Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη των σχεδίων της ΕΕ



Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι εταίροι της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, λόγω της καταστροφής της οικονομίας και των τραπεζών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει μια εμπιστευτική μελέτη του ΔΝΤ την οποία αποκαλύπτει το Reuters.

Η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, ώρες αφότου η Αθήνα και οι 18 εταίροι της συμφώνησαν επί της αρχής να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Η δραματική επιδείνωση στην βιωσιμότητα χρέους, υποδηλώνει την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους σε ένα εύρος που θα χρειαστεί να πάει πιο πέρα από ό,τι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα –και έχει προταθεί από τον ESM", αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση του χρέους της προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραματική επέκταση της λήξης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε ρητές ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να αποδεχθούν βαθύ κούρεμα των δανείων τους στην Αθήνα, αναφέρει το report.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ