Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ



Όχι στην συγκρότηση Α.Ε. για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Στερεάς
Την περίοδο που διανύουμε επιχειρείται η συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα μετέχουν οι 25 Δήμοι της Στερεάς, με αντικείμενο την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και έδρα τη Θήβα. Στους σκοπούς της Α.Ε. προβλέπονται από την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και από την ανακύκλωση μέχρι την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση). Επιπλέον αυτή η Α.Ε. προβλέπεται ότι θα εκπονεί και θα εφαρμόζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες ασκούνται από ολιγομελές Δ.Σ. στο οποίο δεν συμμετέχουν όλοι οι  Δήμοι. Αυτό το Δ.Σ. εκτός των άλλων αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών προς τους Δήμους και μάλιστα με υποχρεωτική είσπραξη. Εάν τα δημοτικά συμβούλια συναινέσουν σε αυτή την εξέλιξη, οι Δήμοι εκχωρούν τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική για ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και να αποφασίζουν   για τα δημοτικά τέλη, αφού η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική λειτουργία. Παράλληλα, είναι εμφανής η σπουδή για άμεση συγχώνευση- μετατροπή του φορέα σε ΑΕ, παρά το γεγονός, ότι έχει δοθεί παράταση έως 31-12-2015.   
Θεωρούμε αδύνατο τα δημοτικά συμβούλια ολόκληρης της Στερεάς πόσο μάλλον οι πολίτες, να ελέγχουν την λειτουργία της Α.Ε. την οποία ωστόσο θα χρηματοδοτούν άμεσα. Θεωρούμε παράλογο και λανθασμένο να υπάρχει μια Α.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων μιας τεράστιας περιοχής από τα Άγραφα μέχρι τη Σκύρο. Ο μόνος λόγος για τη συγκρότηση αυτής της Α.Ε. είναι η συγκέντρωση των αποφάσεων σε ένα όργανο και στην ουσία σε ελάχιστα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν τη διασφάλιση της απουσίας δημόσιου ελέγχου και την παράκαμψη της κοινωνικής λογοδοσίας. Ήδη τα όσα έχουν επιχειρηθεί (μονάδα καύσης του Μπόμπολα για τα απόβλητα της Αττικής στη Θήβα, εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων της Στερεάς με ΣΔΙΤ δηλαδή από μεγαλοεργολάβους, ανάθεση σε εργολάβο του ΧΥΤΑ της Λαμίας μέσω …Θήβας), και τα όσα σχεδιάζονται (μεταφορές απορριμμάτων εντός και εκτός της Στερεάς σε εργοστάσια και ΧΥΤΑ σε Θήβα, Λαμία, Χαλκίδα) αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι, παραδίδεται η διαχείριση των απορριμμάτων στους εργολάβους και πλήττεται η κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και επιτυγχάνεται η μείωση του προσωπικού των δήμων. 
Στον αντίποδα αυτών των επιλογών υποστηρίζουμε μια πρόταση αποκεντρωμένης διαχείρισης με βάση τους Δήμους, με βάρος στην ανακύκλωση στην πηγή, με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο, με θέσεις εργασίας και με οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Τα σκουπίδια να γίνουν όφελος για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους.
Καλούμε τους φορείς και τους συλλόγους της Θήβας και της περιοχής μας, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους αγρότες, όλους τους εργαζόμενους, τους συλλόγους εργαζομένων, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, κάθε πολίτη,
σε ενεργό αγώνα
για να ακυρωθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και οι επιλογές για έλεγχο της διαχείρισης από ανώνυμη εταιρεία, που κατ’ όνομα θα είναι των Δήμων, αλλά θα ενεργεί ερήμην τους.  
ΘΗΒΑ  13/12/2014



Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία: Το… «χαβά» της η Θήβα. Απώλειες στην… ουρά

  

Ασταμάτητη η Θήβα πέρασε και από το Κόκκινο και οδηγείς εκ του… μακρόθεν την κούρσα του πρωταθλήματος πετυχαίνοντας μάλιστα και την 12η σερί νίκη της. Στην ουρά Επαμεινώνδας και Απόλλωνας μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις ενώ το Ύπατο γνώρισε την ήττα από τον Παρνασσό που πέρασε τρίτος. Δεύτερος πάντα ο Κιθαιρώνας που πέρασε σαν σίφουνας από την Αλίαρτο. Απώλεια και για την Αναγέννηση που παραχώρησε ισοπαλία στον τέταρτο της βαθμολογίας ΠΑΟΚυριακίου.

Α’ Κατηγορία

12η αγωνιστική

Παναλίαρτος – Κιθαιρώνας   0-6

Παμβαγιακός – Δήλεσι    1-1

Ύπατο – Παρνασσός    0-2

Κόκκινο – Θήβα    0-2

Επαμεινώνδας – Απόλλων Ακρ.  1-1

Ένωση – Δάφνη    2-0

Αμβρυσσέας – Ορχομενός    6-1

Αναγέννηση – Π.Α.Ο.Κυριακίου  1-1

Βαθμολογία

(σε 12 αγώνες)

 Θήβα                       37-4        36

————————————————

Κιθαιρώνας             26-10       26

Παρνασσός             18-10       24

Παμβαγιακός          18-12        22

ΠΑΟ Κυριακίου       15-13        22

Ένωση                    30-9          20

Αμβρυσσέας          23-16          19

Δάφνη Ερ.              19-18         19

Δήλεσι                    17-11         18

Κόκκινο                  13-16         15

Αναγέννηση           14-17         13

Ύπατο                    12-27         11

—————————————————–

Επαμεινώνδας       16-24           9

—————————————————–

Απόλλων                 6-14            9

Ορχομενός              8-35            2

Παναλίαρτος            3-39            0

* Η Ένωση έχει -2 βαθμούς

13η αγωνιστική

 Κιθαιρώνας – Δήλεσι

Παρνασσός – Παναλίαρτος

Θήβα – Παμβαγιακός

Απόλλων Ακρ. – Ύπατο

Δάφνη – Κόκκινο

Ορχομενός – Επαμεινώνδας

Π.Α.Ο.Κυριακίου – Ένωση

Αναγέννηση – Αμβρυσσέας


Διαβάστε Περισσότερα »

AYTH είναι η 28χρονη γυμνάστρια που έχασε τη ζωή της στη ΦΟΝΙΚΗ καραμπόλα



Αντιμέτωπη με το πιο σκληρό παιχνίδι της μοίρας ήρθε η 28χρονη γυμνάστρια από την Λάρισα που χθες έχασε την ζωή της στην καραμπόλα των 35 αυτοκινήτων στην εθνική οδό.

Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Αν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν μεγάλη προσπάθεια να την επαναφέρουν στην ζωή, η 28χρονη Ιωάννα είχε τραυματιστεί σοβαρά και τελικά, κατέληξε.
Το λευκό ΙΧ που  έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες. Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου καθόταν πίσω και οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο γιος γνωστού διεθνούς διαιτητή του μπάσκετ. Μαζί με την 28χρονη στο αυτοκίνητο επέβαινε άλλη μια κοπέλα, συνοδηγός, η οποία τραυματίστηκε από την σύγκρουση.Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου ερχόταν στην Αθήνα για να βοηθήσει συγγενικό της πρόσωπο σε χριστουγεννιάτικο bazaar, αλλά και να περάσει το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα. Απαρηγόρητοι οι γονείς της την αναγνώρισαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο, ενώ ο πατέρας της ήταν στο παρελθόν διαιτητής και σήμερα εργάζεται στα ΚΤΕΛ Λάρισας.

 Τις νόμιμες διαδικασίες για την εκτέλεση έργων ισχυρίζεται πως ακολούθησε η Νέα Οδός, για το σημείο στο οποίο έγινε η φονική καραμπόλα την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Παραδέχεται όμως την πρόσφατη αλλαγή ασφαλτοτάπητα κάτι το οποίο- όπως σημειώνει- αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου.

Στο τραγικό δυστύχημα στο Σχηματάρι έχασε τη ζωή της η 28χρονη Ιωάννα Γιαννακοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, παρά τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ.

Η 28χρονη γυμνάστρια καθόταν στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου το οποίο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα λαμαρίνων μετά από τη σύγκρουση, ενώ οδηγός ήταν ο γιος γνωστού διεθνούς διαιτητή μπάσκετ. Μαζί τους στο αυτοκίνητο ήταν μία ακόμη 28χρονη, στη θέση του συνοδηγού, η οποία τραυματίστηκε από τη σύγκρουση.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένας από τους τραυματίες στην καραμπόλα με τα 25 αυτοκίνητα, ένας 29χρονος άνδρας που νοσηλεύεται στην εντατική του Ασκληπιείου Βούλας σε κρίσιμη κατάσταση. Ο άνδρας, που είχε διακομιστεί αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και έπειτα στον Ερυθρό Σταυρό, υποβλήθηκε σε εγχείριση στο θώρακα.

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας νοσηλεύονται ένας 39χρονος, ο οποίος έχει χτυπήσει στη λεκάνη, και μια 30χρονη με κατάγματα, και αν όλα πάνε καλά, θα πάρουν εξιτήριο. Οι υπόλοιποι ελαφρά τραυματισμένοι έχουν πάρει εξιτήριο.

Η απάντηση της εταιρείας

Στην ανακοίνωσή της, η κοινοπραξία Νέα Οδός αναφέρει ότι δύο χιλιόμετρα πριν το σημείο των εργασιών υπήρχε ζώνη προειδοποίηση, ενώ σχετικά με το φωτισμό σημειώνει ότι πέρα από τη σήμανση για την εκτέλεση έργων, στο σημείο είναι τοποθετημένοι και λειτουργούν δυο μεταλλικοί πυλώνες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, προ των εργασιών, προηγήθηκαν:

• Διενέργεια και ολοκλήρωση Μελέτης με τίτλο Ιόνια Οδός : Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ Προσωρινές Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις Κατάργηση Σταθμού Διοδίων Σχηματαρίου
• Κατάθεση της Μελέτης στον Ανεξάρτητο Μηχανικό.
• Έγκριση από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό. (Αριθμός Πρωτόκολλου Έγκρισης Μελετών (ΠΕΜ) IC0650/29052014)
• Γνωστοποίηση στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Υποδομών (ΕΥΔΕ – ΛΣΕΠ) και αποστολή σχετικού αιτήματος έκδοσης αστυνομικής απόφασης από την ΕΥΔΕ- ΛΣΕΠ προς την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. ( Αριθμός Πρωτοκόλλου Α4 /01/10/16 25595)
• Έκδοση σχετικής Αστυνομικής Απόφασης Εφαρμογής της Μελέτης από την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. (Αριθμός Πρωτοκόλλου 51883/14/1097453)

«Η μελέτη που έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται κατά γράμμα» αναφέρει η εταιρία.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει δημιουργηθεί Ζώνη Προειδοποίησης δύο χλμ. πριν την έναρξη της ζώνης των εργασιών. Στη Ζώνη Προειδοποίησης δεν εκτελούνται εργασίες, αλλά τοποθετείται η απαραίτητη σήμανση για την προειδοποίηση των οδηγών» σημειώνεται.

«Συγκεκριμένα, δύο χλμ. πριν το σημείο έναρξης των εργασιών, έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες Κ 20 (κίνδυνος λόγω εκτελούμενων εργασιών στην οδό) και ρυθμιστικές πινακίδες P 32 για το σταδιακό και ασφαλή περιορισμό του ορίου ταχύτητας σε 50 χλμ. την ώρα. Στα 50 μέτρα πριν του σημείου έναρξης των εργασιών λειτουργούν προειδοποιητικές πινακίδες με αναλάμπον βέλος (FLR), ενώ υπάρχει και επιπλέον ειδική σήμανση. (πινακίδες απαγόρευσης προσπέρασης, πινακίδες υποχρεωτικής πορείας, κώνοι)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πέρα των παραπάνω φωτεινών σημάνσεων, στο σημείο όπου διενεργούνται οι εργασίες βρίσκονται ακόμα τοποθετημένοι και λειτουργούν δυο μεγάλοι πυλώνες (μανιτάρια) που χρησιμοποιούνταν για το φωτισμό του σταθμού διοδίων όσο αυτός βρισκόταν σε λειτουργία» τονίζει η εταιρία.

«Αναφορικά με την κατάσταση του οδοστρώματος, στο συγκεκριμένο τμήμα έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα. Η αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα αυξάνει την αντιολισθηρότητα του οδοστρώματος και προσφέρει αυξημένη δυνατότητα πρόσφυσης στα οχήματα» υπογραμμίζει.

«Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος κινητοποιήθηκε το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Νέας Οδού και σε συνεργασία με την Τροχαία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, καταβλήθηκε μια μεγάλη προσπάθεια ασφαλούς απεγκλωβισμού των οδηγών και επιβατών των 25 εμπλεκομένων οχημάτων και διασφάλισης της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της κυκλοφορίας» σημειώνει η παραχωρησιούχος, η οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του θύματος, καθώς και τη συμπαράστασή στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.

«Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται στην παρούσα φάση από τις Αρμόδιες Αρχές, με τις οποίες και συνεργαζόμαστε πλήρως ώστε να παρέχουμε όποια στοιχεία απαιτούνται από πλευράς μας» καταλήγει.






Διαβάστε Περισσότερα »

Λήστεψαν πρακτορείο του ΟΠΑΠ στη Θήβα




Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, υπόθεση κλοπής η οποία διαπράχθηκε χθες (12-12-2014) πρώτες πρωινές ώρες, σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, ιδιοκτησίας 44χρονου ημεδαπού, στη Θήβα.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 37 και 30 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη συνεργού τους, 31χρονου ημεδαπού. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία, ενώ ο 30χρονος κατηγορείται επιπλέον για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες αφού έσπασαν το τζάμι της κεντρικής εισόδου του πρακτορείου, εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των (350) περίπου ευρώ.

Ο 44χρονος κατήγγειλε την σε βάρος του κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών και οι αστυνομικοί έπειτα από επιστάμενες αναζητήσεις και κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν χθες το απόγευμα τον 37χρονο και τον 30χρονο, ενώ ο 31χρονος αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ακολούθως στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 30χρονου, επτά (7) ναρκωτικά δισκία, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.    

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία-Βρήκε στη στάνη του κιβώτια με χειροβομβίδες και βλήματα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο!




Έκπληκτος έμεινε ένας κάτοικος της Λαμίας όταν εντόπισε στη στάνη του βλήματα και χειροβομβίδες από τον Α' και...τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ιδιοκτήτης της στάνης εντόπισε τα ευρήματα σε βάθος 1,5 μέτρων, μέσα σε δύο κιβώτια.
Η στάνη χρησιμοποιούταν από τον πατέρα του πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Χθες, ο ιδιοκτήτης πήγε να καθαρίσει το χωράφι και βρήκε θαμμένα τα δύο κιβώτια.
Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας βρέθηκαν εκεί και παρέλαβαν τα δύο κιβώτια που περιείχαν 29 χειροβομβίδες και έξι βλήματα

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξήθηκε η "γενιά της Εξόδου". Γιατί φεύγουν οι νέοι



Ιχνηλατώντας την εσωτερική μετανάστευση από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά, ιδιαίτερα των πιο μορφωμένων, πέντε διαδικτυακά δημοσιογραφικά Μέσα ζητούν από τους μετανάστες του νέου αυτού ρεύματος να καταθέσουν τις ιστορίες τους
news247 Δεκέμβριος 13 2014 09:56

«Η ζωή μου έχει βελτιωθεί σε όλα τα πρακτικά και αντικειμενικά ζητήματα (εργασία, ελεύθερος χρόνος, παροχές, υγεία, ασφάλεια για την οικογένεια) και έχει επιδεινωθεί κατά κύριο λόγο συναισθηματικά. Μακριά από την υπόλοιπη οικογένειά μου, από φίλους που είχα για χρόνια, από την ίδια τη χώρα με τα καλά της και τα κακά της». Με τα λόγια αυτά προσπαθεί ένας νεαρός μετανάστης που έφυγε από τη χώρα να περιγράψει πώς αισθάνεται γι’ αυτή του την επιλογή. Κατέθεσε τη μαρτυρία του στην ιστοσελίδα www.generatione.eu στην οποία διεξάγεται μια ανοικτή δημοσιογραφική έρευνα στο Διαδίκτυο για τη «γενιά της Εξόδου».

χνηλατώντας την εσωτερική μετανάστευση από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά, ιδιαίτερα των πιο μορφωμένων, πέντε διαδικτυακά δημοσιογραφικά Μέσα και συγκεκριμένα τα Il Fatto Quotidiano (Ιταλία), El Confidencial (Ισπανία), P3/ (Πορτογαλία), Radiobubble (Ελλάδα) και CORRECT!V (Γερμανία) ζητούν από τους μετανάστες του νέου αυτού ρεύματος να καταθέσουν τις ιστορίες τους στην ιστοσελίδα, ενώ ταυτόχρονα συλλέγουν τα επίσημα στοιχεία.

Στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη και δημοσιεύεται από την Καθημερινή, έχουν λάβει μέρος 1.212 άτομα από τις τέσσερις χώρες του Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), εκ των οποίων 191 Ελληνες. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, έχουν πανεπιστημιακές σπουδές σε ποσοστό 85% και δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα παρότι το επιθυμούν σφόδρα.

 

Μια δεύτερη έρευνα, του προγράμματος παγκόσμιας διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, την οποία επιμελήθηκαν οι καθηγητές Αννα Τριανταφυλίδου και Ruby Gropas, έδειξε ότι ενώ η διευρωπαϊκή κινητικότητα για εργασία μεταξύ κατόχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν 27% το 2007-08, ανέβηκε στο 44% κατά το έτος 2011-12. Ομως η κίνηση που ακολουθεί αυτό το ρεύμα είναι από Νότο προς Βορρά, έτσι ώστε οι ερευνητές να αναφέρουν ότι φεύγουν από τις χώρες σε κρίση «οι νεότεροι, οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο λαμπεροί».

Σε ερωτηματολόγια που απηύθυναν σε περίπου 7.000 μετανάστες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, φάνηκε ότι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος ήταν ένα ποσοστό της τάξης του 88%, ενώ το 92% ήταν κάτω των 45 ετών. Οι 919 Ελληνες μετανάστες που απάντησαν στα ερωτηματολόγια της έρευνας δήλωσαν ότι έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας των κακών επαγγελματικών προοπτικών στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή επειδή δεν βλέπουν μέλλον για τη χώρα. Από αυτούς το 73% απασχολείται στις χώρες υποδοχής και το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τις αποδοχές και τους όρους εργασίας.

Αποπνικτική στασιμότητα

«Εφυγα από την Αθήνα γιατί αισθανόμουν μια αποπνικτική στασιμότητα, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Στο εξωτερικό θα μπορούσα να βρω περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης. Ποτέ δεν σκέφτηκα όταν έφυγα ότι θα ήμουν τόσα χρόνια μετά ακόμη έξω και κυρίως ότι η κρίση θα ήταν τόσο μεγάλη που θα με απέτρεπε από το να γυρίσω», λέει ένας νέος μετανάστης στη Γερμανία. Χαρακτηριστικά, το 55% των απαντήσεων στην έρευνα του Generation E ελπίζει να επιστρέψει κάποτε στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας το 55% των Ελλήνων δηλώνει ότι σκοπεύει να μείνει στο εξωτερικό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Νοσταλγία

Οι Ελληνες, σε αντίθεση με τους μετανάστες από τις άλλες χώρες του Νότου, φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις ελληνικές κοινότητες στις χώρες υποδοχής τις οποίες και αναζητούν. Τα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό είναι αντιφατικά και αφορούν τόσο τη δυσαρέσκεια γι’ αυτά που τους έδιωξαν, όσο και το αίσθημα της απώλειας ταυτότητας και της νοσταλγίας. «Δεν έχω καταφέρει να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία. Ισως σταμάτησα να προσπαθώ γύρω στο 2010-12, όταν η προπαγάνδα των τοπικών ΜΜΕ είχε στρέψει όλο τον κόσμο εναντίον των Ελλήνων. Τότε έζησα λίγο τι θα πει ρατσισμός. Οι Ελληνες ήταν αντικείμενο καθημερινών και συνεχών προσβολών. Κάποιοι γνωστοί μου δεν ήθελαν να λένε πως είναι Ελληνες», αναφέρει μια κοπέλα. Την ίδια ώρα, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας καταγράφει ως αιτίες μετανάστευσης την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος και την απώλεια εμπιστοσύνης.
news247.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

Καραμπόλα: `Με έπαιρνε τηλέφωνο και ζητούσε βοήθεια` - Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου τραυματία οδηγού


- Η σύζυγος του 39χρονου Θανάση Μπουτζαρέλου μίλησε για τις στιγμές αγωνίες που έζησε, όσο ο σύζυγός της ήταν εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό του
- 35 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε μία άμορφη μάζα σιδερικών, μετά από σφοδρή καραμπόλα το απόγευμα της Παρασκευής στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα
- Μία νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της
- Επτά οι τραυματίες που ευτυχώς η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι σοβαρή

Τουλάχιστον 35 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε μία άμορφη μάζα σιδερικών, μετά από σφοδρή καραμπόλα που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Από τη σφοδρή σύγκρουση μία νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ 7 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδα.

Στο eviazoom.gr μίλησαν η σύζυγος και ο φίλος του 39χρονου τραυματία - οδηγού Θανάση Μπουτζαρέλου. "Είχε εγκλωβιστεί μέσα στο φορτηγό του. Με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο και καλούσε σε βοήθεια. Είναι καλά αυτή την στιγμή. Πήγα και είδα που έγινε η καραμπόλα και έχω σοκαριστεί που είδα έτσι τα αυτοκίνητα. Ήταν τυχερός που κατάφερε και βγήκε από το φορτηγό." τονίζει η σύζυγός του, ενώ ο φίλος τους τραυματία άφησε αιχμές για τον εργολάβο του έργου στο ύψος των παλιών διοδίων του Σχηματαρίου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκίδας, Γιάννης Καρούζος, δήλωσε: "Αντιμετωπίσαμε οκτώ περιστατικά που μας έφερε το ΕΚΑΒ. Θέλω να δώσω συλλυπητήρια στους συγγενείς της νεαρής κοπέλας που δεν τα κατάφερε. Από τους άλλους επτά, οι έξι είναι καλά και ο ένας είναι πιο σοβαρά. Πρόκειται για πέντε γυναίκες και δύο άνδρες...".
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέοι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι και 16 συλλήψεις στη Στερεά

Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά δεκαέξι (16) άτομα

Οι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με κύριο σκοπό τη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν (725) άτομα και προσήχθησαν (68) άτομα

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε (472) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά (153) παραβάσεις

Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες (11-12-2014), από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης, στον εξονυχιστικό έλεγχο ατόμων, στην προσαγωγή υπόπτων και στη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν : (725) άτομα, εκ των οποίων (501) ημεδαποί και (224) αλλοδαποί, καθώς και (472) οχήματα.

Προσήχθησαν : (68) άτομα, εκ των οποίων (35) ημεδαποί και (33) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν : (16) άτομα, εκ των οποίων (3) ημεδαποί και (13) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

    (13) αλλοδαποί, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
    (1) ημεδαπός, για αρπαγή ανηλίκων, παράνομη βία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη κατακράτηση και κλοπή.
    (2) ημεδαποί, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βεβαιώθηκαν συνολικά : (153) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

    (13) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
    (2) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
    (138) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. [ήτοι: (18) για υπερβολική ταχύτητα, (2) για μέθη, (3) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (2) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (2) για αντικανονικό προσπέρασμα, (1) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση (7) για ΚΤΕΟ και (103) λοιπές παραβάσεις].

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες, έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων, με σκοπό τη σύλληψη ατόμων που διαμένουν παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια, θα συνεχισθούν δε με εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Σαν σήμερα το 1990 ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1294 - Ο Πάπας Κελεστίνος Ε' παραιτείται από τη θέση του Πάπα μετά από μόλις πέντε μήνες, ελπίζοντας να επιστρέψει στον πρότερό του βίο ως ασκητής ερημίτης.

1545 - Αρχίζει η Σύνοδος του Τρέντο.

1577 - Ο Φράνσις Ντρέικ ξεκινά από το Πλίμουθ με 5 πλοία και 164 άνδρες για να κάνει τον περίπλου της Γης.

1642 - Ο Άμπελ Τάσμαν φτάνει στη Νέα Ζηλανδία.

1862 - Γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1937 - Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν την πόλη Ναντζίνγκ και επιδίδονται σε σφαγές.

1943 - Οι Γερμανοί πυρπολούν τα Καλάβρυτα και εκτελούν όλους τους άνδρες πάνω από 14 χρόνων.

1959 - Κύπρος: Πραγματοποιούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές με υποψήφιους τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και Ιωάννη Κληρίδη. Πρώτος αναδείχθηκε ο Μακάριος λαμβάνοντας 144.501 ψήφους, δηλαδή το 66,85% έναντι του Ι. Κληρίδη που έλαβε 71.753 ψήφους (33,15%). Την ίδια ημέρα οι Τουρκοκύπριοι με χωριστές εκλογές, ψήφισαν αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ που συμμετείχε χωρίς ανθυποψήφιο.

1967 - Ο Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδας επιχειρεί αντιπραξικόπημα κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και αποτυγχάνει.

1974 - Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία.

1981 - Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία για να προστατέψει το κομμουνιστικό καθεστώς από το κίνημα της Αλληλεγγύης.

1990 - Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1996 - Ο Κόφι Ανάν εκλέγεται Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

2002 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να εντάξει την Κύπρο μαζί με άλλες εννέα χώρες.

2003 - Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται κοντά στην γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

2007 - Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.

2011 - Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη επιλέγοντας την ημερομηνία αυτή, μνήμης του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων (1943), προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, στην εφημερίδα Ντι Βελτ, υπέρ της Γερμανίας με δριμείες κατηγορίες κατά των ομοφύλων της Ελλήνων, για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Συνέπεια αυτών ήταν να γίνει δέκτης γενικευμένων κατακραυγών από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλλιτεχνικό Υπερθέαμα στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

E.Δ.Ε για τον Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

Ερώτηση και Α.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς
-Οικονομικών
-Τουρισμού
Θέμα: Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση για τις πράξεις του Διευθυντή της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Διευθυντής ήταν και ταυτόχρονα ιδρυτής-εταίρος δύο τεχνικών εταιρειών οι οποίες συμμετείχαν σε διαγωνισμούς προμηθειών για το ΧΚΠ και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων συντήρησης, στο τομέα δηλαδή διαχείρισης και ευθύνης του Διευθυντή.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Ευσταθεί το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων σύμφωνα με το οποίο , έχει ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση για τις πράξεις του Διευθυντή της ΕΤΑΔ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού;

Επίσης παρακαλούνται να καταθέσουν οι κ.κ. Υπουργοί:
Τις προκηρύξεις και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που είχαν προκηρυχθεί που αφορούν έργα συντήρησης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί : Απατεώνες στέλνουν ψεύτικα email από τράπεζες και ΥΠΟΙΚ



Τη προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα (email) που φαίνεται να έχουν σταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών και ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι έχουν επιστροφή φόρου, εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου
Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά που φαίνεται να έχουν σταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνουν τους παραλήπτες αρχικά ότι έχουν επιστροφή φόρου
Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή
Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην απαντούν να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID»


Διαβάστε Περισσότερα »

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΒΑΓΙΩΝ

«Το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΑΝ ΜΠΕΙ
                                     ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ Θ΄ΑΚΟΥΣΤΕΙ
                                     ΣΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΥΛΙΤΣΑ
                                     ΓΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ!!!»

       Μαζί με τα πρώτα  κλάματα  προσαρμογής των  νηπίων στο πρώτο τους σχολείο ήρθαν και οι πρώτες  σταγόνες βροχής  για να μας θυμίσουν  την αλλαγή της εποχής.
…«Καλώς μας ήρθες πρώτη βροχή»….Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε πολύχρωμες ομπρελίτσες με ασημένιες (από αλουμινόχαρτο)σταγονίτσες και μπαστουνάκια από καλαμάκια «ΠΛΙΤΣ – ΠΛΑΤΣ, ΠΛΙΤΣ – ΠΛΑΤΣ, στο σπίτι τρεχάλα……»

 «Πέφτουν τα φύλλα απ΄τα δεντράκια»….Σχεδιάσαμε διάφορα φυλλαράκια και τα παιδάκια τα ζωγράφισαν με τέμπερες και πινέλα σε κιτρινοπράσινους-πορτοκαλί-καφέ και χρυσούς τόνους για να ξεκινήσουν το ταξίδι του φθινοπώρου μακριά από τα κλαδάκια τους και να δημιουργήσουν ένα ζεστό πολύχρωμο πάπλωμα κάτω στη γη  απ΄όπου θα ξεπροβάλλουν  τα μικρά μας σαλιγκαράκια

 Μετά τα πρωτοβρόχια ξεκινούν την βολτούλα τους αφήνοντας πίσω  τα χρυσαφένια  σαλάκια τους. Τα παιδάκια δημιούργησαν τα δικά τους σαλιγκαράκια από καπάκια, πλαστελίνες  και χρυσόσκονες.

 Επίσκεψη του πατέρα Πολύκαρπου στον Παιδικό Σταθμό μας, γνωριμία με τα καινούργια παιδάκια ,παιχνίδι, ζωγραφική, τραγούδια και συμμετοχή στην εργασία της ημέρας. Στο τέλος πρόσφερε στα παιδάκια μία εργασία θρησκευτικού περιεχομένου για να την ζωγραφίσουν και τι άλλο …….από σοκολατένιες λιχουδιές στο κάθε ένα παιδάκι.   

Τα Φρούτα : Μήλα και Αχλάδια έχουν την τιμητική τους στις δημιουργικές εργασίες του φθινοπώρου .Ζωγραφίζουμε  με τέμπερες , σφραγίζουμε  με κομμένα μήλα, κολλάμε σκουληκάκια,  και  βάζουμε  κορδέλες .

Β.ΟΚΤΩΒΡΗΣ:
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ  ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ της  γειτονιάς μας.
Με  αφορμή  στις 16 Οκτωβρίου την  «Γιορτή Ψωμιού» επισκεφθήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς μας.  Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής ψωμιού, ταξιδεύοντας  από το χωράφι μέχρι και το τραπέζι του σπιτιού. Έμαθαν οι μικροί καταναλωτές τον τρόπο παρασκευής μέσα από το παιχνίδι ενώ είχαν την ευκαιρία να πλάσουν τα δικά τους  ψωμάκια , να ζυγίσουν , να μυρίσουν , να δουν και να μιλήσουν με τον φούρναρη, να φουρνίσουν , να ανακατέψουν υλικά ( αλεύρι – νερό –σουσάμι ), να αισθανθούν την διαφορά θερμοκρασίας και αφού εξερεύνησαν όλους τους χώρους και τα μηχανήματα και κουράστηκαν, απόλαυσαν στο τέλος τις νοστιμιές που έφτιαξαν όπως ζεστά και μυρωδάτα κουλουράκια, πίτσες, ψωμάκια με διάφορα σποράκια.

Καθημερινές εργασίες – παίζουμε, πλάθουμε και σχηματίζουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Έτοιμο το καδράκι για το δωμάτιο του κάθε παιδιού.

Επίσκεψη  στο Οινοποιείο της γειτονιάς μας.
Με αφορμή  τα σταφύλια που έφεραν τα παιδάκια στον Π. Σταθμό και τις εντυπώσεις τους από τον τρύγο πραγματοποιήσαμε  μία επίσκεψη στο Οινοποιείο  με σκοπό να δουν τα παιδιά από κοντά πως γίνεται  το σταφύλι μούστος κι μετά κρασί. Ετοιμάσαμε το καλάθι με τα σταφύλια μας και τα μεταφέραμε όλοι μαζί στο οινοποιείο για να πάρουμε κρασί. Τα παιδιά αφού είδαν τις εγκαταστάσεις και άκουσαν  για τον ρόλο του  κάθε μηχανήματος από  την υπεύθυνη, άγγιξαν, μύρισαν, γεύτηκαν και έμαθαν για τα στάδια της επεξεργασίας του κρασιού. Μάθανε για την  μουσταλευριά , τα μουστοκούλουρα , το ξύδι, την σταφίδα, τις ποικιλίες  των σταφυλιών  και τα είδη των κρασιών. Ακολούθησε τραγούδι «στου Μανώλη την  ταβέρνα…….»  στην τραπεζαρία του οινοποιείου ,φαγοπότι με μουστοκούλουρα, γλυκά , χυμό σταφυλιού και………στην υγειά μας ……..
Με  πολλές  θετικές εντυπώσεις, ενθουσιασμούς και δωράκια γυρίσαμε στον χώρο του Π. Σταθμού για να φτιάξουμε το δικό μας σταφύλι  από  φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό.

28η Οκωβρίου : « Το ΟΧΙ το αθάνατο…..»
Γράψαμε το  ΟΧΙ  ,το διαβάσαμε, το φωνάξαμε και κολλήσαμε φυλλαράκια δάφνης και γαλάζιες κορδέλες. Εποπτικό υλικό, αφίσες ,εικόνες από το μέτωπο, , στολή φαντάρου, χρώματα και κατασκευή στεφανιού για την κατάθεση στο Ηρώο στο χώρο της εκκλησίας. Μέσα  από διάφορες δραστηριότητες μάθαμε για την ιστορία και τους άξιους πολεμιστές  του τόπου μας .Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το βιβλίο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ».Τα παιδιά παρουσίασαν την ΕΙΡΗΝΗ ως όμορφο κοριτσάκι  και καλό  και τον ΠΟΛΕΜΟ  ως κακό, άσχημο, βρώμικο τέρας με μεγάλο στόμα

Ο  Οκτώβρης μας χαιρετάει με την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ» .   31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Την γιορτάσαμε  φτιάχνοντας όμορφα και στρουμπουλά οικολογικά  ροζ γουρουνάκια  από άδεια κουτιά του καφέ έτοιμα  για  να δεχθούν  την αγάπη των παιδιών και  «κάτι» από το χαρτζιλίκι τους .Λεκτικές εκφράσεις : οικονομία – σπατάλη –τσιγκούνης, ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ, κουμπαράς , τράπεζα. Παροιμίες  όπως «φασούλι το φασούλι……»

Γ.ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ :
 Επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο του χωριού μας.
Τα παιδιά έφεραν ελιές από το σπίτι τους και  πήγαμε στο ελαιοτριβείο για να δούμε πως θα γίνουν λαδάκι.    ΝΤΙΛΙ –ΝΤΙΛΙ- ΝΤΙΛΙ……..  τραγουδούσαν τα παιδάκια μέχρι να φτάσουμε και ήταν όλο χαρά με τα όσα έβλεπαν .   Τρακτέρ φορτωμένα με ελαιόπανα    και σκάλες, με εργάτες και δοχεία.
Τα παιδάκια καθοδηγήθηκαν από τον υπεύθυνο, είδαν  όλα τα μηχανήματα  διαδικασίας από  τον καρπό της ελιάς σε λάδι. Μύρισαν, έπιασαν με τα χεράκια τον πολτό πριν γίνει λάδι και τακτοποίησαν μετά το  φρέσκο λάδι στα μεγάλα δοχεία. Παρατήρησαν το χειριστήριο  των μηχανημάτων με  τα πολλά χρωματιστά κουμπιά.
Ακολούθησαν εργασίες στον Π. Σταθμό ,τραγουδάκια, αινίγματα, λεκτικές εκφράσεις, συνταγές και πειράματα με το λάδι και το νερό. Δραματοποίηση του μύθου  «Ο  ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ». Τα παιδάκια πήραν δώρο από την δασκάλα τους ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο και στην  ετικέτα γραμμένο  ένα αίνιγμα «ΔΙΝΩ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΑΪ ΣΟΥ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ ,ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΜΕΝΩ, ΘΥΜΗΣΟΥ ! τι  είναι?

8    ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ  ΜΑΣ
Συζήτηση για τα Αεροπλάνα, τους Ταξιάρχες Μιχαήλ  και Γαβριήλ, παρατηρήσεις και εντυπώσεις από όσα παιδάκια επισκέφθηκαν με τους γονείς τους  τον χώρο με τα αεροπλάνα στην Τανάγρα
Κάποιος πατέρας μας έφερε την στολή του και το καπέλο του ως εποπτικό υλικό. Χαρτοκολλητική  ένα αεροπλάνο και ζωγραφική. Δραματοποίηση  του Μύθου «Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ».

17    ΝΟΕΜΒΡΗ : ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΞΕΓΕΡΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
                              ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
Συζήτηση  σε μορφή παραμυθιού για την ιστορία του πολυτεχνείου « μια φορά κ΄έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, όπως όλοι οι βασιλιάδες στα παραμύθια ήθελε να διατάζει….όποιος δεν τον άκουγε τον έβαζε φυλακή…και αυτός πάντα έκανε ότι ήθελε…γιατί όλοι τον φοβόντουσαν…ώσπου μια μέρα κάποια παιδιά, που πήγαιναν σε ένα μεγάλο σχολείο…αποφάσισαν να τον σταματήσουν……με φωνές και φασαρία…..και ένα βράδυ τους πλησίασε το τανκ…..λεκτικές εκφράσεις όπως: Δημοκρατία, χούντα, δικτατορία, αστυνομία, ειρήνη, ελευθερία. Μέσα από φωτογραφικό και ηχητικό υλικό , τραγούδια: «ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ», «ο δρόμος», «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», βιντεάκια ,μάθαμε για το Πολυτεχνείο, προβληματιστήκαμε…και  αποφασίσαμε να μην ξεχάσουμε ποτέ το Πολυτεχνείο και να αγωνιζόμαστε πάντα για την ελευθερία, την δημοκρατία, την ειρήνη, την Παιδεία και τα δικαιώματά μας.
Ακολούθησαν εργασίες και  κατασκευές. Τα παιδιά έφυγαν το μεσημέρι για το σπίτι τους κρατώντας στο χεράκι τους ένα περιστέρι (χειροτεχνία) και φωνάζοντας « ψωμί – παιδεία – ελευθερία».

 ΣΕΙΣΜΟΣ
    Με αφορμή  τα λογάκια των παιδιών μόλις ήρθαν στον παιδικό……..κυρία  εχθές το βράδυ έτρεμε το σπίτι μας …..έτρεμε το κρεβάτι μου ……και τον σεισμό που έγινε τα ξημερώματα της 17 Νοέμβρη έγινε συζήτηση και είπαμε πως όταν τρέμει η γη γίνεται σεισμός. Πολλές φορές η γη και το σπίτι μας τρέμουν γιατί κάτι συμβαίνει κάτω απ’ το χώμα ή κάτω από την θάλασσα. Αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να προσέχουμε όταν γίνεται σεισμός και με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλακτούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο . Εποπτικό υλικό και  εικόνες από περιοχές που έχουν καταστραφεί από σεισμούς.
 



26  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ      Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  (ΠΑΦΛΑΓΩΝ) ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
Οι Παιδικοί Σταθμοί Θήβας και Βαγίων τίμησαν την εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνα  του Προστάτη όλων των Παιδιών  με εκκλησιασμό , αρτοκλασία  την οποία παρακολούθησαν όλα τα νήπια που φιλοξενούνται στους παιδικούς Σταθμούς.
Κοινώνησαν τα παιδάκια του Π. Σταθμού Βαγίων και μετά την Θεία Λειτουργία  ακολούθησε παράθεση πρωινού γεύματος στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

…..και έτσι τελειώνει το πρόγραμμα με τις φθινοπωρινές μας δραστηριότητες και περιμένουμε με λαχτάρα  τον χειμώνα που θα μας φέρει την μεγάλη και αγαπημένη γιορτή όλων των παιδιών …τα Χριστούγεννα……με πολλές εργασίες…ξεκινάμε  λοιπόν …


                                                                
               
                        ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
                                                                                ΘΗΒΑΣ -& ΒΑΓΙΩΝ
                        «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ»






Διαβάστε Περισσότερα »

Φεύγουν τα σύννεφα, έρχεται ο ήλιος

Κλείνουν οι ομπρέλες, μετά από αρκετές ημέρες, σήμερα, καθώς ο καιρός βελτιώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια, ενώ και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5-7 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη κυρίως η ελάχιστη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά τμήματα θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια και ανατολικά 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα νότια με σποραδικές βροχές στη βόρεια Κρήτή.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα νότια, οπού νωρίς το πρωί θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοιανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο το πρωί θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ με εξασθένηση..
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς περνούν την ημέρα τους οι Ελληνες



    Τα εκπληκτικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014.



Περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση απ’ ό,τι στην εργασία περνούν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες!
Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε κατά μέσο όρο... 2 ώρες και 33 λεπτά τηλεόραση την ημέρα, όταν ο χρόνος εργασίας είναι 2 ώρες και 54 λεπτά στους άνδρες και 1ώρα και 30 λεπτά στις γυναίκες. Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσουμε πως οι Ελληνες (πάλι κατά μέσο όρο) περνούν σχεδόν τα δύο τρίτα της ημέρας εντός του σπιτιού τους! Εντός των τεσσάρων τοίχων περνάμε 18 ώρες και 17 λεπτά το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για ύπνο. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για αποτέλεσμα «τεμπελιάς» και εσωστρέφειας, αλλά για αποτέλεσμα της δραματικής ανεργίας, της οικονομικής στενότητας που μας κλείνει στο σπίτι και της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014. Τα στοιχεία δίνονται σε ακριβή χρόνο (ώρες και λεπτά) που αφιερώνεται σε μια δραστηριότητα και αφορούν μέσους όρους στο σύνολο του πληθυσμού κατά τη διάρκεια όλου του έτους, συμπεριλαμβάνοντας Σαββατοκύριακα και αργίες. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, ο μέσος όρος του χρόνου εργασίας είναι τόσο μικρός, καθώς ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί, ενώ το τεράστιο ποσοστό ανεργίας ρίχνει ακόμα περισσότερο τον μέσο όρο.

Πώς κατανέμουμε, λοιπόν, το 24ωρο; Οι ηλικίες από 20-74 ετών αφιερώνουν στον Μορφέα το μεγαλύτερο μέρος και μάλιστα σε ισορροπία μεταξύ των φύλων: ο ύπνος (μαζί με τον χρόνο που περνάμε στο κρεβάτι) αποσπά 8.23΄ στις γυναίκες και 8.26΄ στους άνδρες. Η εργασία 2.54΄ στους άνδρες και 1.30΄ στις γυναίκες. Η εστίαση (φαγητό, ποτό κ.λπ.) 2.26΄ και 2.10΄ αντίστοιχα, ενώ η φροντίδα για το νοικοκυριό και την οικογένεια παραμένει γυναικεία υπόθεση, με 4.36΄ στις γυναίκες και μόλις 1.31΄ στους άνδρες. Οι άνδρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο (6.24΄ έναντι 5.10΄), ενώ για μετακινήσεις δαπανάται σχεδόν μία ώρα (1.09΄ για τους άνδρες και 0.55΄ για τις γυναίκες).

Οικιακές εργασίες

Οι δουλειές στο σπίτι είναι ακόμα έργο των γυναικών, καθώς για την προετοιμασία των γευμάτων οι γυναίκες αφιερώνουν 1.24΄, ενώ οι άνδρες «ξεμπερδεύουν» με 12 λεπτά. Σε κάθε είδους πλύσιμο ακόμα πιο λίγο (3 λεπτά έναντι 35 των γυναικών), ενώ σε άλλες οικιακές εργασίες 11 λεπτά, ενώ οι γυναίκες 1 ώρα.

Πέρα από την τηλεόραση, οι οθόνες των πάσης φύσεως υπολογιστών κερδίζουν έδαφος, καθώς σε καθημερινή βάση 43 λεπτά για τους άνδρες και 25 λεπτά για τις γυναίκες αφιερώνονται για χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, εκτός του χώρου εργασίας. Ενδεικτικό της ιδιαίτερα αυξανόμενης τάσης στις μικρότερες ηλικίες είναι το εύρημα πως τα άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών στήνονται για 1 ώρα και 36 λεπτά μπροστά στις οθόνες της τεχνολογίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ