Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Επιβεβαιώνει ο Γ. Βαρουφάκης τα περί... hacking ΑΦΜ!


Τα περί hacking ΑΦΜ παραδέχεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Telegraph.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Γ. Βαρουφάκης σχεδίαζε με εντολή του πρωθυπουργού, ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την δυνατότητα "εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή".

Ο βασικός κορμός του περίφημου plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την "ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες" Κατερίνα Σαββαϊδου. Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με... χακάρισμα (hacking)  της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Telegraph, "αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές... Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή".

Ωστόσο, υποστηρίζει πως κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του.

"Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της παρούσης κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας", είπε στην Telegraph.

"Διαστρεβλώνεται πλήρως ο σκοπός μου για την επιθυμία παράλληλης ρευστότητας. Πάντα ήμουν αντίθετος στη διάλυση του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σκοτεινές δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη".

Ο στόχος του hacking ήταν να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές μεταφορές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές θα ήταν IOUs βασισμένα στο πείραμα της Καλιφόρνιας μετά την κρίση της Lehman.

Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακάμψει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε "οικονομικός στραγγαλισμός" της ΕΚΤ.

"Αυτό ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο. πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones, και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά, αυτό θα ήταν στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή".

Προσθέτει πως ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει το μηχανισμό τη στιγμή που θα λάμβανε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, αλλά αυτή η άδεια δεν δόθηκε ποτέ.

"Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι δεν είναι παιχνιδάκι, αλλά είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία", αναφέρει στην Telegraph.

Αναφέρει, επίσης, πως ο W. Schauble έχει αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και περιμένει αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας πως το τελευταίο σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

"Όλοι γνωρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά ο Schauble επιμένει ως προϋπόθεση για ένα νέο δάνειο. Έχω μια έντονη υποψία ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Αυγούστου".

Κύκλοι Μαξίμου: Η κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτα

"Όποιος γνωρίζει κάτι ας το πει, η κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτα", σχολιάζουν στο Capital.gr κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" και τους ισχυρισμούς του Γ. Βαρουφάκη ότι σχεδίαζε plan B με εντολή του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για "μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών".

"Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά", ανέφερε από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, αναμένοντας "επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης".

Ενώ το "Ποτάμι" ζητά από τον Α. Τσίπρα να πει "ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ