Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στην ώρα του

Μετά τις δηλώσεις τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και του Αλ. Φλαμπουράρη περί αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων του Μαρτίου προς το ΔΝΤ, στο Ταμείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με βασικό θέμα, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, αν η Ελλάδα ζητήσει παράταση 2 μηνών για την αποπληρωμή του χρέους της, θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Ειδικά αν δεν γινει σε συννενόηση με το Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές, λένε οι πηγές του ΔΝΤ.

Ενώ ακόμη και αν υπάρξει πρόταση για παράταση, μπορεί να μην περάσει από το διοικητικό συμβούλιο. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτηθεί από την Αθήνα η υπογραφή νέου, τρίτου μνημονίου, λένε οι ίδιες πηγές .

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Μ. Ιγνατίου, στη σύσκεψη στην οποία προέδρευσε η Κριστίν Λαγκάρντ, έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να παραμείνει ο όρος Μνημόνιο για να μπορεί να ελέγχεται η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να ονομάσει το πρόγραμμα όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (ΜoU) πρέπει να υπάρχει, καθώς «και να θέλαμε να μην υπάρχει το μνημόνιο, είναι ανάγκη να υπάρχει το πλαίσιο, να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα».

Πάντως, μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση τόσο από το Ταμείο όσο και από την ελληνική πλευρά, για το εάν διεξάγονται διαβουλεύσεις σχετικά με την αναβολή αποπληρωμής της δόσης της Ελλάδας που λήγει το Μάρτιο.

Μάλιστα τονίζεται ότι στελέχη του ΔΝΤ βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μπλόφα.

"Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στο Mega.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης μετά και την χθεσινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι "θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο", ο υπουργός Επικρατείας είπε: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών".
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ