Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Οταν η μητέρα καπνίζει ...«το έμβρυο μορφάζει από αγανάκτηση»!

    Υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D) δείχνουν την ενόχληση του εμβρύου στην... επαφή με το τσιγάρο.

Εναν συγκλονιστικό τρόπο για να αναδείξουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τα έμβρυα βρήκαν οι επιστήμονες: τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν με τα μικροσκοπικά τους... χέρια τα ίδια τα έμβρυα, όπως αυτές εικονίζονται σε υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D).

Σοκαριστική αποκάλυψη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν.

Η δρ Νάντια Ρέισλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στη Βορειοανατολική Αγγλία, έχει καταγράψει χιλιάδες μικροσκοπικές κινήσεις εμβρύων κατά την πολυετή πείρα της στα 4D υπερηχογραφήματα. Για τις ανάγκες τις έρευνας παρακολούθησε 20 μητέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο James Cook του Μίντλεσμπρο, τέσσερις εκ των οποίων κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα τη μέρα.

Επειτα από ενδελεχή μελέτη των υπερηχογραφημάτων τους κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36η εβδομάδα της κύησης, παρατήρησε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έκαναν πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν τον σώμα τους απ’ ό,τι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν. Συνήθως τα έμβρυα κουνούν λιγότερο το στόμα τους και αγγίζουν το σώμα τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Paediatrica».

Διαβάστε Περισσότερα »

Αγοραστός και Μπακογιάννης κοινό μέτωπο για τα διόδια



·        Συνάντηση στη Λαμία στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας

·        Κώστας Αγοραστός: «Είμαστε εδώ για να διεκδικούμε προς όφελος των συνανθρώπων μας»

·        Κώστας Μπακογιάννης: «Ενώνουμε δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευτεί»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο πλαίσιο της πάγιας και διαπεριφερειακής συνεργασίας τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των δύο Περιφερειών, αλλά και πολλά κοινά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των διοδίων, το οποίο αποτελεί και ένα από τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν και τις δύο Περιφέρειες.

Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο κ. Αγοραστός, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είναι πολύτιμος συνεργάτης. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην αυτοδιοίκηση την υπηρετεί με πάθος, με μεγάλη αγάπη και αποτελεσματικότητα. Και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Και επίσης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας και συνεργασιών και εμείς έχουμε αναπτύξει μία μεγάλη συνεργασία. Μπορεί να μη βρισκόμαστε τακτικά στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο και συναντιόμαστε στην Ένωση Περιφερειών. Και έχουμε λύσει πάρα πολλά προβλήματα που σήμερα μπορεί να μη φαίνονται, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Μας απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό το θέμα των διοδίων. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι η σύγχρονη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας. Τα διόδια έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα γιατί πλέον δεν καθίσταται ασφαλής η μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλά ούτε η διακίνηση των εμπορευμάτων, γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει πρόβλημα με τους ανθρώπους, οι οποίοι μετακινούνται από μία περιοχή στην άλλη, και μεσολαβούν διόδια, διότι αλλού ασκούν το δικαίωμα στη ζωή και αλλού το δικαίωμα στην εργασία, πολλές φορές. Και είμαστε δύο Περιφέρειες οι οποίες έχουν τα περισσότερα διόδια στο μικρότερο διάστημα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και είναι δύσκολη μετά και από τη νέα σύμβαση που έγινε στο τέλος του ‘13. Και όλη αυτή η ιστορία  οφείλεται στο ότι σταμάτησαν το 2009 να λειτουργούν τα έργα. Διότι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να ήταν τελειωμένα τα έργα και το κράτος να εισέπραττε και να είχε την ευχέρεια της πολιτικής μείωσης ή κατάργησης, δεδομένων των συγκυριών. Έχουμε μία νέα κυβέρνηση σήμερα κι εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε, ίσως και το ανέφικτο. Γιατί είμαστε εδώ για να διεκδικούμε προς όφελος των συνανθρώπων μας. Και σήμερα συζητήσαμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και με το υπουργείο, να δούμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, που προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο σε πολλά, να δούμε πώς θα αδράξουμε την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Δε θέλουμε να πούμε μεγάλα λόγια, γιατί συνήθως  όταν δε λέμε μεγάλα λόγια κάνουμε μεγάλες πράξεις, αλλά να ξέρουν πως θα μας βρουν στο δρόμο, μαζί με τους ανθρώπους, διεκδικώντας το αυτονόητο.

….Για εμάς καλό θα είναι να καταργηθούν τα διόδια. Μπορεί βέβαια αυτό να ακούγεται κάπως περίεργο. Αλλά αυτό ακουγόταν εφικτό πριν τις εκλογές, γιατί να είναι ανέφικτο μετά τις εκλογές. Από εκεί και πέρα θέλουμε να συζητήσουμε για να είμαστε σίγουροι πώς θα πορευτούμε. Θα συζητήσουμε με τον Υπουργό, ζητώντας συνάντηση…….»    

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον αγαπητό φίλο και τον καλό μας Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, τον Περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, που τόσο άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και μας επισκέφθηκε εδώ στη Λαμία για να συζητήσουμε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στη διαπεριφερειακή μας συνεργασία. Να ξεκινήσω λέγοντας, πρώτα απ’ όλα, κάτι το οποίο είναι σαφές στην ΕΝΠΕ. Ενδεχομένως ωστόσο να μην έχει βγει προς τα έξω. Ο Κώστας Αγοραστός είναι ένας πολύ έμπειρος Περιφερειάρχης, από τον οποίο εμείς οι νεότεροι μαθαίνουμε. Είναι λοιπόν πάρα πολύ χρήσιμη η συμβουλή του και γιατί όχι και η καθοδήγησή του.

Σήμερα, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε το θέμα των διοδίων. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα διόδια και νομίζω ότι πλέον εκφράζω ένα κοινό τόπο, ο οποίος είναι πολύ απλά ο εξής: δεν είναι δυνατόν όταν το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας έχει μειωθεί τόσο δραματικά, όταν όλοι έχουμε βιώσει τέτοιες περικοπές, τα διόδια να αυξάνονται γεωμετρικά. Αυτό είναι οξύμωρο. Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Όπως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι να έχεις 9 σταθμούς διοδίων σε 140 χλμ εδώ στη Φθιώτιδα. Όπως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι μία ολόκληρη Περιφέρεια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και άλλες Περιφέρειες της χώρας, να είναι όμηροι των διοδίων. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε το εξής: Εμείς, η αυτοδιοίκηση, ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε δυνάμεις για να πείσουμε επιτέλους το κεντρικό κράτος ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την άποψή του. Ενώνουμε δυνάμεις για να πετύχουμε το αυτονόητο. Ενώνουμε δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευτεί. Και αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, αλλά πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Γιατί έχουμε μία ασφάλεια στις θέσεις μας που πηγάζει από την κοινή λογική».
Διαβάστε Περισσότερα »

Με βροχή η παρέλαση - Η αναλυτική πρόγνωση για την 25η Μαρτίου




Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σταδιακά από το απόγευμα θα ασθενήσουν. Άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα.
Άνεμοι: ανατολικοί Νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιά 4 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: ανατολικοί Νοτιοανατολικοί 4 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 11 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μείωση κατά 37% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα!



    Κατά 37% μειώθηκαν τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα το 2014, σε σχέση με το 2010, και έφτασαν τα 72 ανά εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των «28», όπου κατά μέσο όρο τα... θύματα τροχαίων μειώθηκαν κατά 18% και ήταν 51 ανά εκατομμύριο πολίτες.

Σε σχέση με το 2013, η μείωση των θυμάτων στην Ελλάδα το 2014 ήταν 9%, όταν στην ΕΕ ήταν 1%.

Από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει, ακόμη, ότι η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων, με κάτω από 30 θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες κατά μέσο όρο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου τα θύματα υπερβαίνουν τους 90 ανά εκατομμύριο πολίτες.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΠΗ ΘΗΒΑΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


ΤΟ ΚΑΠΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 MAΪOY ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΠΡΕΣΠΕΣ- ΦΛΩΡΙΝΑ -ΝΥΜΦΑΙΟ.
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 95 ΕΥΡΩ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 7 π.μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΘΗΒΑΣ ( ΤΗΛ. 2262024224) ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 3* ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΚΛΙΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επετειακές εκδηλώσεις στην Άσκρη

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδηλώσεις Βιβλιοθήκης Οινοφύτων




Διαβάστε Περισσότερα »

Πραγματοποίηση συνάντησης Δημάρχου Λεβαδέων με εκπροσώπους σχολείων για υιοθέτηση δημοτικών χώρων πρασίνου

Πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Δημάρχου Λεβαδέων κας Γιώτας Πούλου συνάντηση εργασίας με τους Δ/ντες Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και εκπροσώπους σχολείων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για την λήψη απόφασης σχετικά με την υλοποίηση της δράσης υιοθέτησης δημοτικών χώρων πρασίνου από σχολεία. 
Η υιοθέτηση κοινόχρηστων χώρων αφορά σε χώρους εντός και εκτός των σχολικών μονάδων και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, στην ανάπτυξη της αίσθησης φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος από τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις των εκπροσώπων των σχολικών μονάδων για τους συγκεκριμένους χώρους που θα υιοθετήσουν καθώς και για τις δράσεις που θα υλοποιήσουν σε αυτούς.  Από την πλευρά του ο Δήμος Λεβαδέων θα σταθεί αρωγός στην παραπάνω δράση τόσο στην παροχή επιστημονικής – συμβουλευτικής γνώσης, υλικοτεχνικής στήριξης, της προβολής των αποτελεσμάτων της εργασίας των παιδιών και θα επιβραβεύσει την κάθε δράση ξεχωριστά με ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Λεβαδέων.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

 Διακόσιες εξήντα μια γυναίκεςυποβλήθηκαν σε δωρεάν εξέταση μαστού, από εθελοντές γιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Απ αυτές οι 26  ήταν άνεργεςκαι  οι 17 ανασφάλιστες. Παράλληλα  οι 134  από τις 261 γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστογραφία στο ακτινολογικό του νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Η δωρεάν εξέταση πραγματοποιήθηκε  16 με 18 Μαρτίου 2015 στο Καλφοπούλειο- 1ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων στους χώρους όπου στεγάζεται το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη».

Η εξέταση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΜ που φέτος είχε συμπαραστάτες τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων   και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όπου έγιναν  οι δωρεάν μαστογραφίες ύστερα από την ευγενική σύμπραξη του Διοικητού κ. Χρήστου Τσάμη.

Η πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΜ  κ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα εξέφρασε τις «Θερμές ευχαριστίες προς τους εθελοντές ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βοήθησε στην πραγματοποίηση της δωρεάν εξέτασης. Επίσης στην Εταιρεία του κ  Χρήστου Ζωγόπουλου για την ευγενική προσφορά του υγειονομικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της  δωρεάν εξέτασης».

Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Νάγια Μητσάκη,   ως Εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων Καθηγήτρια κ. Μαρία Στρατηγάκη, η Διευθύντρια Υγειών Πόλεων Δ. Αθηναίων κ. Αναστασία Φεραδούρα , ο κ. Αλέξανδρος Θεοφανόπουλός Προϊστάμενος των Δημοτικών Ιατρείων και η Κοινωνιολόγος κ. Λία Τσαπατσάρη.

Η εξέταση των γυναικών πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές ιατρούς  της ΕΕΜ που  παρείχαν δωρεάν  τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για τους   κυρίους. . Βασίλη Γεωργούντζο,  Χρήστο Χλόψιο, Ηλία Λυμπερόπουλο και τις κυρίες.  Αγγελική Αθανασίου, Σοφία Γρέτσου, Θεώνη Αναστασιάδη, Βάσω Μαυρίδου, Ασημίνα Μπαλτούκα, Νικολέττα Στόγια  με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωτότυπη και εξαιρετική η επετειακή εκδήλωση των μαθητών του 1ου Λυκείου Θήβας


Το 1ο Λύκειο Θήβας επισκέφθηκε, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, προκειμένου να παρακολουθήσει την επετειακή εκδήλωση του σχολείου για την 25η Μαρτίου του 1821, έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή του Λυκείου κ. Βασίλη Τσιάμαλου.

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου Θήβας ανέβασαν επί σκηνής αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “ Το μεγάλο μας τσίρκο”, που αποτελεί σταθμό για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και συγκεκριμένα σκηνές όπως “Η έναρξις”, “3η Σεπτέμβρη”, “Μεγάλες Δυνάμεις”, “Το Άγαλμα” κα. ,  αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα  συμμαθητών,  γονέων και  εκπαιδευτικών. Το έργο αυτό, με μία διαφορετική προσέγγιση σε μορφή και περιεχόμενο, αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών, τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες της εποχής, αποκαλύπτει το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και προβάλλει τις ιδέες της Ελευθερίας και της Ειρήνης ενοποιώντας θέατρο, απαγγελία, μουσική και χορό σε ένα ενιαίο σύνολο.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων συνεχάρη τους μαθητές για την άρτια και εξαιρετική ερμηνεία τους αλλά και τους καθηγητές Βάσω Χαρισιάδου, Παναγιώτα Μπουντούλη και Λάζαρο Παπαδόπουλο, που είχαν αναλάβει την οργάνωση αυτής της εναλλακτικής και πρωτότυπης πρότασης εορτασμού της εθνικής επετείου και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή πρόοδο στα παιδιά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Κτήμα Μουσών έρχεται στο Safka


Μια μέρα πριν την αργία της 25ης Μαρτίου, το Safka διοργανώνει άλλη μια βραδιά οινογευσιγνωσίας όπως μόνο αυτό ξέρει, με καλεσμένο αυτή τη φορά το Κτήμα Μουσών και τα κρασιά του.

Άλλη μια όμορφη βραδιά Οινογευσιγνωσίας ετοιμάζεται στο Safka με το Κτήμα Μουσών από την ομώνυμη κοιλάδα, βορειοδυτικά της Αθήνας, την Τρίτη στις 24 Μαρτίου. Πέρα από τις πολύ γνωστές ετικέτες 9 Μουσών λευκό και ροζέ, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και το premium τους κόκκινο κρασί Λισγάρι 2011, ενώ στο τέλος θα απολαύσετε το γλυκό σας μαζί με το ωραίο Τσίπουρο Ζαχαρίας.

Tα κρασιά είναι συνδυασμένα με ένα μενού 4 πιάτων (βασισμένο αποκλειστικά στις συγκεκριμένες ετικέτες), που δημιουργήθηκε από τον chef του Safka Samu Koskinen και την ομάδα του. Στο μενού θα βρείτε ανάμεικτη σαλάτα με σπαράγγια, μαριναρισμένες σαρδέλες, κρουτόν από ψωμί σικάλεως και dressing από αγριοράπανο και μαγιονέζα που θα ταιριάξει με το 9 Μουσών λευκό, Ασύρτικο - Trebbiano - Sauvignon Blanc 2014, κόκκινο ριζότο με κρέμα παντζαριού, καρύδια και μους από κατσικίσιο τυρί που θα συνοδευτεί με 9 Μουσών ροζέ, Syrah-Μούχταρο 2014, noisettes από χοιρινό φιλέτο τυλιγμένο σε bacon, casserole από φασόλια και σάλτσα κονιάκ που θα απολαύσετε με Λισγάρι, Cabernet Sauvignon – Merlot – Μούχταρο 2011 και για το τέλος tiramisu αρωματισμένο με ελληνικό καφέ και μαρμελάδα από σταφίδες που θα γευτείτε με τσίπουρο Ζαχαρίας, χωρίς γλυκάνισο. Στο δείπνο περιλαμβάνεται και το νοστιμότατο και φρεσκοψημένο ψωμί βύνης, ενώ η ποσότητα του κάθε κρασιού θα είναι 120-150 ml.

Τη βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο παραγωγός Στέλιος Ζαχαρίας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του κτήματος και τα  κρασιά τους.

Πληροφορίες: Safka Bar Restaurant – Nordic Cuisine, Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 52 43 340, στις 24/3, κόστος: 33 ευρώ/άτομο, http://www.safka-athens.gr/gr/.

clickatlife.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

8ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΘΗΒΑ



Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων για την 25η Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεώτερης ιστορίας των Ελλήνων.
Με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» και μετά από ένα σκληρό αγώνα εννέα ετών, οι Έλληνες κατάφεραν το ανέλπιστο. Αποτίναξαν τον οθωμανικό ζυγό και πέτυχαν τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 έχει διαχρονικά μηνύματα.  Αποτελεί πηγή έμπνευσης ώστε με ομοψυχία και αλληλεγγύη να αγωνιστούμε για να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στις επερχόμενες γενεές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκθεση - Αφιέρωμα στις ‘’Ηλεκτρικές Τέχνες’’


Έκθεση - Αφιέρωμα στις ‘’Ηλεκτρικές Τέχνες’’ | ΒΕΤΟΝ7 – Tokyo
(Electric Night Vol3)
ΒΕΤΟΝ7 | Πύδνας 7, Βοτανικός (σταθμός μετρό Κεραμικός)
Εγκαίνια | Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, ώρα 20.00
Διάρκεια | 29 Μαρτίου – 5 Απριλίου
Συμμετέχουν | Video - Artists
Αντώνης Αντωνίου / Άννα Παπαθανασίου / Χρυσάνθη Μπαϊράμη / Ανσίς Ντομπίσιν /Ελίνα Νιάρχου / Μυρτώ Βρατσάνου
Παρουσίαση βιβλίου N,AI / επιτέλεση | Δημοσθένης Αγραφιώτης
Οργάνωση | Palais de paris / BETON7 / Contemporary Art Showcase Athens
Το BETON7 και το Palais de paris του Tokyo, σε συνεργασία με το Contemporary Art Showcase Athens, στήνει μια γέφυρα ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Αθήνα και το Tokyo. Η εκδήλωση ‘‘Electric Night’’ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παράλληλα στο Tokyo της Ιαπωνίας και στο ΒΕΤΟΝ7 στον Βοτανικό. Στo πλαίσιo του ‘‘Electric Night #3’’, πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου “N,AI” του διεθνούς Έλληνα ποιητή και εικαστικού των διαμέσων Δημοσθένη Αγραφιώτη, σε δίγλωσση Ιαπωνική / Αγγλική έκδοση, από την Estepa Press Editions, με σχέδια του θρυλικού Ιάπωνα εικαστικού και μέλους του κινήματος Gutai της Osaka, Takesada Matsutani.
Στο ‘‘Electric Night #3’’ συμμετέχουν έξι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, εκθέτοντας έργα video-τέχνης σε Ιαπωνία και Αθήνα, σε μια εκδήλωση που παίρνει την μορφή δύο παράλληλων συμβάντων, που γεφυρώνονται χωροχρονικά, ηλεκτρικά.
Το “Electric Night” πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων παρεμβατικού χαρακτήρα, που πραγματοποιούνται δίνοντας νέα ζωή σε διάφορους χώρους του Tokyo της Ιαπωνίας, με εστίαση στον πειραματισμό πάνω στις ‘‘Ηλεκτρικές Τέχνες’’. Αποφεύγοντας τις ταξινομήσεις (video-art, sound-art, ψηφιακή τέχνη), οι εκδηλώσεις του ‘‘Electric Night’’, με επιμέλεια του οργανωτή του Palais de paris, Frederic Weigel, εξερευνούν το ευρύ φάσμα της τέχνης που βασίζεται, είτε άμεσα, είτε συμβολικά, στην σημαντικότερη μορφοποιητική δύναμη του αιώνα μας, την ηλεκτρική ενέργεια. Το “Electric Night #1’’ πραγματοποιήθηκε στο Denkinkan (κυριολεκτική μετάφραση: το σπίτι της ηλεκτρικής ενέργειας), το αρχαιότερο θέατρο της περιοχής του Takasaki, σε συνεργασία του Palais de paris με την Ταινιοθήκη Takasaki.
Το Palais de paris είναι ένας θεσμός που γεφυρώνει πολλούς παράγοντες της σύγχρονης τέχνης στη Γαλλία και την Ιαπωνία, όπως είναι η Σχολή Καλών Τεχνών της
Besanson, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ιαπωνίας, το Atelier Vortex, και η Jeune
Création.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Σ.

 ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Σ.
Στην απόσυρση του άρθρου 31 (πρώην 29) του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που προέβλεπε τη συνυπευθυνότητα των εταίρων και μελών των Δ.Σ. των επιχειρήσεων για κάθε οφειλή προχώρησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης, με νομοτεχνική βελτίωση, όπως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΕ κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΒΕΑ κ. Νίκο Σοφιανό και τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΒΕΑ κ. Ευάγγελο Τσόγη, επισκέφτηκαν σήμερα το υπουργείο Εργασίας και είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Δημήτρη Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Ρωμανιά. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΕ έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, τόσο για το νέο νομοσχέδιο όσο γενικότερα και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ότι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων, που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Ωστόσο, θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο του 3%, που προσδιορίζει το νομοσχέδιο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά ότι το επιτόκιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει η πρόβλεψη bonus επιπλέον μείωσης 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, είναι σημαντικό να παταχθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, η οποία δε λειτουργεί μόνο σε βάρος των ταμείων, αλλά και σε βάρος των συνεπών και υπεύθυνων επιχειρήσεων. Η ΚΕΕ και το ΕΒΕΑ προτείνουν την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, προκειμένου να συλλάβει το νοσηρό φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης, στοιχείο που αποτελεί προσβολή για οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία.

Η επιμελητηριακή κοινότητα, προτείνει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κι εργαζομένων, καθώς το μέτρο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, τόσο για την αύξηση της απασχόλησης, όσο και για τη δημιουργία νέων επενδύσεων. Πρόταση των Επιμελητηρίων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, με στόχο την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού. Επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων. Ειδικά για την ενθάρρυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα επιμελητήρια προτείνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ότι απέσυρε το επίμαχο άρθρο που προέβλεπε την αλληλέγγυα ευθύνη, καθώς εκτίμησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα δυσχέραινε τη συμμετοχή μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων. Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε ακόμη στην αποποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που άλλωστε αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας, καθώς και στη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε ότι αφορά το αίτημα για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση σε βάθος χρόνου. Για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τόσο ο κ. Στρατούλης όσο και ο κ. Ρωμανιάς ανέφεραν ότι σε αυτή την περίοδο των μεγάλων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τέλος, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι επιχειρηματίες να έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην ασφαλιστική κλάση στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναλογιστική μελέτη για να διαπιστωθεί αν δημιουργείται πρόβλημα εσόδων στο Ταμείο. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Αλπεις με 150 νεκρούς

Ενα επιβατικό αεροσκάφος τύπου Airbus A-320 της Germanwings έπεσε στις Αλπεις, στη Νότια Γαλλία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες, 2 πιλότοι και 4 μέλη πληρώματος. Oι 45 εκ των επιβατών εκτιμάται ότι ήταν Ισπανοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ισπανίας. Επίσης, πληροφορίες, θέλουν μεταξύ των Ισπανών επιβατών να συγκαταλέγονται και δύο μωρά. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η πλειοψηφία των επιβατών είναι Γερμανοί (η εταιρία ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι είναι 67 οι Γερμανοί), ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να επέβαιναν και Τούρκοι.

Η πρώτη εικόνα από την περιοχή της συντριβής

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, με αριθμό πτήσης 4U9525, έχουν εντοπιστεί σε 2.000 μέτρα υψόμετρο από δύο ελικόπτερα που έσπευσαν στο σημείο όπου χάθηκε το ίχνος του Airbus από τα ραντάρ. Στην περιοχή σπεύδουν 80 πυροσβέστες και 200 αστυνομικοί. Ο πρωθυπουργός τη Γαλλίας δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση, ενώ κάτοικος της περιοχής δηλώνει πως είδε το αεροσκάφος να πέφτει σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που μπορούν να προσεγγίσουν μονο ελικόπτερα. Διαφορετικά μπορεί να φτάσει κανείς εκεί μόνο περπατώντας επί τουλάχιστον τρεις ώρες.


Σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 09:47 (τοπική ώρα) και εξαφανίστηκε 40 λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ πετούσε στα 6.800 πόδια. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου αναφερόμενος σε μια «μη φυσιολογική κατάσταση» πριν αρχίσει η κάθοδος του αεροσκάφους που κατέληξε στην συντριβή. Ωστόσο, λίγο αργότερα το AFP μετέδιδε δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου οι πιλότοι, αλλά το προσωπικό του πύργου ελέγχου ήταν εκείνο που αποφάσισε να θέσει τη πτήση σε κατάσταση κινδύνου καθως δεν είχε επαφή με κανένα μέλος του πληρώματος».

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές, άρα προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συντριβή να έχει σχέση με κάποια καταιγίδα ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Ο CEΟ της Germanwings  Thomas Winkelmann σε ενημέρωση που έκανε νωρίς το απόγευμα ότι η πτώση του αεροπλάνου διήρκεσε οκτώ λεπτά και ότι τα ραντάρ της εταιρείας έχασαν την επαφή τους με το αεροσκάφος στις 10:53 π.μ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πιλότος της εταιρείας είχε εμπειρία πάνω από 10 χρόνια και ότι το αεροσκάφος παραδόθηκε στην Lufthansa το 1991.

Σύμφωνα με το Le Parisien, η Germanwings είναι εταιρεία χαμηλούς κόστους, θυγατρική της Lufthansa. Ιδρύθηκε το 2002 και έχει στόλο 80 αεροπλάνων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες». «Μέσα είχαν επιβιβαστεί 148 άτομα. Οι συνθήκες του δυστυχήματος, που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά υπέθεσε ότι «πιθανόν να υπάρχουν πολλά θύματα να είναι Γερμανοί».

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ακυρώνει την επίσκεψή του στο Παρίσι εξ αιτίας της αεροπορικής τραγωδίας. Συγκεκριμένα, ο Φελίπε μόλις έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λετίθια προέβη σε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από συνεννόηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.




Το σημείο της συντριβής - Εικόνα από ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες


Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων-Οι αιτήσεις συμμετοχής στα Προγράμματα Αθλησης για Όλους ολοκληρώνονται την Παρασκευή

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους έως την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 στον ημιώροφο του Δημαρχιακού Καταστήματος Λιβαδειάς, Σοφοκλέους 15, καθημερινά από τις 07:30 έως και τις 15:00.
Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι, ενήλικες και παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Τα Τμήματα που θα λειτουργήσουν την φετινή χρονιά είναι τα εξής:
1. Παιδί και Αθλητισμός.
2. Άθληση και Γυναίκα.
3. Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία.
4. Αθλοχώροι στη Γειτονιά.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Αναστασίου Βασίλειο στο τηλέφωνο: 2261350834 – 2261350833 καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 14:00.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πως πληρώνεται η αργία της 25ης Μαρτίου για τους εργαζόμενους

 Η 25η Μαρτίου, είναι κατοχυρωμένη από το νόμο ως υποχρεωτική αργία, κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή.

Τι ισχύει
Οι επιχειρήσεις που ......

δεν θα λειτουργήσουν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους (χωρίς προσαύξηση) Οι αμειβόμενοι με μισθό που δεν θα εργασθούν την 25η Μαρτίου, δεν δικαιούνται τίποτε πέραν του μισθού τους. Όσοι εργασθούν κατά την 25η Μαρτίου και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου.

Για τους αμειβόμενους με μισθό και που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις. Αν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού. Εάν πρόκειται για επιχείρηση που δεν επιτρέπεται η λειτουργία της κατά τις Κυριακές και αργίες, και λειτουργήσει κατά την ημέρα αυτή (παρανόμως), οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν έκτακτα κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν εκτός της προσαύξησης του 75%, επί πλέον ένα ημερομίσθιο (1/25 του μισθού τους, ή τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν).

Επισημαίνεται ότι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν ανοικτές κατά την 25η Μαρτίου (χωρίς ειδικό λόγο και άδεια από το ΣΕΠΕ), ενώ δεν υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται κατά Κυριακές και αργίες, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ), ανεξαρτήτως της απασχόλησης ή όχι εργαζομένων, κατά την ημέρα αυτή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάβαση Ριτσώνας 2015


Μπόλικο θέαμα απόλαυσαν οι θεατές της πρώτης ανάβασης του 2015 στη Ριτσώνα, με τη βροχή στα μισά του δεύτερου σκέλους να βάζει τη σφραγίδα της.

Στην Ομάδα Α, ο Μιχάλης Ευθυμίου πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο και στα δύο σκέλη με το Ford Escort WRC, ενώ ο Σπύρος Βοργιάς επικράτησε έναντι του Κώστα Παπαχρήστου, κερδίζοντας την Α6 για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Ο Αργύρης Μουστάκας με το Chevrolet Aveo κέρδισε την Α5 και ο Γιώργος Αναδιώτης την Α7.
Στην Ομάδα Ν, ο Πάνος Κύρκος με το Mitsubishi Lancer Evo IX πήρε την πρωτιά και στα δύο σκέλη. Τον ακολούθησε ο Τζαμπάζης με Mitsubishi Lancer Evo X και το βάθρο συμπλήρωσε ο Γιάννης Ποτουρίδης με Subaru Impreza. Ο νεαρός Νίκος Ντούρας με Peugeot 206 RC ήταν ο ταχύτερος στα δίλιτρα της ομάδας Ν μπροστά από τον Κώστα Καραθανάση με Opel Astra. Στην κατηγορία Ν2 ο Αποστόλης Βλάχος δεν είχε αντίπαλο στο δεύτερο σκέλος, λόγω ενός μηχανικού προβλήματος που εμφανίστηκε στο αυτοκίνητο του Πολατσίδη.

Στην Ομάδα Ε ο Λεωνίδας Κύρκος επικράτησε με το Ford Escort WRC, με τον Μάριο Ηλιόπουλο να ακολουθεί και το Γιώργο Κεχαγιά τρίτο. Ο Ρένος Αρβανιτάκης με το Suzuki Swift πέτυχε εντυπωσιακούς χρόνους και κέρδισε όχι μόνο την ΕΕ9 αλλά και την Ε έως δύο λίτρα. Την ΕΕ10 κέρδισε ο Γιώργος Πολίτης με το Citroen AX Maxi Evo 2, ενώ ο Βολιώτης Κωνσταντίνος Ψιλιώτης με το Ford Escort MKII «πήρε» την κορυφή της ΕΕ11, με την καλύτερη επίδοση και στα δύο περάσματα. Στην κατηγορία 2 των ιστορικών ο Γιώργος Κατσαρός με το Ford Escort RS 1600 πήρε μια δίκαιη νίκη, όπως και ο Ευάγγελος Γεωργούλας στην κατηγορία 3.

Πριν τα τελευταία αγωνιστικά της Formula Saloon, μια ολιγόλεπτη δυνατή βροχή επέφερε μισάωρη διακοπή του αγώνα προκειμένου να τοποθετηθούν βρόχινα ελαστικά στα αυτοκίνητα. Για λόγους ασφαλείας, τα 4 τελευταία Formula Saloon δεν πραγματοποίησαν το δεύτερο σκέλος, καθώς ο αγώνας είχε οριστική διακοπή. Για τα αποτελέσματα στην κατηγορία, θα αποφασίσουν οι αγωνοδίκες, ενώ και όλα τα υπόλοιπα παραμένουν προσωρινά. Τα επίσημα αποτελέσματα θα αναρτηθούν εδώ.
gocar.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Βαγγέλης πέθανε σε 5 λεπτά από διπλό κόψιμο στο χέρι


Εκτός από το βασικό τραύμα στο χέρι του Β. Γιακουμάκη υπήρχε ακόμη ένα κόψιμο πιο μικρό.
Τι εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση.Το μοιραίο κόψιμο στο δεξί καρπό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ταιριάζει με τις διαστάσεις της λάμας του αναδιπλούμενου σουγιά, που βρέθηκε δίπλα του, όπως αναφέρουν πηγές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Στην ιατροδικαστική έκθεση καταγράφεται εύρημα και δεύτερης μικρότερης αμυχής, «δοκιμαστικής»

Στην ιατροδικαστική έκθεση καταγράφεται εύρημα και δεύτερης μικρότερης αμυχής, «δοκιμαστικής» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε κοντινό σημείο από το μοιραίο βαθύ πλήγμα, δείγμα της ενστικτώδους αντίδρασης επιβίωσης του ατόμου.

Αυτή η διαπίστωση, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αναδεικνύει με δυσάρεστο τρόπο την αποφασιστικότητα του 20χρονου σπουδαστή να προβεί στο απονενοημένο διάβημά του, παρά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά του. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, έχασε τη ζωή του, το πολύ σε 5 λεπτά, από την ακατάσχετη αιμορραγία, που προκάλεσε το κόψιμο της φλέβας του, ενώ δεν αποκλείεται να περπάτησε λίγα μέτρα έως ότου πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος. Οι αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση, υποστηρίζουν πως αυτή η αποφασιστικότητα του Βαγγέλη να θέσει τέλος στη ζωή του, είναι δείγμα υψηλής πίεσης, ψυχολογικής φόρτισης και αυτοτιμωρίας. Το «διπλό» κόψιμο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, αποκλείει και τις όποιες μικρές πιθανότητες εγκληματικής ενέργειας.

Δεν είναι ακόμη δυνατή η λήψη κατάθεσης από την άτυχη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν είναι ακόμη δυνατή η λήψη κατάθεσης από την άτυχη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η οποία δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τις αστυνομικές έρευνες, ανασύροντας από τη μνήμη της λεπτομέρειες της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον γιο της. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώνεται πως οι τηλεφωνικές κλήσεις του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προς συγγενικά του πρόσωπα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαν πυκνώσει σε συχνότητα και διάρκεια, άλλο ένα δείγμα της ψυχολογικής φόρτισής του, προερχόμενης από ακαθόριστους ακόμη παράγοντες.

Η ταχύτητα με την οποία έδρασε η οικογένεια για να εντοπίσει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, και η άμεση δήλωση εξαφάνισής του, σύμφωνα με αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, είναι δείγμα πως κάποιοι είχαν «διαγνώσει» τον σοβαρό προβληματισμό του 20χρονου σπουδαστή για θέματα που τον απασχολούσαν έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών δεν φαίνεται να εντοπίζονται ίχνη γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων πάνω στον μοιραίο σουγιά, ενώ τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων αναμένονται τις επόμενες μέρες. Η ανυπαρξία εργαστηριακών αποτελεσμάτων, η έλλειψη σημειώματος από τον Βαγγέλη, έχει κάνει τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Δημήτρη Μπούκα να αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της εγκληματικής ενέργειας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Από την Πέμπτη οι αιτήσεις στα Ταμεία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων -Ολες οι εκπτώσεις

Από την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, θα μπορούν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη λεγόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 2 Μαρτίου 2015, που αφορούν δηλαδή σε εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015.
Όπως τονίζεται και στην επιστολή του ΙΚΑ, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί για τους οφειλέτες, μια «τελευταία ευκαιρία».

Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του Ιανουαρίου 2015). Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Με τον νέο νόμο δίνεται στους οφειλέτες η δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και σε αριθμό δόσεων που οι ίδιοι θα επιλέξουν, απολαμβάνοντας σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φθάνουν ως και την πλήρη απαλλαγή.

Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως ακολούθως:

    Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
    Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
    Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
    Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
    Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις

Προϋποθέσεις – Διαδικασία υπαγωγής

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου 2015 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου καθώς και των τρεχουσών εισφορών από εκεί και έπειτα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Τι απαιτείται για την ένταξη στη ρύθμιση

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής και η προσκόμιση αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας του οφειλέτη. Κάθε δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Για την καταβολή των δόσεων αυτών δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και αφρικανική σκόνη σήμερα

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με παροδικές βροχές. Ενίσχυση των νοτιάδων στο Ιόνιο από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜY:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις, στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια με ασθενείς βροχές, από το βράδυ σταδιακή αύξηση των νεφώσεων στο ιόνιο με τοπικές βροχές τη νύχτα.
άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Ευβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς σποραδικές βροχές.
άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις αυξημένες κατά περιόδους με πιθανότητα ασθενών βρόχων μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στη βόρεια Κρήτη η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί όποτε θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, γρήγορη βελτίωση.
άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και
στα νότια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά του νομοί.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βρόχων μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου


Διαβάστε Περισσότερα »

Θρίλερ με τρεις νεκρούς σε σκάφος που προσάραξε ανοιχτά της Ερμιόνης

Ένας Έλληνας βρέθηκε νεκρός πάνω στο σκάφος και δύο αλλοδαποί μέσα στην καμπίνα - Άλλοι δύο επιβαίνοντες στο αλιευτικό εντοπίστηκαν τραυματισμένοι σε παραλία
Ένα μεταμεσονύκτιο θρίλερ σημειώθηκε ανοιχτά της Ερμιόνης όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε από αλιευτικό σκάφος ότι ένα δεύτερο σκάφος έχει προσαράξει σε βραχώδη ακτή στο Ακρωτήρι Μουζάκι.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν τρια αλιευτικά, τρια θαλάσσια ταξί, ένα ελικόπτερο σικόρσκι και πλωτά του λιμενικού.

Μετά από έρευνες σε παρακείμενη ακτή εντοπίστηκε ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός επιβαίνοντες του προσαραγμένου αλιευτικού.

Όταν οι λιμενικοί κατάφεραν να προσεγγίσουν το σκάφος βρήκαν μέσα σε αυτό νεκρούς άλλον έναν Έλληνα και άλλους δύο αλλοδαπούς στην καμπίνα.

Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ενώ οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στην Ερμιόνη.

Τελικά το αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε.

Οι συνθήκες θανάτου των τριών νεκρών ερευνώνται.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι κέρδισε ο Τσίπρας στο Βερολίνο


Με θετικό πρόσημο αποτιμάται η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης Τσίπρα-Μέρκελ έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την περίπου μιας ώρας συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι δύο ηγέτες, τόσο κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλά τους τόνους, ήταν χαμογελαστοί και προσπάθησαν να «σβήσουν» τα σημάδια της έντασης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Την ίδια ώρα, βέβαια, και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τις διαφωνίες τους, αλλά χωρίς «φορτισμένη» ρητορική.

Εσπασε ο πάγος

Οι προσεκτικές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δηλώσεις όπως «δεν φταίνε για όλα οι Γερμανοί» και «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό μπορεί να έγινε στο παρελθόν» δείχνουν ακριβώς αυτό το οποίο δήλωσε και ο ίδιος, πως, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν η μία την άλλη και να ανταλλάξουν απόψεις.

Τι πήρε ο πρωθυπουργός

Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από το σημερινό ραντεβού εξασφάλισε ένα πρώτο πολιτικό «οκ» από την καγκελάριο σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δραματικής επιστολής του προς την καγκελάριο (την προηγούμενη εβδομάδα), ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε χρήματα, αλλά, όπως δήλωσε και ο ίδιος «Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω χρήματα».

Η Ανγκελα Μέρκελ, άλλωστε, κράτησε αποστάσεις αναφέροντας ότι «Η Γερμανία είναι μια από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης» παραπέμποντας, ουσιαστικά, στο Eurogroup για τις αποφάσεις επί των οικονομικών και της ρευστότητας.

Εθεσε ζήτημα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, άνοιξε και δύο ζητήματα-ταμπού, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εκείνο της Siemens και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση Siemens, μιλώντας, ουσιαστικά για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χωρίς να τον κατονομάσει, ενώ, ανέλυσε και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου μακριά από τη σκληρή ρητορική των περασμένων ημερών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός «έκλεισε» το οποιοδήποτε θέμα περί κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, ενώ,  δήλωσε ότι «Το θέμα κατοχικού δανείου και επανορθώσεων δεν αφορά μόνο την ελληνική κυβέρνηση. Είναι ηθικό θέμα και όχι υλικό, που αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό. Να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε τα στερεότυπα».

Γενικό συμπέρασμα είναι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους με τους δύο ηγέτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευγενικοί και προσεκτικοί προς τον Τύπο. Πάντως, όσο ευγενικοί και αν ήταν, πολύ καθαρά διατύπωσαν την ουσιαστική διφωνία τους για καυτά θέματα που έχουν φορτίσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Στο... δείπνο το κυρίως πιάτο

Το κυρίως πιάτο αναμένεται να «σερβιριστεί» στο δείπνο που παραθέτει η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας μαζί του τη λίστα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνιο, θα επιδιώξει να πείσει για τη βούλησή του και, δευτερευόντως, να αποσπάσει μια πολιτική κατεύθυνση του Βερολίνου προς το Eurogroup, ώστε να ανάψει το φως για την χρηματοδότηση προκειμένου η χώρα να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει από τις 15 Μαρτίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ