Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Το πιο μεγάλο δίλημμα: Συμφωνία ή περιπέτεια


Ολο και πιο ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Ευρωπαϊκοί θεσμοί και χώρες αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Αθήνα να ανοίξει τα χαρτιά της για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία από την 1η Μαρτίου, που τελειώνει η 2μηνη παράταση.
Η ασφυκτική ατζέντα

Η Γερμανία έχει ήδη καθορίσει την ατζέντα της ευρωζώνης με τις ασφυκτικές προθεσμίες. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμμ, στην συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αφού αυτή είναι η προθεσμία που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει το σχέδιό της. Μέσα στις επόμενες 5 μέρες η Αθήνα και οι εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων και όλα να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο έως τις 16 του μηνός. Μέσα στις 12 μέρες που υπολείπονται ως το τέλος του Φεβρουαρίου, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν την όποια συμφωνία και να έχει προετοιμαστεί ο EFSF, ο μηχανισμός χρηματοδότησης της Ελλάδας για την εφαρμογή της.
Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών

Πάντως οι δανειστές και εταίροi τηρούν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το περιθώριο ελιγμών.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε το απόγευμα της Παρασκευής «δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα» και θέτοντας το δίλημμα: «Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα ...Το ερώτημα είναι αν θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί.».

Υπέρ της παράτασης τάχθηκε και ο επίτροπος οικονομίας της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισι. Από το Τόκιο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι δεν θα διατεθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει πρόγραμμα εν ισχύ.

Και στην Αθήνα, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρεσβευτή το απόγευμα της Παρασκευής, η πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και με το ΔΝΤ, να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να συνεχίζει να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ