Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μοντέλο ...αλά Αγγλία για προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο.



    Στην απελευθέρωση των προσφορών, έτσι ώστε αυτές να διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους εμπόρους να ρευστοποιούν αποθέματα ανά πάση στιγμή, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.



Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπεται να... αντικατασταθεί με κώδικα δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή από τις προσφορές, τις προωθητικές ενέργειες και τις εκπτώσεις, ο οποίος θα παρέχει και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εμπόρους.

«Μπούσουλας» για την κατάρτιση του ελληνικού κώδικα αποτελεί αυτός που εφαρμόζεται στην Αγγλία, όπου περιγράφονται αναλυτικά και με ακρίβεια οι διάφορες μορφές προσφορών και οι σχετικοί περιορισμοί.

Επί τάπητος τίθεται ακόμη η θεσμοθέτηση ειδικών εκπτωτικών περιόδων για τα εποχικά είδη. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να καλύπτεται νομοθετικά έμπορος που πουλά, για παράδειγμα, χριστουγεννιάτικα είδη και θέλει στις 30 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των εμπορευμάτων του μέσω εκπτώσεων.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί η μη αποτελεσματικότητα των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων, καθώς και καταναλωτικών οργανώσεων έχουν θέσει θέμα κατάργησής τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο για τον κώδικα δεοντολογίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού



Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ σήμερα και αύριο στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια της χώρας, οι οποίες, μάλιστα, κατά τόπους θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές και πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα:

Για σήμερα Σάββατο, βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς το Βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αύριο τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, ενώ σταδιακή εξασθένηση προβλέπεται από τις βραδινές ώρες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φοροφυγάς με πιστόλι στο Σχηματάρι

Συνελήφθη 73χρονος ημεδαπός στο Σχηματάρι Βοιωτίας, για παράνομη οπλοκατοχή

Επιπλέον σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή

Κατασχέθηκε αυτόματο πιστόλι και (19) φυσίγγια

Συνελήφθη, χθες (05-09-2014) το πρωί στο Σχηματάρι Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Γ’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βοιωτίας, ένας 73χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 73χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, ένα αυτόματο πιστόλι και δεκαεννέα (19) φυσίγγια αυτού.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι σε βάρος του 73χρονου εκκρεμούσε κ αταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους για φοροδιαφυγή.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο κύβος ερρίφθη -Eκτακτη εισφορά και το 2015

Δεν βγαίνουν όπως φαίνεται τα... κουκιά του Προϋπολογισμού κι έτσι η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα παραταθεί και πέραν του 2014, όπως ζητούσε η Τρόικα, αν και «ψαλιδισμένη» σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών μπήκε στη διαπραγμάτευση με... πολλά «καρπούζια» κάτω από την ίδια μασχάλη, ο Αντώνης Σαμαράς παρέπεμψε στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, όπου και θα αποτυπωθεί η μέγιστη δυνατή μείωση των συντελεστών στην εισφορά που αποφέρει κάθε χρόνο περίπου 1,1 δισ ευρώ.

Το μέτρο της εισφοράς, που συμφωνήθηκε με την Τρόικα το καλοκαίρι του 2011 «πακέτο» με το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ, κανονικά εκπνέει στο τέλος του έτους, ωστόσο ως ισοδύναμο στη μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων και του νέου μισθολογίου για τους ενστόλους (πέρα από τις περικοπές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές), το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με την Τρόικα το περσινό καλοκαίρι στην παράταση της εισφοράς έως το τέλος του Προγράμματος, δηλαδή έως το 2016. Το θέμα είναι ότι αυτή η παράταση της εισφοράς ουδέποτε πήρε τη μορφή διάταξης νόμου και βέβαια ουδέποτε πέρασε από τη Βουλή, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα, η αποφυγή της λήψης του μέτρου. Η Τρόικα, ωστόσο, ουδέποτε ξέχασε την εισφορά και είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες Εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που συνόδεψαν την Επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως η παράταση μέτρων που λήγουν, κάνοντας σαφή αναφορά στην εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στόχος είναι η μείωση των συντελεστών κατά 50% ή και η αλλαγή των εισοδηματικών ορίων, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα περάσει από τη Βουλή και την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, η επίμαχη διάταξη.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαμαράς: Ή κυβερνώ εγώ, ή έρχεται το χάος...



Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ σημείωσε ότι για πρώτη φορά το πρόσημο της οικονομίας θα είναι θετικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ύστερα από 34 τρίμηνα, και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας. Επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είχε επενδύσει στην καταστροφή της χώρας ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να την κατονομάζει, ότι «καλύπτει τρομοκράτες».
Μειώσεις σε φόρο πετρελαίου και σε ΕΝΦΙΑ, αύξηση δόσεων στα ληξιπρόθεσμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δέσμη μέτρων για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρσθέτοντας ότι η χώρα επιστρέφει από το  γ' τρίμηνο του έτους στην ανάπτυξη κι ότι τους επόμενους μήνες θα λάβει πιστοποίηση ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει τόσο στις διορθώσεις επί του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% κι ότι κρατούνται τα επιδόματα θέρμανσης. Τόνισε ότι θα γίνουν άμεσα οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, πριν την έναρξη της καταβολής του, αλλά και μείωση του φόρου στα ξενοίκιαστα και ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με μακροπρόθεσμο στόχο να γίνει ανταποδοτικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο οδικός χάρτης για τις ελαφρύνσεις στη φορολογία, ο οποίος θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ και άλλων φόρων αλλά και την αύξηση των δόσεων στις ληξιπροθεσμες οφειλές και στον φόρο αλληλεγγύης, θα συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά τους μισθούς των ενστόλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η θα γίνει άμεσα η αποκατάστασή τους αλλά όχι στα επίπεδα του 2012.
Παράλληλα, ανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα απονομής συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές θα γίνονται πλέον με "το πάτημα ενός κουμπιού", αναβαθμίσεις στον ΟΛΘ με στόχο να γίνει το διακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, τη δημιουργία ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη αλλά και την έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά κι ότι θα μετατραπεί σε εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων.
Στο πολιτικό πεδίο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πολιτική αυτοκτονία, καθώς η "απογείωση" της χώρας θα κριθεί από τους επόμενους μήνες ενώ σημείωσε ότι η χώρα κάνει τώρα το "άλμα" προς τα εμπρός κι ότι τελειώνει η εποχή των μνημονίων.
Το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων», που καταρτίστηκε εντός του δημοσιονομικού πλαισίου χωρίς να έχει την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα είναι η απόλυτη συνθήκη για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να ανατραπεί η αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις

Διαβάστε Περισσότερα »

Παγκόσμια πρωτοτυπία Ελλήνων φοιτητών στην Ολλανδία! 26χρονος Λιβαδείτης ο ένας – Ήρθαν 3οι στην κατάταξη, με διαφορά μόλις 3 βαθμούς από την πρώτη ομάδα..






Β. Τζήμητρας:  «Η γνώση, που  πήραμε από τα Ελληνικά πανεπιστήμια μας έθεσε τις βάσεις για τα καλύτερα»

Η Ελλάδα πνίγει τα παιδιά της κι ευτυχώς που δεν τα εξολοθρεύει, πριν πετάξουν για ξένους τόπους, όπου προκόβουν χάρη στις γνώσεις, που έχουν αποκτήσει από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα 10  Έλληνες  φοιτητές των πολυτεχνείων της χώρας, που κατάφεραν να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ολλανδία, διαπρέποντας παγκόσμια…

Ο ένας μάλιστα, είναι Λιβαδείτης, ο  Βασίλης Τζήμητρας, Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Ξάνθης, που μαζί με τους υπόλοιπους, κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ολλανδία, στο Πανεπιστήμιο  TU DELFT, στην ομώνυμη  πόλη…

Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται ο παγκόσμιος διαγωνισμός «Solar Decathlon», που ξεκίνησε το 2002 το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ, με τομείς σχεδιασμού και κατασκευής καινοτόμων και αυτόνομων σπιτιών από φοιτητές, τα οποία κατασκευάζονται μέσα σε 10 ημέρες και εκθέτονται για 14 ημέρες πριν αναδειχθεί ο νικητής…

Στον φετινό διαγωνισμό, που έγινε στο Παρίσι, συμμετείχαν 24 Πανεπιστήμια απ΄ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το TU DELFT..

Η ομάδα «Prêt-à-Loger» του TU Delft αποτελούνταν από 50 διεθνείς φοιτητές, με τους συμπατριώτες μας να κατέχουν ηγετικές θέσεις…

Ερευνώντας την Ολλανδική αγορά, διαπίστωσαν πως 1.400.000 υπάρχοντα κτίρια συγκεκριμένου τύπου,  είναι ενεργειακής ταυτότητας Ε και κάτω, δηλαδή, έχουν παλιά τζάμια όχι καλές μονώσεις κ.α, τα οποία η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να κατεδαφίσει και να αντικαταστήσει με καινούργια, πλην όμως το κόστος είναι δυσβάσταχτο…

«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με υπάρχοντα κτήρια,καθώς αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή σπατάλης ενέργειας. Τα συγκεκριμένα κτήρια κατασκευάστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να στεγάσουν γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμό στην τραυματισμένη από τον πόλεμο Ολλανδία. Υπήρχαν λίγες ομάδες στον διαγωνισμό που ασχολήθηκαν με υπάρχοντα σπίτια.» » αναφέρει σχετικά ο Βασίλης Τζήμητρας,.

Η ομάδα λοιπόν, ανέπτυξε μια τεχνολογία,  που στηρίζεται στα θερμοκήπια!

Πρόκειται για μια κατασκευή, που προστίθεται στην νότια πλευρά του υπάρχοντος κτιρίου (φωτο 2591) με 4 λειτουργίες: Την παραγωγή ενέργειας από ένα νέο τύπο φωτοβολταικού, προσθήκη έξτρα ζωτικού χώρου στο κτίριο, θέρμανση νερού και σπιτιού και συλλογή νερού βρόχινου, που χρησιμοποιείται για τον κήπο ή τους κοινόχρηστους χώρους…

Στην βόρεια πλευρά, τοποθετείται ειδική μόνωση, που δεν αλλάζει την όψη του κτιρίου, η στέγη αντικαθίσταται με πράσινη στέγη και τοποθετούνται ηλιακοί σωλήνες, που αντανακλούν το φυσικό φως από έξω προς τα μέσα. φωτο 2897 και 2883..

«Η καινοτομία βρίσκεται όχι τόσο στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν αλλά στον δύσκολο συνδυασμό τους. Για κάθε εποχή το σύστημά μας λειτουργεί διαφορετικά ώστε να καλύπτει αποδοτικά τις ανάγκες του χρήστη. Είναι ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σπίτι, όπου ο χρήστης θέτει την επιθυμητή κατάσταση του σπιτιού (θερμοκρασία, κατανάλωση ενέργειας κα.) και το σύστημα αυτόματα βρίσκει το βέλτιστο και λιγότερο ενεργοβόρο τρόπο για να την πετύχει. Δεν σχεδιάζουμε τα σπίτια του μέλλοντος, αλλά σπίτια που θα τα καταφέρουν στο μέλλον» όπως εξηγεί ο Βασίλης Τζήμητρας,  με σημαντικά οφέλη, τα όσα απορρέουν από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και τη διατήρηση των ιστορικών σπιτιών.

Η ομάδα του TU Delft συμμετείχε στην έκθεση  και ήρθε στην 3η στην κατάταξη, με διαφορά μόλις 3 βαθμούς από την πρώτη ομάδα, καθώς από τους 10 μίνι-διαγωνισμούς κέρδισε βραβεία στους 5. Στην φωτό 3316) τα καμαρώνει περήφανος ο νεαρός συμπολίτη μας…

Το πρωτοπόρο αυτό σύστημα μάλιστα, εγκαινίασε στην αγορά ο Υπουργός Εστίασης της Ολλανδίας κ. Blok, παρουσιάζοντας το σπίτι στην αγορά και ήδη έχουν γίνει προτάσεις υλοποίησης στην χώρα αλλά και στην Γαλλία.

Να σημειωθεί,  ότι το σύστημα κατασκευάζεται και είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα σε δυο μόλις ημέρες με χαμηλό κόστος!

Τι σημαίνει όλο αυτό για τους Έλληνες φοιτητές; «Η γνώση, που  πήραμε από τα Ελληνικά πανεπιστήμια μας έθεσε τις βάσεις για τα καλύτερα» δηλώνει ο  Βασίλης Τζήμητρας, που κλήθηκε να μας απαντήσει αν το συγκεκριμένο  σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, καθώς και αν η χώρα μας έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς…

«Το project έχει σχεδιαστεί για τις βόρειες  χώρες, επομένως λόγω καιρικών συνθηκών, δηλαδή υψηλών θερμοκρασιών, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στην χώρα μας, πλην όμως θα  μπορούσε μέρος του συστήματος να χρησιμοποιηθεί ως εξοικονόμηση θερμότητας, νερού και ενέργειας» εξηγεί ο Βασίλης, δίνοντας την δική του, αλλά γνωστή σε όλους μας απάντηση  για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης…

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, όπως γίνεται στην Ολλανδία,  άρα δύσκολα βρίσκεις χρηματοδότηση της τάξης των 800.000 ευρώ, που απαιτήθηκαν μέσα σε 2 χρόνια  για να πραγματοποιηθεί το project, στο οποίο συνέβαλαν χρηματικά 19 εταιρίες, καλύπτοντας το 80% του συνολικού κόστους και το υπόλοιπο κάλυψαν το Υπουργείο Ενέργειας και το ίδιο το Πανεπιστήμιο του TU Delft» υπογραμμίζει ο συμπατριώτης μας, ο οποίος σημειωτέον είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, Σύνδεσμος που ουσιαστικά βοηθά τους Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία,  στα καθημερινά τους προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται, δημιουργώντας παράλληλα δίκτυο επικοινωνίας φοιτητών, αλλά και απόφοιτων από ολλανδικά πανεπιστήμια,  που εργάζονται στην Ολλανδία ώστε να ενδυναμωθεί το ελληνικό στοιχείο στη χώρα.

Πέρα από ομιλίες που έχουν γίνει στην  Ολλανδία,  σχετικά με την εύρεση εργασίας , το πιο δημοφιλές επίτευγμα του Συνδέσμου είναι ότι ξεκίνησε μαζί με την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα  το Orange Grove, που είναι ουσιαστικά η προώθηση και το στήσιμο καινοτόμων επιχειρήσεων «start-ups» στην Ελλάδα.

Μπράβο στους Έλληνες φοιτητές, τους οποίους ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προσφέροντας επιτεύγματα στην πατρίδα μας!
 viotiki-ora.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Πήρε παίκτη ο Λεβαδειακός


Σε μια... περίεργη μέρα για τον Λεβαδειακό, οι Βοιωτοί προχώρησαν και σε μεταγραφή! Έντυσαν στα πράσινα τον Αργεντινό, Χουάν Ιγκνάτσιο Σάντσες Σοτέλο!  Στην απόκτηση του Χουάν Ιγκνάτσιο Σάντσες Σοτέλο προχώρησε ο Λεβαδειακός, με τον Αργεντινό επιθετικό να υπογράφει διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

H ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Juan Ignacio Sanchez Sotelo. Ο Αργεντινός επιθετικός (κάτοχος Ιταλικού διαβατηρίου) υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για δύο χρόνια. Έχει γεννηθεί στις 2/10/1987, ενώ η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ήταν η Talleres».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ TO 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ- ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
Σύμφωνα με την απόφαση 16/2014 της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων (ΑΔΑ: 6ΩΖΖΟΚ2Ρ-823) βάσει της 49/28-08-2014 πράξη του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ν. Βοιωτίας, η οποία κοινοποιήθηκε με καθυστέρηση, αναστέλλεται για ένα έτος η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Πέτρας. Λόγω της μεταφοράς της καθαρίστριας με μίσθωση στο 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου,  δεν υφίσταται πλέον κενή θέση καθαρίστριας στο 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου και ως εκ τούτου, η προκήρυξη πρόσληψης για το 1ο νηπιαγωγείο Αλιάρτου ανακαλείται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκλονιστικό βίντεο: On camera ο θάνατος ενός μοτοσικλετιστή


Η μητέρα του 38χρονου Βρετανού μοτοσικλετιστή David Holmes έδωσε στη δημοσιότητα το σκληρό βίντεο από τις τελευταίες στιγμές του γιου της
Η Βρετανίδα Brenda Holmes έδωσε στην δημοσιότητα το τραγικό βίντεο από τον θάνατο του 38χρονου γιου της David, ο οποίος έχασε τη ζωή του, όταν η μηχανή στην οποία επέβαινε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο σε δρόμο του Norfolk.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου παραδέχθηκε στην αστυνομία μετά τη σύγκρουση ότι έτρεχε με ταχύτητα πολύ παραπάνω από το επιτρεπτό όριο και δεν είδε τον 38χρονο, που έτρεχε με 97 μίλια την ώρα, ούτε ένα αυτοκίνητο που ερχόταν πίσω από τη μηχανή του David.



Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά και στην αστυνομία η μητέρα του άτυχου νέου, είναι από την κάμερα που ήταν ενσωματωμένη στο κράνος του γιου της. Τώρα η Brenda Holmes, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο βίντεο θα αποτελέσει μέρος εκστρατείας για την οδική ασφάλεια, ελπίζοντας ότι δεν θα χάσουν και άλλες οικογένειες τους αγαπημένους τους, από ατυχήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα πέντε τρόφιμα που η υπερβολική τους κατανάλωση βλάπτει

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που οι περισσότεροι αδυνατούν να τα βγάλουν από τη διατροφή τους γιατί πολύ απλά τους... αρέσουν. Αλλοι πάλι δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Οπως και να έχει η συχνή, υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας και για αυτό πρέπει η λήψη τους να είναι προεσεκτική και σε λογικά πλαίσια.

    Επεξεργασμένα κρέατα

Εχουν πολλές θερμίδες, λίπη και νάτριο. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

    Τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά

Τα τρόφιμα διαίτης είναι γεμάτα με τρανς λιπαρά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη και συνδέονται με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα  σε ζάχαρη και νάτριο.

    Μαγιονέζα

Ολοι γνωρίζουν ότι η μαγιονέζα δεν είναι και το πιο υγιεινό τρόφιμο του κόσμου. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 mg νατρίου.

    Κατεψυγμένα γεύματα

Μπορεί να προσφέρουν ευκολία και  μπορεί κάποια από αυτά να είναι παρασκευασμένα με πολύ προσεκτικό τρόπο, ωστόσο, κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά παχυντικά και έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

    Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη είναι γεμάτη είναι γεμάτη υδρογονωμένα έλαια, τρανς λιπαρά δηλαδή, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια σειρά παθήσεων όπως ο διαβήτης και τα καρδιολογικά προβλήματα.

    Σόδες και αναψυκτικά

Σε όσους κάνουν δίαιτα το πρώτο πράγμα που τους συστήνεται να κόψουν είναι οι σόδες και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δεν συνδέεται μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με νεφρικές βλάβες, καρκίνου και διαβήτη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Λοκρίδα-Έχτισαν εκκλησία στο σημείο που σκοτώθηκε ο γιος τους



Πριν περίπου ένα χρόνο, στην Κυρτώνη της Λοκρίδας, σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό. Κυνηγοί πέρασαν για θήραμα τον αείμνηστο Ανάργυρο Τσαμπά, ο οποίος βρισκόταν στα κτήματά του και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Οι γονείς του, Γεώργιος και Γιαννούλα έχτισαν μια ωραία εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής κοντά στα συντρίμμια άλλης παλαιάς Εκκλησίας, στη μνήμη του παιδιού τους.

Την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος τέλεσε τα θυρανοίξια του Ναού με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη την τελετή.

Ο κ. Νικόλαος εξέφρασε την χαρά, τη συγκίνηση αλ­λά και την ικανοποίησή του, επαινώντας τους γονείς του αδικοχαμένου γιου τους, για την πρω­το­βου­λία τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στερεά Ελλάδα: 22 συλλήψεις σε μία ημέρα


Συνολικά 22 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Στερεά Ελλάδα, με κύριο σκοπό τη σύλληψη ατόμων που διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 866 άτομα και προσήχθησαν 70. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πάνω από 570 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 245 παραβάσεις.

Συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και 17 αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

Οι αστυνομικοί κατέχεσαν ποσότητα ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και διάφορα είδη παραεμπορίου.

Οι παραβάσεις αφορούσαν:

-3 το νόμο περί ναρκωτικών

-14 το νόμο περί αλλοδαπών

-μία τον υγειονομικό κανονισμό

-226 για τον Κ.Ο.Κ.

-μία για παραεμπόριο
Διαβάστε Περισσότερα »

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο

Οι βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων δύο ημερών
Με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές ξεκινά το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα τα θερμόμετρα δεν θα δείξουν πάνω από 31 βαθμούς Κελσίου, και αυτό μόνο στα Δωδεκάνησα.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή καθώς θα πρέπει να φτάσουμε στις βραδινές ώρες για να υποχωρήσουν τα φαινόμενα. Κάποια βελτίωση θα υπάρξει τη Δευτέρα ενώ ουσιαστική αλλαγή του σκηνικού θα υπάρξει από την Τρίτη οπότε αναμένεται και άνοδος της θερμοκρασίας χωρίς, ωστόσο να απουσιάζουν οι κατά τόπους βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι όποιες πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους να είναι ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: αρχικά ασθενείς βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βορεια οπού θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διαρκείας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 07-09-2014
Καιρός: στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές και σταδιακή εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι δείχνει η γενετική ανάλυση του... φραπέ.




    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του φυτού του καφέ, ιδίως αυτού που χρησιμοποιείται στον "φραπέ", ρίχνοντας έτσι φως στα γενετικά μυστικά του.



Το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο.. μέλλον, ώστε να υπάρξουν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες απέναντι στις ασθένειες, την κλιματική αλλαγή και τις άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Επίσης, θα είναι δυνατό πλέον να βελτιωθεί με νέες μεθόδους η γεύση του καφέ, να αυξηθεί η ποσότητα της καφεΐνης ή, αντίστροφα, να παράγεται καφές χωρίς καφεΐνη με γενετικό τρόπο πλέον, δηλαδή με την απενεργοποίηση των σχετικών γονιδίων της καφεΐνης. Έως σήμερα η απομάκρυνση της καφεΐνης γίνεται με χημική επεξεργασία, πράγμα που επηρεάζει και τη γεύση του καφέ «ντεκαφεϊνέ».

Παράλληλα, η γενετική ανάλυση έρχεται να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί, στην πορεία εκατομμυρίων ετών, εξελίχθηκε η καφεΐνη, η κατ΄εξοχήν δραστική ουσία του καφέ και η πιο ευρέως καταναλούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Παρά τη δημοφιλία της, έως σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν και πολλά πράγματα γι αυτήν, κάτι που αναμένεται να διορθωθεί μετά την ανάγνωση του γονιδιώματος του καφέ.

Οι 64 ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Φιλίπ Λασέρμ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών και Ανάπτυξης (IRD), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Nature», μελέτησαν το φυτό του καφέ Coffea canephora, από το οποίο παράγεται η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία «Ρομπούστα». Αυτή αποτελεί το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο (φραπέ κλπ). Μια δεύτερη γενετική έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την δημοφιλέστερη και λιγότερο δυνατή ποικιλία «Αράμπικα».
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο καφές συνολικά διαθέτει περίπου 25.500 γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες, ένας μέσος αριθμός για φυτό. Σε σύγκριση όμως με άλλα φυτά, ο καφές διαθέτει περισσότερα γονίδια αλκαλοειδών και φλαβονοειδών ουσιών, που συμβάλλουν στην πλούσια γεύση του.

Όσον αφορά ειδικότερα την καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για τη δημιουργία της μέσα στο φυτό, εμπλέκονται πολλά ένζυμα (Ν-μεθυλοτρανσφεράσες), τα οποία είναι διαφορετικά και εξελίχθηκαν ανεξάρτητα από εκείνα που υπάρχουν στα φυτά του κακάο και του τσαγιού. Έτσι, τα γονίδια της καφεΐνης στο φυτό του καφέ βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις του γονιδιώματος από ό,τι στο κακάο και στο τσάι, ενώ έχουν και διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες. Με άλλα λόγια, ο καφές ανέπτυξε ξεχωριστά τα δικά του γονίδια για την καφεΐνη και αυτά δεν προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο-φυτό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεΐνη εξελίχθηκε όχι για να βοηθά τους ανθρώπους να ξυπνούν το πρωί, αλλά για να προσελκύει ορισμένα έντομα-επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, ώστε να επισκέπτονται ξανά το φυτό, καθώς η καφεΐνη τούς αρέσει πολύ, όπως και στους ανθρώπους. Αντίθετα, η ίδια ουσία αποθαρρύνει, άλλα φυτοφάγα έντομα να τρώνε τα φύλλα του φυτού, τα οποία τους φαίνονται τοξικά. Επίσης, όταν τα φύλλα του καφέ (που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από κάθε άλλο μέρος του φυτού) πέφτουν στο χώμα και σαπίζουν, διασπείρουν την καφεΐνη, εμποδίζοντας έτσι άλλα ανταγωνιστικά φυτά να φυτρώσουν τριγύρω.

Ο καφές αποτελεί μία από τις πλέον «χρυσοφόρες» γεωργικές καλλιέργειες παγκοσμίως, καθώς κάθε μέρα στη Γη καταναλώνονται γύρω στα 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια (πάνω από 26.000 ανά δευτερόλεπτο).

Η παραγωγή και οι εξαγωγές του (γύρω στα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) έχουν δημιουργήσει μια τεράστια διεθνή αγορά, στην οποία απασχολούνται σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε 52 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση παγκοσμίως ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ πάνω από 8,7 εκατ. τόνοι παρήχθησαν το 2013, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ