Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ελπίδες για συνεννόηση δίνει η πρόταση της Αθήνας


Το πακέτο των ελληνικών προτάσεων και τα «αγκάθια» των όρων και των προϋποθέσεων.
Οι σκέψεις για σύνοδο κορυφής και η στάση αναμονής της ΕΚΤ.Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβάλει την Τετάρτη αίτημα εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωσαν, ότι «εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο».
Βάση το κείμενο Μοσκοβισί

Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που κυκλοφόρησε στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή. Σε μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία του με δημοσιογράφο της Wall Street Juurnal, ο έλληνας υπουργός οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κείμενο που θα κατατεθεί «θα ικανοποιεί τους πάντες» και περιγράφει τις συνομιλίες ως «ζωηρές»: «Αποψή μου είναι ότι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι από το κείμενο».
Δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο

Αυτό που κρατά μακριά τις δύο πλευρές συνοψίζεται στη λέξη «μνημόνιο» δηλαδή στους όρους που θα συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, «Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα δανειακή σύμβαση χωρίς νέο μνημόνιο». Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε καταστήσει σαφές ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους, ανάμεσα στους οποίους είναι και μια δέσμευση της Αθήνας ότι δεν θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.
Στάση αναμονής από Ντράγκι

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ζητήσει ακόμη και έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup σε επίπεδο κορυφής με στόχο να ληφθεί πολιτική απόφαση, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα για τους όρους της δανειακής σύμβασης. Κλίμα αναμονής εν όψει των εξελίξεων επικρατεί στη Φρανκφούρτη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινείται με επιφυλακτικότητα και χωρίς βιασύνη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή αυτήν την εβδομάδα στην έγκριση που έχει δώσει η ΕΚΤ για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ