Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

"Όλα για τις τράπεζες" στο Χρηματιστήριο-Τα παράθυρα και οι ΑΜΚ

Με μια "έκπληξη" πρώτου μεγέθους ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς επετράπη στους Έλληνες επενδυτές να σπάνε το εμπάργκο των capital controls και να χρησιμοποιούν διαθέσιμα από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους για να  καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια των τραπεζών και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη πιθανόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, λίγες ώρες πριν δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς που θα γίνει τη Δευτέρα υπό αυστηρούς περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές. Αντικατοπτρίζει δε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες πηγές συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά παράλληλα και για να μην αποκλείσουν, χωρίς τη θέλησή τους, τους υφιστάμενους μετόχους (επιχειρηματίες, ιδιώτες κλπ) από τη δυνατότητα συμμετοχής στις ΑΜΚ. Με τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος "απίσχνασης" για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αυξήσεις απεγκλωβίζοντας χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενων σοβαρών νομικών επιπλοκών που θα μπορούσαν να εγερθούν λόγω διακριτικής μεταχείρισης με τους ξένους επενδυτές.

Μέχρι τότε, όμως, και εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν αρθεί ή χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλει η υπουργική απόφαση, οι συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με "νέο χρήμα", ήτοι με κατάθεση χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος στους νέους λογαριασμούς που θα δημιουργηθούν, με εμβάσματα από το εξωτερικό, με τη χρήση των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων, με τυχόν απολαβές μερισμάτων-επιστροφών, με χρήματα από την πώληση υφιστάμενων θέσεων σε μετοχές και παράγωγα, με "επιστροφές" margin, κ.α

Στην πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να ζητούν από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές τους το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να μπορούν να βάζουν λεφτά και να εκτελούν συναλλαγές. Το δε προϊόν από τυχόν πωλήσεις μετοχών στο μέλλον, αν κατατεθεί σε άλλο λογαριασμό, παύει να θεωρείται "νέο χρήμα".

Ένα ερώτημα για τις τραπεζικές μετοχές είναι πως θα κινηθούν μέχρι τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς αυτές, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν πιθανότατα προς τα τέλη του έτους και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα stress test τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα καταδείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και τον τρόπο που αυτές θα καλυφθούν. Έως τότε μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία πως λόγω συνθηκών και περιορισμένης "ορατότητας" για το μέλλον, οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α, θα πιεστούν δραματικά. Από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει χωρίς περιορισμούς στα όρια διακύμανσης (+-30%) οι τράπεζες θα απολέσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της αξίας τους, ακολουθώντας το "παράδειγμα" του ADR της Εθνικής στη Νέα Υόρκη το οποίο χθες διαπραγματεύνταν στα 0,90 δολάρια ή 0,81 ευρώ, έναντι κλεισίματος 1,20 ευρώ στην Αθήνα (26/6/2015).

Δεν είναι, όμως, μόνο η δυνατότητα κάλυψης των ΑΜΚ με υφιστάμενες καταθέσεις η μόνη βαλβίδα ασφαλείας που έμεινε ανοιχτή για τις τράπεζες ενόψει της επανεκκίνησης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Η απόφαση να συνεχιστεί επ’ αόριστον  η απαγόρευση εξαγοράς μεριδίων για τους κατόχους όλων των ειδών των αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ, ελήφθη σύμφωνα με πηγές, επίσης για λόγους συστημικής ευστάθειας. Και αυτό επειδή προφυλάσσει τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από τον κίνδυνο μαζικών ρευστοποιήσεων εκ μέρους των μεριδιούχων. Σήμερα το ενεργητικό της αγοράς Α/Κ ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ και είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να "αγνοηθεί" καθώς τυχόν μαζικά αιτήματα εξαγοράς θα σήμαιναν ότι οι ΑΕΔΑΚ θα έπρεπε να ξεπουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μετοχές, ομόλογα, προϊόντα διαθεσίμων, παράγωγα κ.ά.

Για λόγους σταθερότητας του συστήματος αφέθηκαν ανοιχτές και άλλες βαλβίδες αποσυμπίεσης στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς μεταξύ άλλων επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τις υφιστάμενες καταθέσεις ώστε μεταξύ άλλων:

- Να καλύπτονται πιθανές νέες χρηματικές υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω πτώσης των τιμών από πιθανό "σκάσιμο" στα margins

- Να καλυφθούν με μετρητά τυχόν ελλείμματα στα περιθώρια για χαρτοφυλάκια ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι τις 26 Ιουνίου 2016

- Να καλύπτονται με μετρητά υποχρεώσεις παροχής ασφαλειών (margins)

- Να μπορεί να γίνει διανομή μερισμάτων, τόκων και επιστροφών κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους

- Να εκπληρωθούν υποχρεώσεις εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών ειδικής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο

- Να καλύπτονται περιπτώσεις εκπρόθεσμου διακανονισμού και failed trades

- Να μπορεί να καλυφθεί με μετρητά ο ημερήσιος ή και τελικός διακανονισμός στα παράγωγα.

Επετράπη επίσης η μεταφορά κεφαλαίων και εκτός Ελλάδας από τις τράπεζες, προκειμένου να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων που έχουν προέλθει από ρευστοποιήσεις σε θέσεις εξωτερικού, από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων, Επενδυτικές Εταιρείες, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, ασφαλιστικές ς εταιρείες, ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, ασφαλιστικούς οργανισμούς  και οργανισμούς ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ