Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

"Η Εικόνα της Γυναίκας" στη Δομβραίνα


Διαβάστε Περισσότερα »

Α.Ο. Η ΘΗΒΑ-ΑΥΡΙΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ!




Αύριο στις 18:30 στο δημοτικό στάδιο Θήβας έχει δώσει το πρώτο ραντεβού ο Τάκης Πλατής και ο Κώστας Ρωμανός και οι ποδοσφαιριστές του ΑΟ ΘΗΒΑ για την έναρξη της προετοιμασίας. Όπως ειπώθηκε και στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής το μότο της προετοιμασίας είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Φιλικό παιχνίδι έχει κλειστεί με τον Οπούντιο Μαρτίνου στις 27 Αυγούστου με έδρα διεξαγωγής μάλλον στον Μαρτίνο, ακόμα δεν είναι σίγουρο αλλά θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με την ώρα διεξαγωγής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστιανοί στο έλεος των τζιχαντιστών



    Το φάντασμα μιας ανατολικής Μεσογείου χωρίς Χριστιανούς στοιχειώνει, όχι μόνο επειδή θα ξεριζώσει μια κληρονομιά 2.000 χρόνων εκεί όπου ο Χριστιανισμός γεννήθηκε...



Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κατάληψη κομματιών του βόρειου και του κεντρικού Ιράκ, οι τζιχαντιστές εξτρεμιστές του...Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε έδιωξαν και τους εναπομείναντες Χριστιανούς της Μοσούλης. Αφού σημάδεψαν τα σπίτια τους με το «Ν» (Nazarenes -Ναζωραίοι), η Isis τους πρόσφερε παράλογες επιλογές: να ασπαστούν το Ισλάμ, να αποδεχθούν τους αρχαίους φόρους για τις μειονότητες, ή να πεθάνουν. Για να υπογραμμίσουν την περιφρόνησή τους για οποιαδήποτε ερμηνεία της θρησκείας εκτός από την δική τους, αυτοί οι σουνίτες μελανοχίτωνες ρατσιστές ανατίναξαν τον ναό του Ιωνά στη Μοσούλη, ενός προφήτη σεβαστού τόσο στο Κοράνι όσο και τη Βίβλο. Αυτό δεν είναι μόνο μια παράλληλη ιστορία σε μια ευρύτερη τραγωδία.

Το φάντασμα μιας ανατολικής Μεσογείου χωρίς Χριστιανούς στοιχειώνει, όχι μόνο επειδή θα ξεριζώσει μια κληρονομιά 2.000 χρόνων εκεί όπου ο Χριστιανισμός γεννήθηκε. Και άλλες μειονότητες όπως οι Δρούζοι φοβούνται ότι, αν οι χριστιανοί εκδιωχθούν θα μείνουν μόνοι τους, ενώ οι κοσμικοί Άραβες γνωρίζουν ότι θα έχαναν ένα μοναδικό παράθυρο στον κόσμο - μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Αυτό δεν ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν η Isis κατέλαβε τη Μοσούλη. Ούτε περιορίζεται στο Ιράκ. Σε όλο τον αραβικό κόσμο, οι χριστιανοί, ίσως και 15 εκατ. ανάμεσα σε 300 εκατ. μουσουλμάνους, απειλούνται: απειλούνται από ισλαμιστές ριζοσπάστες, αναγκάζονται εξαιτίας των περιορισμένων ευκαιριών να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, κατηγορούνται για συνενοχή στα σχέδια των ξένων αρπακτικών και απειλούνται από τις αναταραχές που μαστίζουν την περιοχή και απογυμνώνουν την σκληρή καλωδίωση του σεχταρισμού.
Μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, οι αυτόχθονες Ασσύριοι χριστιανοί, κυρίως Χαλδαίοι, υπέστησαν έναν διωγμό που μείωσε τον αριθμό τους από περίπου 1 εκατ. σε 300.000. Η κατοχή υπό την αμερικανική καθοδήγηση, φέρνοντας τους σιίτες στην εξουσία στην αραβική ενδοχώρα για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, αναζωπύρωσε το πανάρχαιο σχίσμα ανάμεσα στο σουνιτικό Ισλάμ και τους Σιίτες- και οι Χριστιανοί βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά. Η ρεβανσιστική απολυταρχία κατά την αραβική άνοιξη αύξησε την δυστυχία.

Η επανάσταση του 2011 στην Αίγυπτο ακολουθήθηκε από ταραχές μεταξύ Κοπτών (περίπου το 10 τοις εκατό των Αιγυπτίων) και Μουσουλμάνων, υποκινώντας υποψίες ότι το παλαιό καθεστώς – που τώρα αποκαταστάθηκε στην εξουσία- προσπαθεί να διευρύνει ένα σεχταριστικό χάσμα και να αναγκάσει τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ της παλαιάς τάξης και του χάους. Στη Συρία, όπου οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού και τα αραμαϊκά, η γλώσσα του Χριστού, εξακολουθεί να επιβιώνει, το καθεστώς μειονότητας του Άσαντ εξαρχής στόχευε άλλες μειονότητες, όπως των Χριστιανών και των Δρούζων, με μια υποσυνείδητη ρητορική: σταθείτε στο πλευρό μας, γιατί αν πέσουμε θα σας στήσουν στον ίδιο τοίχο οι σουνίτες φονταμενταλιστές. Η Isis ήταν η κύρια ωφελημένη από την άγρια καταστολή και την αποτυχία Αράβων και Δυτικών να υποστηρίξουν τους αντάρτες που επικρατούσαν.

Στο Λίβανο, οι χριστιανοί οι οποίοι προηγουμένως κυβερνούσαν βγήκαν αποδυναμωμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και τώρα είναι χωρισμένοι ανάμεσα σε φατρίες που συμμάχησαν με τους Σιίτες, υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ, και τα απομεινάρια του παλιού κόμματος της Φάλαγγας, οι οποίοι υποστήριξαν τους Σουνίτες. Ο πόλεμος και η μετανάστευση έχουν μειώσει τον αριθμό τους σε περίπου 30 τοις εκατό του πληθυσμού.

Καθώς οι πυρκαγιές της Συρίας και του Ιράκ λιώνουν τα σύνορα που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η απελπισία αφθονεί, κυρίως μεταξύ των Χριστιανών. Υπάρχει νοσταλγία για τον παναραβικό εθνικισμό, που μετατράπηκε σε άλλοθι για την δικτατορία. Υπάρχει συζήτηση για προσφυγή σε μια νεο-οθωμανική τάξη από εξωτερικούς προστάτες και στο σύστημα μιλλέτ εθνο-θρησκευτικής αυτονομίας. Το Ιράν και οι σιίτες σύμμαχοί τους, όπως η Χεζμπολάχ, ιδιοτελώς λένε ότι είναι η μόνη ασπίδα των μειονοτήτων κατά της βαρβαρότητας του τζιχάντ.

Αλλά οποιαδήποτε πραγματική στροφή θα απαιτήσει από τους κυρίαρχους σουνίτες να επαναβεβαιώσουν την ηγεσία και να συντρίψουν τον εξτρεμισμό μέσα στο στρατόπεδό τους. Η διακοπή του θρησκευτικούς σπιράλ απαιτεί επίσης μια παν-κοινοτική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των κρατών, με βάση την ισότητα των πολιτών και την διαφορετικότητα, η οποία αντανακλάται σε συνομοσπονδιακά ιδρύματα, κοινοβούλια δύο σωμάτων και ανάθεση εξουσίας. Το αν θα απομείνουν πολλοί χριστιανοί για να μοιραστούν αυτή την προσπάθεια είναι απειλητικά αμφισβητήσιμο.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ-Ο σκύλος…λιποθύμησε



Ένα ασυνήθιστο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με πρωταγωνιστή ένα μικρόσωμο σκύλο ο οποίος λιποθύμησε αντικρίζοντας την αφεντικίνα του μετά από δυο ολόκληρα χρόνια απουσίας της.



Δείτε το βίντεο

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα


Σαν σήμερα το 1940 ο ήρωας - καρτούν Μπαγκς Μπάνυ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία κινουμένων σχεδίων A Wild Hare.

1189 - Κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας, ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα φτάνει στη Νις (Σερβία), έδρα του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Α' Νεμάνια.

1214 - Ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας νικά τους στρατούς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Αγγλίας και της Φλάνδρας στη μάχη του Μπουβίν.

1302 - Οι Οθωμανοί νικούν τους Βυζαντινούς στη μάχη του Βαφέως, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση της Βιθυνίας από τους Τούρκους.

1794 - Γαλλική Επανάσταση: Συλλαμβάνεται ο Ροβεσπιέρος.

1943 - Β' Π.Π. Επιχείρηση Γόμορρα: 1ος Μεγάλος βομβαρδισμός του Αμβούργου ένεκα του οποίου εκδηλώνεται πύρινη λαίλαπα. Ελλάδα: Εθνική Αντίσταση, Ιταλο-Γερμανικές δυνάμεις καλυπτόμενες υπό πυροβολικού και όλμων κινούμενες στα υψώματα Σταυρού - Ξηροβουνίου αναχαιτίζονται επιτυχώς από ομάδες του ΕΔΕΣ διακόπτοντας την περαιτέρω προώθησή τους.

1952 - Με διαταγή του Βασιλέως΄των Ελλήνων Παύλου Α΄ και άμεση κινητοποίηση μεθοριακών μονάδων εκδιώκονται οι Βούλγαροι από την "νησίδα Γ" του ποταμού Έβρου που είχαν καταλάβει παράνομα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το τελευταίο δυσμενές στις σχέσεις των δύο χωρών που αποκαταστάθηκαν πλήρως το 1964.

1953 - Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο υπερτριετής διεθνής πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε το ΕΚΣΕ αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα (Ιαν.1954), μειωθέν σε τάγμα (Μάιος 1955), σε λόχο (Ιούλ. 1955) και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο 1955. Αντίθετα το ελληνικό σμήνος Αεροπορίας παρέμεινε μέχρι τις 8 Μαΐου του 1955.

1968 - Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το άλμπουμ τους A Saucerful of Secrets.

2012 - Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Η τελευταία φορά που οι αγώνες έγιναν στη Βρετανία ήταν το 1948
Διαβάστε Περισσότερα »

Από που θα φύγουν 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι


Υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επίορκοι, εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των υπουργείων Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, αλλά και προσωπικό που δεν πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις για την μετατροπή της σύμβασής του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα αποτελέσουν τις δεξαμενές των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο, μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αυτές θα προέλθουν:

- Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, καθώς, μετά και τις σχετικές εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων.

- Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί, έχοντας κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών.

- Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

- Από όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας και δεν θα πετύχουν μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα, μέχρι να λήξει το 8μηνο της παραμονής τους στο πρόγραμμα.

- Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, με βάση το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, έως το τέλος του 2014, θα αποχωρήσουν, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά από το δημόσιο τομέα:

- 4.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας.

- 1.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν, λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

- 600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

- 850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Τροφίμων.

- 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Πολιτισμού.

 Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός





Ο Άγιος Παντελεήμων, είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έδρασε στα τέλη του 3ου αιώνα. Έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και...



 παρέδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του.

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων[1] και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός, ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του[2]. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη.

Ο πατέρας του μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας. Τότε εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει.

Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ασθενής σεισμός 3,1R στη Λαμία



Ασθενής σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 47 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με το επίκεντρο να εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη αλλά με... βροχές σήμερα

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, και καλές καιρικές συνθήκες με αρκετή ζέστη στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε την Κυριακή.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Μακεδονία και πιθανώς τη Θράκη.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα στις βορειότερες περιοχές θα αυξηθούνε είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τη νύχτα.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες στη Θεσσαλία κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσο πιθανό είναι να πέσουν τρία αεροπλάνα σε οκτώ ημέρες;




    Mια θεωρία της στατιστικής που ονομάζεται κατανομή Πουασσόν, αποδεικνύει πως ένα οποιοδήποτε αεροπλάνο είναι πιθανότερο να συντριβεί την επομένη ενός αεροπορικού δυστυχήματος παρά δύο ή τρεις μέρες αργότερα!


Πολλοί άνθρωποι ίσως αρχίσουν να αναρωτιούνται πόσο ασφαλές είναι να πετάει κανείς αυτές τις ημέρες, έπειτα από τη συντριβή τριών επιβατικών αεροπλάνων σε διάστημα οκτώ...ημερών. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η σύμπτωση δεν είναι τόσο απίθανη, και τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ασφάλεια των πτήσεων.

Συνολικά 462 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα οκτώ ημερών, πρώτα στη μαλαισιανή πτήση MH17 που κατερρίφθη στην Ουκρανία στις 17 Ιουλίου, έπειτα στην πτώση αεροπλάνου στην Ταϊβάν επτά μέρες αργότερα, και τέλος στην εξαφάνιση μιας ακόμα επιβατικής πτήσης, που ταξίδευε προς την Αλγερία, στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτυακού τόπου Plane Crash Info, που συγκεντρώνει στοιχεία για τα αεροπορικά ατυχήματα, την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 91 επιβατικά αεροπλάνα με περισσότερους από 18 επιβάτες το καθένα.

Τα δυστυχήματα επομένως πρέπει να συμβαίνουν περίπου μια φορά ανά 40 ημέρες, και όχι τρία ανά οκτώ ημέρες. Επιπλέον, το 2014 έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα γύρω στα 700 άτομα, ενώ ο μέσος ετήσιος όρος είναι μόλις 500.

Συμβαίνει άραγε κάτι ασυνήθιστο; Ή πρόκειται για σύμπτωση;

Ο Χάρο Ράντερ, διευθυντής της οργάνωσης Aviation Safety Network, αναφέρει στο BBC ότι τέτοια «σμήνη» δυστυχημάτων, όπως αυτό των τελευταίων ημερών, δεν είναι και τόσο σπάνια: από το 1990 ως σήμερα έχουν αναφερθεί 45 περιπτώσεις στις οποίες δύο ή και τρία αεροπλάνα με τουλάχιστον 14 επιβάτες συνετρίβησαν την ίδια μέρα (εξαιρουμένων μάλιστα των ατυχημάτων από σύγκρουση).

Επιπλέον, υπάρχουν 105 περιπτώσεις συντριβών που συνέβησαν σε διαδοχικές ημερομηνίες. Και το εντυπωσιακό είναι ότι, λόγω μιας θεωρίας της στατιστικής που ονομάζεται κατανομή Πουασσόν, ένα οποιοδήποτε αεροπλάνο είναι πιθανότερο να συντριβεί την επομένη ενός αεροπορικού δυστυχήματος παρά δύο ή τρεις μέρες αργότερα.

«Φαίνεται παράλογο, το συμπέρασμα όμως προκύπτει από τους αμείλικτους νόμους των πιθανοτήτων» σχολιάζει ο Άρνολντ Μπάρνετ, καθηγητής Στατιστικής στο MIT που έχει ασχοληθεί με τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Οι συντριβές των τελευταίων ημερών «είναι ουσιαστικά μια σύμπτωση, εκτός από την τεχνική λεπτομέρεια ότι η κακοκαιρία [η οποία έπαιξε ρόλο στις δύο τελευταίες συντριβές], όπως οι καταιγίδες και οι τυφώνες, είναι πιο συχνή ορισμένες εποχές παρά άλλες» αναφέρει.

Τελικά, πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν τρεις απώλειες αεροπλάνων σε διάστημα οκτώ ημερών; Την απάντηση δίνει στο ιστολόγιό του ο Ντέιβιντ Σπίγκελχαρτερ, καθηγητής Δημόσιας Κατανόησης Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων των τελευταίων δεκαετιών, υπολογίζει ο καθηγητής, η πιθανότητα τριών συντριβών σε διάστημα οκτώ ημερών την επόμενη δεκαετία φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 59%.

Επιπλέον, «ο πιθανότερος μέγιστος αριθμός συντριβών επιβατικών αεροπλάνων άνω των 18 επιβατών σε ένα οποιοδήποτε παράθυρο των 8 ημερών είναι ακριβώς... 3».

Με άλλα λόγια, η συντριβή τριών αεροπλάνων σε οκτώ ημέρες είναι πιθανότερη από τη συντριβή δύο ή τεσσάρων αεροπλάνων στο ίδιο διάστημα.

Και αυτό ακριβώς είναι που συνέβη το περασμένο οκταήμερο.

Για τη Στατιστική, οι τραγωδίες των περασμένων ημερών δυστυχώς δεν ήταν τίποτα το ασυνήθιστο.

Και όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, ο Άρνολντ Μπάρνετ του MIT επισημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου σε μια οποιαδήποτε πτήση είναι μία στα 25 εκατομμύρια. Και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να πεθάνει ένα παιδί στην επόμενη πτήση «είναι μικρότερη από την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός, να κερδίσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς ή να βραβευτεί με Νόμπελ».

In.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ