Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο σε διάσπαση και εκλογές



Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες του μνημονίου, λένε στο Μαξίμου, κρατώντας την "αναπνοή" τους για το τί μπορεί να "σκάσει" κατά τη συγγραφή της συμφωνίας. Ήτοι, πιο μέτρο θα μπορούσε να αιφνιδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο από όσα έχουν συμφωνηθεί να συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο ( δηλαδή ουκ ολίγα).

Κατά τα λοιπά, από το κυβερνητικό επιτελείο ακούγεται παρατεταμένος αχός ανακούφισης απο χθες το βράδυ καθώς η τηλεδιάσκεψη σήμανε τη λήξη του "κόκκινου" συναγερμού στο Μαξίμου για τυχόν "τρικλοποδιά" από Βερολίνο, ήτοι "δάνειο-γέφυρα".

" Το κλίμα χθες στην τηλεδιάσκεψη ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε σε κανέναν Σόιμπλε και σε καμιά Φιλανδία να αρχίσει κόνξες περί τμηματικής συμφωνίας. Όλοι οι Θεσμοί εξέφρασαν την αμέριστη ικανοποίησή τους για τον τρόπο που προχωράει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και την πρόοδο στις συζητήσεις" ανέφερε σχετικώς κυβερνητική πηγή , η οποία στρέφει το βλέμμα πλέον στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

"Παρότι δεν θεωρούμε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και οι διαβουλεύσεις υπάρχει περίπτωση να τιναχτεί η διαπραγμάτευση στον αέρα, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τί καινούργιο μπορεί να ζητήσουν κατά τη συγγραφή του κειμένου" , πρόσθεσε.

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσπαση

Και αν ο δρόμος για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ανοίγει πλέον για την κυβέρνηση η οποία αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή ακόμη και την προσεχή Τρίτη, ώστε να έχει ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ( με πιθανότερη την Πέμπτη), "κλείνουν" για τον ΣΥΡΙΖΑ οι προοπτικές να παραμείνει ως έχει την επομένη της ψήφισής του.

Η κόντρα στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ "προεδρικών" και "ανταρτών" κλιμακώνεται, ενώ για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο", έστρεψε τα "πυρά" του προσωπικά στον Πρωθυπουργό, προδιαγράφοντας την αρχή του τέλους και την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ, "απασφάλισε",  αποκλείοντας κατηγορηματικά τη στήριξη της κυβέρνησης σε υπογραφή τρίτου μνημονίου, "έδειξε" τον Αλέξη Τσίπρα ως υπαίτιο της επερχόμενης ρήξης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος αφού το αποδόμησε ως "ανούσιο και εκβιαστικό" και προανήγγειλε την αυτόνομη πολιτική πορεία της Αριστερής Πτέρυγας.

Η συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στα social media: "φαίνεται ότι "ερρίφθη ο κύβος" για δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα ας γίνει τουλάχιστον "ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά".

Η κάλπη βγάζει εκλογές(;)

Υπό το δεδομένο ότι οι περίπου 35 βουλευτές της Αρ. Πτέρυγας την ίδια ημέρα της ψήφισης του μνημονίου Γ' θα θεωρούν εαυτούς ήδη πολέμιους κυβέρνησης και ηγεσίας κόμματος, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το σχετικό σενάριο "επικύρωσε" και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του (Ημερησία), αναφέροντας: "Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη".

Κατά ορισμένους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει καλύτερο πολιτικό momentum για την προσφυγή σε κάλπες και τούτο διότι αφενός δεν θα έχει προλάβει το εκλογικό Σώμα να δει τα επίχειρα των νέων μνημονιακών μέτρων και αφετέρου διότι η Αριστερή Πλατφόρμα, δεν θα έχει παρά ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της να οργανώσει το νέο κομματικό φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ