Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Κάθε άνεργος «αφαιρεί» 11.000 ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ κάθε χρόνο



    Η παραμονή στην ανεργία κάθε μισθωτού που έχασε την εργασία του την περίοδο 2008-2014 προκάλεσε μια μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας σχεδόν 11.000 ευρώ (-10.837 ευρώ) το χρόνο.

Το κόστος της ανεργίας στο ελληνικό ΑΕΠ (όπως και στις εισαγωγές) “μέτρησε” έρευνα με τίτλο... «ανεργία και εμβάθυνση της κρίσης, 2008-2014» που πραγματοποίησε το Σπουδαστήριο Οικονομίας του ΕΜΠ με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Αθηνά Μπελεγρή – Ρομπόλη και τη συμμετοχή των κ. Μ. Μαρκάκη (PhD), Θ. Μαρίνου (υποψήφιου διδάκτορα) και Γ. Κρητικίδη (επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) που έγινε για λογαριασμό της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αύξηση της ανεργίας των πρώην μισθωτών στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης (2008-2014) ευθύνεται για την απώλεια του 65% της συνολικής μείωσης του ΑΕΠ την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, ο τετραπλασιασμός της ανεργίας των πρώην μισθωτών αφαίρεσε από την ελληνική οικονομία πάνω από 40 δισ. ευρώ, και στέρησε από το ΑΕΠ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 12 δισ. Ευρώ.

Ειδικότερα:
-Η ανεργία κάθε μισθωτού κόστισε στο ελληνικό ΑΕΠ 10.837 ευρώ το χρόνο.
Κάθε άνεργος προκάλεσε μείωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα κατά 1.240 ευρώ τον χρόνο και μείωση της παραγωγής σε τρίτες χώρες (στην Ε.Ε.) κατά 2.263 ευρώ.
-Η παραμονή στην ανεργία ενός πρώην μισθωτού επέδρασε και τις εισαγωγές των ενδιάμεσων προϊόντων και υπηρεσιών (πρώτες ύλες κλπ) κατά 896 τον χρόνο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική απώλεια για τους εμπορικούς εταίρους στην Ε.Ε. στα 3.158 ευρώ τον χρόνο ανά άνεργο.
-Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον δευτερογενή τομέα, γεγονός που απεικονίζει την εξάρτηση της εγχώριας κατανάλωσης από εισαγόμενα αγαθά βιομηχανικής παραγωγής (από αυτοκίνητα, μέχρι ηλεκτρικές μικροσυσκευές).
-Από τη συνολική απώλεια 11,3 δισ. ευρώ που κόστισαν οι άνεργοι μισθωτοί στην Ελλάδα στην παραγωγή των εμπορικών της εταίρων, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν κατά σειρά η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κλάδοι παραγωγής των εμπορικών εταίρων της χώρας στην Ε.Ε. που πλήττονται πιο πολύ είναι τα τρόφιμα –ποτά, ένδυση- δέρμα, φυτική και ζωική παραγωγή, φαρμακευτικά, χημικά και, φυσικά, τα οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ