Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Οι πιο κρίσιμες 96 ώρες για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ


Ασφυκτική γίνεται η πίεση προς την Αθήνα μετά την αποτυχία του Eurogroup να ξεπεράσει το αδιέξοδο και την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει εκτάκτως την Δευτέρα σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.
Κίνδυνος για τις τράπεζες

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς καθώς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ δήλωσε στους υπουργούς οικονομικών κατά την διάρκεια του Eurogroup ότι δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την Δευτέρα. Πάντως από την Φρανκφούρτη, διαψέυστηκε η πληροφορία του πρακτορείου.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη λόγω της αβεβαιότητας.  «Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την κατάσταση στην Ελλάδα φαίνονται διαχειρίσιμοι», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του. Όπως τονίζεται, «οι άμεσοι κίνδυνοι μετάδοσης έχουν μειωθεί κατά πολύ από τα διαθέσιμα «εργαλεία» στη Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης και των ευρωπαϊκών δικλείδων ασφαλείας». «Μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι που αφορούν στην Ελλάδα μπορούν να καταστούν διαχειρίσιμοι, αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για επιτάχυνση και εμβάθυνση της ολοκλήρωσης εντός της νομισματικής ένωσης, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική».
Τελεσίγραφο για συμφωνία τη Δευτέρα

Εν μέσω αυτής της δραματικής κατάστασης, η Ελλάδα θα κληθεί για τελευταία φορά είτε να δεχθεί τις γνωστές προτάσεις των δανειστών, ή να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με εναλλακτικές προτάσεις στα σημεία που διαφωνεί υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι αξιόπιστες και πλήρως κοστολογημένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα θέσουν στον Αλέξη Τσίπρα το δίλημμα είτε να δεχθεί τις προτάσεις ή να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό.
Οι Ελληνες δικαιούνται μια τίμια συμφωνία»

«Το μήνυμα που στέλνουμε στους Ελληνες πολίτες είναι ότι δικαιούνται μια τίμια συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ανεξαρτησία στον τρόπο που χρηματοδοτείται. Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία αν δεν πάρουμε επώδυνα μέτρα, αν δεν προβούμε σε μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπήρξε η συμφωνία να βρεθούν και να προταθούν από την Αθήνα ισοδύναμα μετρά για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις στο ΦΠΑ. «Μετά υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με την Αθήνα.» πρόσθεσε ο ολλανδός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ