Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

H Πανσέληνος της Κυριακής θα είναι 30% φωτεινότερη



Η Σελήνη θα βρίσκεται στην ελάχιστη απόστασή της από τη Γη όταν ανατείλει τo απόγευμα της Κυριακής. Αυτό σημαίνει ότι η πανσέληνος θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή. Και όσοι βγουν να τη θαυμάσουν ίσως δουν και μερικά από τα πεφταστέρια των Περσείδων.

    Πανσέληνος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η αυξομείωση του φαινόμενου μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στο γεγονός ότι η τροχιά της του δορυφόρου γύρω από τη Γη δεν είναι τέλειος κύκλος αλλά έλλειψη.

Στις 20.44 το βράδυ της Κυριακής (ώρα η Ελλάδας) το φεγγάρι θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα. Αυτό θα συμβεί μόλις 26 λεπτά πριν το φεγγάρι περάσει επίσημα στη φάση της πανσελήνου.

Σύμφωνα με τη NASA, η «υπερπανσέληνος» αυτή θα είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από ό,τι οι πανσέληνοι στο απόγειο, όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της.

Ωστόσο η αύξηση του φαινόμενου μεγέθους και της λαμπρότητας είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον απλό παρατηρητή: «Δεν υπάρχει κανένας χάρακας στον ουρανό για να μετράει τη διάμετρο της Σελήνης. Όταν αιωρείται τόσο ψηλά, χωρίς σημεία αναφοράς που δίνουν αίσθηση της κλίμακας, η πανσέληνος [της Κυριακής] μπορεί να νοιάζει με οποιαδήποτε άλλη» επισημαίνει η NASA.

Θεωρητικά, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσελήνου μόνο για μια στιγμή το βράδυ του Σαββάτου. Στο ανθρώπινο μάτι, όμως, ο σεληνιακός δίσκος φαίνεται γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, η πανσέληνος φαίνεται να διαρκεί δύο ημέρες.

Είτε βρίσκεται στο απόγειο, είτε στο περίγειο, είτε στη μέση της διαδρομής, η Σελήνη πάντα φαίνεται μεγαλύτερη όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα (λίγο μετά την ανατολή της και λίγο πριν από τη δύση της). Για λόγους που δεν κατανοούν απόλυτα οι αστρονόμοι και οι ψυχολόγοι, ο σεληνιακός δίσκος μοιάζει να διογκώνεται όταν βρίσκεται πάνω από κτίρια ή δέντρα, για τα οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε την απόσταση.

Πάντως οι διακυμάνσεις στην απόσταση Γης-Σελήνης δεν επηρεάζουν μόνο το φαινόμενο μέγεθος αλλά και τις παλίρροιες: η πλημμυρίδα του περίγειου φτάνει πιο ψηλά από ό,τι συνήθως, ενώ η άμπωτη του απόγειου υποχωρεί περισσότερο από ό,τι άλλες φορές.

Μαζί και οι Περσείδες

Το μόνο πρόβλημα με την «υπερπανσέληνο» της Κυριακής είναι ότι θα κρύψει εν μέρει τις Περσείδες, τη μεγαλύτερη ετήσια βροχή διαττόντων, η οποία κορυφώνεται το τριήμερο 11-13 Αυγούστου.

Τα πεφταστέρια των Περσείδων εμφανίζονται καθώς η Γη περνά μέσα από ένα σύννεφο σκόνης που άφησε πίσω του κομήτης 109P/Swift-Tuttle. Ονομάζονται έτσι επειδή οι διάττοντες αστέρες δείχνουν να πηγάζουν από τον αστερισμό του Περσέα.

Τα σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 58 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, οπότε καίγονται και αφήνουν φωτεινές γραμμές στον ουρανό.

Οι φωτεινότεροι από τους διάττοντες θα είναι ορατοί ακόμα και πριν δύσει η πανσέληνος, συντροφεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς.

Η επόμενη «υπερπανσέληνος» θα έρθει στις 9 Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ: Διακοπές 5 αστέρων σε ξενοδοχεία με σπα και μασάζ

Υψηλόβαθμα στελέχη των συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ εμπλέκονται σε υπόθεση με έντονη μυρωδιά σκανδάλου, αφού έκαναν χλιδάτες διακοπές σε υπέρ πολυτελή ξενοδοχεία


Πισίνες, σάουνες, σπα και πολυτελή ξενοδοχεία. Αυτό ήταν το πακέτο που περιελάμβαναν οι διακοπές υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΛΤΑ, τα οποία όμως έκαναν αυτές τις σπατάλες όχι βασιζόμενα στην τσέπη τους αλλά στα χρήματα που έπαιρναν για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου της οικονομικής αστυνομίας είναι, αυτό που λέμε, καταπέλτης για τους συνδικαλιστές. Οικονομικές ατασθαλίες στη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων σε μέλη της ΠΟΣΤ για ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και παράνομες επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνονται στον έλεγχο που έγινε για το διάστημα 2007 - 2010.

Πληροφορίες που δημοσιεύει το "Έθνος της Κυριακής" κάνουν λόγιο για σκάνδαλο το οποίο ακουμπά πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του τότε διοικητικού συμβουλίου. Ανάμεσα σε αυτά τα πέντε βρίσκονται και δύο πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών. Μέλη της ομοσπονδίας εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει 760 ταξίδια, στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης,. Για περισσότερα από τα μισά δεν υπάρχουν παραστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 463 εντολές πληρωμής για τις οποίες δεν είχαν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μόνο για αυτά η ΠΟΣΤ κατέβαλε σε μέλη της περίπου 228.115.59 ευρώ, αλλά εκτός από το συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν παράτυπα επιπλέον αποζημιώσεις για ημερήσια διαμονή, δαπάνη, χιλιόμετρα που διανύθηκαν και άλλα, συνολικού ύψους 23.264 ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα, αναφέρουν πως συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος περίπου τέσσερις φορές το μήνα ήταν σε ταξίδι. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο ρόλος που είχε δικαιολογεί τα πολλά ταξίδια. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι το γεγονός πως δεν κατέθεσε παραστατικά, αποζημιώθηκε με περίπου 50.000 ευρώ και πιθανότατα έλαβε παράτυπα και έξτρα ποσό.

Δεν είναι όμως ο μόνος. Περίπου δέκα μέλη της ΠΟΣΤ ταξίδευαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κάποιοι και πιο πολύ, ενώ αυτά τα ταξίδια των δέκα συνδικαλιστών κόστισαν 120.000 ευρώ.

Για περίπου 65 ταξίδια υπήρχε μέρος των παραστατικών και για άλλα 12 δεν υπήρχαν καθόλου παραστατικά. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ως αποζημίωση των παραπάνω ταξιδιών στο εξωτερικό ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.

Χλιδάτες διακοπές σε ξενοδοχεία με 900 ευρώ το δίκλινο   

Για το 2008 η συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΛΤΑ έκανε 823 κρατήσεις λουξ δωματίων σε εννέα διαφορετικά μέρη. Το κόστος ανά δίκλινο με ημιδιατροφή για επτά διανυκτερεύσεις κυμάνθηκε από 500 μέχρι και 862 ευρώ.

Το 2009 τα δωμάτια αυξήθηκαν και έφτασαν τα 969.

τα ξενοδοχεία που επιλέχθηκαν είναι γνωστά και λουσάτα. Στην Χαλκιδική, έγιναν κρατήσεις στο Lagomandra 277 δωματίων και κόστος από 630 ως και 910 ευρώ το δίκλινο με ημιδιατροφή. Στα Σύβοτα κρατήθηκαν 43 δωμάτια και κόστος 826 ευρώ το δωμάτιο, πάντα για επτά μέρες.

Στο Panorama Hotel στα Χανιά το κόστος ανά δίκλινο ήταν στα 770 ευρώ και κρατήθηκαν συνολικά 220 δωμάτια, ενώ στο AKS στο Πόρτο Χέλι έγιναν κρατήσεις για 110 μέλη με κόστος 756 ευρώ.

Έθνος της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΟ-Φωτιά στη Παραλίμνη Βοιωτίας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε  στην περιοχή Παραλίμνη Βοιωτίας πριν από λίγο.Σύμφωνα με πληροφορίες του Permissospress, η φωτιά
λόγω των ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα και κατευθύνεται προς τα Λουκίσια, καίει πουρνάρια και ελιές.Επιτόπου επιχειρούν εναέρια μέσα  δέκα πυροσβεστικά οχήματα με 20 άνδρες απο Θήβα,Αμφίκλεια ,Χαλκίδα και ένα πεζοπόρο τμήμα απο τη Λαμία.ΝΕΟΤΕΡΑ Η φωτιά συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες  περιοχές,στο σημείο και ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Στερεάς, για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοντά σε σημαντικό εύρημα στις ανασκαφές της Αμφίπολης

Δεν αποκλείουν να ανήκει ο τάφος στην οικογένεια του Μ. Αλεξάνδρου
Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου φαίνεται πως βρίσκονται οι ανασκαφές, που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Όπως είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο που τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα που τραβούσαν βόδια εργασίας. Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Οι άνεργοι μεσήλικες στην Ελλάδα μπορεί να μην ξαναδουλέψουν ποτέ"





    Με ένα άρθρο στην κεντρική σελίδα της, η Wall Street Journal παρουσιάζει ρεπορτάζ με περιπτώσεις Ελλήνων ανέργων, άνω από 50 ετών, αναφέροντας ότι οι προοπτικές εισόδου τους στην αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου ευοίωνες.



Από εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέχρι και στελέχη μάρκετινγκ, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας αναφέρει ότι η...ανεργία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στους μεσήλικες, οι οποίες εκτός από τα οικονομικά, αντιμετωπίζουν και έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα μας περιόρισε τις παροχές για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας σε όλες της ηλικίες είναι αποκαρδιωτικά.
Το 18% των Ελλήνων μεταξύ 40 και 59 ετών έχασαν τη δουλειά τους την περσινή χρονιά. Από το 2008, η μία από τις πέντε θέσεις εργασίας που χάθηκαν αναφέρονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μία στις οχτώ θέσεις εργασίας, ενώ στην Ιταλία αντίθετα οι θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας αυξήθηκαν.

Όπως αναφέρεται, αυτοί οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια χωρίς εισόδημα, αντιμετωπίζοντας την απειλή της φτώχειας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Permissospress στον Άγιο Ισίδωρο Αντίκυρας

Διαβάστε Περισσότερα »

Ρεύμα από αιολικά, για τα lifts του Παρνασσού

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έκανε αποδεκτή τη σχετική αίτηση που κατατέθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΕΤΑΔ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, πρόκειται για ένα μικρό αιολικό πάρκο ισχύος 1,7MW, το οποίο θα αποτελείται από μόλις δύο ανεμογεννήτριες ισχύος 0,85 MW η κάθε μια, που θα εγκατασταθεί στη θέση Κοντόκεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

Η άδεια για την κατασκευή του έργου, που θα γίνει από την ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει σε ποσοστό 100% το project, είναι 25ετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη 25 χρόνια.

Εδώ έγκειται και το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο έργο αφού το δημόσιο δε συνηθίζει να προχωρά σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κάποια σχέδια για ανάπτυξη του έργου με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Η επιλογή αυτή πάντως δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί στο μέλλον όταν το έργο ωριμάσει προκειμένου τελικώς να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης και να βρει χρηματοδότηση.

Με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς εκτιμάται ότι για την κατασκευή του πάρκου και την αγορά των ανεμογεννητριών θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, καθώς το χιονοδρομικό είναι ήδη συνδεδεμένο με το δίκτυο μέσης τάσης και δε θα χρειαστούν πρόσθετα έργα σύνδεσης.

Πάντως η περίπτωση του Παρνασσού υπενθυμίζει την αρνητική εμπειρία από αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο Χιονοδρομικό του Καρπενησίου. Εκεί από το 1992 λειτουργούσε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 400 KW η οποία πλέον λόγω μη συντήρησης έχει εγκαταλειφθεί.

Επιπρόσθετα η αναπτυξιακή εταιρεία της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ισχύος 12MW με την πρόθεση να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την επιλογή επενδυτή, ωστόσο τελικά υπήρξαν αντιδράσεις και το έργο εγκαταλείφθηκε.

Το έργο στον Παρνασσό ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο με πολύ ηπιότερες, έως μηδαμινές, επιπτώσεις για το περιβάλλον και ως εκ τούτου, αν και ακόμη ανώριμο ως έργο, έχει καλύτερες πιθανότητες υλοποίησης.
lamiareport.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Μειώσεις στα χωριά, χαράτσια στις πόλεις με τον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι πληρώνουν περισσότερο φόρο

Νέο αλαλούμ βρίσκεται προ των πυλών με φόντο τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για παράταση πληρωμής κατά ένα μήνα, ωστόσο τα προβλήματα δεν σταματούν. Και αυτό διότι στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια τα μικρά ή μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στο σχεδιασμό του φόρου, αλλά και στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9.

Η λύση που ετοιμάζουν από το υπουργείο για τις αβελτηρίες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους 4.000 οικισμούς που καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, αφήνει ανοιχτά πολλά προβλήματα.

Σε περίπτωση που ισχύσουν οι τιμές του 2013 στην επαρχία θα σημειωθούν μειώσεις στους φόρους που θα αγγίζουν το 90%, ωστόσο στα αστικά κέντρα οι αντίστοιχοι φόροι αναμένεται να εκτοξευθούν.

Επίσης η παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αφορά τους πάντες. Ωστόσο αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι κατά πόσο οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τα νοικοκυριά, καθώς θα συνέπιπτε με το φόρο εισοδήματος.

Εφόσον βεβαιώθηκε ο φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ, μέχρι να πληρωθεί, είτε με μείωση είτε χωρίς, οι εφορίες μπλοκάρουν και δεν προχωρούν σε επιστροφές φόρου εισοδήματος, αλλά ούτε και φορολογική ενημερότητα των ιδιοκτητών.

Τα προβλήματα αυτά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Πρώτο Θέμα, δεν αναμένεται να έχουν λυθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου, ή και 15 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές και θα γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου για τις 4.000 περιοχές της χώρας.

Ποιοι πληρώνουν περισσότερο φόρο

Με τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων πολλοί πιστεύουν ότι έγινε λάθος στην εκκαθάρισή τους επειδή πληρώνουν παραπάνω φόρο από το «χαράτσι». Το εκκαθαριστικό τους όμως είναι σωστό βάσει του νέου νόμου, ειδικά στις παρακάτω περιπτώσεις:

Μονοκατοικία και οικόπεδο

Όσοι κατέχουν μονοκατοικία και η συνολική αντικειμενική αξία όλων των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων που περιλαμβάνονται στην περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινξήτων θα πληρώνουν φόρο και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

Κτίσματα άνω των 200.000 ευρώ

Όσοι κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα μεσαίας αντικειμενικής αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 ευρώ μέχρι και 400.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνουν πολύ μικρό ΦΑΠ.

Αγροτεμάχια

Όσοι κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης. Τα ακίνητά αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.

Αυθαίρετα

Όσοι κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, όπως αγρούς, βοσκοτόπους κλπ

Ξενοίκιαστα σπίτια

Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Με το νέο Ενιαίο Φόρο αυτά τα ακίνητα θα φορολογούνται


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα





Σαν σήμερα το 1973  ξεκίνησε να λειτουργεί το Μουσείου του Λούβρου.

955 - Μάχη του Λέχφελντ: ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νικά τους Μαγυάρους τερματίζοντας τις επεκτατικές ενέργειές τους προς τη Δύση.

1519 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος με πέντε πλοία αποπλέει από Σεβίλλη για διάπλου του κόσμου.

1628 - Το σουηδικό πολεμικό πλοίο "Βάσα" βυθίζεται στον λιμένα της Στοκχόλμης μετά από μόλις 20 λεπτά του παρθενικού ταξιδιού του.

1675 - Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Γκρήνουιτς (Greenwich) στο Λονδίνο.

1680 - Αρχίζει η εξέγερση του Πουέμπλο, στο Νέο Μεξικό.

1776 - Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνει στο Λονδίνο.

1792 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, οι δε Ελβετοί της Φρουράς του σφαγιάζονται από την παρισινό όχλο.

1821 - ΗΠΑ: Η Μισούρι γίνεται η 24η πολιτεία των ΗΠΑ.

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Πολυάριθμη τουρκική στρατιά υφίσταται πανωλεθρία μεταξύ Τρίπολης και Καλαβρύτων.

1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Περιορισμένες δυνάμεις Ελλήνων αναγκάζουν τον Κιουταχή να υποχωρήσει προς Λουτράκι.

1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ήττα των Ελλήνων αγωνιστών στον Άγιο Βλάσιο Καλαβρύτων.

1904 - Ναυμαχία του Πορτ-Άρθουρ. Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το ρωσικό στόλο.

1906 - Μακεδονικός Αγώνας: Πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι στην Μπρέσνιτσα Καστοριάς οι Μακεδονομάχοι Γ. Πατερός και Γ. Μαλισώρος.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος (νέο ημερολόγιο) : εκπρόσωποι από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα υπογράφουν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, τον τερματισμό του πολέμου.

1914 - Α' Π.Π.: Τα γερμανικά Κ/Δ Γκαίμπεν και Μπρεσλάου καταφεύγουν στα Δαρδανέλια καταδιωκόμενα από αγγλικά πολεμικά.

1916 - Α' Π.Π.: Ιταλικές δυνάμεις που ευρίσκοντο στον Αυλώνα αρχίζουν επέκταση κατοχής προς νότια και ανατολικά.

1920 - Η Συνθήκη των Σεβρών συνομολογείται ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Αρχίζει η επίθεση του Ελληνικού Στρατού κατά της τοποθεσίας Σαγγαρίου, με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή.

1944 - Β' Π.Π. : οι αμερικανικές δυνάμεις νικούν τα τελευταία ιαπωνικά στρατεύματα στο Γκουάμ.

1948 - Πρώτη τηλεοπτική παρουσία της Candid Camera, έχοντας στο ραδιόφωνο συμπληρώσει ένα χρόνο ως "Candid μικρόφωνο".

1949 - Στο Στρασβούργο συνέρχεται στη 1η του Σύνοδο το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρουσία 101 βουλευτών από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάς.

1973 - Αθήνα - Δικτατορία: Δίκη βομβιστών της ΕΑΝ που ξεκίνησε την προηγουμένη, καταδικάζονται 6 μέλη σε ποινές φυλάκισης μέχρι 18 χρόνια.

1990 - Το διαστημόπλοιο Μαγγελάνος φτάνει στην Αφροδίτη .

1994 - Η Εθνική Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση κερδίζει την αντίστοιχη ομάδα της Κίνας και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακονίστε τη μνήμη σας: 4 τρόποι για να θυμάστε όλα όσα μαθαίνετε

Εαν έχετε πρόβλημα στο να θυμάστε καινούργιες πληροφορίες ή να αποστηθίζετε πράγματα που μόλις μάθατε, τότε αυτά τα έξυπνα κόλπα θα σας βοηθήσουν να μη σας διαφύγει ποτέ τίποτα ξανά.

Ο Χένρι Ρόντιγκερ και ο Μαρκ Μακ Ντάνιελ, ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και οι συνεργάτες τους παρουσίασαν το βιβλίο «Make It Stick: The Science Of Successful Learning» στο οποίο εξηγούν η μελέτη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μείγμα θεωρίας, γνώσης και διαίσθησης.»

Ακολουθούν οι στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να συγκρατείτε τις νέες πληροφορίες.

Αναγκάστε τον εαυτό σας να ανακαλέσει
Το λιγότερο διασκεδαστικό μέρος της αποτελεσματικής μάθησης είναι ότι είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι όταν μαθαίνει κάτι που είναι δύσκολο, κάνεις την καλύτερη εκμάθηση, με τον ίδιο τρόπο που σηκώνεις ένα βάρος στο όριο των δυνατοτήτων σου και σε κάνει δυνατότερο. Είναι απλό, αν και δεν είναι εύκολο, να επωφεληθείτε από αυτό: αναγκάσει τον εαυτό σας να ανακαλέσει ένα γεγονός.

Μην πέσετε στην παγίδα της ευχέρειας
Όταν διαβάζετε κάτι εύκολο, αυτό που βιώνετε είναι ευχέρεια. Ωστόσο αυτή η υπερβολική άνεση μόνο κακό κάνει. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι είστε στο αεροδρόμιο και προσπαθείτε να θυμηθείτε σε ποια πύλη είναι η πτήση σας. Κοιτάτε τις οθόνες - είναι η B44. Θα σκεφτείτε μέσα σας «Β44, αυτό είναι εύκολο». Στη συνέχεια θα κάνετε κάτι άλλο και θα ξεχάσετε τον αριθμό αμέσως. Η εναλλακτική λύση: Διαβάσετε τον αριθμό της πύλης. Στη συνέχεια κοιτάξτε μακριά από την οθόνη και ρωτήστε τον εαυτό σας, «ποια είναι η πύλη;» Εάν μπορείτε να θυμηθείτε τον αριθμό της σημαίνει ότι την αποστηθίσατε.

Συνδέστε τις νέες γνώσεις με παλιές
Οπως εξηγούν οι συγγραφείς: «η ισχυρότερη κατανόηση της νέας μάθησης θα είναι και οι περισσότερες συνδέσεις που δημιουργείτε και θα σας βοηθήσουν να τα θυμάστε αργότερα.» Μία χρήσιμη λύση είναι να εφαρμόζετε στην πράξη τις θεωρίες που μαθαίνετε. Για παράδειγμα Εάν έχετε μόλις μάθει την κλίση σε έμμετρο λόγο, μπορείτε να διαβάσετε ποιήματα που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Αν έχετε μόλις κατανοήσει τη μεταφορά θερμότητας, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον τρόπο που ένα ζεστό φλιτζάνι κακάο ζεσταίνει τα χέρια σας στον κρύο χειμώνα.

Προβληματιστείτε
Οταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να σκεφτούν, βιώνουν μια ώθηση στην αυτο-αποτελεσματικότητα. Αισθάνονται πιο σίγουροι ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα. Ετσι, βάζουν περισσότερη προσπάθεια σε ότι κάνουν και μαθαίνουν.


Διαβάστε Περισσότερα »

10ήμερο Θεάτρου και Φωτογραφίας στο Αίθριο Μαυσωλείου Διστόμου


Για άλλη μια χρονιά το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου στο Δίστομο θα χτυπήσει η καρδιά του Ερασιτεχνικού Θεάτρου  μέσα από το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ που διοργανώνει το πρωτοποριακό- και πολυβραβευμένο -  Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου, «Θεατροφρένεια». Μάλιστα φέτος  η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ κάνει ένα ακόμα βήμα και σε συνεργασία με την  ILISSOS art οι θεατές των εκδηλώσεων  θα έχουν την ευκαιρία να δουν ομαδική έκθεση θεατρικής φωτογραφίας  με την χορηγία του έγκριτου περιοδικού “Φωτογράφος”.

Θα παρουσιασθούν έργα του  Κώστα Ταχτσή, Ιάκωβου Καμπανέλη, Γκάμπριελ Αρού,Βασίλη Κατσικονούρη, Άκη Δήμου, Γιώργου Σκούρτη,Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Άννας Μαυρολέων και  Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου.


Οι θεατρικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21 Αυγούστου και με καθημερινές παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 29 Αυγούστου. Η έκθεση θα ξεκινήσει μια ήμερα νωρίτερα (εγκαίνια)και θα διαρκέσει και μια ημέρα μετά .


 Την Κριτική Επιτροπή του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ αποτελούν οι :

1. Βασίλης Κατσικονούρης - Συγγραφέας
2. Άννα Μαυρολέων - Διδάκτωρ Θεατρολογίας (Θεατρολόγος)
 3. Κώστας Καστανάς - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
 4. Βασίλης Κολοβός - Ηθοποιός
 5. Λιάνα Καραβασίλη - Μουσικός

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι το εξής:

•    Πέμπτη 21 Αυγούστου
Τελετή έναρξης
Θεατρική ομάδα Ορχομενού «Ιππότες του θεάτρου», «Το μπουφάν της Χάρλεϋ»(εκτός διαγωνισμού) του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκης Παπαγιαννάκη.
•    Παρασκευή 22 Αυγούστου
Κορινθιακό θέατρο  «Βασίλης Ρώτας», «Η αυλή των θαυμάτων » του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα-Ελένης Μαυραγάνη.
•    Σάββατο 23 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα Πάτρας «Υποκριτές», «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Μίλτου Παπλά.
•    Κυριακή 24 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης», «Ναι» του Γκάμπριελ Αρού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου.

•    Δευτέρα 25 Αυγούστου
Θέατρο Περιγιαλίου, «Κομέντια» ( Πάλη Χωρικών και Βασιλιά) του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία  Αλέκου Ξανθάκη.
•    Τρίτη 26 Αυγούστου
Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα «Βασίλης Τσάγκλος» , «Γέρμα» του  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία  Νίκου Γκεσούλη.
•    Τετάρτη 27 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα δήμου Ζωγράφου «CARPE DIEM», «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
•    Πέμπτη 28 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι  δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» , «Η υπόσχεση»(εκτός διαγωνισμού) της Άννας Μαυρολέων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή .
 Τελετή λήξης – Βράβευση.
•    Παρασκευή  29 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», « Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

Η (παράλληλη) Έκθεση Φωτογραφίας

Στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Δίστομο 2014'', η “ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ” (θεατρικό εργαστήρι Διστόμου) και η ILISSOS art συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση Θεατρικής Φωτογραφίας με τον τίτλο
“Θεατρική 4-ΑΣ”. Συμμετέχουν οι Αλέκος Αηδόνη, Νεφέλη Καραβά Τζανετή, Γιώργος Χαριτάκης και Θανάσης Φούκας, απόφοιτοι της Leica Academy,  με φωτογραφίες τους από θεατρικές παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Έκθεση γίνεται με την χορηγία του περιοδικού “Φωτογράφος” και την επιμέλεια έκθεσης: Γ. Κανελλόπουλος- Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20/08
και η διάρκεια της 20/08 - 31/08/2014

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στο Αίθριο αμφιθέατρο του  Μαυσωλείου Διστόμου - Ώρα έναρξης  9 μ.μ.- Γενική είσοδος 2 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγηκε 79χρονη στις Λιβανάτες


Αναίσθητη ανασύρθηκε μία 79χρονη, το πρωί του Σαββάτου, από τη θαλάσσια περιοχή Σχοινιά Λιβανάτων Φθιώτιδας.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, η 79χρονη διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Αταλάντης, ενώ παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός για... βουτιές -Ανεβαίνει η θερμοκρασία, ισχυροί άνεμοι

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείονται οι βροχές, στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο, μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία,Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα δυτικά μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι παίζουν «βρόμικο» παιχνίδι με το άβατο του Αγίου Ορους;



    Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους και διέπεται από ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς με βάση διατάξεις του Συντάγματος, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών συνθηκών, με βασικότερο κανονιστικό κείμενο τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.



Σάλο σε εκκλησιαστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η «είδηση» που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» περί δήθεν ύπαρξης απόφασης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για την κατάργηση του άβατου του... Αγίου Όρους -του μικρού «Βατικανού» του ελληνικού κράτους, όπως το αποκαλούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, καθώς λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής του θέσης είναι σε θέση να επηρεάσει όχι μόνο την εκκλησιαστική, αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας.

Τι κι αν έγιναν δηλώσεις διάψευσης της «είδησης» από τους αρμοδίους: από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πουσάν της Κορέας, όπου και υποτίθεται ότι ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις, μέχρι τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου και τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο. Οι δηλώσεις αυτές αγνοήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν και η «είδηση» συνεχίστηκε να αναπαράγεται με τη μέθοδο της αντιγραφής-επικόλλησης, ανοίγοντας έναν κύκλο συζήτησης για το εάν πρόκειται για κατασκευάσματα της φαντασίας ή προβοκάτσιες.
Ή και τα δύο μαζί.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει καμία αξιοπιστία, καθώς αποτελεί μια φανταστική ερμηνεία ενός μοναχού της σχισματικής Μονής Εσφιγμένου, προσθέτοντας παράλληλα ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες και επιδιώξεις κύκλων που επιθυμούν να ασκήσουν πίεση με στόχο τη διάσπαση της ενότητας των χριστιανικών εκκλησιών.

«Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στη λεγόμενη 'εκκλησιαστική τρομοκρατία'. Η μειοψηφία αυτή, η οποία συνδυάζει την ακροδεξιά λογική με την αντίληψη 'όσο πιο καθαρός τόσο πιο ορθόδοξος', προσπαθεί, με τις ενέργειές της, να εξαναγκάσει την Εκκλησία της Ελλάδος να προβληματιστεί για το εάν θα πρέπει να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τον μοναδικό οργανισμό όπου οι χριστιανοί μιλάνε μεταξύ τους», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Και προσθέτουν: «Η μειοψηφία αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να κατανοήσει τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς, καθώς το Άγιο Όρος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε γεωπολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια».

Το Άγιο Όρος βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, κοντά στη Θεσσαλονίκη, τη λεγόμενη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά και την Τουρκία, ενώ η ευρύτερη περιοχή φαίνεται να «φιλοξενεί» στο υπέδαφός της μεταλλεύματα, όπως χρυσός, μόλυβδος, ψευδάργυρος και χαλκός.

Για την ιστορία
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους και διέπεται από ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς με βάση διατάξεις του Συντάγματος, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών συνθηκών, με βασικότερο κανονιστικό κείμενο τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το άρθρο 186 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, «η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται». Η απαγόρευση αυτή κυρώνεται και ποινικά με διάταξη που προβλέπει ότι «η παράβαση του άρθρου 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους». Ο περιορισμός αυτός έχει την πνευματική του βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στη Θεοτόκο. Ονομάζεται άβατον και ισχύει από την αρχή της σύστασης της ιδιόρρυθμης πολιτείας, αν και κατά το παρελθόν σε στιγμές ανάγκης έχει καμφθεί.

Το Άγιο Όρος διοικητικά τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και πνευματικά υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξ ου και δεν επιτρέπεται η μνημόνευση άλλου επισκόπου πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η διοίκηση του Αγίου Όρους ασκείται μέσω των αντιπροσώπων των είκοσι ιερών μονών του, οι οποίοι αποτελούν την Ιερά Κοινότητα.

Το αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς με τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878. Το 1926 το ελληνικό κράτος κύρωσε τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927 μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος.

Με το άρθρο 105, το Σύνταγμα προβλέπει ότι το Άγιο Όρος αποτελεί «αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους» και πως «απαγορεύεται να εγκαταβιώνουν στο Άγιο Όρος ετερόδοξοι ή σχισματικοί».

Ωστόσο, ένα πρόβλημα το οποίο ακόμα δεν έχει επιλυθεί και σχετίζεται με την εν λόγω απαγόρευση είναι η παράνομη κατοχή των χώρων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου από τη σχισματική τέως μοναστική αδελφότητα ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ