Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Νερό δηλητήριο σε Τανάγρα,Οινόφυτα και Ωρωπό

H καταλληλότητα του πόσιμου νερού πολλών περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) μπήκε και εφέτος στο στόχαστρο του χημικού εργαστηρίου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το συγκεκριμένο κέντρο πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας του πόσιμου νερού στις παρακάτω περιοχές:Τι έδειξε η έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Τανάγρας

Όπως αναφέρει το ΠΑΚΟΕ, ο Δήμος Τανάγρας περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας. Η ποιότητα του νερού των περιοχών αυτών είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή εδρεύει μεγάλο μέρος (20%) των βιομηχανιών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Την τελευταία δεκαετία είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή από ρύπανση σε εξασθενές χρώμιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα απόβλητα των βιομηχανιών της Τανάγρας. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960, όταν μεταφέρθηκαν εκεί οι βιομηχανικές μονάδες που ως τότε έδρευαν στην Αττική. Προς τα τέλη της δεκαετίας και κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ασωπός χαρακτηρίζεται αγωγός λυμάτων των βιομηχανιών της γύρω περιοχής. Μεγάλη ποσότητα λυμάτων ρυπαίνει καθημερινά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, κάνοντας το νερό τοξικό και βαριά ρυπασμένο με χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Από το 2007 που το πρόβλημα ήρθε στη δημοσιότητα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και έχει θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο σχετικά με τα απόβλητα των βιομηχανιών και τα όρια των ρύπων.
Περισσότερα  στο zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ