Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες οι εξελίξεις




Οι "μηχανές" φαίνεται ότι έχουν πάρει μπρος με τις διαδικασίες να "τρέχουν" ενόψει του τελεσιγράφου με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση και που εκπνέει την Κυριακή 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έλαβαν εντολή να μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διεξάγουν αύριο διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
Η κίνηση αυτή θεωρείται το επόμενο βήμα μετά την επιστολή του ESM προς τους Θεσμούς για να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα.

Μετά το επίσημο αίτημα προς τον ESM το οποίο υπέβαλε σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, ο Jeroen Dijsselbloem, από τη θέση του προέδρου του ESM απέστειλε επίσημη επιστολή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού αιτήματος για τρίτο δάνειο που κατατέθηκε σήμερα από το νέο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο ESM ζητά από τους Θεσμούς, όπως άλλωστε ορίζει ο κανονισμός (άρθρο 13 για το οποίο έγινε αίτηση), να εξετάσουν εάν υφίστανται λόγοι για τρίτο δάνειο και αν πρέπει σε αυτό να μετάσχει το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, το Reuters αναφέρει ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και το Eurogroup για την ελληνική πρόταση. Το πρακτορείο επικαλείται δήλωση του ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τετάρτη: "Θα έχουμε μία τηλεδιάσκεψη απόψε στο επίπεδο των υπουργών του Eurogroup, για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία και να μην χάσουμε καθόλου χρόνο για να εμπλακούν οι θεσμοί που πρέπει να ασχοληθούν, κυρίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ", φέρεται να δήλωσε.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

H επιστολή του ESM προς Κομισιόν-ΕΚΤ για το νέο ελληνικό αίτημα

Την αξιολόγηση του νέου ελληνικού αιτήματος για 3ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναθέτει ο Jeroen Dijsselbloem, με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΜΣ, στην Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Dijsselbloem προς τους κ.κ. Moscovici και Draghi:

"Στις 8 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε ένα αίτημα για στήριξη της σταθερότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με τη μορφή ενός δανείου.

Μετά την παραλαβή τον προαναφερθέντος αιτήματος και σύμφωνα με το Άρθρο 13(1) της Συνθήκης του ΕΜΣ σε συνδυασμό με τον Άρθρο 2 των Κατευθυντήριων Γραμμών για Δάνεια του ΕΜΣ, αναθέτω υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις ακόλουθες εργασίες:

α) Να αξιολογήσουν την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο ή των κρατών μελών της
β) Να αξιολογήσουν, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το εάν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και
γ) Να αξιολογήσει τις πραγματικές ή τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σε ευθυγράμμιση με το Άρθρο 13(2) της Συνθήκης του ΕΜΣ, αυτές οι αξιολογήσεις, μαζί με το προαναφερθέν αίτημα και την πρόταση από τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΕΜΣ, σύμφωνα με το Άρθρο 2 των Κατευθυντήριων Γραμμών για Δάνεια του ΕΜΣ, θα διαμορφώσουν τη βάση για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ για το αν θα χορηγήσουν, επί της αρχής, στήριξη της σταθερότητας στην Ελληνική Δημοκρατία με τη μορφή ενός δανείου".

To αίτημα προς τον ESM

Ουσιαστικά ακολουθείται η τυπική διαδικασία όταν ένα κράτος υποβάλλει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 13 του ESM –αίτημα για νέο μνημόνιο:

-Κατάθεση του αιτήματος για νέο δάνειο από τον ESM. Θα το υποδεχθεί Eurogroup που θα συνεδριάσει τηλεφωνικά ει δυνατό μέσα στην ημέρα.

-Θα πρέπει οι "θεσμοί" με βάση το αίτημα να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους (μαζί με το ΔΝΤ αν είναι επιθυμητό), την κατάσταση της οικονομίας (δηλαδή πως διαμορφώνεται πλέον η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα μετά την τραπεζική αργία) και να συμφωνήσουν για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

-Κατάθεση ελληνικών προτάσεων για άμεση και πολυετή χρηματοδότηση, με τελική προθεσμία την Πέμπτη ή το πρωί της παρασκευής (8.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών σύμφωνα με τον κ. Juncker).

-Απόφαση για το πρώτο πακέτο. Έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστο του Ιουλίου, την ανάγκη να δοθεί ένα "χαλί" στήριξης προς την ΕΚΤ αλλά και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε  απτά δείγματα γραφής.

- Έγκριση συνολικού πακέτου προτάσεων. Οι ηγέτες/θεσμοί χθες μίλησαν για Eurogroup που θα συγκληθεί πριν την σύνοδο της Κυριακής (πιθανότατα το Σάββατο) για να οριστικοποιήσει το συνολικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να  εγκριθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ