Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Αλπεις με 150 νεκρούς

Ενα επιβατικό αεροσκάφος τύπου Airbus A-320 της Germanwings έπεσε στις Αλπεις, στη Νότια Γαλλία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες, 2 πιλότοι και 4 μέλη πληρώματος. Oι 45 εκ των επιβατών εκτιμάται ότι ήταν Ισπανοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ισπανίας. Επίσης, πληροφορίες, θέλουν μεταξύ των Ισπανών επιβατών να συγκαταλέγονται και δύο μωρά. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η πλειοψηφία των επιβατών είναι Γερμανοί (η εταιρία ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι είναι 67 οι Γερμανοί), ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να επέβαιναν και Τούρκοι.

Η πρώτη εικόνα από την περιοχή της συντριβής

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, με αριθμό πτήσης 4U9525, έχουν εντοπιστεί σε 2.000 μέτρα υψόμετρο από δύο ελικόπτερα που έσπευσαν στο σημείο όπου χάθηκε το ίχνος του Airbus από τα ραντάρ. Στην περιοχή σπεύδουν 80 πυροσβέστες και 200 αστυνομικοί. Ο πρωθυπουργός τη Γαλλίας δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση, ενώ κάτοικος της περιοχής δηλώνει πως είδε το αεροσκάφος να πέφτει σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που μπορούν να προσεγγίσουν μονο ελικόπτερα. Διαφορετικά μπορεί να φτάσει κανείς εκεί μόνο περπατώντας επί τουλάχιστον τρεις ώρες.


Σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 09:47 (τοπική ώρα) και εξαφανίστηκε 40 λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ πετούσε στα 6.800 πόδια. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου αναφερόμενος σε μια «μη φυσιολογική κατάσταση» πριν αρχίσει η κάθοδος του αεροσκάφους που κατέληξε στην συντριβή. Ωστόσο, λίγο αργότερα το AFP μετέδιδε δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου οι πιλότοι, αλλά το προσωπικό του πύργου ελέγχου ήταν εκείνο που αποφάσισε να θέσει τη πτήση σε κατάσταση κινδύνου καθως δεν είχε επαφή με κανένα μέλος του πληρώματος».

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές, άρα προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συντριβή να έχει σχέση με κάποια καταιγίδα ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Ο CEΟ της Germanwings  Thomas Winkelmann σε ενημέρωση που έκανε νωρίς το απόγευμα ότι η πτώση του αεροπλάνου διήρκεσε οκτώ λεπτά και ότι τα ραντάρ της εταιρείας έχασαν την επαφή τους με το αεροσκάφος στις 10:53 π.μ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πιλότος της εταιρείας είχε εμπειρία πάνω από 10 χρόνια και ότι το αεροσκάφος παραδόθηκε στην Lufthansa το 1991.

Σύμφωνα με το Le Parisien, η Germanwings είναι εταιρεία χαμηλούς κόστους, θυγατρική της Lufthansa. Ιδρύθηκε το 2002 και έχει στόλο 80 αεροπλάνων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες». «Μέσα είχαν επιβιβαστεί 148 άτομα. Οι συνθήκες του δυστυχήματος, που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά υπέθεσε ότι «πιθανόν να υπάρχουν πολλά θύματα να είναι Γερμανοί».

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ακυρώνει την επίσκεψή του στο Παρίσι εξ αιτίας της αεροπορικής τραγωδίας. Συγκεκριμένα, ο Φελίπε μόλις έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λετίθια προέβη σε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από συνεννόηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.




Το σημείο της συντριβής - Εικόνα από ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ