Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ακόμα πέντε πνιγμοί το Σάββατο, στους 15 οι νεκροί μέσα σε 48 ώρες


Από την 1η Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου έχουν πνιγεί 150 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες. Μαζί με τους πνιγμούς του τελευταίου διημέρου, οι πνιγμοί φέτος το καλοκαίρι υπερβαίνουν τους 165.


Στους 15 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες δύο ημέρες, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο και το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Η ημέρα της Παναγιάς σημαδεύτηκε από ρεκόρ πνιγμών για το 2014, με 10 ανθρώπους να ανασύρονται νεκροί από τα νερά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο τραγικός απολογισμός αυξήθηκε σήμερα Σάββατο, καθώς έως τώρα ακόμα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεκατρία από τα θύματα ήταν άνδρες και δύο γυναίκες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι.

Από την 1η Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου έχουν πνιγεί 150 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες. Το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν πνιγεί 101 άτομα. Τον Δεκαπενταύγουστο του 2013 δεν είχε καταγραφεί ούτε ένας πνιγμός, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού.

Μαζί με τους πνιγμούς του τελευταίου διημέρου, οι πνιγμοί φέτος το καλοκαίρι υπερβαίνουν τους 165.

Αναλυτικότερα, το Δεκαπενταύγουστο, δύο άνθρωποι, 67 και 86 ετών, πνίγηκαν σε παραλίες της Ρόδου, ενώ ακόμα δύο θάνατοι, με θύματα έναν 39χρονο και έναν 58χρονο, καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον «Ποταμό» Επανομής και τη «Σκάλα» Αγίας Τριάδας αντίστοιχα.

Στην Κέρκυρα πνίγηκε μία 82χρονη, στη Σάμο μία 79χρονη, στην Ηλεία ένας άνδρας 71 ετών, στα «Ψαρούδια» Χαλκιδικής ένας άνδρας 82, στην Βάρκιζα ένας 77χρονος και στην Ανάβυσσο ένας 67χρονος.

Το Σάββατο, τα θύματα ήταν ένας 90χρονος στη Χαλκίδα, ένας 69χρονος στο Ρέθυμνο, ένας 50χρονος στο Ηράκλειο, ένας 77χρονος στην Κέρκυρα και ένας 65χρονος στη Μεσσηνία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ασημένιο για την Ελλάδα...


Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στο ομαδικό 5 χιλιόμετρα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, στο πλαίσιο του 32ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο ...
Βερολίνο.
Οι Σπύρος Γιαννιώτης, Αντώνης Φωκαϊδης και Κέλυ Αραούζου τερμάτισαν σε 56 λεπτά και 5.5 δευτερόλεπτα, πίσω μόνο από την Ολλανδία, η οποία με τους «χρυσούς» στα 10χλμ. Φέρι Βέερτμαν και Σάρον Φαν Ρούβεντααλ, καθώς και τον Μαρσέλ Σούτεν, πήρε τη νίκη με 55:47.8 και κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της στη διοργάνωση.
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Γερμανία με τους Τόμας Λουρτς, Ρομπ Μούφελς και Ιζαμπέλε Χάρλε, οι οποίοι τερμάτισαν σε 56:14.8.
Υπενθυμίζεται ότι είναι το τρίτο συνεχές μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό για την Ελλάδα στο ομαδικό, μετά το χρυσό του 2010 στη λίμνη Μπάλατον (με την ίδια τριάδα) και το ασημένιο του 2012 στο Πιομπίνο (με Αραούζου, Αρνιακό και Καλαφάτη).
Το γεγονός ότι η χώρα μας δεν θα γυρίσει άδεια χέρια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου,  έχει να συμβεί από το 2000 στο Ελσίνκι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 55χρονος για κακοποίηση γάτας στην Αιδηψό


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας
Συνελήφθη σήμερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού Ευβοίας, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, ένας 55χρονος Ελληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κακοποίηση ζώου.

Ειδικότερα, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, καταγγέλθηκε από τρεις ημεδαπούς στο Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού, ότι νωρίτερα χθες το βράδυ ο 55χρονος κακοποίησε βάναυσα μία γάτα, εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βάσει της ανωτέρω καταγγελίας, οι αστυνομικοί επιλήφθηκαν άμεσα, αναζήτησαν και συνέλαβαν τον 55χρονο έξω από το ανωτέρω κατάστημα, εφαρμόζοντας την αυτόφωρη διαδικασία.

Για το περιστατικό ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης για την πάταξη τέτοιων περιστατικών, ενημερώνει τους πολίτες ότι:

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή, ή και με τις δύο ποινές, σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981, όπως ισχύουν σήμερα.

Οι πολίτες που αντιλαμβάνεται ανάλογα περιστατικά, καλούνται να τα καταγγέλλουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Χαροπαλεύει 29χρονος μετά από τροχαίο-μυστήριο με την μηχανή του

Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις για το φρικτό ατύχημα που σημειώθηκε στο κέντρο της Χαλκίδας
Μάχη με τον θάνατο δίνει ένας 29χρονος Χαλκιδέος, ο οποίος την Παρασκευη τα μεσάνυχτα, οδηγούσε αμέριμνος την δίκυκλη μοτοσυκλέτα του, όταν ξαφνικά προσπάθησε να αποφύγει δύο πεζούς, πιθανόν επαίτες που κινήθηκαν προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και η μηχανή να καρφωθεί σε τοίχο παραλιακής καφετέριας.

Ο 29χρονος κινούταν με την αγαπημένη του μηχανή, επί της οδού Φαρμακίδου, όταν ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο του, δύο πεζοί, πιθανόν επαίτες και ο 29χρονος στην προσπάθεια του να τους αποφύγει, έχασε τον έλεγχο και η μηχανή κατέληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο τοίχο της καφετέριας Yacht και στην συνέχεια σύρθηκε στο πεζοδρόμιο και στην άσφαλτο για αρκετά μέτρα, μαζί με τον οδηγό, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στο πρόσωπο, ενώ έχασε δυστυχώς και το ένα του μάτι.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο και ο άτυχος νεαρός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος και σε κώμα, αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και στην συνέχεια στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλεύεται διασωλημένος στην εντατική. Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

eviazoom.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριο έγκλημα στο Αστρος Κυνουρίας -Διαμέλησαν 39χρονο και του έβαλαν φωτιά

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Αστρους Κυνουρίας το αποτρόπαιο έγκλημα που αποκαλύφθηκε το Δεκαπενταύγουστο, όταν εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός σε πίσω κάθισμα αυτοκίνητου.

Συγκεκριμένα, το άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αυτοκίνητο κοντά στο βιολογικό καθαρισμό Αστρους και μέσα στην κοίτη του ξεροπόταμου Τάνου. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κι έσβησαν τη φωτιά, διαπίστωσαν ότι στο πίσω κάθισμα είχε απανθρακωθεί ένα άτομο και από τη φωτιά είχαν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες, προφανώς πριν βάλουν φωτιά στη σορό, είχαν προσπαθήσει να διαμελήσουν το πτώμα.

Αμέσως, έφτασε η αστυνομία και ξεκίνησαν οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ κλήθηκε ιατροδικαστής και το γραφείο εγκληματολογικών ερευνών, οπότε διαπιστώθηκε ότι το πτώμα ανήκει σε 39χρονο άνδρα κάτοικο Αττικής, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή του Αστρους και είχε επιστρέψει πρόσφατα.

Έρευνες διενεργεί η ασφάλεια Τρίπολης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η αστυνομία βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγές και περισσότερες δόσεις -Ποιους αφορούν




Οργανωμένο σχέδιο «πυρόσβεσης» των φωτιών που έχει ανάψει το αλαλούμ των φουσκωμένων εκκαθαριστικών λόγω ΕΝΦΙΑ, έχει συντάξει η κυβέρνηση.

Η πρώτη κίνηση του οικονομικού επιτελείου φέρεται να είναι η παράταση της πληρωμής μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει επίσημη πρόταση προς την τρόικα για αύξηση των δόσεων, επικαλούμενη τα λάθη που έχουν γίνει και τις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα σενάρια που προκρίνονται, το πιο πιθανό είναι οι δόσεις να φτάσουν τις έξι, ακόμα και τις οκτώ. Στην πρώτη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρο μέχρι και τον Φεβρουάριο, στη δεύτερη μέχρι και τον Απρίλιο.

Στο τραπέζι η επίσπευση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες

Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις για υπερβολικές αποτιμήσεις των ακινήτων, που ανεβάζουν και τον ΕΝΦΙΑ, οδηγεί την κυβέρνηση σε διορθώσεις για τον φόρο του 2015. Όπως αναφέρειη εφημερίδα, θα υπάρξει μια «λάιτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ πέραν των διορθώσεων στα λάθη που έχουν γίνει φέτος. Πιθανότατα να επισπευστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τροποποίηση της φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ και η συσταθείσα Επιτροπή Αξιών Ακινήτων αναμένεται να καταλήξει στο νέο σύστημα καθορισμού έως το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 να έχει έτοιμους τους πίνακες τιμών. Ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν εξόφθαλμες αδικίες και οι αντικειμενικές αξίες είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερες των εμπορικών, είναι απαραίτητες οι διορθώσεις αφού υπάρχει ο κίνδυνος των δικαστικών προσφυγών.

Οι έντονες αντιδράσεις για τα απρόσοδα ακίνητα και τη φορολόγησή τους, είναι ένα θέμα που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Οι ιδιοκτήτες ζητούν μείωση κατά 50% των άδειων διαμερισμάτων και η κυβέρνηση «τρέχει» σενάρια για τα συγκεκριμένα ακίνητα ώστε να ελαφρυνθούν μεν αλλά να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα.

Απαλλαγές: Ποιοι τις δικαιούνται και πότε θα ανακοινωθούν

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι τελικές αποφάσεις για τις εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων και τις απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν. Με βάση δημοσίευμα της Ημερησίας, που επικαλείται τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, το βασικό σενάριο για τις μειώσεις του φόρου και τις απαλλαγές προβλέπει:

1. Χορήγηση έκπτωσης 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ΤαμείαΧορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ ),

- ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και

- ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

2. Χορήγηση αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και

γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

3. Όσον αφορά σε όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο (π.χ. στην Κεφαλονιά), στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο TAXIS, καθώς το Σεπτέμβριο θα προβλεφθεί διαδικασία απαλλαγής τους. Αντιθέτως, όσοι πέρα από το σεισμόπληκτο διαθέτουν και άλλο ακίνητο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και θα γίνει συμψηφισμός μετά το Σεπτέμβριο.



Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμπρός Εσπερινός και Λιτάνευση Εικόνας της Παναγίας στο Νεοχώρι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πλήθος πιστών παραβρέθηκε τη παραμονή της εορτής της Παναγίας στον εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πολιούχου του Νεοχωρίου.
Ακολούθησε Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ






Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκ: Το πανηγύρι μετατράπηκε σε θρήνο. 18χρονος έπεσε νεκρός πάνω στο χορό



Το πανηγύρι μετατράπηκε σε θρήνο, στο Περιβόλι Δομοκού χθες το βράδυ, ανήμερα της Παναγίας, όταν ένα 18χρονο αγόρι έπεσε νεκρό την ώρα που χόρευε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του startv.gr ο 18χρονος είχε πάει στο χωριό για τον Δεκαπενταύγουστο με τους γονείς και τον αδερφό του αλλά δυστυχώς η μοίρα του είχε ετοιμάσει άλλα σχέδια. Το παιδί ήταν στην πλατεία του χωριού με τους συγγενείς του και διασκέδαζε γεμάτο χαρά μιας και γιόρταζαν η μητέρα και ο αδερφός του.

Την ώρα που χόρευε όμως κατέρρευσε προκαλώντας σοκ στους παρευρισκόμενους και την διακοπή του πανηγυριού. Παρότι στο σημείο υπήρχε καρδιολόγος που μαζί με τον πατέρα του παιδιού, του έκαναν μαλάξεις μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Λαμίας, το παιδί δεν επανήλθε ποτέ βυθίζοντας στο πένθος στην οικογένειά του αλλά και ολόκληρο το χωριό που δεν μπορεί να πιστέψει, πως μέσα σε μια στιγμή χάθηκε ένα 18χρονο παιδί.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα





1743: Ο πατέρας του μποξ, Jack Broughton διατυπώνει τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά.

1870: Γαλλοπρωσικός Πόλεμος: Διεξάγεται η Μάχη του Μαρς-λα-Τουρ, η οποία λήγει με νίκη των Πρώσων.

1896: Εντοπίζονται κοιτάσματα χρυσού στον ποταμό Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά.

1912: Συλλαλητήριο των Ηπειρωτών πραγματοποιείται στην Αθήνα, που αντιδρούν στην προσπάθεια αλβανοποίησης της Ηπείρου.

1913: Οι Τούρκοι προελαύνουν και πέρα από τα παλιά σύνορα της Βουλγαρίας προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της βουλγαρικής κυβέρνησης.

1914: Από τη μέρα αυτή ο Αυστριακός Αδόλφος Χίτλερ πολεμά ως εθελοντής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος των Γερμανών.

1919: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την επίλυση του Θρακικού Θέματος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις βουλγαρικές απόψεις.

1920: Ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Τσάπμαν, των Κλίβελαντ Ιντιάνς, χτυπά στο κεφάλι από μία γρήγορη μπαλιά του Καρλ Μέις των Νιου Γιορκ Γιάνκις. Ο Τσάπμαν, αφήνει την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο.

1920: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Ντάντσιχ της Πολωνίας.

1921: Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, στη μάχη για την κατάληψη των υψωμάτων του Τουρμπάν Τεπέ και των Δίδυμων Λόφων.

1928: Συλλαμβάνεται στην Washington DC, ο δολοφόνος Πανζράμ, υπεύθυνος για το θάνατο είκοσι ατόμων.

1930: Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ub Iwerks.

1936: Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Χίτλερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια: στα 100μ (10.3 στις 3/8), στα 200μ (20.7 στις 5/8), στο άλμα εις μήκος (8.06 στις 4/8) και στα 4x100μ (39.8 στις 9/8) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Carl Lewis το 1984 στο Λος Αντζελες, που όπως και ο Owens είναι γεννημένος στην Αλαμπάμα.

1940: Μια μέρα μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο, ομάδα δυτών που συγκροτήθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιωματικών, ανασύρει από το βυθό τεμάχια από δύο ιταλικές τορπίλες.

1943: Γερμανοί σφαγιάζουν 317 αθώους αμάχους στο Κομμένο Άρτας.

1951: Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από την Αίγυπτο να άρει την απαγόρευση διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ των ισραηλινών πλοίων. Παράλληλα, η Αίγυπτος ζητά να αποσυρθούν τα βρετανικά στρατεύματα από την περιοχή.

1954: Το «Sports Illustrated» κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την εταιρεία Time Inc. και κοστίζει 25 σεντς. Υποστηρίζεται ότι 250.000 συνδρομές είχαν πουληθεί πριν ακόμα το περιοδικό βγει από το τυπογραφείο.

1960: Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1960: Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα.

1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τη Σαμπρίμς, σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1969: Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Αγρίνιο - Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει την διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.

1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω της δικτατορίας.

1983: Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, ο άνθρωπος, που στη Γαλλία αποκαλείται Χασάπης της Λυών, ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών, από τους οποίους βοηθήθηκε για να διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1987: Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-9 που εκτελούσε την πτήση 255 των Northwest Airlines συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το Μητροπολιτικό αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ. Μοναδική επιζήσασα από τους συνολικά 156 επιβαίνοντες η τετράχρονη Σεσίλια Σίσαν.

1988: Ξεκινάει το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την Πενιαρόλ παίζει ο Zico και με τον Ολυμπιακό ο Detari. Το κατέκτησε ο Άγιαξ νικώντας στον Τελικό τον Ολυμπιακό.

1989: 43 άτομα σκοτώνονται και 300 τραυματίζονται κατά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.

1990: Στη Νότια Αφρική, 140 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

1991: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα.

1993: Συνεχίζονται για έκτη μέρα η καταστροφική πυρκαγιά στη Θάσο, που έχει κάψει 2,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

1994: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται η Λέσβος, εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκαλεί τεράστιες καταστροφές στην περιοχή του Πλωμαρίου.

1995: Στην Τσετσενία αρχίζει ο αφοπλισμός των ανταρτών, όπως προβλέπει η στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία.

1996: Κηδεύεται στο Παραλίμνι της Κύπρου το δεύτερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμός Σολωμού.

1997: Με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

1999: Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο ο Maurice Greene (9.79 στην Αθήνα) συλλαμβάνει και παραδίδει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης έναν Γάλλο που προσπάθησε να κλέψει την τσάντα και το πορτοφόλι του συναθλητή και φίλου του Larry Wade.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα η ''Γιορτή Κρασιού'' στο Δίστομο με την γνωστή ρεμπέτικη/λαϊκή ορχήστρα ''Οι Α ΛΑ ΠΑΛΙΑ''

Γνωρίστε σήμερα Σάββατο τα περίφημα κρασιά Διστόμου στην  ''ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2014'' της όμορφης - και δροσερής - κωμόπολης της Βοιωτίας.Το γλέντι  -με δωρεάν προσφορά κρασιών από τους παραγωγούς του Διστόμου -οργανώνεται στον  γραφικό χώρο του Προαυλίου των δύο  Μουσείων  και τον τόνο στην εκδήλωση του Πολιτισμικού Συλλόγου θα δώσει η γνωστή ρεμπέτικη/λαϊκή ορχήστρα ''Οι Α ΛΑ ΠΑΛΙΑ'', με ώρα έναρξης 9.30 μμ.
Η ιστορία του κρασιού Διστόμου είναι πολύ παλιά, και η φήμη του σε όλη την Ρούμελη -ακόμα και Θεσσαλία-  δικαιολογημένη.Τελευταία δε βοηθούντων και των οινοποιείων ντόπιων αμπελοκαλλιεργητών,άρχισαν να κινούνται και τα εμφιαλωμένα ακόμα και  σε άλλες περιοχές- πχ σε κέντρα στην Αθήνα, στη Μύκονο,στο Λιβάδι κ.α.
Τι λέει ο Παυσανίας
Ο Παυσανίας πιστοποιεί την ύπαρξη πολλών αμπελιών στο Δίστομο (τότε Άμβρυσσο) στην ευρεία περιγραφή του: Λέει λοιπόν ο Παυσανίας σύμφωνα με την μετάφραση του αρχαιολόγου Νικολάου Παπαχατζή, το έργο του οποίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών μεταξύ άλλων:''Η Άμβροσσος απέχει  περίπου εξήντα στάδια από τη Στίρι (σ.σ.Στείρι). Ο δρόμος είναι ομαλός, σε πεδιάδα που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά. Το πιο μεγάλο μέρος της πεδιάδας καταλαμβάνεται από αμπέλια. Στην περιοχή της Αμβρόσσου υπάρχουν κάτι θάμνοι που δεν είναι τόσο πυκνοί, όπως τα αμπέλια (...)''. Η ίδια η γεωγραφία και το μικροκλίμα που δημιουργεί , σε συνδυασμό με το έδαφος , φαίνεται ότι έχουν το ''μυστικό'' του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η  θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία , η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου από τον νότο όταν χρειάζεται και βεβαίως η παράδοση  αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών...
Και οινοποιείο πρωτοχριστιανικής περιόδου!
Επίσης σχετικά πρόσφατα  η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε μια πρωτοχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση στο Δίστομο -στην περιοχή Βερβά (κοντά στις διασταυρώσεις προς Αράχωβα και Δαύλεια) - όπου ακόμη και σήμερα είναι κατ' εξοχήν περιοχή με αμπέλια, όπως και ανατολικώτερα.
Η ανασκαφή από την αρχαιολόγο κ. Άννα Λουκίδουξεκίνησε, όπως μας πληροφορεί το τοπικό σάιτ (http://distomo.blogspot.gr/2008/05/blog-post.html) επειδή περνούσε από εκείνο το σημείο ο αγωγός του φυσικού αερίου και υπήρχε  επιβλέπον κλιμάκιο αρχαιολόγων, γιατί όλη η ζώνη του Διστόμου και η ευρύτερη, μέχρι και λίγο έξω απ' αυτό, είναι αρχαιολογική.
Βρέθηκαν λοιπόν αποθηκευτικοί χώροι, κάποια νομίσματα, εργαλεία, ένα κόσμημα καθώς και κεραμιδωτοί τάφοι αλλά χωρίς κτερίσματα.Αξιοσημείωτα είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων  έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο!
Το παρόν και το μέλλον του Διστομίτικου κρασιού
Για να επανέλθουμε στο παρόν εδώ  και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες - αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση - έχουν στραφεί πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων  με προσφορά ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, χύμα κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν  στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. Παράλληλα πολλοί παραγωγοί στην περιοχή πωλούν και εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών για οινοποίηση  και μούστο για ...ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς για το κρασί του σπιτιού τους.Βέβαια  είχε προηγηθεί μαι μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού σε όλη την Ρούμελη και την  Θεσσαλία, από μερικές οικογένειες Διστομιτών.
Το αμπέλι,το κρασί το τσίπουρο μπαίνει με πολλούς τρόπους στην ζωή του τόπου - και των νέων.Κάποιοι - λάτρεις του ποδηλάτου -οργανώνουν και απολαμβάνουν το χόμπι τους με ποδηλατάδες στα αμπελότοπα του Διστόμου...
Άλλων το βλέμμα - και τα επιχειρηματικά σχέδια - στρέφονται και προς την αγορά κρασιού του εξωτερικού...
Δωρεάν το ντόπιο κρασί
Προς το παρόν το βράδυ του Σάββατο 16 Αυγούστου ο δραστήριος τοπικός Πολιτισμικός Σύλλογος και οι οινοπαραγωγοί του Διστόμου  σας περιμένουν για να απολαύσετε δωρεάν το ντόπιο κρασί και την φιλοξενία...Προγραμματίστε το!


Και θυμηθείτε: 'Όσοι θα κρατούν το τιμόνι δεν πίνουν! Μπορούν να απολαύσουν τους  ''Α ΛΑ ΠΑΛΙΑ'' και την παρέα τους μόνο με ...μεζέδες!


Διαβάστε Περισσότερα »

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια: Πώς οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους -Οι τρεις δυνατότητες

Πατώντας πάνω σε μοντέλα που εφαρμόστηκαν σε οικονομίες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια με της Ελλάδας κατάσταση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΤτΕ δημιουργούν το σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τη Real News  οι τρεις λύσεις με βάση  το ενοίκιο που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο είναι οι εξής:

Για τα «φτωχά νοικοκυριά» τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και αυτό  είναι ήδη «κόκκινο» , θα υπάρξει στον επικείμενο νόμο -ρύθμιση διάταξη που θα προβλέπει τρεις εναλλακτικές  δυνατότητες, οι δυο εκ των οποίων θα στηρίζονται στην παραχώρηση και την ενοικίαση της κατοικίας. Η εν λόγω διάταξη που εν πολλοίς στηρίζεται στον κώδικα δεοντολογίας της  ΤτΕ  θα δίνει τις εξής δυνατότητες στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες:

Leasing

Το πρώτο εργαλείο θα είναι η χρηματοδοτική μίσθωση της κατοικίας. Με απλά λόγια , ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα  από την οποία έχει πάρει το δάνειο και στη συνέχεια θα υπογράφει σύμβαση  μέσω της οποίας ουσιαστικά θα νοικιάζει το σπίτι του για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα για να επιδοτεί μέρος του ενοικίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ. Μόλις περνά η πενταετία, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αυξήσει τα εισοδήματά του θα μπορεί να παίρνει πίσω την κυριότητα του ακινήτου του, να διαπραγματευτεί ξανά με την τράπεζα και ενδεχομένως να κουρέψει την οφειλή του.

Πώληση και ενοικίαση της κατοικίας

Επίσης, σύμφωνα με τη Real News, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης του σπιτιού. Ο δανειολήπτης θα  μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα στην οποία χρωστά,είτε σε τρίτο (άλλη τράπεζα ή άλλο αγοραστή). Επίσης θα προβλέπεται και η μεταβίβαση σε κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια, πιθανότατα για τρία χρόνια, έναντι μισθώματος. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μέρος του δανείου με εκτεταμένο «κούρεμα»  ή το σύνολο αυτού.

Εθελοντικη παράδοση σπιτιού

Τρίτη εναλλακτική η εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου σπιτιού. Αυτής της ρύθ μισης θα μπορούν να κάνουν χρήση   όσοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα  να κρατήσουν έστω και μέσω ενοικιάσης το ακίνητό τους.

Οπως σημειώνει η Real News στο νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση, σε ότι αφορά τα στεγαστικά, εκτός από τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού θα προβλέπεται και η αντικατάσταση                                         παλαιού δανείου με νέο  μικρότερου  υπολοίπου, η διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και η ρευστοποίηση  εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας.      

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε πνιγμοί λουόμενων μέσα σε μια ημέρα



Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι πνιγμοί λουόμενων στη χώρα μας. Μόνο την Παρασκευή πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας. Στην Επανομή Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή «Ποταμός» ένας 39χρονος ανασύρθηκε το μεσημέρι χωρίς τις αισθήσεις του.

O άτυχος άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από τη Λιμενική Αρχή Μηχανιώνας που κάνει την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Επίσης στη θαλάσσια περιοχή «Ψακούδια» Χαλκιδικής ένας 82χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και λίγη ώρα αργότερα στο Νοσοκομείο Πολύγυρου Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νεκρός ανασύρθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και ένας 77χρονος από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Βάρκιζας, ενώ ίδια τύχη είχε και ένας 67χρονος στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Αναβύσσου.

Τέλος χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, από τη θαλάσσια περιοχή Έλλη Ρόδου, ένας 86χρονος ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Τη χτύπησε στο κεφάλι και την εγκατέλειψε αιμόφυρτη


Θύμα επίθεσης από άγνωστο δράστη έπεσε μια 38χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βελγίου, στην Ερέτρια.

Ειδικότερα, στη 01.00 τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου η γυναίκα δέχτηκε επίθεση με αντικείμενο, την ώρα που κινούταν πεζή. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει το Α.Τ. Ερέτριας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαίνεται η φωτιά στα Στύρφακα Φθιώτιδας


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής σε δασική έκταση κοντά στα Στύρφακα Φθιώτιδας μεταξύ Λιανοκλαδίου και Ζηλευτού.

Στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες και 18 μέλη πεζοπόρου τμήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στους 40 βαθμούς Κελσίου και σήμερα τα θερμόμετρα - Από αύριο έρχεται η δροσιά

Παραμένει η ζέστη στην κεντρική και νότια χώρα - Βοριαδάκι δροσίζει ήδη τα δυτικά - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο
Θερμό προβλέπεται και το Σάββατο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά με ελαφρώς καλύτερη εικόνα από αυτή της Παρασκευής, όταν το θερμόμετρο «χτύπησε κόκκινο» δείχνοντας θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε τουλάχιστον επτά περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Αν και παραμένει η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, η θερμοκρασία ήδη από τα δυτικά σημειώνει μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Τα ρεκόρ στους δείκτες του Σαββάτου πάντως, αναμένεται να σπάσουν στα ανατολικά και τα νότια ηπειρωτικά, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 39 βαθμούς.

Στην Αθήνα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 βαθμούς, με την αίσθηση της ζέστης όμως να είναι σαφώς πιο έντονη και να πλησιάζει τα επίπεδα του Δεκαπενταύγουστου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί στο Σαρωνικό και ασθενείς έως μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 22 έως 36 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 23 έως 37 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 22 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 24 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Βορειοδυτικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο ισχυροί και στο Μυρτώο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά ισχυροί.

Στη Θράκη και στη Μακεδονία αναμένονται πολλές ώρες ηλιοφάνειας. Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις και στα ορεινά ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα σημειωθούν μπόρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 με 36 βαθμούς.                                    
Στην  Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 32 με 34 βαθμούς.        

Στην Πελοπόννησο θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Τα θερμόμετρα θα δείξουν, στη δυτική Πελοπόννησο έως 36 και στην ανατολική μέχρι 39 βαθμούς.

Στον Κορινθιακό και στα Κύθηρα θα πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι.

Στην Κρήτη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με ένταση, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες θα έχουμε λιακάδα και ασθενείς μέχρι μέτριους βοριάδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 βαθμούς.                                                                                              

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια ο καιρός προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα οι οικονομικοί μετανάστες






    Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία συρρίκνωση πληθυσμού, σημαντική εκροή καταθέσεων και μεί­ωση στον αριθμό των ασφαλισμένων.




Τον δρόμο της μεγάλης φυγής δεν ακολουθούν μόνο οι Ελληνες νέοι που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας μια θέση εργασίας σε Ανατολή και Δύση.
Εισιτήριο άνευ επιστροφής εκδίδουν μαζικά και οι...οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι μένοντας χωρίς δουλειά, προτιμούν τη λύση του επαναπατρισμού παρά την αβεβαιότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Το συμπέρασμα στηρίζεται πλέον σε επίσημες στατιστικές και είναι απολύτως μετρήσιμο: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει ραγδαία συρρίκνωση πληθυσμού, η Τράπεζα της Ελλάδος εκροή καταθέσεων και το ΙΚΑ μείωση στον αριθμό των ασφαλισμένων.

Τρεις στατιστικές είναι αποκαλυπτικές:

1. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, οι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 164.959 άτομα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήταν 817.860 το 2011 και περιορίστηκαν σε 650.825 άτομα το 2012. Το μεγαλύτερο κύμα φυγής πηγάζει από τους πολίτες αλβανικής καταγωγής. Με βάση την κατάταξη που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, στο γκρουπ των χωρών όπου συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 133.787 άτομα μέσα σε μόλις ένα χρόνο (2011-2012). Το κύμα φυγής εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2013, ωστόσο δεν υπάρχουν νεότερα διαθέσιμα στοιχεία.

2. Το υπόλοιπο των καταθέσεων που έχουν αποταμιεύσει στις ελληνικές τράπεζες οι κάτοικοι χωρών εκτός Ζώνης Ευρώ μειώθηκε κατά 30 δισ. ευρώ το διάστημα Ιουνίου 2010 - Ιουνίου 2014. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εκροή δεν έχει σταματήσει, καθώς μόνο το τελευταίο 12μηνο (Ιούνιος 2013 - Ιούνιος 2014) αποσύρθηκαν περίπου 3,5 δισ.

Η «φυγή» που αποτυπώνουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλεται στην κατάρρευση της εγχώριας αγοράς εργασίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ , δείχνουν ότι μέσα στην 5ετία της ύφεσης (2009-2013) χάθηκε το 33% των θέσεων εργασίας που κατείχαν αλλοδαποί. Ειδικότερα:

α) Οι αλλοδαποί που εμφανίζονται στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ περιορίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 σε 159.676 άτομα (99.826 άνδρες και 59.850 γυναίκες). Τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν 237.470 άτομα (160.901 άνδρες και 76.569 γυναίκες). Δηλαδή, μέσα στην 4ετία χάθηκαν 77.794 θέσεις μισθωτής εργασίας. Η απώλεια τόσων μισθών δικαιολογεί και τη φυγή περισσότερων των 133 χιλιάδων ανθρώπων. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στους εργαζομένους αλβανικής καταγωγής. Στο τέλος του 2009 ήταν 121.902 άτομα και στο τέλος του 2013 περιορίστηκαν σε 85.893 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2013 οι Ελληνες αντιπροσώπευαν το 90,15% του συνολικού αριθμού των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ έναντι 87,17% στο τέλος του 2009.

β) Η ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας για αλλοδαπούς εν πολλοίς αποδίδεται στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Και αυτό το συμπέρασμα είναι πλέον μετρήσιμο: Ο αριθμός των ασφαλισμένων αλλοδαπών στα οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα μειώθηκε κατά 69,42% το διάστημα 2009-2013 (περίπου όσο και η οικοδομική δραστηριότητα). Το ΙΚΑ ασφάλιζε περίπου 116.893 εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής το 2009 και από αυτούς, το 45% ή 52.621 άτομα ήταν αλλοδαποί. Το 2013 είχε απομείνει μόνο το 1/3 των ασφαλισμένων στον χώρο της οικοδομής και οι θέσεις των αλλοδαπών περιορίστηκαν από 52.621 σε μόλις 16.089 άτομα. Δραματική μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου της οικοδομής. Οι «εργοδότες» ήταν 43.808 στο τέλος του 2009 και μειώθηκαν σε μόλις 16.046 στο τέλος του 2013.

Το 2013, το ΙΚΑ κατέγραψε αύξηση στον συνολικό αριθμό των ασφαλισμένων οι οποίοι έφτασαν σε 1.621.259 σε σχέση με 1.541.423 άτομα που ήταν καταγεγραμμένα στις ΑΠΔ στο τέλος του 2011 και 1.434.850 άτομα στο τέλος του 2012.

Αυτή η αύξηση –δεδομένου ότι η ανεργία δεν έχει περιοριστεί τους τελευταίους μήνες, απλώς σταμάτησε να αυξάνεται– οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις υπό τον φόβο της επιβολής του προστίμου της ανασφάλιστης εργασίας (ανέρχεται σε 10.550 ευρώ) ρισκάρουν ολοένα και λιγότερο να συλληφθούν από τους ελεγκτές με «μαύρο» εργαζόμενο. Στην αύξηση των ασφαλισμένων βοήθησαν και τα μαζικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έστω και για λίγους μήνες πρόσφεραν θέση εργασίας και ασφάλιση σε μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ο φόβος του προστίμου έφερε αύξηση και στον αριθμό των ασφαλισμένων αλλοδαπών. Από 172.832 το 2011 ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά το 2012, στα 133.720 άτομα, για να ανακάμψει το 2013 στα 159.676 άτομα.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ