Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2015



    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η βία στην Μέση Ανατολή είναι μερικά από τα γεγονότα που αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανθρωπότητα αλλά και την οικονομία και το 2015.
Η πολυεθνική... εταιρεία Aon Plc η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση κινδύνων, εξέδωσε σήμερα έναν ετήσιο Χάρτη με τους πολιτικούς κινδύνους προκειμένου να δώσει απαντήσεις στους πελάτες της οι οποίοι αναζητούν πολυτελή καταφύγια για να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Aon και ο ερευνητικός της εταίρος Roubini Global Economics, η οποία ιδρύθηκε από τον οικονομολόγο Nouriel Roubini, αξιολογεί κάθε έθνος βάση εννέα κινδύνων. Η έκθεση εξετάζει την ανάπτυξη μόνο των εθνών που αποτελούν μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ρωσία

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις που της επεβλήθησαν και απορρέουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αφήσει τα σημάδια τους στη ρωσική οικονομία. Η δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Boris Nemtsov, αν και δεν λήφθηκε υπόψη στην έκθεση, αποτελεί έναν σκοτεινό οιωνό ο οποίος αναμένεται να επιδεινώσει τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις.

Η αστάθεια που επικρατεί στην Ρωσίας αναμένεται να «συνεχίσει να ρίχνει σκιά πάνω από την περιοχή» σύμφωνα με την έκθεση με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι «ένα πιθανό πάγωμα των συγκρούσεων και η συνέχιση των κυρώσεων» στην Ουκρανία, δεν θα επιλυθούν τους επόμενους μήνες.

Πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα

Η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν αποσπάσει μεγάλο μέρος της προσοχής, ενώ έχουν τιμωρηθεί παράλληλα εξαιτίας της αφθονίας του πετρελαίου.
Αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα για τις μικρότερες δυνάμεις, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, του οποίου το εύθραυστη ξένο νόμισμα συναλλάγματος και οι πολιτικές των κεφαλαίων τους αφήνουν ευάλωτους σε εμπορικές αναταράξεις.
Συγκρούσεις και βία
Η φρίκη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, και η Boko Haram στη Νιγηρία, αποτελούν κορυφαίες απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα σύμφωνα με την έκθεση. Τα πορώδη σύνορα και ανώριμα πολιτικά καθεστώτα σε μέρη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κάνουν τα έθνη επιρρεπή στη βία.

Επιτόκια
Ακόμα και οι μέτριες αυξήσεις στα επιτόκια από την Fed θα εντείνουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τα κεφάλαια και θα τον καταστήσουν δαπανηρό για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική
Χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο θα πρέπει να δουν μια ώθηση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, και οι τρεις χώρες, αντιμετωπίζουν ακόμα υψηλούς κινδύνους εξαιτίας των κενών εξουσίας που υπάρχουν στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ