα Δερβενοχώρια έως την Αράχωβα και από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι την Αυλίδα, προκειμένου να λειτουργεί το Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να βρίσκεται κοντά στο λαό, που ο Θεός του εμπιστεύτηκε, κοντά στα παιδιά, στους γέροντες, στους νέους και σε κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, αλλά και να συντονίζει και να καθοδηγεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, δίνοντας μας το παράδειγμα με την ολόψυχη και συνεχή προσφορά της αγάπης του και διδάσκοντας μας έργοις και λόγοις το του Αποστόλου Παύλου: «ἐὰν ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι».

Με την απλότητά του, το χαμόγελό του, το ταπεινόν του χαρακτήρος του και την αστείρευτη αγάπη του είναι στις καρδιές όλων των Βοιωτών.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!

     


Διαβάστε Περισσότερα »

Καναδάς: Δείτε την μεγαλύτερη σύναξη… φιδιών στον κόσμο [Βίντεο]


Άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται κάθε καλοκαίρι
στην Μανιτόμπα του Καναδά για να δουν την μεγαλύτερη σύναξη… φιδιών στον κόσμο.

Δεκάδες χιλιάδες φίδια βγαίνουν από τις υπόγειες φωλιές του που πέρασαν τον χειμώνα.

Όπως λένε οι ειδικοί γεωλόγοι, μόνο σε αυτό το σημείο του Καναδά υπάρχει αυτό το ειδικό πέτρωμα που μπορεί να σπάσει και να κάνει τρύπες όπου η θερμοκρασία δεν είναι απαγορευτική για τα φίδια και μπορούν να ξεχειμωνιάσουν τα ερπετά.

Ευτυχώς δεν είναι δηλητηριώδη.
Δείτε το βίντεο
Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλός ο καιρός σε όλη τη Χώρα

Οι ισχυροί άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Κυριακή, με την πρόγνωση της ΕΜΥ να κάνει λόγο για ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 20 έως 31 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 22 έως 31 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 19 έως 34 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 21 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με τη μέγιστη στο Ανατολικό Αιγαίο να φτάνει τους 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ανάλογες θα είναι οι συνθήκες στη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί έως μέτριοι.

Αναλυτική πρόγνωση

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις νωρίς το πρωί και τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς κελσίου.


Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Μακεδονία όπου στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς κελσίου.



Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 33 και κατά τόπους 34 βαθμούς Κελσίου.


Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στη βόρεια Κρήτη λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 30 βαθμούς κελσίου και στη νότια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.


Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα την ημέρα μέχρι 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ