Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Συνεδριάσεις «σήριαλ» στο Δ.Σ. Λιβαδειάς



Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς που πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή της Δημάρχου Γιώτας Πούλου (απουσίαζε λόγω ασθένειας, αισθητή η απουσία της) και διακόπηκε τη Δευτέρα το βράδυ (άρχισε στις 6 το απόγευμα και «τράβηξε» μέχρι τις 12 τα… μεσάνυχτα) δεδομένου οτι ήταν αδύνατον να συζητηθούν και τα 53 θέματα στον χρόνο που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση στάθηκε αφορμή για να τους πιο «ευφάνταστους» και με εμπειρία στα τοπικά «πράγματα» να κάνουν λόγο για παραλήψεις, λάθη, σκοπιμότητες αλλά και ετερόκλητες συμμαχίες.

«Είναι αλήθεια οτι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα από το προηγούμενο συμβούλιο, είναι ένας μήνας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον όγκο των θεμάτων, δεν είναι όμως όλα θέματα που απαιτούν μεγάλο χρόνο. Θα πρέπει να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοτικά συμβούλια ώστε να έχουμε λιγότερα θέματα. Απ΄ όσο γνωρίζω υπάρχουν δήμοι που κάνουν κάθε βδομάδα συμβούλια ή αν δύο εβδομάδες. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε», σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΣ Ελίζα Γεωργαντά και κάλεσε τους συμβούλους να είναι στις τοποθετήσεις τους «ουσιαστικοί και σύντομοι».

Για υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο Άρης Ρούσσαρης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εντελώς καλόπιστα γιατί άλλωστε οι εποχές δεν επιτρέπουν στείρα αντιπαράθεση θα πρέπει κ. Πρόεδρος με δική σας ευθύνη και της Δημάρχου να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου». Και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι αλλά αν και χειρίζεστε άριστα τα θέματα θα πω οτι έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο Νώντας Κοτσικώνας σημείωσε σχετικά: «Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνεται συνεδρίαση σε τακτικά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την ροή των θεμάτων και των υποχρεώσεων του Δήμου».

Ο Κώστας Σωτηρόπουλος τόνισε οτι η ευθύνη της ημερήσιας διάταξης είναι της Προέδρου και της Δημάρχου και συμπλήρωσε: «Τα πολλά θέματα είναι απόρροια της οικονομικής δυσκολίας να ανταπεξέλθει ο Δήμος στα έξοδα παράστασης των συμβούλων. Ας γίνονται οι συνεδριάσεις πιο τακτικά»

Τις αντιδράσεις τους εξέφρασαν επίσης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Ανδρέας Διαμαντόπουλος και Χρήστος Παπαθανασίου

«Μόνο και μόνο η ανάγνωση των 53 θεμάτων και η ψήφιση θα πάρει τρεις ώρες είναι ευνόητο λοιπόν οτι 4 ώρες δεν μπορούν να συζητηθούν τόσα θέματα», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος ενώ ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε: «53 θέματα δεν προλαβαίνεις όχι να τα μελετήσεις αλλά ούτε και να τα αναγνώσεις» και πρότεινε να γίνονται πιο τακτικά τα συμβούλιο να δίνονται και πιο έγκαιρα και οι εισηγήσεις.

Να σημειωθεί οτι με την ευκαιρία της αναφοράς ση λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ο Α. Ρούσσαρης σημείωσε οτι δεν συζητούνται στο όργανο σοβαρά θέματα όπως οι κοινωνικές δομές αφήνοντας αιχμές κατά της αρμόδιας Αντιδημάρχου Γιάννας Νταντούμη οτι τις παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσης και όχι στο Συμβούλιο.

«Στο Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων πρώτη φορά σε αυτήν την δημοτική αρχή δεν συζητούνται θέματα μείζονος σημασίας με αποτέλεσμα πολλές φορές να συζητάμε δια τηλεφώνου έκτακτα ζητήματα για πολύ σοβαρά θέματα. Και ρωτώ την κ. Νταντούμη για τα θέματα που αποτελούν το μείζων ζήτημα στη σημερινή εποχή για τα θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και σημειώνω οτι πρέπει να συζητηθούν πρώτα στο ΔΣ και να αποφασιστούν εδώ για να συμβάλουμε και εμείς με τις προτάσεις μας  και όχι ανακοινώνονται στα ΜΜΕ ερήμην του ΔΣ».

“Άμεση ήταν η αντίδραση της κ. Νταντούμη η οποία απαντώντας στον κ. Ρούσσαρη τον οποίο χαρακτήρισε και «αδιάβαστο» στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου έχουν περάσει από το Δ.Σ.

«Αναφέρθηκα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τις προγραμματισμένες δομές. Για να γίνουν αυτές οι δομές σίγουρα και αυτό το έχουμε αποδείξει γίνεται συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καμία δομή δεν έχει συσταθεί και κανένας κανονισμός δεν έχει εφαρμοστεί χωρίς το θέμα να περάσει από το ΔΣ, κ. Ρούσσαρη πιαστήκατε αδιάβαστος», κατέληξε η Γ. Νταντούμη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών για διεκδίκηση του τίτλου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021”.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς όπως την μετέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Μπούρας και αφορούσε σε συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Κώστα Καπλάνη την ημέρα της συμβολικής κατάληψης του Δημαρχείου κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρέμβασης και εκφοβισμού. Ο κ. Καπλάνης από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες τονίζοντας οτι «καθαρός ουρανός  αστραπές δεν φοβάται» και επιφυλάχθηκε να απαντήσει εγγράφως και αφού πρώτα ενημερώσει την Δήμαρχο Γιώτα Πούλου.
viotianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ