Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΕΠΕΙΓΟΝ-Εξαφανίστηκε 60χρονος απο τη Θήβα

Ο Ηλίας Πρεβεζάνος 60 χρονών ύψος 1.75 με μούσι. Φοράει τζιν παντελόνι, λευκό πουκάμισο με θαλασσί ρήγα και καφέ παπούτσια.

Εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί απο το σπίτι του στη Θήβα,εθεάθη γύρω στις 10.30 στα ΚΤΕΛ Θηβών και απο τότε  έχουν χαθεί τα ίχνη του.Πάσχει απο άνοια.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει άμεσα με τα τηλ.6989179630-2262025861

Διαβάστε Περισσότερα »

Ενοριακό Προσκύνημα της Αγίας Τριάδας Βαγίων στην Παναγία την Προυσιώτισσα

Διαβάστε Περισσότερα »

Τελικά οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία;



Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν καμιά βλάβη στην υγεία. Μια ολοκληρωμένη μελέτη του Energy and Policy Institute, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία καθώς σε 48 από 49 δικαστικές υποθέσεις η απόφαση ήταν πως, όχι, οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία.

Τη μελέτη κοινοποίησε σήμερα, ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ και σημειώνει ότι η άποψη που διατυπώνεται συχνά ότι τα αιολικά πάρκα είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία λόγω του θορύβου των ανεμογεννητριών καταρρίπτεται με τη νέα μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος. Αναλυτικότερα, ο οργανισμός ερεύνησε αντίστοιχες υποθέσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες και έκρινε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (48 από τις 49) το δικαστήριο έκρινε πως τα αιολικά δεν είχαν καμία σχέση με τα προβλήματα που επικαλούνταν οι ενάγοντες, οπότε έκρινε, αθώες, τις ανεμογεννήτριες.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στη μοναδική περίπτωση όπου το δικαστήριο δικαίωσε του καταγγέλλοντες, η απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κρίνει συνολικά ως επιβλαβή για την υγεία τα αιολικά. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε καταγγελία που είχε υποβάλει ζευγάρι από το Φάλμουθ της Μασαχουσέτης έπειτα από τοποθέτηση δύο ανεμογεννητριών στην περιοχή το 2010. Σύμφωνα με το ζευγάρι, ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες είχε οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως κεφαλαλγίες κ.α.

Όπως ωστόσο σημειώνεται στην έκθεση, ο δικαστής της υπόθεσης αγνόησε τις καταθέσεις ειδικών της αιολικής ενέργειας και της υγείας και έλαβε υπόψη του αποκλειστικά στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους του ζευγαριού οι οποίοι περιελάμβαναν "αϋπνίες, κεφαλαλγίες, ψυχικές διαταραχές, οδοντικούς τραυματισμούς και διάφορες άλλες δυσφορίες".

Σημειωτέον ότι οι δύο ανεμογεννήτριες είχαν τοποθετηθεί πάνω από μια μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων δίπλα σε μια κεντρική λεωφόρο.

"Ας διαβάσουν τη μελέτη και οι εδώ ανησυχούντες κι ας περιορίσουν τις ενστάσεις τους στους πραγματικούς λόγους που έχουν και εναντιώνονται στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών, για να καταλάβουμε κι εμείς γιατί αντιδρούν επιτέλους..." σχολιάζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Νατάσα Θεοδωρίδου έρχεται στη Λιβαδειά

Τροφώνια 2014 - Δ.Τ. Συναυλία Νατάσας Θεοδωρίδου
Νατάσα Θεοδωρίδου
Καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα
Λιβαδειά, Σάββατο 30 Αυγούστου
Ανοικτό Θέατρο Κρύας




Η Νατάσα Θεοδωρίδου, η πιο σημαντική λαϊκή τραγουδίστρια της νεότερης γενιάς ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και επικοινωνεί με το κοινό σε ανοικτούς συναυλιακούς χώρους.

Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει φέτος από τον Δήμο Ευρώτα  και η διαδρομή θα συνεχιστεί σε 20 μεγάλες πόλεις.

Με απόλυτο σεβασμό και τεράστια αγάπη στο λαϊκό τραγούδι, που με συνέπεια και ήθος υπηρετεί από την αρχή της καλλιτεχνικής της διαδρομής,  η Νατάσα Θεοδωρίδου έχει στόχο επιλέγοντας τραγούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο, αλλά και μεγάλα λαϊκά τραγούδια του χθες και του σήμερα, να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα που θα συμμετέχει και θα διασκεδάσει σε ένα απόλυτα λαϊκό πρόγραμμα.  Παρουσιάζει επίσης τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά σε μουσική του Αντώνη Βαρδή, η οποία αγαπήθηκε και απέσπασε εξαίρετες κριτικές.

Στη Λιβαδειά η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας, το Σάββατο 30 Αυγούστου και ώρα 21:30 το βράδυ.
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση 12€.
Στο ταμείο 15€.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στο ΠΟΥΡΟ απο τον Σκακιστικό Όμιλο Θήβας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ 2014» την Δευτέρα 25 Αυγούστου και ώρα 6:30 στο ΠΟΥΡΟ ο Σκακιστικός Όμιλος Θήβας πραγματοποιεί εκδήλωση «ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ ΣΕ 30 ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ» για σκακιστές και σκακίστριες με τον GM Dejan Antic ο οποίος στη συνέχεια θα μιλήσει για την αξία του σκακιού ως προπονητής της Ελληνίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας για το 2013 Σταυρούλας Τσολακίδου.
Είναι τιμή για τα παιδιά να διδαχτούν από ένα τόσο μεγάλο δάσκαλο και τιμή για τον Όμιλό μας η παρουσία του στην πόλη μας.   


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι τροχονομικές ρυθμίσεις στο παζάρι της Θήβας

23- 29 Αυγούστου η Εμποροπανήγυρη Θήβας 2014 – Τροχονομικές διατάξεις κατά τη διάρκεια αυτής. 

Στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) ξεκινά και φέτος η εμποροπανήγυρη της Θήβας, παράλληλα με την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης των Θηβών, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις 118 & 197 / 2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων     (αναρτημένες στο site του Δήμου και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ : ΑΔΑ: 6Ι1ΣΩΡΜ-Η4Φ & AΔΑ: ΒΤΞΙΩΡΜ-Ω5Ν)  η εμποροπανήγυρη θα διεξαχθεί στο κέντρο της πόλης των Θηβών στην οδό Πινδάρου (ξεκινώντας από την οδό Σκουρτανιώτου και καταλήγοντας στην οδό Μπέλλου) και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου 2014.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Ετήσια Εμποροπανήγυρης του Δήμου Θηβαίων για το έτος 2014 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο  της εμποροπανήγυρης στην οδό Πινδάρου και προχώρησε στην σχεδίαση οριζοντιογραφίας της εμποροπανήγυρης με χάραξη των παραπηγμάτων και των ράντζων.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ των δικαιούχων εμπόρων και των θέσεων θα γίνει στις 22 Αυγούστου, μια μέρα πριν την έναρξη και τα είδη που θα πωλούνται, θα  είναι τα εξής:

Τεχνητά & αποξηραμένα Ανθή Φυτά-βότανα, Ασημικά και Faux Bijou  (Φο Μπιζού), Βιβλία , Είδη Αυτοκινήτου, Εργαλεία -είδη κήπου , Είδη Λαϊκής Τέχνης- κουδούνια, Είδη Δώρων, Είδη Οικιακής Χρήσης –Υαλικά & Είδη Μπάνιου, Καλλυντικά, Λευκά είδη, Εκκλησιαστικά Είδη , Αξεσουάρ Μικρών Ζώων & Ιχθύων, Είδη Ένδυσης–Υπόδησης , Αξεσουάρ Ένδυσης, Παιδικά παιχνίδια, Ηλεκτρονικά , Παραδοσιακά γλυκά – προϊόντα που δεν θα παρασκευάζονται στο χώρο της εμποροπανήγυρης ( χαλβάς και  παρασκευασμένοι λουκουμάδες σε συσκευασία μιας χρήσεως)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  άδειες συμμετοχής, δικαιολογητικά, τρόπους διάθεσης χώρων, τέλη χρήσεως, υγειονομικούς όρους κλπ στο site του Δήμου www.thiva.gr και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις του Δ.Σ.
ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.    Η οδός Πινδάρου θα παραμείνει κλειστή για τα οχήματα από 20 έως 30 Αυγούστου (ημέρα αποξήλωσης παραγκών-καθαριότητας).
2.    Τα κινούμενα επί της οδού Πινδάρου οχήματα θα κινούνται υποχρεωτικά στην οδό Δίρκης με την υφιστάμενη κατεύθυνση.
3.    Στο τμήμα της οδού Πινδάρου, από Οιδίποδος έως Αντιγόνης, θα υπάρχει ελεύθερος χώρος διέλευσης τουλάχιστον 4,00μ. για λόγους αποκλειστικά και μόνο πυρασφάλειας.
4.    Θα απαγορευτεί η στάθμευση στο ανωτέρω τμήμα της οδού Οιδίποδος.
5.    Κατά το χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 22-8-2014 μέχρι το μεσημέρι της 31-8-2014 τα ταξί  θα σταθμεύουν επί της αριστερής πλευράς της οδού Αντιγόνης  από την οδό Πελοπίδου μέχρι την οδό Πινδάρου και από την οδό Επαμεινώνδα μέχρι την οδό Κάδμου με μέτωπο προς την οδό Κάδμου. Ο επί της οδού Αντιγόνης ιδιωτικός χώρος στάθμευσης θα παραμένει ελεύθερος ώστε να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση σ’ αυτόν.
6.    Από την οδό Τσεβά μέχρι την οδό Μπέλλου τα οχήματα θα κινούνται κανονικά.
7.    Από την οδό Μπέλλου θα επιτρέπεται η είσοδος στην οδό Πινδάρου μέσω της οδού Κέβητος για όσους θέλουν να κάνουν χρήση του πάρκινγκ της Πινδάρου και για τα πυροσβεστικά οχήματα.
8.    Όλοι οι κόμβοι με την οδό Πινδάρου θα διατηρηθούν μη εκμεταλλεύσιμοι από εμπόρους σε όλο το πλάτος έκαστου κόμβου για την αποφυγή συνωστισμού πάγκων και οχημάτων.
9.    Θα απαγορευτεί η στάθμευση στην οδό Πολυνείκους.
10.     Για την ασφαλή κίνηση των πεζών να διατηρηθούν χαμηλές ταχύτητες ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
11.     Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα συνοδευτούν από κατάλληλη σήμανση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοπρασία για το αρδευτικό έργο στο Λαφύστι

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί ανοικτή δημοπρασία για την κατασκευή του έργου με τίτλο «Βελτίωση υφιστάμενου αρδευτικού έργου του Δ.Δ. Λαφυστίου του Δήμου Λεβαδέων» προϋπολογισμού 219.641,86 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με αντικείμενο την αντικατάσταση μέρους του κλειστού με βαρύτητα αρδευτικού δικτύου της τοπικής κοινότητας Λαφυστίου σε μήκος 430 μέτρων.
Η ανωτέρω πίστωση για την εκτέλεση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» με ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 15% από Εθνική Δαπάνη.


                                                                              


Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά-Εκδήλωση τιμής και μνήμης με ονοματοθεσία οδού σε Μητροπολίτη Νικοδήμου Γραικού

Ο Δήμος Λεβαδέων, κατόπιν της ομόφωνης απόφασης 32/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλεί την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 και ώρα 10:30 π.μ. στην εκδήλωση για την ονομασία της δημοτικής οδού, η οποία ξεκινά από τον κόμβο Κ4 (περιφερειακός Λιβαδειάς) έως την περιοχή Τζιμέϊκα, σε Μητροπολίτη Νικοδήμου Γραικού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ύψος του κτηρίου όπου στεγάζεται το Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων – ΑμεΑ «Άγιος Βλάσιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Κατά την τελετή ονομασίας της οδού Νικοδήμου Γραικού θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου. 
Μετά το πέρας της δέησης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Υπέρογκα ποσά του ΕΝΦΙΑ στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων


Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
 -Εσωτερικών
-Οικονομικών

Θέμα: Βεβαίωση υπέρογκων ποσών φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Κατ' εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Ν.4223/2013), βεβαιώθηκαν υπέρογκα ποσά φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα Δημοτικά Καταστήματα, τα δημοτικά κτήρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ), ωστόσο, οι Δήμοι έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από την ακίνητη περιουσία τους, αφού, κατά κόρον, δεν ενοικιάζεται.
Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα  στην αυτοδιοίκηση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μεσαίου μεγέθους Δήμου, χωρίς χρέη και δανειακές υποχρεώσεις, είναι  ο ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε να καταβάλλει ο Δήμος Αλιάρτου-Θεπιέων. Ειδικότερα, για τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων με 10.877 κατοίκους (μόνιμος πληθυσμός) τα ακριβή στοιχεία έχουν ως εξής:
ΣΑΤΑ: 13.640 ευρώ /δόση (επιχορήγηση για επισκευές συντηρήσεις)
ΚΑΠ:110.704,29 ευρω /δόση - τακτική μηνιαία επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλεφωνία)
ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ (ή 71.289,38 Χ 5 μήνες)
Επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, η οποία στο συγκεκριμένο Δήμο ανέρχεται περίπου στο 33%.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, Δήμοι όπως αυτός του Αλιάρτου-Θεσπιέων δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαιρεθούν οι Δήμοι από την παραπάνω φορολογία  (ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο «χαράτσι», το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Σταθάς
Όλγα Γεροβασίλη


Διαβάστε Περισσότερα »

14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων

Πρόσκληση για την 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Θηβαίων, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου-οδός Πινδάρου & Οιδίποδος, στις  22  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ του 2014, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 18:30, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1ο.    Έκδοση αδειών σε εμπόρους για τη συμμετοχή τους στην εμποροπανήγυρη στην Δ.Κ. Θήβας, έτους 2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2323/95 όπως ισχύει.

2ο.    Έγκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο κατασκευής του έργου : «Συντήρηση – βελτίωση της Π.Ε.Ο. Αρ. 3 Ελευσίνα – Θήβα – Λιβαδειά στο τμήμα από διασταύρωση προς ΚΕΠΒ έως Κόμβο» (θέμα από αναβολή).
3ο.    Αποδοχή της 1ης Τροποποίησης της απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο : «Βελτίωση κτιρίου παλαιού Δημαρχείου Βαγίων και μετατροπή του σε χώρο άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων», στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Προσέγγιση LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) του Μέτρου 41 του Τοπικού Προγράμματος Leader Βοιωτίας.
4ο.    Λήψη απόφασης για τον τρόπο υλοποίησης της προμελέτης με τίτλο : "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ΑΠΕ σε κτίρια και εγκαταστάσεις του Δήμου Θηβαίων", στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο : “«Τεχνική βοήθεια για την επιτάχυνση διαδικασίας ωρίμανσης πράξεων του Δήμου Θηβαίων για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ»”  του ΕΠ “Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007- 2013”, για υποβολή πρότασης στην ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009 - 2014.
5ο.    Αποδοχή πίστωσης ποσού 6.872,28€ από το ΥΠ.ΕΣ. που αφορά καταβολή μισθωμάτων των σχολικών μονάδων για τη χρονική περίοδο 1/5/2014 έως 31/8/2014 (χρηματ.εντολή 30859/2014).

6ο.    Αποδοχή πίστωσης ποσού 59.667,64€ από το ΥΠ.ΕΣ. που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.3756/2009 (χρηματ.εντολή 29364/2014).

7ο.    Έγκριση της υπ’αριθ. 13/2014 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας περί κατανομής πιστώσεων ΣΑΤΑ 2014, ποσού 71.692,30€ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων (σχετ. η υπ’ αριθ. 221/2014 Α.Δ.Σ.).

8ο.    Έγκριση της υπ’αριθ. 14/2014 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας περί κατανομής πιστώσεων ΣΑΤΑ 2014, ποσού 72.971,66€ για λειτουργικές ανάγκες σχολείων (σχετ. η υπ’ αριθ. 195/2014 Α.Δ.Σ.).

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                    ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΥΛΑΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2104



Η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κλείνει την αυλαία στις 3 Σεπτεμβρίου με μια διαφορετική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση, που θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να γνωρίσουν δυο ακόμη αντίθετες έννοιες, του σύγχρονου και του αρχαίου:

"Αρχαίος και Σύγχρονος Κόσμος στα βορειανατολικά της Λιβαδειάς"

Με το ταξιδιωτικό πρακτορείο "ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ TRAVEL" θα ξεκινήσουμε, παιδιά και γονείς, εθελοντές και προσωπικό της Βιβλιοθήκης την Τετάρτη 3/9/4 στις  9.00 το πρωΐ με προορισμούς

·        Τα αρχαία της Χαιρώνειας

o   με περιήγηση στο Μνημείο του Λέοντος και στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα σπουδαία εκθέματα του από τους προϊστορικούς και κλασσικούς χρόνους,

o   με επίσκεψη  στο Αρχαίο Θέατρο, στην Ακρόπολη Πετραχού και στα Ρωμαϊκά Λουτρά

o   με ένα συναρπαστικό εικονικό ταξίδι στο χρόνο στο Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας. Θα «πετάξουμε» πάνω από την αρχαία Χαιρώνεια, θα «συναντήσουμε» τον Πλούταρχο και θα παρακολουθήσουμε τρισδιάστατα και ρεαλιστικά τη μάχη της Χαιρώνειας σαν να ξετυλίγεται μπροστά μας εδώ και τώρα.

·        Τα αρχαία του Ορχομενού

o   Με επίσκεψη στο Θολωτό Τάφο του Μινύα και στο Αρχαίο Θέατρο

o   Με επίσκεψη στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως είναι πιο γνωστή Μονή  της Παναγίας Σκριπούς

·        Τις Πηγές Χαρίτων

o   με το όμορφο φυσικό περιβάλλον και τα Ιχθυοτροφεία Πέστροφας στα πεντακάθαρα νερά του Μέλανα ποταμού

o   το ανακαινισμένο Αναψυκτήριο του Δήμου Ορχομενού “Μινύες”, όπου μικροί και μεγάλοι θα ψυχαγωγηθούν, θα χαλαρώσουν και θα αναλογιστούν όλα τα πλούσια, αρχαία και σύγχρονα, θεάματα της ημέρας!

Ξεναγός μας η εθελόντρια-εκπαιδευτικός Βασιλική Νιαβή.

Δηλώσεις και όροι συμμετοχής:

Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και όσοι θα ήθελαν αλλά δεν το έχουν ήδη κάνει μέχρι πλήρωσης των θέσεων, επικοινωνώντας με την κ. Ελένη Μιμίκου, πρωινές ώρες στο 2261089975 ή με επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη, μέχρι και την Τρίτη 26/8/14. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά συμμετέχουν ΜΟΝΟ με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Οδοιπορικό Κόστος: 2 ευρώ ανά άτομο

Κόστος εισόδου στο Μουσείο της Χαιρώνειας: 2 ευρώ για τους ενήλικες. Δωρεάν για τα παιδιά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα σπίτι... μίνι οπλοστάσιο στη Θήβα

Είχε στην κατοχή του ναρκωτικά και όπλα

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στις Ερυθρές Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας, ένας άνδρας, 43 ετών, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, διενήργησαν έλεγχο στον 43χρονο, ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, όπου εντός αυτού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- ένα πολεμικό τυφέκιο (τύπου καλάσνικοφ)
- 30 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και
- ένα μαχαίρι, με μήκος λάμας 10 εκατοστών.

Ακολούθως, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας πραγματοποίησαν νομότυπη έρευνα στο σπίτι του 43χρονου στη Θήβα, όπου βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

 - ένα μαχαίρι πολεμικού τύπου (RAMBO), με μήκος λάμας 19 εκατοστών
- ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser)
- ένα μαχαίρι κυνηγού, με μήκος λάμας 19 εκατοστών
- μία σπάθα, με μήκος λάμας 28 εκατοστών
 - μία ξιφολόγχη, με μήκος λάμας 12,5 εκατοστών
- δύο σουγιάδες, με μήκος λάμας 9 και 8 εκατοστών αντίστοιχα
- μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο και
- 119 ναρκωτικά δισκία, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή.



Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτή Αγίου Φανουρίου στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την 25η Αυγούστου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης.

Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το εξής:

1.Έγκριση του Απολογισμού – Ισολογισμού του Δήμου Λεβαδέων Οικονομικού Έτους 2013.


                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                                   Καλλιαντάσης Δημήτριος

Διαβάστε Περισσότερα »

Φάρμακο θεραπεύει μέσα σε πέντε μήνες τη «φαλάκρα των νέων»

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για μία σπάνια ασθένεια του μυελού των οστών, μπορεί να θεραπεύει μία μορφή φαλάκρας που κατά κανόνα εκδηλώνεται πριν από τα 30 χρόνια.

Σε μία νέα, μικρή μελέτη, τρεις πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία που έπαιρναν καθημερινά το φάρμακο ρουξολιτινίμπη (ruxolitinib) επί τέσσερις έως πέντε μήνες, είχαν πλήρη αποκατάσταση των μαλλιών τους.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα περαιτέρω μελέτες, με την ελπίδα ότι το φάρμακο θα εγκριθεί τελικά και για τη συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί κατά τόπους ή ολική απώλεια των μαλλιών και των τριχών στο σώμα.

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως 2% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (ηλικίες 15-29 ετών).

Η νόσος προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό.

Το μυστήριο έλυσαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι στους θυλάκους επιτίθενται ορισμένοι τύποι των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους εντόπισαν και τον χημικό μηχανισμό που ενεργοποιεί αυτή την επίθεση, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως μία ομάδα φαρμάκων που λέγονται αναστολείς του JAK μπορεί να τον αδρανοποιούν.

Οι αναστολείς του JAK είναι μία οικογένεια φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη δράση ορισμένων ενζύμων και έτσι επηρεάζουν ένα μηχανισμό που παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου και σε φλεγμονώδη νοσήματα.

Η ρουξολιτινίμπη είναι ένας αναστολέας του JAK που έχει εγκριθεί για την μυελοΐνωση - μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από αλλοίωση (ίνωση) του μυελού των οστών, διογκωμένο σπλήνα (σπληνομεγαλία) και άλλες επιπλοκές.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», δοκίμασαν τους εγκεκριμένους αναστολείς του JAK (είναι η ρουξολιτινίμπη και ένα άλλο φάρμακο, που λέγεται τοφασιτινίμπη) πρώτα σε ποντίκια με γυροειδή αλωπεκία και ανακάλυψαν πως τα φάρμακα σταμάτησαν με επιτυχία την καταστροφή των θυλάκων των τριχών και θεράπευσαν την αλωπεκία μέσα σε 12 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, χορήγησαν ρουξολιτινίμπη σε τρεις ασθενείς και μέσα σε ένα πεντάμηνο θεραπείας, είχαν ανακτήσει τα μαλλιά τους.

«Αν και απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά και πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντζελα Μ. Κριστιάνο, καθηγήτρια Δερματολογίας και Γενετικής στο Κολούμπια.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία που να αποκαθιστά την τριχοφυΐα στους πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2014



Ένα σχεδόν ολόκληρο υπέροχο καλοκαίρι τελείωσε για μια ακόμη χρονιά για εκατοντάδες παιδιά στη Βιβλιοθήκη μας! Ανάγνωση, δημιουργική φαντασία, πολυάριθμες νέες παραστάσεις, ρυθμός, παιχνίδι, κοινωνικότητα, καλλιτεχνική έκφραση γέμισαν τον χρόνο και τον κόσμο των παιδιών. Με την υπάλληλο Ελένη Μιμίκου στον κύριο οργανωτικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο, αλλά και με πολύτιμους βοηθούς το υπόλοιπο προσωπικό, εθελοντές και εμψυχωτές φιλότιμους και έμπειρους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν και να υλοποιούν δράσεις σε καθημερινή βάση από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 5 Αυγούστου της φετινής καμπάνιας ανάγνωσης και δημιουργικότητας που είχε τον γενικό τίτλο

"Ό,τι κι αν σκέπτεσαι, σκέψου το αντίθετο"

Με αφορμή την ανάγνωση εκατοντάδων βιβλίων, έννοιες των επιστημών, της Φυσικής, της μουσικής αλλά και της καθημερινής ζωής όπως: ήχος και παύση, πάνω και κάτω, ανατολή και δύση, ορθό και ανάποδο, φως και σκοτάδι, κλασική και μοντέρνα μουσική, μαζί και χώρια, χάνω και βρίσκω, δεξιά κι αριστερά, βοράς και νότος, θυμάμαι και ξεχνάω, όμορφο και άσχημο, καλημέρα-καληνύχτα, αλήθεια και ψέμα, μαλακά και σκληρά, ράβε και ξήλωνε, τέλος και αρχή, χθες και σήμερα, τάξη και ακαταστασία, σωστό και λάθος, άγριο και ήμερο, γη και ουρανός, παλιό και καινούργιο, πριν και μετά, ακόνισαν το μυαλό και το συναίσθημα ενώ διεύρυναν την αντίληψη και εμπλούτισαν τη γνώση των μικρών μας φίλων.

Απολογισμός μέχρι σήμερα; 

48 δράσεις σε 37 ημέρες, 1000 συμμετοχές παιδιών, 25 εθελοντές, σημαντικός αριθμός γονιών, 500 extra δανεισμοί βιβλίων!

Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει και η ουσιαστική συμβολή τοπικών φορέων, είτε ως συνεργάτες όπως του Τροφωνείου Ωδείου, είτε ως χορηγοί, όπως του Συλλόγου Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας,, και του ραδιοφωνικού σταθμού CITY FM 92,0..

Η επιτυχημένη εκστρατεία δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που ξεκίνησε την άνοιξη με εκπαίδευση του προσωπικού από την έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών της Ειρήνης Βοκοτοπούλου, και τη μεθοδευμένη οργάνωση και τον απαραίτητο προγραμματισμό. Η πορεία σφραγίστηκε με τη δωρεά 100 βιβλίων, αναλωσίμων και κιτ πειραμάτων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Future Library.

Ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια και την υποστήριξη, αλλά κυρίως τους μεγάλους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Περισσότερες πληροφορίες (περιγραφή, συμμετοχές, εθελοντές, φωτογραφικό υλικό, κλπ.) για τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στο site της Βιβλιοθήκης http://www.liblivadia.gr .

Μείνετε συντονισμένοι!

Προσεχώς θα ανακοινώσουμε την τελευταία εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση των αντιθέτων, που θα κλείσει την αυλαία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στις 3 Σεπτεμβρίου 2014!

Μια δράση για όλους,  μικρούς και μεγάλους!


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1936 δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1504 – Στην Ιρλανδία, οι Φιτζέραλντ με επικεφαλής τον 8ο κόμη του Κίλντεαρ νικούν τους ντε Μπεργκ στη μάχη του Νόκτου.

1561 – Η 18χρονη βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ επιστρέφει στη Σκωτία μετά από 13 χρόνια παραμονής στη Γαλλία.

1692 – Στο Σάλεμ, πέντε γυναίκες και ένας ιερέας εκτελούνται με την κατηγορία της εξάσκησης μαγείας.

1812 – Μάχη του Σμόλενσκ. (Ρωσική εκστρατεία Μεγ. Ναπολέοντος).

1826 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Έλληνες αγωνιστές υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη νικούν τον Ιμπραήμ στο Βασαρά Λακωνίας. Η πολιορκία είχε ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου.

1839 – Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτογραφική μέθοδος του Λουί-Ζακ Νταγκέρ, γνωστή ως δαγκεροτυπία.

1849 – Επτάνησα: Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας τοπικό επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας.

1905 – Στη Ρωσία ο Τσάρος Νικόλαος Β' κάνει ένα μικρό βήμα προς τη συνταγματική μοναρχία, καθιερώνοντας αντιπροσωπευτική συνέλευση με το όνομα Δούμα.

1909 – Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στην αγωνιστική πίστα της Ινδιανάπολης.

1909 – Η κυβέρνηση αποδέχεται έναν από τους πιο βασικούς όρους των επαναστατών και συμφωνεί στην απομάκρυνση των πριγκίπων από τον ελληνικό στρατό.

1910 – Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη βεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους ετοιμασίες στα ελληνικά σύνορα.

1911 – Στη Μεγάλη Βρετανία, το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών ανακοινώνει ότι λύνει την απεργία επειδή μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιήθηκε.

1912 – Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται γύρω από το Αφιόν Καραχισάρ, καθώς και στο βόρειο τμήμα του Δορυλαίου.

1914 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Κατάληψη των Βρυξελλών από το γερμανικό στρατό.

1914 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπογράφει τη Διακήρυξη της Ουδετερότητας, με την οποία σκόπευε να κρατήσει τις ΗΠΑ εκτός του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1916 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια: Οι Γερμανο-Βουλγαρικός στρατός κυριεύει το Σιδηρόκαστρο.

1919 – Το Αφγανιστάν αποκτά ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Λήγει η μάχη του Αρτίζ Νταγ, μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Συντάγματα Πεζικού.

1923 – Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1928 – Εκλογές στην Ελλάδα επαναφέρουν στην αρχή τον Ελ. Βενιζέλο.

1931 – Αποκαθιστάται η οικονομία της Γερμανίας, με την υπογραφή της συμφωνίας περί παγώματος των γερμανικών οφειλών προς τράπεζες του εξωτερικού.

1933 – Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι συναντάται με τον Αυστριακό καγκελάριο Ντόλφους.

1934 – Μετά το θάνατο του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας στρατάρχου Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει τη γενική εξουσία ονομαζόμενος αρχηγός «Φύρερ» του γερμανικού Ράϊχ.

1939 – Η Ναζιστική Γερμανία στέλνει 14 υποβρύχια στο Βόρειο Ατλαντικό και συγκεντρώνει σλοβακικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα.

1940 – Αυθόρμητοι λαϊκοί έρανοι για την αναπλήρωση της «Έλλης» ξεκινούν σε όλη τη χώρα.

1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη επιδρομή της Διέππης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.

1942 – Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1943 – Ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνομολογούν τη Συμφωνία του Κεμπέκ.

1945 – Στο Βιετνάμ οι Βιέτ Μιν, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μιν, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.

1953 – Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

1955 – Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Νταϊάν, στοιχίζουν τη ζωή σε 200 άτομα.

1958 – Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη. Η Γερμανία εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρισμένη. Το καθεστώς αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989).

1960 – Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.

1962 – Ο ΟΗΕ σχεδιάζει την πραγματοποίηση συνέλευσης για τα δικαιώματα των γυναικών.

1965 – Στο Ισραήλ, ταραχές και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Ρολφ Πάουλς, του πρώτου Γερμανού πρεσβευτή στη χώρα.

1973 – Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.

1974 – Αττίλας ΙΙ: Τελευταία ημέρα τουρκικών επιχειρήσεων με κατάληψη του 36% του κυπριακού εδάφους. Δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Κύπρο Ρότζερ Ντέϊβις.

1979 – Η Καμπότζη κατηγορεί τον ηγέτη των Κόκκινων Χμερ, Πολ Ποτ, για γενοκτονία.

1981 – Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίπτουν δυο λιβυκά, όταν τα τελευταία ανοίγουν πυρ πάνω από το βόρειο τμήμα του Κόλπου της Σύρτης.

1981 – Ο Αμερικανός Renaldo Nehemiah σπάει στη Ζυρίχη το φράγμα των 13 δευτερολέπτων στα 110μ εμπόδια με 12.93.

1988 – Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.

1989 – Ο Πολωνός Πρόεδρος Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας τον Ταντέους Μαζοβιέσκι, που γίνεται ο πρώτος μη κομμουνιστής πολιτικός μετά από 42 χρόνια.

1991 – Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούν πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που τελικά κατέρρευσε σε τρεις μέρες.

1992 – Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι πετρελαιοκηλίδες και οι φλεγόμενες επί βδομάδες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, προκαλούν μικρότερη οικολογική καταστροφή από την αναμενόμενη.

1992 – Στην Αλβανία αρχίζει η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ Χότζα.

1993 – Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην Στουτγκάρδη.

1993 – Πατέρας στα 78 του γίνεται ο γνωστός ηθοποιός Άντονι Κουίν.

1994 – Στην Αλγερία, 159 είναι οι νεκροί και 10.000 οι άστεγοι, από το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την πόλη Μασκάρα.

1994 – Στην Τουρκία, η Ένωση Γιατρών επιβεβαιώνει άνω των 500 κρουσμάτων χολέρας, διαψεύδοντας τις υγειονομικές αρχές που κάνουν λόγο για οξείες εντερικές διαταραχές.

1995 – Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο Σεράγεβο, σκοτώνονται τρεις Αμερικανοί διαπραγματευτές.

1995 – Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Peter McNeilly σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.

1996 – Στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση ευρείας κλίμακας.

1997 – Η οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή.

1999 – Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2001 – Η Εθνική Εφήβων στο πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας 8-7 την Κροατία στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

2001 – Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλαίν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002 – Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.

2002 – Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Σφαγή» αριστούχων λόγω της εκτίναξης των βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Χιλιάδες αριστούχοι δεν θα καταφέρουν φέτος να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης τους επιλογής, ενώ ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται η μάχη στα περιζήτητα τμήματα της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» να φέρει «σφαγή» μεταξύ χιλιάδων αριστούχων καθώς εξαιτίας της αύξησης κατά 40% φέτος του αριθμού των αριστούχων τα μόρια εισαγωγής στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές αναμένεται να εκτιναχθούν και κατά συνέπεια να αποκλείσουν ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην τεχνολογική κατεύθυνση, ενώ συνολικά ο αριθμός των υποψήφιων που πήραν βαθμολογία από 18 ως 20, άριστα δηλαδή, είναι φέτος σχεδόν 7.500 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η αύξηση του ποσοστού των αριστούχων στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης φτάνει ως και το 50%.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον πίνακα με την εκτίμηση των βάσεων και τη διαφορά που αναμένεται να έχουν από το 2013

Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στην Εύβοια: Από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο «έσβησε» ο15χρονος


Από προχωρημένο ανεύρυσμα στον εγκέφαλο «έσβησε» το 15χρονο αγγελούδι στα Βασιλικά της Εύβοιας, όπως έδειξε το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Τραγικές φιγούρες, οι δύο γονείς που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τον μονάκριβο γιό τους. Η οικογένεια από το Ψυχικό Αττικής παραθέριζε τις τελευταίες μέρες στο εξοχικό τους στα Βασιλικά και το μοιραίο συνέβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ήταν περίπου στις 18.00, όταν το 15χρονο μοναχοπαίδι ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε μπροστά στους γονείς του.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου αλλά εκεί άφησε την τελευταία του πνοή πριν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του eviazoom.blogspot.gr, οι γονείς είχαν καλέσει ελικόπτερο για τη μεταφορά του 15χρονου σε νοσοκομείο της Αττικής.

Στο κέντρο Υγείας εκτυλίχθηκαν τραγικές σκηνές, ενώ επί τόπου κατέφτασε η αστυνομία, που άρχισε να παίρνει καταθέσεις από τους γονείς, σε μια προσπάθεια να πέσει φως στις συνθήκες θανάτου του άτυχου παιδιού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία - Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ - Γενικά αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα
Μικρή άνοδο θα σημειώσει σήμερα ο υδράργυρος, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Ειδικότερα, στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 20-08-2014
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι έδειξε γεωραντάρ στον τάφο της Αμφίπολης.




    Δεν απομακρύνονται οι Σφίγγες
    Παραμύθια ...θερινής νυκτός οι πληροφορίες που μεταδίδουν διάφορα ΜΜΕ περί εισόδου μικροκάμερας στο χώρο του τάφου/



Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη συνεχίζεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των...λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Εθνος, οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία ότι μπήκε μικροκάμερα στον τάφο. «Βρισκόμαστε στη μέση της ανασκαφής. Η δουλειά αυτή θέλει υπομονή», είπε μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, συνιστώντας ψυχραιμία στη μεταφορά «ειδήσεων» για το... περιεχόμενο του τάφου
Οπως άλλωστε δήλωσε και ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.

«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης έχουν αποδειχτεί πολύτιμες σε αρχαιολογικές έρευνες, και πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν θεωρείται ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 10 μέτρων.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία. Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη.

Είχε γίνει παλιότερα μια συζήτηση για την Αμφίπολη, όπως γίνεται με πολλούς άλλους, αλλά δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία», μας είπε ο κ. Τσόκας, που επικεφαλής ομάδας επιστημόνων εξερεύνησε με γεωφυσικές μεθόδους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης των Αθηνών, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου στο Αγιον Ορος, της Βεργίνας, του Δίου, της Αιανής, της Πύδνας και άλλες περίπου 300 θέσεις, με τελευταία την τούμπα της Απολλωνίας, 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων μακεδονικός τάφος του 2ου π.Χ. αιώνα.

Η γεωφυσική διασκόπηση αποδείχτηκε πολύτιμη σε έρευνες του κ. Τσόκα στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του Κοινού της Δεκαπόλεως) και στο Κουβέιτ (αρχαία Ικαρος στο νησί Φαϊλάκα).


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Φωτογραφία της ημέρας

Επικίνδυνα επαγγέλματα

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ