Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Μεγάλη Τρίτη στον Ι.Ν.Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Λεύκτρων












Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του "Συλλόγου Γυναικών 1982"Βαγίων στο Χαμόγελο του Παιδιού στη Χαλκίδα


Πόσα χαμόγελα χάρησε απλόχερα η αγάπη των γυναικών του Συλλόγου Γυναικών Βαγίων 1982 !!!!! Η επίσκεψή τους στο Χαμόγελο του Παιδιού στη Χαλκίδα μοίρασε πολλή αγάπη, πολλή ελπίδα και πάνω απ'όλα πολλά πολλά χαμόγελα!!!!!
                                     ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ




Πολιτιστικη Ομαδα Βαγιων

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Αποστόλου σε Μπασιάκο για εκκρεμείς πληρωμές σε αγρότες

ΘΕΜΑ:                  «Πληρωμές σε δικαιούχους αγρότες»

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση   527/5-3-2015

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Πληρωμές ΕΛ.Γ.Α.
Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) που σημειώθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2014, σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις, βαμβακοκαλλιέργειες, κηπευτικών , κ.λπ.) σε όλη τη χώρα, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει αρχίσει από το Δεκέμβριο του 2014 την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Ειδικότερα, στους τρείς πρώτους μήνες του 2015, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 59.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, από τον ΕΛ.Γ.Α. έχουν προγραμματιστεί πληρωμές τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2015, που θα περικλείουν όλες τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες, μετά την άνοιξη του 2014, σε διάφορες περιοχές της χώρας ( Θεσσαλία, Στερεά, Ήπειρο κ.λπ.).
Ομοίως, για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, (πάνω από το 60%) και αναμένεται η ολοκλήρωση των καταβολών εντός του Μαΐου του 2015.
Όσον αφορά στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, σημειώνεται ότι από τον ΕΛ.Γ.Α. έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενισχύσεις μέχρι τέλη του 2010, για ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (φυτικό, πάγιο κεφάλαιο κ.λπ.) σε όλη τη χώρα.
Τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το ετήσιο του 2011, οι πυρκαγιές του 2011, καθώς και οι πυρκαγιές του 2012, ενώ τα επόμενα προγράμματα (δηλαδή ετήσιο του 2012 κ.λπ.) βρίσκονται σε αναμονή των εγκρίσεων και των εκδόσεων ΚΥΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Για τα προγράμματα που τρέχουν, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή των ενισχύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κατευθυντήριων Γραμμών για τη γεωργία και δασοκομία.
Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις των προγραμμάτων ΠΣΕΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις που προέρχονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται με σκοπό τη διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας.
Για το λόγο αυτό αφορούν βεβαιωμένες δαπάνες. Δηλαδή, πρώτα γίνεται η αποκατάσταση-αντικατάσταση των ζημιών φυτικού και πάγιου κεφαλαίου από τους παραγωγούς ή η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, στη συνέχεια βεβαιώνεται από τους αρμόδιους γεωτεχνικούς η πραγματοποίηση των εργασιών και ακολούθως καταβάλλονται οι αντίστοιχες ενισχύσεις.
Συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών από τους παραγωγούς (όπως προαναφέρθηκε) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των ενισχύσεων σύμφωνα με τα παραπάνω.

2. Πληρωμές Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πληρωμής για την ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη) 2014 και της ενιαίας ενίσχυσης 2014. Για την ειδική ενίσχυση βάμβακος έχει πιστωθεί το ποσό των 177.361.223 ευρώ σε 46.857 δικαιούχους και το ποσό των 16.797.023 ευρώ σε 23.582 δικαιούχους για την ενιαία ενίσχυση.
Επιπλέον, θα ακολουθήσουν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, πληρωμές εκκρεμοτήτων άμεσων ενισχύσεων ετών 2010 και 2011 καθώς και οι πληρωμές για τα προγράμματα της σηροτροφίας και μελισσοκομίας.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα πραγματοποιηθούν: η επόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014, οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης ελαιολάδου, σκληρού σίτου και βόειου κρέατος για τις ορεινές-μειονεκτικές περιοχές (άρθρο 68) και η πληρωμή των εκκρεμοτήτων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2014. Την ίδια χρονική περίοδο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά για τα καθεστώτα ενίσχυσης στα Μικρά Νησιά Αιγαίου, δηλαδή για παραδοσιακούς ελαιώνες, δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιμο λαθούρι, γεώμηλα, τοματάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου και εσπεριδοειδή. Για την πληρωμή των καθεστώτων ενίσχυσης στα Μικρά Νησιά Αιγαίου αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς έχουν τροποποιηθεί τα ποσά ανά καθεστώς σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, μέχρι τέλος Μαΐου, θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες των άμεσων ενισχύσεων 2012. 
Αναφορικά με το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης επισημαίνεται ότι, για το έτος αιτήσεων 2014, η πληρωμή της εκκαθάρισης εκτιμάται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ οι συμπληρωματικές πληρωμές προηγούμενων ετών θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαΐου, υπό την προϋπόθεση διάθεσης των απαιτούμενων πιστώσεων.
Όσον αφορά στο μέτρο των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πληροφοριακού συστήματος, για τον υπολογισμό πληρωμής για το σύνολο των δράσεων, το οποίο στη συνέχεια θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως προς την ορθότητα υλοποίησης. Μετά την επιβεβαίωση της ορθότητας του υπολογισμού πληρωμής θα είναι δυνατή η διαδικασία δημιουργίας και αποστολής φακέλων πληρωμής από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (συμπληρωματικές πληρωμές για τη δράση μείωσης νιτρορύπανσης και τη δράση της βιολογικής γεωργίας έτους 2012, πληρωμές για τις λοιπές δράσεις του πρώτου έτους εφαρμογής). Οι προαναφερόμενες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Απριλίου τρέχοντος έτους και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τα επόμενα έτη εφαρμογής.
Στο πρόγραμμα για τους νέους Αγρότες οι πληρωμές συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχουν φάκελοι πληρωμής σε εκκρεμότητα.
Τέλος, σημειώνεται ότι στα Σχέδια Βελτίωσης οι πληρωμές συνεχίζονται απρόσκοπτα.


    Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την Ο.Ε.Β.Ε. Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Δολοφονική επίθεση κατά γνωστής Ελληνίδας παρουσιάστριας δελτίου ειδήσεων – Της έκοψαν τα φρένα από το αυτοκίνητο

Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες η είδηση πως γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης.

Μάλιστα, το χτύπημα ήταν καλά οργανωμένο και οι δράστες προσπάθησαν να το κάνουν να φανεί σαν ατύχημα.

Ειδικότερα, η δημοσιογράφος, η οποία έχει 20ετή διαδρομή σε ραδιόφωνο και τηλεόραση και παρουσιάζει δελτίο ειδήσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό της.

Στην αρχή όλοι πίστεψαν ότι υπήρχε κάποια βλάβη στα φρένα, ωστόσο, μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κάποιοι είχαν κόψει το σωληνάκι με το υγρό φρένων κοντά στον ένα τροχό.

Αμέσως μετά τη διαπίστωση περί δολιοφθοράς κλήθηκαν ειδικοί πραγματογνώμονες για να εξετάσουν το κομμένο σωληνάκι, ενώ, οι εκθέσεις και των τριών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι βλάβη ή χτύπημα, αλλά καθαρή περίπτωση δολιοφθοράς με στόχο να συμβεί ατύχημα.

Οι πραγματογνώμονες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι δράστες έκοψαν το σωληνάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φανεί πως υπάρχει πρόβλημα στο αυτοκίνητο παρά μόνο όταν το όχημα ανέπτυσσε ταχύτητα να φανεί ότι ξέμενε από υγρά στα φρένα και τα φρένα να μην μπορούν να υπακούσουν.

Τη στιγμή που η γνωστή παρουσιάστρια κατευθυνόταν προς τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργάζεται τα φρένα άρχισαν να μην υπακούν. Στο τιμόνι, πάντως, βρισκόταν ο σύντροφός της, ο οποίος μπόρεσε να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο και να αποσοβήσει το μοιραίο.

Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και η αρμόδια εισαγγελέας έχει ασκήσει δίωξη κατά αγνώστων για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ η Ασφάλεια Πειραιά διεξάγει έρευνα.

Επιπλέον η οικογένεια της συναδέλφου ζήτησε την βοήθεια και του γνωστού ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη.

Φαίνεται ότι στην περίεργη αυτή υπόθεση υπάρχει αρκετό παρασκήνιο και σε σχέση με τα social media. Ο Εισαγγελέας Πειραιά έχει ενημερώσει ήδη την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον διοικητή της Μανώλη Σφακιανάκη και σύντομα πρόκειται να διαβιβάσει την δικογραφία που σχηματίστηκε, προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι λογαριασμοί που διατηρούσε η παρουσιάστρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν απειλητικά μηνύματα.

Η ΕΛΑΣ, πάντως, δείχνει να προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι δράστες προσπάθησαν να κάνουν την ενέργεια να φανεί σαν ατύχημα, καθώς, αυτή είναι μαφιόζικη πρακτική που χρησιμοποιούν κυρίως άνθρωποι της νύχτας και μπράβοι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα




Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα φέρνουν το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Σηματοδοτούν τη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως και μας υπενθυμίζουν την ανάγκη της κοινωνίας μας για ενότητα και κοινή προσπάθεια.

Καλή Ανάσταση σε όλους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εννέα συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο στη Στερεά

Συνέχεια των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, συνολικά εννέα (9) άτομα, για διάφορα αδικήματα

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τη σύλληψη φυγόποινων ατόμων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Φθιώτιδας και Φωκίδας, των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών, Λαμίας και Λιβαδειάς, καθώς και του Τμήματος Τροχαίας Λιβαδειάς, συνολικά εννέα (9) άτομα, για διάφορα αδικήματα.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
•    Τέσσερα (4) άτομα (τρεις ημεδαποί στη Θήβα και ένας αλλοδαπός στο Σχηματάρι Βοιωτίας) για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και ναρκωτικά δισκία. Επιπλέον, σε βάρος του ενός ημεδαπού, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για διάπραξη κλοπής.
•    Ημεδαπός σε περιοχή της Λαμίας, για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων από εργοτάξιο εταιρίας.
•    Ημεδαπή στη Λιβαδειά, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, κατ’ εξακολούθηση.
•    Δύο (2) αλλοδαποί στη Λαμία και στην Άμφισσα, διότι στερούταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική Επικράτεια.
•    Ημεδαπός στη Λιβαδειά, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Oμιλία Λυμπέρη στο Συνεδριακό Θήβας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ε.Δ.-Σ.Α και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας ο
“Ιερός Λόχος” σας προσκαλούν στην ομιλία του Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α
Χρήστου Λυμπέρη, με θέμα “Χειρισμός των Εθνικών Κρίσεων: Θεωρεία και Εμπειρίες”, που θα
πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κοφίνης” του
Συνεδριακού Κέντρου της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. του Δήμου Θηβαίων.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων
& Εφέδρων Αξ/κων Θήβας
Δημήτριος Μπατσιούλας
Ναυάρχου κ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οικονομικές ενισχύσεις απο τον ΕΛΓΑ στους Νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας,Φθιώτιδας τη Μ. Πέμπτη


Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις 1,816 εκατ. ευρώ θα καταβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη ο ΕΛΓΑ σε 1.060 παραγωγούς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Οι ενισχύσεις αφορούν σε ζημιές από πυρκαγιές και περονόσπορο στα αμπέλια στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτης, Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Πέλλης, Πρεβέζης, Ρεθύμνου, Φθιώτιδος, Χαλκιδικής και Χίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δ. Σ. Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων προς τον ΕΛΓΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου
Του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων
Προς
Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
ΑΘΗΝΑ
κ.Πρόεδρε
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων στη συνεδρίαση της 30ης
Μαρτίου 2015, μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο
ΨΗΦΙΣΜΑ
-Από τα ακραία καιρικά φαινόιιενα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα
μέχρι και σήμερα, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με Μηδική στο Κωπαϊδικό πεδίο
έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών.
Το υπάρχον αποστραγγιστικό σύστημα δεν μπορούσε να δεχθεί τον μεγάλο όγκο
υδάτων που ήταν αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με συνέπεια την
καταστροφή των καλλιεργειών.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πληροφορηθήκαμε ότι δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια
της Μηδικής παρά μόνο το πρώτο έτος της καλλιέργειας. Δηλαδή το έτος της σποράς;
Η καλλιέργεια της Μηδικής είναι πολυετής. Η παραγωγικότητά της αυξάνει από το
δεύτερο έτος και μετά... και δεν αποζημιώνεται;
Ο παραγωγός προσδοκούσε σε εισόδημα μετά το δεύτερο έτος και όχι μόνο χάνει το
εισόδημα αλλά και δεν αποζημιώνεται, ενώ βεβαίως έχει πληρώσει ασφάλιστρα προς
τον ΕΛΓΑ.
Ζητάμε άμεσα την τροποποίηση του κανονισμού για να συμπεριληφθεί η Μηδική ως
πολυετής καλλιέργεια στον κανονισμό με αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Δεν ζητάμε αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, γιατί η αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ
συναρτάται με το εισόδημα του παραγωγού.
Κ. Πρόεδρε
Εκτιμούμε ότι θα πράξετε ό,τι σας αφορά προκειμένου οι παραγωγοί-καλλιεργητές
Μηδικής να δικαιωθούν.
Με εξουσιοδότηση από το Δ.Σ.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα στη Λιβαδειά - Διαγωνισμός καλύτερου λάκκου


Διαβάστε Περισσότερα »

Πασχαλινές Εκδηλώσεις στα Λεύκτρα


Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστήριο Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Θηβαίων στην Τ.Κ. Ξηρονομής για την παράδοση 200 κ. ελαιόλαδου


Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου ευχαριστούν θερμά για την αξιέπαινη πρωτοβουλία συγκέντρωσης 200 κιλών ελαιόλαδου για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Στάθη Κεφαλά και τους Τοπικούς Συμβούλους κ.κ. Όθωνα Σπύρου και Θεοδωρή Μαρίνη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ξηρονομής κα Μαρία Μαρίνη και τα μέλη του Δ.Σ., τον Πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ξηρονομής κ. Θανάση Τζανόπουλο και τα μέλη – παραγωγούς .

Η Τ.Κ. Ξηρονομής, πρωτοπόρος σε αυτή τη δράση, συνέχισε την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία του Προέδρου της με μεγάλη επιτυχία και ανταποκρίθηκε ακόμα μια φορά στο κάλεσμα για αλληλεγγύη, με πράξεις υψηλού συμβολισμού και ουσία. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για μαστροπεία και ναρκωτικά σε μπαρ στην Αλίαρτο!!!!

Κατέγραφαν με κάμερα τις ροζ αμαρτίες των πελατών.Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για "υπηρεσίες" με κλειστό κύκλωμα καταγραφής.
Στη σύλληψη μίας 46χρονης ιδιοκτήτριας μπαρ, ενός 39χρονου προσωρινά υπεύθυνου του καταστήματος και μίας 55χρονης υπαλλήλου προχώρησε η αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τρίτης στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, για υπόθεση μαστροπείας.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικός μετέβη στο κατάστημα και, υποδυόμενος τον πελάτη, προσεγγίστηκε από 47χρονη υπάλληλο του μπαρ, η οποία, αφού συνεννοήθηκε για την αμοιβή με τον 39χρονο προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος, οδήγησε τον αστυνομικό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του μπαρ.
Αμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς συνέλαβαν τον 39χρονο προσωρινά υπεύθυνο, καθώς και 55χρονη υπάλληλο, καθώς στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ ναρκωτικά χάπια, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη και η 46χρονη ιδιοκτήτρια του καταστήματος, ενώ διαπιστώθηκε ότι η 47χρονη στερούνταν σχετικής άδειας εργασίας και βιβλιαρίου υγείας.

Σε έρευνα στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 325 ευρώ, 105 πλαστικοποιημένες μάρκες, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αποτελούμενο από 7 ψηφιακές κάμερες, οθόνη και κεντρική μονάδα υπολογιστή, που λειτουργούσε ως καταγραφικός μηχανισμός.


Σε βάρος των συλληφθέντων, που οδηγούνται εντός της ημέρας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για μαστροπεία, παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, σε βάρος της 47χρονης υπαλλήλου του καταστήματος σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εκδιδόμενων προσώπων.


Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα (07-04-2015) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτιά στον Περιφερειακό Λιβαδειάς-φωτογραφίες

  Μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε στις 12.30 σήμερα στον περιφερειακό Λιβαδειάς.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς ήταν άμεση, στο σημείο έφτασε ένα όχημα της Π.Υ με  4 άντρες και χάρη στην άμεση επέμβασή της η φωτιά κατασβέστηκε πριν λίγο.Σύμφωνα με πληροφορίες του Permissospress,πιθανόν κάποιος ανεγκέφαλος έβαλε  φωτιά σε δυο σημεία και είναι η τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 









Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΑΣΧΑ 2015 Έκθεση Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς





Έκθεση Φωτογραφίας
10-13 Απριλίου 2015
Νεροτριβή-  Πηγές Κρύας Λιβαδειάς


Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς για δέκατη χρονιά, πραγματοποιεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων «Πάσχα 2015» έκθεση φωτογραφίας των μελών της.

Η έκθεση θα αναρτηθεί στη Νεροτριβή στις Πηγές Κρύας στη Λιβαδειά, από τις 10 μέχρι τις 13 Απριλίου 2015.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Μ. Παρασκευή  και ώρα 8.00μ.μ
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 7.00μ.μ. - 10.00μ.μ
Κυριακή του Πάσχα 10.00π.μ - 10.00μ.μ.

Συμμετέχουν:

Αθανασοπούλου Μαρία Χριστίνα, Αθανασίου Νάνσυ, Αλογοσκούφης Χρήστος, Αναστασίου Ελένη, Βόγγλη Δήμητρα, Βόγγλη Μαρία, Καραδήμα Γιάννα, Καραδήμα Γιώτα, Καρακούση Καίτη, Καστρίτης Στάθης, Κοβάνη Νεκταρία, Κοτσώνας Κώστας, Λεμονής Γιάννης, Λιάκος Χαράλαμπος, Μίχου Μαίρη, Μπακολουκάς Λουκάς, Μπαλωματίνης Γιώργος, Μπουζάς Γιώργος,  Πασβαντίδης Χαράλαμπος, Πλιακοστάμου Νινέττα, Πολυτάρχου Σπύρος, Ρέββας Θανάσης, Στάμου Μαρία, Τσαβδαρίδης Κώστας, Τσεκούρας Λάμπρος, Νίκαινας Θανάσης


Επιμέλεια έκθεσης:  Αθανασοπούλου Μαρία- Χριστίνα, Λεμονής Γιάννης, Χαλιώτη Θεανώ

Οργάνωση :
Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς
www.fotolesxilivadias.gr
E-mail: fotolesxilivadias@gmail.com

Χορηγός επικοινωνίας: fmag - photography fan/magazine
http://www.fmag.gr/ - E-mall: info@fmag.gr

Για το Δ. Σ. της Φ. Λ. Λιβαδειάς

Ο   Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                                   H   Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

    







                                                                         Ιωάννης Λεμονής                                                            Μαρία Μίχου 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Φωτιά στον περιφερειακό Λιβαδειάς

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στον πρειφερειακό δρόμο Λιβαδειάς-Περισσότερα σε λίγο

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για το θάνατο εργάτη στην ΛΑΡΚΟ


Άλλος ένας νεκρός εργάτης προστέθηκε στην μακριά λίστα των εργατών που έχουν ποτίσει με το αίμα τους το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Θύμα αυτή τη φορά, της αντεργατικής πολιτικής ένας 53χρονος εργάτης που δούλευε σε εργολάβο ο οποίος έκανε εξόρυξη στο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στη θέση "Τσούκα" του Μαρτίνου Φθιώτιδας και καταπλακώθηκε από μετάλλευμα κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε μετά από ελεγχόμενη ανατίναξη.

Η συνειδητή απαξίωση των μεταλλείων της Εύβοιας και η ανάγκη να βρεθεί μετάλλευμα για να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας οδήγησε σε εντατικοποίηση της δουλειάς για αύξηση της παραγωγής στο συγκεκριμένο μεταλλείο, με αποτέλεσμα αυτή την τραγική εξέλιξη.

Πριν σχεδόν από ένα χρόνο ένας άλλος εργάτης άφηνε την πνοή του στα καμίνια του εργοστασίου στην Λάρυμνα, ενώ συνολικά πάνω από 70 εργάτες έχουν αφήσει την ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο στην ΛΑΡΚΟ.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός μόνο τυχαίος δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στο όνομα της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δολοφονεί εργάτες.

Είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής απαξίωσης και εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, των εργολαβιών, που αποτελούν και το άλλοθι για την προώθηση του ξεπουλήματος της επιχείρησης, τις απολύσεις εργαζομένων και το χάρισμά της σε ξένα και ντόπια μονοπώλια.

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη. Καλεί το Φθιωτικό λαό να καταδικάσει την δολοφονική αντεργατική πολιτική και να σταθεί αλληλέγγυος στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.



Μ-Λ ΚΚΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπράβο στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Θήβας για την συνεισφορά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο


Επίσκεψη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Θήβας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων και
προσφορά αγαθών

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Θήβας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους,  επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θηβαίων προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία και το έργο του, την αξία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και παράλληλα για να προσφέρουν τρόφιμα για τους δικαιούχους του.

Οι μαθητές ανέλαβαν  πρωτοβουλία ώστε η κάθε τάξη του Γυμνασίου να συγκεντρώσει διαφορετικό προϊόν (για παράδειγμα η Α' Τάξη γάλα, η Β' Τάξη ζυμαρικά και η Γ' Τάξη όσπρια)  προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες.
Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία και ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Η κίνηση αυτή είναι μια ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης, που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και παράλληλα καλλιεργεί την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.






Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση Αγαθών από τα Σωματεία Εργαζομένων “Καμαρίδης ΑΒΕΕ” & “ΑΠΚΟ-Μόρνος”

Μ. Δευτέρα – Μ. Πέμπτη : Συγκέντρωση  Αγαθών από τα Σωματεία Εργαζομένων “Καμαρίδης ΑΒΕΕ” & “ΑΠΚΟ-Μόρνος” για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων και τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα


Σε μία προσπάθεια έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης, από κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων Καμαριδης Α.Β.Ε.Ε. και Εργατοϋπαλλήλων ΑΠΚΟ- Μόρνος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης συνανθρώπων μας που πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Θήβας και τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα.
Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των εργαζομένων.
Όπως αναφέρετε και στη  σχετική τους ανακοίνωση, η  πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ελπίζοντας ότι παρά την περίοδο οικονομικής ύφεσης και της δύσκολης καθημερινότητας, ο καθένας θα συμβάλει στο μέτρο του δυνατού.
Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τα ακόλουθα:
1.    Βασικά είδη διατροφής μακράς διαρκείας (ζυμαρικά, όσπρια, γάλα κ.α.)
2.    Είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, οδοντόκρεμες, χλωρίνη, μωρομάντιλα κ.α.)
3.    Είδη ρουχισμού για γυναίκες και παιδιά έως 3,5 ετών
4.    Τηλεκάρτες
Χώρος συγκέντρωσης των προσφορών ορίστηκε το παλιό Δημαρχείο Θήβας από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Πέμπτη και ώρες 17:00-20:00.

Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους ευχαριστούν από καρδιάς για αυτή τους την ενέργεια, η οποία στηρίζεται σε αρχές και αξίες που δείχνουν τον σεβασμό στον άνθρωπο και την αλληλεγγύη και φανερώνει την ευαισθησία τους απέναντι σε θέματα κοινωνικής ευθύνης αλλά και την πραγματική συμβολή στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Καλούμε με τη σειρά μας όλο τον κόσμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους και να στηρίξει το Κοινωνικό  Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων και τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Δίπλωμα οδήγησης από τα 14! Η κοινοτική οδηγία που βάζει τους εφήβους στο τιμόνι

Νέα οδηγία, που αφορά στον εναρμονισμό των αδειών οδήγησης στις επιμέρους χώρες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αυτή την οδηγία, νέοι άνω των 14 ετών έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.

Η Γαλλία, μάλιστα έσπευσε να ακολουθήσει ένα μέρος της νέας αυτής οδηγίας, ως προς το κομμάτι που επικεντρώνεται στα ελαφρά τετράτροχα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, επιτρέπεται στους νέους από 14 ετών που έχουν αποκτήσει το δίπλωμα οδικής ασφάλειας (στη Γαλλία γνωστό ως BSR) να οδηγούν ελαφρά μηχανοκίνητα τετράτροχα. Μέχρι πρότινος, το κατώτατο όριο ήταν στα 16 έτη.

Πάντως, σύμφωνα με την οδηγία, ανοίγει και στην Ελλάδα ο δρόμος μείωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας για απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κοινωνικό Παντοπωλείο Θήβας : Παρουσίαση του προγράμματος “Μπορούμε στο χωράφι”


Το πρόγραμμά “Μπορούμε στο Χωράφι” παρουσιάστηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 στο Παλαιό Δημαρχείο Θήβας, από εκπροσώπους της ΜΚΟ  “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θήβας κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης και τα μέλη αυτής,  Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Θηβαίων και ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών,  οι οποίοι αγκάλιασαν το πρόγραμμα και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν ο καθένας με την αρμοδιότητά του. 

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα, λειτουργώντας ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ δωρητών τροφίμων και φορέων – αποδεκτών. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων εξασφαλίζοντας γι' αυτό μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία “Μπορούμε στο χωράφι”,  έχει ως σκοπό να γεφυρώσει την περισσευούμενη αγροτική παραγωγή με αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη μέσω κοινωφελών φορέων της ίδιας γεωγραφικής περιοχής, στη συγκεκριμένη περίπτωση για την περιοχή του Δήμου Θηβαίων μέσω του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ,  με τη συμβολή τοπικών εθελοντικών ομάδων, που θα συγκεντρώνουν τα προϊόντα.

Το πρόγραμμα αφορά επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιονδήποτε έχει μια αγροτική καλλιέργεια ή ακόμα και μερικά δέντρα στον κήπο του, αλλά εξαιτίας διάφορων λόγων (όπως κόστος, διαθέσιμος χρόνος, κλπ.) δεν πρόκειται να συλλέξει την καλλιέργεια του.
Πως  λειτουργεί για τους ενδιαφερόμενους
1.    Εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου συμπληρώνοντας σχετική φόρμα που βρίσκεται στο site του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” http://www.boroume.gr ή με ένα τηλεφώνημα στο 210 3237805
2.    Η οργάνωση επεξεργάζεται τα στοιχεία και συντονίζει τη διαδικασία συγκρότησης και οργάνωσης της εθελοντικής ομάδας που θα κάνει την συλλογή των προϊόντων
3.    Στη συνέχειααναζητά τους φορείς – αποδέκτες που θα παραλάβουν τα προϊόντα ( στη συγκεκριμένη περίπτωση για την περιοχή του Δήμου Θηβαίων το Κοινωνικό Παντοπωλείο)
4.    Ορίζεται η μέρα /ώρα συλλογής και παραλαβής των προϊόντων

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος;
•    Δωρεάν προσφορά τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας σε ανθρώπους της ίδιας περιοχής, που εξαιτίας μηδενικού ή πολύ χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε θρεπτικό φαγητό
•    Ενίσχυση ανθρώπινων δεσμών μεταξύ παραγωγών – τοπικής κοινωνίας
•    Μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης οργανικών απορριμμάτων
•    Ευεργετική επαφή εθελοντών με τη φύση και τη χαρά της προσφοράς

Η συλλογή διαρκεί όση ώρα αντέχουν οι εθελοντές και για όση ώρα είναι διαθέσιμο το χωράφι. Συνήθως η συλλογή δεν διαρκεί παραπάνω από 2 με 3 ώρες. Επίσης αυτός που προσφέρει την καλλιέργειά του δεν επιβαρύνεται οικονομικά.  Η συλλογή γίνεται από εθελοντικές ομάδες, η μεταφορά είτε από τις ίδιες ομάδες, είτε από τον φορέα-αποδέκτη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Eυχές απο τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Θηβαίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.

    Ο Δήμος Θηβαίων στο πλαίσιο του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32/21.03.2015 τεύχος Α’) «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανακοινώνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των προς ένταξη ή και των ήδη ενταγμένων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με το ν. 1337/1983. Στον ανωτέρω Νόμο ορίζεται ως προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, η 26η Μαΐου 2015 (άρθρο 6 παρ. 1 Ν. 4321/2015).

Συγκεκριμένα:
Α. Στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 υπάγεται το σύνολο των οφειλών που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26.5.2015 προς ΟΤΑ α” και β” βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των προς ένταξη ή και των ήδη ενταγμένων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με το ν. 1337/1983.

Β. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.

Γ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση του άρθρου 1 του Ν. 4321/2015 πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δ. Το ανώτατο όριο δόσεων μπορεί να φτάσει τις εκατό (100) δόσεις. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θηβαίων (Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: κα Παπαγιαννάκη Ελένη , κα Κωτσογιάννη Μαρία -τηλ. 2262350616  ή 2262350617

                    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής και η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται σήμερα τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, αλλά και τη γνωστή παραβολή των δέκα Παρθένων
Με βάση το Χριστιανικό εορτολόγιο, ως Μεγάλη Τρίτη καθιερώθηκε η Τρίτη ημέρα της εβδομάδας που είναι γνωστή ως εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μεγάλη Τρίτη, «τιμά» δύο γεγονότα: πρώτον, τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, η οποία μνημονεύεται μέσα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) αλλά και τη γνωστή παραβολή των δέκα Παρθένων (Ματθαίου. 25,1-13).

Τι αναφέρει η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Η παραβολή των ταλάντων

Εκτός όμως από την παραβολή των Δέκα Παρθένων στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μνημονεύεται σήμερα και η παραβολή των ταλάντων.

Σύμφωνα με αυτή, ο Κύριος θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματα του. Δηλαδή, να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του. Έτσι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη.

Η μετάνοια της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυναικός» και το Τροπάριο της Κασσιανής

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, στον οποίον περιλαμβάνονται τροπάρια για την μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας η οποία άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού για να ζητήσει συγχώρεση και φυσικά το πασίγνωστο «τροπάριο της Κασσιανής»

Ποια ήταν η Κασσιανή

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες παρθένες από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι. Μετά την υποδοχή τους από τη μητέρα του αυτοκράτορα, η μητέρα του Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο σ' εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα;», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα. Όμως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του  «ναι αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστου.

Η απάντηση κακοφάνηκε στον αυτοκράτορα που αποφάσισε να «τιμωρήσει» την Κασσιανή, δίνοντας το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ