Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η Κ.Ο. Λιβαδειάς του ΚΚΕ σας προσκαλεί σε λαϊκό γλέντι






Η Κ.Ο. Λιβαδειάς του ΚΚΕ σας προσκαλεί σε λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική

την Παρασκευή 11 Ιούλη 2014στις 9 το βράδυ

στην «Πλατεία Σκακιού» πίσω από το Διοικητήριο (Δίπλα στη γέφυρα, στην άκρη του πάρκου)

Διαβάστε Περισσότερα »

Έως 36 βαθμούς Κελσίου θα δείξει ο υδράργυρος την Τρίτη

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες μεμονωμένες μπόρες στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας τις θερμές ώρες της ημέρας, περιμένουμε αύριο, Τρίτη, 8 Ιουλίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς…



στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 35 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 21 έως 36 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 19 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 22 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με τη μέγιστη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να φτάνει τους 33 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό θα πνέουν ασθενείς και στο Νότιο Ευβοϊκό βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί μέτριοι.

Μπορεί να «χτυπήσει» 40άρι ο υδράργυρος την Τετάρτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη, 9 Ιουλίου, ενώ αναμένονται τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.  Οι άνεμοι στα βόρεια  θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ με εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή άνοδο, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά όπου θα φτάσει τους 38 και πιθανώς τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Πέφτει η θερμοκρασία την Πέμπτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, και μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές  νεφώσεις.  Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Νεφώσεις και τοπικές βροχές την Παρασκευή

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, 11 Ιουλίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα  αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι, κυρίως στα βόρεια ορεινά.  Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία.

Νέα πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακo

Λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε το Σάββατο, 12 Ιουλίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.  Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή, 13 Ιουλίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά.  Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ,με εξασθένηση. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία


Διαβάστε Περισσότερα »

Tραγωδία στα Βάγια-Νεαρός έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας,νεαρός έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε εργοστάσιο στη περιοχή Σχηματαρίου.  Ο  άτυχος νεαρός καταγόταν απο το Αγρίνιο και έμενε στα Βάγια.Διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες ατυχήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!Απατεώνες τηλεφωνούν για να μπείτε "δωρεάν" στον "Επαγγελματικό Οδηγό" της Google


Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες που πέφτουν θύματα
των επιδέξιων  απατεώνων, που φροντίζουν με έντεχνο τρόπο να παίρνουν μικροποσά από πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι και τόσο σχετικοί με το διαδίκτυο.



Αυτό κατήγγειλε ένας επαγγελματίας της Λαμίας, ο οποίος αγανάκτησε από τα πολλά και πιεστικά τηλεφωνήματα των απατεώνων, οι οποίοι έφτασαν ακόμα και στο σημείο να τον απειλήσουν με πρόστιμο αν δεν εγγραφεί στον Επαγγελματικό Οδηγό τους!


"Στην αρχή με πήραν και μου είπαν ότι το κατάστημά μου έχει επιλεγεί μέσα στα καλύτερα 10 στη Λαμία, για την κατηγορία του, και ότι χωρίς κανένα κόστος θα με καταχωρούσαν στον Επαγγελματικό Οδηγό της Google"


"Όταν με ξαναπήραν για να μου ζητήσουν τα στοιχεία, μου είπαν ότι υπάρχει κάποια αμοιβή, οχι για αυτούς αλλά για την Google η οποία ήταν περίπου 49 ευρώ μαζί με τα έξοδα της αποστολής για την Courier, αφού η αίτηση εγγραφής θα γινόταν μέσω μιας φόρμας που θα ερχόταν με Courier, στην οποία θα έδινα", συνεχίζει ο επαγγελματίας που έκανε την καταγγελία.


Μετά την άρνηση, έρχονται οι... απειλές
Όταν ο επαγγελματίας είπε ότι δεν ενδιαφέρεται, εκείνοι άρχισαν να γίνονται πιεστικοί, με τα τηλεφωνήματα να αυξάνονται και μάλιστα "έφτασαν στο σημείο να μου πουν ότι είναι υποχρεωτικό να κάνω την εγγραφή, διαφορετικά θα έχω πρόστιμο 80 ευρώ που θα μου έρθει μέσω του λογαριασμού τηλεφώνου μου".

Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν, φυσικά, με απόκρυψη αριθμού.

Πηγή


Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργία την Τετάρτη στο Δημόσιο για αξιολόγηση και απολύσεις

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 9 Ιουλίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες/απολύσεις, τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


 Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συλλαλητήριο στις... 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος,στην Αθήνα.

Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των εργαζομένων, η απάντηση που θα λάβει θα πρέπει να είναι καθολική. Κανείς δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης –απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων μας. Κανείς συνάδελφος δεν θα "εξαργυρώσει" οποιαδήποτε υπηρεσιακή θέση βάζοντας την υπογραφή του για την απόλυση συναδέλφων του. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί ο κανιβαλισμός που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Συνένοχους στο έγκλημα δεν θα μας έχουν.

»Με τον αγώνα μας απαιτούμε:

-ΟΧΙ στην αξιολόγηση –λαιμητόμο
-ΟΧΙ στις διαθεσιμότητες – απολύσεις.
-ΟΧΙ στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων
-Δημόσια και κοινωνικά αγαθά για όλους τους πολίτες
-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
-Τέλος στη διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου
-Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων
-ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, των λιμανιών, των αιγιαλών και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας
-ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης».

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοπρατήθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Βοιωτία

Δημοπρατήθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας, προϋπολογισμού 20 εκ. €, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα

Στη φάση της δημοπράτησης με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, βρίσκεται το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας, που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Θήβας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 21.445.000 €, που αφορούν κυρίως την κατασκευή της μονάδας, καθώς και τα αναγκαία υποέργα.
Η ένταξη της ΜΕΑ, καθώς και πολλών άλλων σημαντικών έργων στην Περιφέρεια, έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά να ενεργοποιηθεί πλήρως το ΕΣΠΑ ειδικά στην κατεύθυνση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Σ΄αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια έχει αναπτύξει διαρκή και ουσιαστική συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους φορείς της ΦΟΔΣΑ. Μια συνεργασία που πρακτικά αναδεικνύεται με την ένταξη και χρηματοδότηση ώριμων και αναγκαίων έργων που λύνουν τα προβλήματα διάθεσης των στερεών αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα, όπως ενδεικτικά :
•    Διευθέτηση του υφιστάμενου Χ.Υ.Τ.Α. και επέκταση κυττάρου στη θέση "Νευρόπολη" Δήμου Λαμιέων, προϋπολογισμού 11.193.000 €
•    Μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. Φωκίδας, προϋπολογισμού 13.877.374 €
•    Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας, προϋπολογισμού 21.445.336 €
•    Λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση ΧΥΤΑ Λιβαδειάς προϋπολογισμού 3.476.565 €
•    Επέκταση υφιστάμενου ΧΥΤΑ Κεντρικής Εύβοιας, προϋπολογισμού 7.524.900 €

«Η δημοπράτηση της ΜΕΑ στην περιοχή της Θήβας, είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς. «Εμείς ως πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή συνεχίσαμε μια πετυχημένη πολιτική που ήδη είχαμε εφαρμόσει στη Νομαρχιακή μας 8ετία στη Βοιωτία, όπου είχαν προχωρήσει τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι μια πολιτική συνεργασίας των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης, με βάση τις αρμοδιότητες και το θεσμικό ρόλο της κάθε μιας.
Στόχος μας είναι να αποκτήσει η Στερεά Ελλάδα τις σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή διαχείριση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.
Η ΜΕΑ της Θήβας είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που περιλαμβάνει την κατάλληλη επεξεργασία και αξιοποίηση των σκουπιδιών, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία και στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Τόσο μέσα από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν οι δυνατότητες, να υλοποιήσουν οι Δήμοι και οι φορείς τους έργα περιβαλλοντικά, έργα βασικά, έργα σύγχρονα και να επιλύσουν οριστικά και οργανωμένα το ζήτημα των σκουπιδιών στη Στερεά Ελλάδα».




Διαβάστε Περισσότερα »

Επιχείρηση στο Ρέθυμνο για τον... "Κροκοδειλάκη"BINTEO




    Ο τυχαίος εντοπισμός από περιπολία πυροσβεστών κροκόδειλου στις όχθες του υγροβιότοπου έχει σημάνει συναγερμό, ενώ δεκάδες Κρητικοί επιχειρούν να προσεγγίσουν την περιοχή για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ!



Tις επόμενες ημέρες ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν το...  μεγάλο ερπετό. Αν και ουδείς έχει ειδική εμπειρία στους κροκόδειλους, σπεύδουν να υπογραμμίσουν το προφανές: απαιτείται προσοχή.

«Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα. Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα. Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται» λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας. Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία.

«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι... Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης...

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και... ταίρι, μετά τη λήψη ερασιτεχνικού βίντεο.

Εάν αυτή η εκδοχή έχει βάση, τότε όλοι τρέμουν τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αναπαραγωγικής περιόδου.

Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα πυροσβεστών εντόπισαν τον κροκόδειλο στην «ουρά» του φράγματος. Αρχικά ουδείς πίστευε ότι στα νερά του φράγματος, στα οποία κάθε χρόνο ανήμερα τα Φώτα γίνεται ο καθαγιασμός και πολλοί πολίτες βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, ζει ένας κροκόδειλος. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει εγκατάσταση φωτογραφικού συστήματος με ανιχνευτές κίνησης. Από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στην οποία υπάγεται η διαχείριση του φράγματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό. Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και στα αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη και φυσικά να ξεκινήσουν περιπολίες επιτήρησης.

«Κάνουμε αγώνα, εδώ και χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να μην αφήνει τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης και εξηγεί ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται ως αυτοτελές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο η ερευνητική του ομάδα μελετά την πανίδα σε σπήλαια στα Λευκά ή σε βραχονησίδες, καθώς και ερπετά ή αμφίβια στην Κάρπαθο και τη Σαρία.



Διαβάστε Περισσότερα »

Από τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για το οικογενειακό επίδομα




Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ ξεκινά από τις 14 Ιουλίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι φέτος το οικογενειακό επίδομα θα είναι μειωμένο κατά 50% και αναμένεται να χορηγηθεί -από τον ΟΑΕΔ- σε πάνω από 300.000 οικογένειες λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από τις 14 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα:
- την 14η Ιουλίου 2014, για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
- την 1η Σεπτεμβρίου 2014, για τους δικαιούχους με δύο παιδιά και
- την 1η Οκτωβρίου 2014, για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

- η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή - τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
- τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
- τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας- λοχείας.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

- να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν.
- αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα.
- να είναι άγαμα.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Είσοδος στην αγορά εργασίας 50.000 νέων ανέργων μέσω ΟΑΕΔ

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ανοίγει “παράθυρο”  απασχόλησης για 50.000 νέους ανέργους.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας έχει ήδη υπογραφεί και εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι προτάσεις από τους φορείς που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Σκοπός της νέας αυτής δράσης είναι η είσοδος στην αγορά εργασίας των νεοεισερχόμενων ανέργων και οικονομικά μη ενεργών νέων με την τοποθέτησή τους σε θέσεις πρακτικής άσκησης που θα προσφέρουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Από τις θέσεις οι 12.000 αφορούν νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών και οι 38.000 νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών. Βασική προϋπόθεση για να πάρει μέρος κάποιος στο πρόγραμμα είναι να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή όχι.

Στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνεται πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες κυρίως δεξιότητες, πρακτική άσκηση των ωφελούμενων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελούμενων καθ’ όλη της διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Η συνολική διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1 έτος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 8 Ιουλίου....
1456: Η Ζαν ντ' Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική.

1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

1745: Πρωτοτραγουδιέται το «God Save the King», προς τιμήν του βασιλιά Γεώργιου Β'. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.

1770: Ο τουρκικός στόλος καταστρέφεται στον λιμένα Τσεσμέ της Σμύρνης από τους Ρώσους, με τους οποίους συνεργάζονται και τέσσερα ελληνικά πλοία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν 1.000 Έλληνες της Σμύρνης.

1828: Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

1896: Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του, ο Γουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νάισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.

1923: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1969: Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.

1974: H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.Το total football της Ολλανδίας δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την πορεία της διοργανώτριας προς τη δόξα. Η Ολλανδία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου ως φαβορί μετά τα όσα είχε επιδείξει σε διεθνές και διασυλλογικό (μέσω της βάσης της, του Αγιαξ) επίπεδο, ενώ η Δυτική Γερμανία είχε ως δική της βάση έξι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1974. Η δυτική Γερμνανία συντρίβει την Ολλανδία 2-1 και γίνεται πρωταθλήτρια του κόσμου.

2005: Καμικάζι σκορπούν το θάνατο στη Βρετανία. Η τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλεί το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 700. Παράλληλα δημιουργείται το μεγαλύτερο δυνατόν αίσθημα ανασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο. Οι τέσσερις νεαροί βομβιστές –Χασίμπ Χουσεΐν, Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, Ζερμέιν Λίντσεϊ και Σεχζάντ Τανουίρ- οπλίστηκαν με τέσσερις σάκους με εκρηκτικά και εξαπέλυσαν τις αιματηρές επιθέσεις. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η κυβέρνηση δέχθηκαν σφοδρή κριτική επειδή δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις επιθέσεις. Η ατμόσφαιρα θύμιζε την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Γεννήσεις

1207 - Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας
1528 - Άννα της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
1833 - Φελισιέν Ροπς, Βέλγος καλλιτέχνης
1860 - Γκούσταβ Μάλερ, Αυστριακός συνθέτης
1899 - Τζορτζ Κιούκορ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1901 - Βιττόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης
1903 - Στήβεν Ράνσιμαν, Άγγλος ιστορικός
1936 - Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής
1940 - Ρίνγκο Σταρ, Άγγλος μουσικός (The Beatles και Plastic Ono Band)
1945 - Μάτι Σάλμινεν, Φινλανδός τραγουδιστής της όπερας
1947 - Γκιανέντρα, βασιλιάς του Νεπάλ
1976 - Μπερενίς Μπεζό, Αργεντινή ηθοποιός
1984 - Μηνάς Αλοζίδης, Έλληνας αθλητής
1984 - Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1304 - Πάπας Βενέδικτος ΙΑ΄
1307 - Εδουάρδος Α', βασιλιάς της Αγγλίας
1908 - Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας λόγιος
1930 - Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Σκωτσέζος συγγραφέας
1942 - Θωμάς Ξενάκης, Έλληνας γυμναστής
1972 - Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1973 - Μαξ Χορκχάιμερ, Γερμανός φιλόσοφος
2006 - Σιντ Μπάρετ, Άγγλος μουσικός (Pink Floyd και Stars)



Διαβάστε Περισσότερα »

Το 90% των ανέργων δεν παίρνει το επίδομα

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη
Λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 άτομα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

Κατά την τετραετία των δύο μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων μακροχρόνια άνεργων σύμφωνα με «Τα Νέα».

Τραγικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους 15-24 ετών (58,3%) και στην ομάδα 25-34 ετών (35,5%).
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Οι άνεργοι δεν παίρνουν το επίδομα εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που θέτει η νομοθεσία. Πρόκειται για μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τον ελάχιστο αριθμό ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο άνεργος τα τελευταία χρόνια και άλλους όρους οι οποίοι στη χώρα μας, εξαιτίας της ύφεσης, λειτουργούν αποτρεπτικά προκειμένου μεγάλες κατηγορίες ανέργων να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Στη Γερμανία το επίδομα ανέρχεται στο 60% του τελευταίου καθαρού μισθού και φτάνει στο 67% αν υπάρχει ανήλικο παιδί.

Στη Γαλλία διαμορφώνεται στα 28 ευρώ την ημέρα και φτάνει το 75% του μέσου ημερήσιου μισθού. Δηλαδή κατ’ ελάχιστον το επίδομα ανεργίας είναι 700 ευρώ.

Στη Φινλανδία ανέρχεται σε 32 έως 37 ευρώ την ημέρα (δηλ. έως 925 ευρώ το μήνα)

Στην Ιταλία διαμορφώνεται ως τα 1.180 ευρώ.

Στη Σουηδία χορηγείται ημερήσιο επίδομα 78 ευρώ.

Στη Ολλανδία το επίδομα ανεργίας καλύπτει το 75% του τελευταίου ημερομισθίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποτίζεται το κέντρο της Κωπαίδας- Ηλεκτροδοτήθηκαν τα αντλιοστάσια της Υλίκης, (video)





 
Την τελευταία στιγμή και πριν το νέο κύμα καύσωνα ηλεκτροδοτήθηκαν τα αντλιοστάσια της Υλίκης στη Βοιωτία και ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου η άρδευση του κεντρικού τμήματος της Κωπαΐδας.

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ κατέληξαν σε διακανονισμό, όσον αφορά στο χρέος μαμούθ του οργανισμού Κωπαΐδας προς την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αντλιοστάσιο του Μόρνου η λειτουργία του οποίου είναι περισσότερο από αναγκαία για μεγάλο μέρος των κτημάτων του κάμπου. Για το μείζον ζήτημα των χρεών του οργανισμού και της φετινής αρδευτικής περιόδου μίλησε στο Star ο πρόεδρος του οργανισμού Κωπαίδας.


Λύση στο πρόβλημα με το νερό στην Κωπαϊδα από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα- Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες μεμονωμένες μπόρες στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της ημέρας, περιμένουμε για σήμερα Δευτέρα, 7 Ιουλίου. Παράλληλα, αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 33 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη, από 17 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, από 17 έως 35 βαθμούς στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, από 21 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες, ενώ στην Κρήτη η θερμοκρασία αναμένεται να είναι 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη και από Δυτική Ελλάδα και από 20 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικές ασθενείς έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελδίου, ενώ στο κέντρο θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό θα πνέουν ασθενείς και στο Νότιο Ευβοϊκό βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μ19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί μέτριοι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τρόμος για το τοξικό 'μπάρκο' στη Μεσόγειο..



    Σε αναβρασμό είναι σύλλογοι, φορείς και αρχές της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. Η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.




Ανάλογη ανησυχία εκφράζεται στα... Κύθηρα, στο Γύθειο, στη Μεσσηνία κ.α. Το χημικό φορτίο μεταφέρθηκε ήδη στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Η μεταφόρτωση έγινε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας και όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα, η διαδικασία μεταφοράς 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων ολοκληρώθηκε. Το σχέδιο προβλέπει την εν πλω υδρόλυση των δραστικών ουσιών στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου επί του πλοίου Cape Ray, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ειρήνης, δημοκρατίας, υγείας και οικονομίας που αντιδρούμε» λέει ο πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ο οποίος έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετέχει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, στις 11 Ιουλίου στην Αθήνα.

Αρνήθηκαν το ρίσκο
«Τα χημικά όπλα κατασκευάστηκαν σε συγκεκριμένες χώρες, όπως Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία κ.α. από εταιρείες που είχαν υπερκέρδη και εξήχθησαν με ειδικές άδειες. Ομως οι χώρες αυτές δεν έχουν το ρίσκο στη δημόσια υγεία, ούτε το οικονομικό κόστος, που επωμίζονται οι λαοί της Μεσογείου. Επίσης είναι η αποσιώπηση των δεδομένων και η προσπάθεια να μην υπάρχει δημόσια πληροφόρηση. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία σε ενδεχόμενο ατύχημα κατά την υδρόλυση ή τη μεταφορά των αποβλήτων και βέβαια είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή σε περιοχές που εξαρτώνται από την αλιεία και τον τουρισμό. Πάνω από όλα όμως δημιουργείται ένα προηγούμενο: ο φόβος ότι τα δικά μας νερά στη Μεσόγειο θα είναι η εύκολη λύση κάθε φορά που θα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα».

Η πιθανότητα ατυχήματος προκαλεί έντονη ανησυχία στους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος, τα μέλη των οποίων δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο διαρροής τοξικών ουσιών, αφού η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. «Χώρες με υποδομή διαχείρισης τοξικών αρνήθηκαν να τα δεχθούν λόγω επικινδυνότητας. Η μέθοδος της υδρόλυσης είναι γνωστή και θεωρητικά ασφαλής στη στεριά. Ομως ποτέ δεν έχει γίνει ανάλογο εγχείρημα εν πλω σε τόσο μεγάλη ποσότητα και σε τόσο μεγάλη χρονική περίοδο καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει 60-90 ημέρες. Πρόκειται για ασταθές θαλάσσιο περιβάλλον με έντονα καιρικά φαινόμενα. Η περιοχή που έχει επιλεγεί, όπως εκτιμούμε, ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία είναι από τα βαθύτερα σημεία, γνωστή ως αβυσσαλέα πεδιάδα του Ιονίου. Από τον ΟΑΧΟ βεβαιώνουν για τη διαδικασία ασφάλειας, η οποία όμως είναι τόσο σύνθετη και σίγουρα επικίνδυνη» εξηγεί η Αναστασία Μήλιου από τη ΜΚΟ Αρχιπέλαγος με εξειδίκευση σε θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος.

«Οι επιπτώσεις πιθανόν να μην είναι άμεσες και για αυτό θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Σε περίπτωση π.χ. διαρροής, το αέριο μουστάρδας βεβαίως θα αραιωθεί στην ατμόσφαιρα, αλλά θα προκαλέσει βιο-συσσώρευση. Αντίστοιχα στη θάλασσα τα τοξικά στοιχεία δεν βιοδιασπώνται αλλά περνούν στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στον άνθρωπο», λέει από το Αρχιπέλαγος ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή που αντιτίθεται στην καταστροφή των χημικών με επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων Αχμέτ Ουζουμκού εκφράζει αγωνία ενώ υπογραμμίζει την πιθανότητα να αποκρύβονται πληροφορίες.

«Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στο απρόβλεπτο θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα στα διεθνή ύδατα, όπου ο κρατικός-δημόσιος έλεγχος είναι περιορισμένος, μεγαλώνουν περισσότερο τις ανησυχίες μας. Αλλωστε, σε εσάς, παρέχεται η ?νόμιμη κατ' εξαίρεση? δυνατότητα ως Γενικός Διευθυντής να αποκρύβετε διαρροές και ατυχήματα ως απόρρητα γεγονότα και οι γειτονικές στα διεθνή ύδατα χώρες να μη γνωρίζουν τα εμπιστευτικά γεγονότα που θα συμβαίνουν σε βάρος τους».

Αγνοια
«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα καθώς σε περίπτωση ατυχήματος έχουμε καταστραφεί όλοι. Απλώς ακόμα πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του θέματος. Μπορεί κάποια στιγμή να μας πουν ότι όλα τελείωσαν, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει» λέει από το Ρέθυμνο ο Γιώργος Πολιουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Την επιστολή προς τον ΟΑΧΟ υπογράφουν δήμαρχοι απ' όλη την Κρήτη, στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι επιστημονικών, επαγγελματικών, εργατικών κέντρων κλπ.

«Η επεξεργασία σε κινητές μονάδες και σε θαλάσσιο περιβάλλον είναι η πλέον αμφισβητούμενη επιλογή και για πρόκληση ατυχήματος και για ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη διαρροή δραστικών-τοξικών ουσιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΩΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Επιστολή στον Ομπάμα και αποκλεισμός της Σούδας

Φορείς της Κρήτης έχουν υλοποιήσει δράσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης. Στα Σφακιά συμβολικά μετείχαν 30 σκάφη που απλώθηκαν 5-6 μίλια στα ανοικτά, ενώ μεγάλη συγκέντρωση έγινε στο Αρκάδι. «Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου μελετούμε το ενδεχόμενο να απευθυνθούμε σε Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ», λέει ο Πολυάνθης Συγγελάκης, μέλος του συντονιστικού στο Ηράκλειο.

«Ο κόσμος ετοιμάζει κινητοποιήσεις και ενδεχομένως συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανικής βάσης στη Σούδα την προσεχή εβδομάδα», επισημαίνει η Κατερίνα Φουράκη από τα Χανιά, η οποία μετέχει στην Παγκρήτια Επιτροπή. «Κάναμε πολλές προσπάθειες, πήγαμε στη Βουλή, αλλά αντιμετωπίσαμε αδιαφορία», προσθέτει ο Αρης Ροζάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. «Δεν αρνηθήκαμε ότι πρέπει να καταστραφούν τα χημικά, έστω και αν η μέθοδος αυτή γίνεται για πρώτη φορά εν πλω και σε κλειστή θάλασσα. Οι φόβοι και κυρίως οι υποψίες μας εντάθηκαν από το γεγονός ότι δεν δέχθηκαν ως εγγύηση να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ανεξάρτητοι παρατηρητές», καταλήγει.

Διαβήματα δημάρχων
Αγωνία επίσης επικρατεί στα Κύθηρα. Ο νέος δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης με τον αντιπεριφερειάρχη Τάκη Χατζηπέρο συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Οπως τους διαβεβαίωσαν, τα χημικά δεν θα έρθουν σε επαφή με τον αέρα ή τη θάλασσα, δεν θα γίνει ταφή, απόθεση ή βύθιση, στο πλοίο θα υπάρχουν 4 παρατηρητές του ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με πολεμικό πλοίο. Από την υδρόλυση θα παραχθούν 4.500 τόνοι υδρολυμένου προϊόντος και δεν θα αντληθεί νερό από τη θάλασσα, αλλά από δεξαμενή χωρητικότητας 20.000 τόνων νερού που βρίσκεται στο πλοίο.

«Υπάρχει παραφιλολογία, καθώς τα χημικά δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα ή τη θάλασσα. Η υδρόλυση θα γίνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, περιοχή που επελέγη ως ασφαλής για να μην υπάρξει περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας», λέει ο κ. Χαρχαλάκης. «Εκείνο βέβαια που μας ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ατυχήματος και μαζί με δημάρχους της Κρήτης στείλαμε επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα».

Στην επιστολή τους ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει έστω την τελευταία στιγμή τη διαδικασία και υπενθυμίζουν την παρ' ολίγον τραγωδία στο Three Mile Island και την καταστροφή του διαστημοπλοίου Challenger.

«Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα καταστροφής των επικίνδυνων ουσιών, τις έκτακτες συνθήκες και γνωρίζουμε ότι ο αμερικανικός στρατός χειρίζεται τη μέθοδο υδρόλυσης δέκα χρόνια και διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Oμως δεν έχει γίνει ξανά ανάλογη διαχείριση εν πλω. Eνα δυνητικό ατύχημα στο κλειστό οικοσύστημα της Μεσογείου θα είχε τραγικές επιπτώσεις. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια πρώτου μεγέθους ανθρώπινη, περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή».

Πηγή Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ