Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

Η μεγάλη νύκτα της συμφωνίας ή του τέλους αρχίζει στις Βρυξέλλες μετά το νέο τελεσίγραφο που δόθηκε από το Eurogroup έως αύριο Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι να υπάρχει έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας.             
Η συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup ολοκληρώθηκε σε χρόνο μηδέν προκειμένου να αρχίσει απόψε νέος κύκλος συζητήσεων του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ.
Αύριο Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup στις 14.00 ώρα Ελλάδας όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 12:00 ώρα Ελλάδας για την κατάθεση του εγγράφου της συμφωνίας.
«Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου».
Δύσκολη και χωρίς αποτέλεσμα η απογευματινή συνάντηση Τσίπρα με τους Θεσμούς

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε σχεδόν επί έξι ώρες με τους επικεφαλής των δανειστών Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι παρουσία των Ντάισελμπλουμ, Βίζερ και Ντομπρόφσκις στη σκιά της πρότασης- βόμβας των Θεσμών την οποία η Αθήνα απέρριψε ως «αρμαγεδδώνα»   

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός αναχώρησε και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εισήλθαν στο κτίριο όπου συνεδρίασε το Eurogroup.

Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ δεν έκαναν καμιά δήλωση.  

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις ο οποίος μετείχε στη συνάντηση των πιστωτών με τον κ. Τσίπρα προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε:« είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια μακρά νύχτα. Αλλά δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο. Εχει υπάρξει πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα».

Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών φτάνοντας για το Eurogroup διαπίστωσε ότι δεν έχουν γίνει πολλά από την Δευτέρα.   

Ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί περιορίστηκε να παρατηρήσει εργαζόμαστε, για να υπάρξει μία συμφωνία».

«Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνουν οι τρεις Θεσμοί, η οποία θα αποτελέσει την βάση συζήτησης στο Eurogroup. Θα δούμε πρώτα ποια είναι τα συμπεράσματα των Θεσμών για να συζητήσουμε» ανέφερε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Van Overtveldt .

Ερωτηθείς αν θα τεθούν τελεσίγραφα στην ελληνική πλευρά σήμερα, απάντησε πως αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης. Εάν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, θα δούμε που βρισκόμαστε αύριο, σημείωσε.

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για την ελληνική πρόταση. Εναπόκειται στους Θεσμούς. Πιστεύω ότι 3 eurogroup και 3 σύνοδοι κορυφής αρκούν για να βρεθεί λύση. Είμαι περίεργος να δω πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup» σημείωσε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κ. Kazimir, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Πολλοί νιώθουν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μπορεί να μπει από την πίσω πόρτα», σημείωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χ. Σέλινγκ και πρόσθεσε: «Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα».
Βαρουφάκης και Τσακαλώτος στο τραπέζι του Eurogroup

Από ελληνικής πλευράς στο Eurogroup μετείχαν οι κ.Βαρουφάκης και Τσακαλώτος. Νωρίτερα οι δύο άνδρες μετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες σε συσκέψεις για την κατάρτιση του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα.    

Μαξίμου: Αδυνατούμε να συμφωνήσουμε ... η διαπραγμάτευση συνεχίζεται 
Μετά το τέλος της εξάωρης συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Ωστόσο  από την πλευρά τους, οι Θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

« Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ