Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Παράλληλο Νόμισμα: Τι σημαίνει και ποιες είναι οι καταστροφικές συνέπειές του


Ως γνωστόν όμως, όσο περισσότερα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην αγορά τόσο μικρότερη η αξία τους.
 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όταν οι Γερμανοί τύπωναν δραχμές σε δικά τους μηχανήματα, παράλληλα με τις δραχμές που τύπωνε το ελληνικό κράτος στο εθνικό νομισματοκοπείο. Συνέπεια αυτής της αφειδούς κυκλοφορίας χρήματος ήταν η σαρωτική υποτίμηση της δραχμής, όπου έφτασε μια καρτέλα αυγά να κοστίζει 5 δισ. δραχμές...


Η είδηση ότι ο πρώην... υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης προετοίμαζε μαζί με μια μικρή ομάδα του υπουργείου σχέδιο έκδοσης παράλληλου νομίσματος και σταδιακής μετάβασης στη δραχμή, τη στιγμή μάλιστα που η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους βρισκόταν στην πιο κρίσιμη καμπή της, προκάλεσε αμηχανία και έκπληξη. Ιδίως όταν ο ίδιος με σχετικό του άρθρο το 2011 εμφανιζόταν κάθετα αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

Το παράλληλο νόμισμα εκδίδεται από χώρες που αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους έναντι των υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των προμηθευτών του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών περιορισμούς στην εκτύπωση του επίσημου νομίσματος τους. Αναγκάζονται λοιπόν να εκδώσουν για βραχυπρόθεσμο διάστημα ένα δεύτερο νόμισμα που κυκλοφορεί παράλληλα με το κανονικό και με τυπικά ισότιμη ονομαστική αξία.

Πρόσφατα παραδείγματα ήταν η Αργεντινή λίγο πριν τη χρεοκοπία της το 2001, καθώς και για πολύ λίγες ημέρες (και μόνο αντί επιστροφής φόρου) η πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009. Σταθερά διπλό νόμισμα έχει επίσης και η Κούβα, όπου το δεύτερο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους τουρίστες. Σε περίπτωση που η χώρα μας προχωρούσε σήμερα στην έκδοση 2ου νομίσματος, ιδιαίτερα εν μέσω κλειστών τραπεζών, με παγωμένες τις συναλλαγές και αδύνατες τις εισαγωγές, υπό καθεστώς μάλιστα χρεοκοπίας έναντι των πιστωτών της, αυτό θα ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας της.

Έστω λοιπόν ότι η Ελλάδα λόγω αδυναμίας καταβολής μισθών και συντάξεων σε ευρώ αποφάσιζε να εκδώσει από μόνη της ένα παράλληλο νόμισμα, πχ τον «Φοίνικα», με αρχική ισοτιμία ίση με το ευρώ. Τις πρώτες μέρες η χρήση του θα ήταν περιορισμένη, πρώτον διότι υπάρχει ακόμα ιδιωτικό απόθεμα σε ευρώ (αρκετά δισ. είναι κρυμμένα σε στρώματα ή σε καταθέσεις στο εξωτερικό) και δεύτερον γιατί λόγω του περιορισμού των αναλήψεων πολύς κόσμος θα είχε στο υπόλοιπο του λογαριασμού του κάποια ευρώ να ξοδέψει. Με την πάροδο όμως των ημερών η χρήση του θα γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η υποτίμησή του όμως έναντι του ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη (όπως άλλωστε συνέβη και στην Αργεντινή, όπου το "Patacon" αυτόματα υποτιμήθηκε έναντι του "Peso" κατά 50%). Με το ευρώ ως ισχυρό νόμισμα να κυκλοφορεί παράλληλα, όλοι θα ήθελαν να ξεφορτωθούν το 2ο νόμισμα και να το ανταλλάξουν με ευρώ. Κανείς όμως σώφρων δε θα τολμούσε να το ανταλλάξει χωρίς πρώτα να έχει απαιτήσει τη δραστική υποτίμησή του. Η υποτίμηση θα οδηγούσε σε μεγάλο πληθωρισμό και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πραγματική αξία του χρήματος. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης θα ήταν αδύνατη η εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια κατ' εξοχήν εισαγωγική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.
Η μεγάλη κοινωνική αδικία που θα προέκυπτε θα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θα είχαν απόθεμα σε ευρώ και σε εκείνους που δε θα είχαν. Οι κάτοχοι ευρώ θα είχαν την ευχέρεια να κάνουν αγορές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι θα βρίσκονταν σε πολύ μειονεκτική θέση. Το πρόβλημα θα γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο αν με το πέρασμα των εβδομάδων συνεχιζόταν η παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων. Η ραγδαία υποτίμηση θα οδηγούσε σε συνεχή εκτύπωση χρήματος από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών. Ως γνωστόν όμως, όσο περισσότερα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην αγορά τόσο μικρότερη η αξία τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όταν οι Γερμανοί τύπωναν δραχμές σε δικά τους μηχανήματα, παράλληλα με τις δραχμές που τύπωνε το ελληνικό κράτος στο εθνικό νομισματοκοπείο. Συνέπεια αυτής της αφειδούς κυκλοφορίας χρήματος ήταν η σαρωτική υποτίμηση της δραχμής, όπου έφτασε μια καρτέλα αυγά να κοστίζει 5 δισ. δραχμές...

Όταν λοιπόν θα έφτανε η χρονική στιγμή για τη μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή και την απόσυρση του 2ου νομίσματος, αυτό θα γινόταν υπό πολύ χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, λόγω των ταχύτατων αλυσιδωτών αντιδράσεων.

Στις δύσκολες μέρες που βιώνει η χώρα μας η συμμετοχή της στην ευρωζώνη της προσφέρει αδιαμφισβήτητα σιγουριά και ασφάλεια. Το συμπέρασμα ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε άλλο νόμισμα το αποδέχονται άλλωστε ακόμη και όσοι προτείνουν την επιστροφή μας στη δραχμή, οι οποίοι τονίζουν ευθαρσώς ότι σε τέτοια περίπτωση θα κινηθούμε σε «αχαρτογράφητα νερά».


Toυ κ.Δ.Γκιόγκα,
Οικονομικού Αναλυτή.
greece-salonika.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγηκε ηλικιωμένος απο την Αλίαρτο στην Αλυκή


Την τελευταία του πνοή στην παραλία της Αλυκής άφησε σήμερα το απόγευμα  ένας ηλικιωμένος άνδρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Permisospress, πρόκειται για έναν 85χρονο απο την Αλίαρτο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο  Νοσοκομείο Θήβας, όπου  διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πολιτιστικό Τετραήμερο στις Πλαταιές-Ολο το Πρόγραμμα


Διαβάστε Περισσότερα »

Kαλοκαιρινή Εκδήλωση στο Σαράντι

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ  ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ .ΘΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ,ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ O ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΩΠΙΑΣ
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ

Εξαιτίας σύγχυσης που προκλήθηκε σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.4144/2013/ΦΕΚ88Α, οι συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, εκτός από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που καταβάλλονται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, οι συντάξεις του ΙΚΑ του μηνός Αυγούστου θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 και οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επιδείνωσης του καιρού μέχρι την Παρασκευή
- Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής που θα γίνει αισθητή το Σάββατο
- Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών τις ημέρες του καύσωνα
- Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή και δίνει οδηγίες στους πολίτες

Αν η κατάσταση σήμερα ήταν αφόρητη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τότε οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα είναι εφιαλτικές με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Για το λόγο αυτό η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε δελτίο επιδείνωσης του καιρού για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την Τρίτη (28/7/15) έως και την Παρασκευή (31/7/15).

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Τρίτη (28/7/15) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς.
2. Το τριήμερο Τετάρτη-Πέμπτη - Παρασκευή (29-31/7/15) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλή επίπεδα και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 39-41 βαθμούς και στις νησιώτικες περιοχές τους 35-37 βαθμούς (κυρίως στο Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου).

3. Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (31/7/15) και από τα βόρεια αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα το Σάββατο (01/08/15)

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:


· Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

· Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

· Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

· Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίθανες ιστορίες: Ευφάνταστα κόλπα για... ανεύρεση μετρητών εν μέσω capital controls

Είναι ζήτημα προσαρμοστικότητας; Ευρηματικότητας; Μιας διάχυτης -εδώ και αιώνες- κουλτούρας της επιβίωσης; Είναι όλα μαζί; Μπορεί ναι. Μπορεί και όχι.

Ενα είναι βέβαιο όμως: ότι όποιος κληθεί να καταγράψει μελλοντικά, πλάι στα μεγάλα και ιστορικά που ζούμε, τη συμπεριφορά, τις επινοήσεις, ακόμη και το χιούμορ πολλών συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της capital controls εποχής, θα συγκεντρώσει ενδιαφέρουσες ιστορίες ανεκδοτολογικού περιεχομένου.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» συγκέντρωσε τις ιστορίες εκείνων που με ευφάνταστο τρόπο κατάφεραν να κερδίσουν ρευστό εν μέσω ελέγχου κεφαλαίων:

Επιστροφές σε... μετρητά

Δεν είναι πολλά τα καταστήματα που επιστρέφοντας τα ρούχα που αγόρασες μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω. Σε αυτά, ωστόσο, όπου υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα, το πρώτο δεκαπενθήμερο των capital controls έγινε χαμός. Τι έκαναν κάποιοι συμπολίτες μας;

Αρχισαν να αγοράζουν καθημερινά ρούχα με χρεωστική κάρτα, τα οποία γύριζαν πίσω την επομένη, ζητώντας τα λεφτά τους πίσω - όπως είχαν το δικαίωμα να κάνουν. Τις περισσότερες φορές τα μικροποσά εξαργυρώνονταν τοις μετρητοίς. Εβγαζαν, λοιπόν, 40 ευρώ έξτρα, ας πούμε, σε ρευστό, ενίσχυαν και την αγορά (και την ντουλάπα τους) με κανένα μπλουζάκι που τους άρεσε λίγο παραπάνω και δεν περιλαμβανόταν τελικά στις επιστροφές.

Το e-banking πήρε φωτιά

Στις περισσότερες οικογένειες δεν ήταν όλοι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική. Αυτοί που ήταν όμως (και είχαν και χρήματα στον λογαριασμό τους) υπήρξαν και οι... κερδισμένοι. Τι έκαναν; Πλήρωναν τους λογαριασμούς ολόκληρης της οικογένειας ιντερνετικά και εισέπρατταν τα χρήματα από τους οικείους τους σε μετρητά.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η ελληνική οικογένεια, βέβαια, έδρασε σαν μια γροθιά και σε σχέση με τα μηχανήματα ανάληψης. Τι σύστημα εφαρμόστηκε; Ενα άτομο ανά οικογένεια πήγαινε καθημερινά στο ΑΤΜ και έβγαζε χρήματα για όλους. Την άλλη μέρα ερχόταν η σειρά του επόμενου κ.ο.κ.

Ραντεβού τα μεσάνυχτα

Υπήρξαν, όμως, και αυτοί που μελέτησαν το πράγμα παραπάνω και γρήγορα συνειδητοποίησαν (και το έκαναν και πράξη) ότι, αν πήγαιναν για ανάληψη χρημάτων λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και έπειτα περίμεναν ένα δεκάλεπτο να αλλάξει η ώρα (και η μέρα), μπορούσαν να σηκώσουν και τα 50-60 ευρώ της επομένης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, τα ΑΤΜ μετατράπηκαν στο must σημείο της εποχής για νυχτερινά συναπαντήματα.

«Βρες ATM»

Κι αν ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης είναι άδειο ή δίνει μόνο 50ευρα; Μικρό το κακό. Δέκα ημέρες μετά τα capital controls βγήκε στον αέρα από τρεις ευρηματικούς προγραμματιστές η εφαρμογή (για Android συσκευές) «Βρες ATM», που λέει ποια μηχανήματα έχουν απόθεμα, ενώ ενημερώνει και τους χρήστες αν αυτά διαθέτουν χαρτονομίσματα των 20 ή των 50 ευρώ. Η εφαρμογή λειτουργεί διαδραστικά, καθώς οι χρήστες πρέπει να δίνουν και αυτοί με τη σειρά τους πληροφορίες για τα ATM που επισκέπτονται.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εθελοντική Αιμοδοσία στα Λεύκτρα

O ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΤΡΩΝ, διοργανώνει

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, από τις

11:00 π.μ έως τις 14:00 μ.μ, στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Λεύκτρων.

Σας περιμένουμε όλους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ένταση και πάλι στο Δ.Σ. του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων-"Πράβντα" τα Μ.Μ.Ε. κατά τον Δήμαρχο

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η συζήτηση την Τετάρτη 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων μεταξύ του Δημάρχου και της αντιπολίτευσης.Τα αίματα άναψαν με αφορμή το αποχετευτικό Αλιάρτου και τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.
Στην αντίπερα όχθη μετά το <<Το Τσιλιλή και Ζαχαρία>> ο Δήμαρχος έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ παραλογισμού.Χαρακτηριστικότερο της ομιλίας του ήταν το σημείο όταν αυτός παρομοίασε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. με τη Ρωσική "Πράβντα".
Κάπως έτσι κατά τον Δήμαρχο έκλεισε ο κύκλος των υπευθύνων για τα προβλήματα του Δήμου.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα βίντεο που ακολουθούν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επιβεβαιώνει ο Γ. Βαρουφάκης τα περί... hacking ΑΦΜ!


Τα περί hacking ΑΦΜ παραδέχεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Telegraph.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Γ. Βαρουφάκης σχεδίαζε με εντολή του πρωθυπουργού, ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την δυνατότητα "εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή".

Ο βασικός κορμός του περίφημου plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την "ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες" Κατερίνα Σαββαϊδου. Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με... χακάρισμα (hacking)  της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Telegraph, "αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές... Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή".

Ωστόσο, υποστηρίζει πως κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του.

"Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της παρούσης κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας", είπε στην Telegraph.

"Διαστρεβλώνεται πλήρως ο σκοπός μου για την επιθυμία παράλληλης ρευστότητας. Πάντα ήμουν αντίθετος στη διάλυση του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σκοτεινές δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη".

Ο στόχος του hacking ήταν να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές μεταφορές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές θα ήταν IOUs βασισμένα στο πείραμα της Καλιφόρνιας μετά την κρίση της Lehman.

Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακάμψει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε "οικονομικός στραγγαλισμός" της ΕΚΤ.

"Αυτό ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο. πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones, και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά, αυτό θα ήταν στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή".

Προσθέτει πως ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει το μηχανισμό τη στιγμή που θα λάμβανε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, αλλά αυτή η άδεια δεν δόθηκε ποτέ.

"Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι δεν είναι παιχνιδάκι, αλλά είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία", αναφέρει στην Telegraph.

Αναφέρει, επίσης, πως ο W. Schauble έχει αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και περιμένει αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας πως το τελευταίο σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

"Όλοι γνωρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά ο Schauble επιμένει ως προϋπόθεση για ένα νέο δάνειο. Έχω μια έντονη υποψία ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Αυγούστου".

Κύκλοι Μαξίμου: Η κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτα

"Όποιος γνωρίζει κάτι ας το πει, η κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτα", σχολιάζουν στο Capital.gr κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" και τους ισχυρισμούς του Γ. Βαρουφάκη ότι σχεδίαζε plan B με εντολή του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για "μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών".

"Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά", ανέφερε από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, αναμένοντας "επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης".

Ενώ το "Ποτάμι" ζητά από τον Α. Τσίπρα να πει "ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε".
Διαβάστε Περισσότερα »

Από σήμερα ξεκινά ο «μίνι» καύσωνας - Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες
Γενικά αίθριος θα είναι την Δευτέρα ο καιρός και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.


Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο και στα δυτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Νησιά Ιoνίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και το απόγευμα τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Λεβαδειακό ο Ουόν

Στα «πράσινα» ο Ουόν
Ποδοσφαιριστής του Λεβαδειακού θα πρέπει να θεωρείται ο Εντουίν Ουόν, με τους Βοιωτούς να περιμένουν εντός της εβδομάδας να μάθουν πως την επόμενη σεζόν θα αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα.


Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του Λεβαδειακού πως η ομάδα του χρόνου θα συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα, λόγω της αποβολής της Κέρκυρας, και έτσι οι διοικούντες τον σύλλογο κινούνται για την ενίσχυση του υπάρχοντος ρόστερ.

Μετά την παραμονή του Βαγγέλη Μάντζιο οι Βοιωτοί ήρθαν σε συμφωνία με τους Ρομέου και Μίνγκα, ενώ νεότερες πληροφορίες θέλουν τους «πράσινους» να έχουν συμφωνήσει σε όλα και με τον Εντουίν Ουόν.

Πρόκειται για τον Γάλλο με καταγωγή από τη Ρουάντα στόπερ, ο οποίος είναι 33 ετών και αναμένεται σύντομα να ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας στο Καρπενησί, όπου και πραγματοποιεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας της εν όψει της νέας σεζόν.

Ο Ουόν έχει αγωνιστεί σε αρκετές κυπριακές όμάδες, όπως ο Άρης Λεμεσού, η ΑΕ Λεμεσού, ο Ερμής Αραδίππου και ο Απόλλων Λεμεσού. Στο παρελθόν επίσης έχει παίξει σε Βέλγιο (Γκέρμιναλ, Οστάνδη) και Ιταλία (Κάλιαρι).

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Τσακαλώτου σε Μπασιάκο για Αναπτυξιακές Επενδύσεις Σχεδίου Γιούνκερ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - EFSI
Τα μυστικά του «Ταμείου Γιούνκερ» των 315 δισ. ευρώ αποκαλύπτει ο Τσακαλώτος
Το φθινόπωρο του 2015 έχει τεθεί ως χρονικός στόχος για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Το Ταμείο που θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο για την υλοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», θα χρησιμοποιεί μεγάλο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων και στόχος είναι να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις.

Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνει για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.
Όπως ειδικότερα υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» (σχέδιο Γιούνκερ) σκοπεύει να κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τουλάχιστον 315 δις ευρώ για την επόμενη τριετία 2015-2017. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από τρεις πυλώνες:
•    Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - (EFSI), το κύριο εργαλείο του Σχεδίου.
•    Κατάλογο επενδυτικών έργων στην ΕΕ (προβλέπεται να σχεδιαστεί ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο υπάρχων «Διαύλος» που συνέταξε η Κοινή Ομάδα Δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών - Μελών, δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το σχέδιο Γιούνκερ).
•    Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.
Όπως εξάλλου επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αποτελεί στην ουσία μια εγγύηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ή ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων), όχι προς ιδιώτες, προκειμένου:
•    να αναλάβει περισσότερο κίνδυνο στις επενδυτικές του δραστηριότητες και
•    να χρησιμοποιήσει μεγάλο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως δάνεια, εγγυήσεις, αντεγγυήσεις, ενδιάμεση χρηματοδότηση, πιστωτική ενίσχυση, συμμετοχή στο κεφάλαιο με ίδια ή οιωνεί ίδια κεφάλαια, μεταξύ άλλων,μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών ή οργανισμών, επενδυτικών πλατφορμών ή ταμείων.
«Στόχος», όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος είναι «η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις και στήριξη ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης».
Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι οι πρόσθετες επενδύσεις ύψους 315 δις ευρώ, προβλέπεται να προκύψουν ως εξής:
Στο νέο Ταμείο θα διατεθούν 16 δις ευρώ σε εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δις ευρώ από την ΕΤΕπ (σύνολο 21 δις ευρώ). Από αυτά ο όμιλος ΕΤΕπ, με τα εργαλεία που διαθέτει, προβλέπεται να υπογράψει συμβάσεις έργων ύψους περί τα 60 δις ευρώ (μόχλευση από τον όμιλο ΕΤΕπ). Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 315 δις ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από άλλες πηγές, κυρίως ιδιώτες επενδυτές.
Το ΕΤΣΕ θα συσταθεί εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με Εταιρική Συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ. Το Ταμείο:
•    θα επικεντρώνεται σε οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα, χωρίς τομεακή ή γεωγραφική κατανομή κονδυλίων. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προκαθορισμένο ποσό για την Ελλάδα όπως για κανένα-κράτος μέλος.
•    θα συμπληρώνει και θα εμπλουτίζει τα εν εξελίξει προγράμματα της ΕΕ και τις παραδοσιακές δραστηριότητες της ΕΤΕπ («προσθετικότητα»)
Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιείται το Ταμείο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς ο Κανονισμός για το ΕΤΣΕ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Ε. Κοινοβουλίου. Απώτερος στόχος είναι να ιδρυθεί το Ταμείο έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ