Πρώτη στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία με προσδόκιμο τα 83,4 έτη
Σε ποιά θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έφτασε...κατά μέσον όρο τα 80,5 έτη το 2013, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο κάτω μέρος του καταλόγου, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο «Πανόραμα της Υγείας 2015».
Το προσδόκιμο εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και «τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση» του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.
Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από τη βελτίωση του τρόπου ζωής και τις προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής στις χώρες αυτές (ανδρών και γυναικών μαζί) ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη.
Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης αυτής με προσδόκιμο ζωής τα 78,8 έτη, παρόλο που παραμένουν πρώτες στις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο.
Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ'ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε συμπεριφορές που θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζονται πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, μια μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και υψηλότερα ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό σημείωσαν πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα μια άλλη πρόκληση, καταλήγει ο οργανισμός, αναφερόμενος στους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου