Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μερικοί άνθρωποι δεν γερνάνε ποτέ, άλλοι γερνούν πριν την ώρα τους

Είναι επίσημο: μερικοί άνθρωποι όντως δεν γερνάνε ποτέ, αφού εκεί γύρω στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους για κάποιο λόγο μοιάζει να ανακόπτεται - ή και να αντιστρέφεται - η διαδικασία της γήρανσης.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 954 άνδρες και γυναίκες από τη Νέα Ζηλανδία, οι τρεις εκ των οποίων έπαψαν να έχουν ενδείξεις βιολογικής γήρανσης από τη στιγμή που πέρασαν την ηλικία των 30 ετών και φαινόταν σαν να έχουν ξανανιώσει.

Οι άνθρωποι αυτοί ίσως κρύβουν το κλειδί για να δημιουργηθεί επιτέλους το ελιξίριο της νεότητας που τόσα χρόνια αναζητά η επιστήμη, λένε οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ και της Νέας Ζηλανδίας που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Από τους υπόλοιπους εθελοντές, οι περισσότεροι είχαν τον αναμενόμενο ρυθμό βιολογικής γήρανσης, αλλά κάποιοι γερνούσαν με τριπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι το αναμενόμενο, με συνέπεια στα 38 τους χρόνια να έχει γεράσει το σώμα τους σαν να είχαν ήδη φτάσει στα 60 τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS),  πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να καταγράψουν σε νεαρούς ενήλικες την πορεία της «βιολογικής γήρανσης», δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο γερνάει το σώμα εκ των έσω.

Και αυτό, διότι «οι περισσότερες μελέτες για τη γήρανση εξετάζουν ηλικιωμένους, αλλά για να αποτρέψουμε τα νοσήματα του γήρατος πρέπει να αρχίζουμε τις μελέτες μας σε πολύ νεότερους ανθρώπους», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ Νταν Μπέλσκυ, καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke, στις ΗΠΑ.

Στις ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών, οι εθελοντές της νέας μελέτης υποβλήθηκαν σε μία σειρά από εξετάσεις, που αξιολογούσαν 18 δείκτες της υγείας τους - μεταξύ άλλων της νεφρικής, ηπατικής, πνευμονικής και ανοσοποιητικής λειτουργίας, καθώς και του μεταβολισμού, της χοληστερόλης και της καρδιολογικής υγείας.

Επιπλέον, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους και την καθημερινότητά τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις και οι εξετάσεις τους, στην χρονολογική ηλικία των 38 ετών, η «βιολογική» ηλικία τους κυμαινόταν από τα 28 έως τα 61 χρόνια.

Όσοι είχαν γεράσει βιολογικώς περισσότεροι απ’ όλους, επιδείκνυαν νοητικά, σωματικά και εγκεφαλικά ελλείμματα που είναι πιο αναμενόμενα στην τρίτη ηλικία, ενώ φαίνονταν πιο γερασμένοι και ανέφεραν πως είχαν χειρότερη υγεία.

Ωστόσο οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν πως η πρόωρη γήρανση ή η αέναη νιότη δεν είναι θέμα μόνο γονιδίων, διότι μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει πως μόνο το 20% αυτής μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια.

Το υπόλοιπο 80% είναι θέμα τρόπου ζωής, επομένως στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε τη νιότη μας όσο το δυνατόν περισσότερο.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ