Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το πέρασμα των κοπαδιών απο το χωριό μας-φωτο


Η ώρα για τα χειμαδιά έφτασε


Νοέμβριος και το φθινόπωρο στα βουνά ήρθε έτσι όπως πρέπει με κρύο και βροχές, ώρα για τα κοπάδια να κατέβουν στα χειμαδιά, άλλος ένας κύκλος της μετακινούμενης κτηνοτροφίας ολοκληρώνεται.
Μια πανάρχαια συνήθεια των βοσκών αναβιώνει κάθε χρόνο, έστω και περιορισμένα, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το κατέβασμα των κοπαδιών από τα καλοκαιρινά λημέρια στα χειμαδιά. Από τα χωριά του Ελικώνα στη παραλία Αλυκής. Το Νεοχώρι είναι κόμβος για  το πέρασμα των κοπαδιών, συνδέει τον Ελικώνα με τις παραλίες .Χαρήκαμε ιδιαίτερα που είδαμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ευχαριστούμε την οικογένεια Γαλάνη απο την Άσκρη που μας επέτρεψε να τους φωτογραφίσουμε.







Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ: Αγριότητες σε βάρος Κουμουτσάκου από ακραία στοιχεία στην πορεία των Ποντίων


Άγρια επίθεση από ομάδα ακραίων στοιχείων δέχτηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Σύνταγμα.
Επεισόδια σημειώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων, έξω από τη Βουλή, κοντά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Άγνωστοι που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων χτύπησαν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο βουλευτής απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιοι τον χτύπησαν, δήλωσε, ωστόσο, ότι «ως διπλωμάτης 20 χρόνια υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα όσο όλη μου τη ζωή. Αγωνίστηκα γι αυτήν την ιστορία, δεν πρέπει να χτυπιέμαι».

Στη θέα του κ. Κουμουτσάκου άγνωστοι που βρίσκονταν στο συγκεντρωμένο πλήθος άρχιζαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και ομάδα κινήθηκε κατά του βουλευτή.

Τη συγκέντρωση πραγματοποιεί η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για «τις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και την γενικότερη στάση της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Μπασιάκου για τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών στη Βοιωτία



ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΘΕΜΑ: Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση στη Βοιωτία.

Με δεδομένα τα σημερινά πιο κάτω συγκεκριμένα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης στη Βοιωτία, παρά την πάροδο διμήνου από  την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

Για την Α΄βάθμια :
-Αγγλικών 14
-Γυμναστών 3
-Γαλλικών 2
-Γερμανικών 2

Για την Β΄βάθμια :
-Θεολόγοι 4
-Γεωπόνοι 1
-Μηχανολόγοι 1
-Νοσηλευτικής 2
-Ηλεκτρολόγοι 1
-Πληροφορικής 2
-Φιλόλογοι 3
-Αγγλικών 6
-Χημικών 1
-Βιολόγοι 1
-Γερμανικών 2
-Καλλιτεχνικών 1
-Γαλλικών 1
-Εργασιοθεραπευτής 1

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Πότε και πώς θα καλυφθούν τα πιο πάνω κενά, όπως αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες;
                                                                                       Ο ερωτών Βουλευτής


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Βάσει ηλικίας η υποχρέωση χρήσης πιστωτικής κάρτας αντί για μετρητά


Οι ηλικιωμένοι δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα - Σε βάθος χρόνου η μείωση φορολογικών συντελεστών και η επιβράβευση όσων πληρώνουν με κάρτες αντί μετρητών
Να εξαιρέσει τους ηλικιωμένους από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα αντί για μετρητά, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου παρέστη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (εννοώντας πχ στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).
Το σύστημα αυτό θα προβλέπει κίνητρα, δώρα αλλά και επιβραβεύσεις.

Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο. Ωστόσο θα τεθούν και ηλικιακά όρια, πάνω από τα οποία δεν θα χρειάζεται κάποιος να κάνει συνεχώς χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται επιβράβευση με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις αυτές δεν θα ισχύσουν όμως άμεσα αλλά σταδιακά σε βάθος χρόνου, από τα επόμενα έτη.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε και ότι μέσα στο 2016 ξεκινά η «ψηφιακή εφορία», δηλαδή όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς μετακίνηση στις ΔΟΥ.
                                                                  
Διαβάστε Περισσότερα »

Με 53 θέματα συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/10, που θα πραγματοποιηθεί την 9η Νοεμβρίου 2015, ημέρα Δευτέρα - και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης.


Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι :

1.Υποστήριξη υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών για διεκδίκηση του τίτλου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021”.

2.Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015 μέχρι την 30/09/2015 (Γ΄Τρίμηνο 2015) και αναμόρφωση προϋπολογισμού τρέχουσας χρήσης.

3.Καθορισμός ειδικοτήτων τεσσάρων(4) ατόμων των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε από το Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη των αναγκών των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λεβαδέων.

4.Σύνταξη προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του κληροδοτήματος “Μπίμειο Έπαθλο Άμιλλας” του οικονομικού έτους 2016.

5.Κλήρωση των κενωθέντων περιπτέρων του Δήμου : διαχωρισμός του 30 % (Παραχώρηση θέσεων σε ΑΜΕΑ/ Πολυτέκνους/Πολεμιστές Κύπρου, χωρίς δημοπρασία)  και του 70 % ( Παραχώρηση θέσεων με  δημοπρασία), και Ορισμός τόπου και αρμόδιας Επιτροπής διενέργειας κλήρωσης για την παραχώρηση της κατηγορίας του 30% των κενωθέντων περιπτέρων .

6.Απ΄ευθείας ανάθεση για εργασίες αποκατάστασης χωματερής εντός του Σπηλαιοβάραθρου Τ.Κ. Αγ. Άννας διότι ο διαγωνισμός απέβη ατελέσφορος.

7.Λήψη απόφασης για την ανάγκη ανάθεσης των υπηρεσιών διαχείρισης και διάθεσης συσκευασιών αγροχημικών αποβλήτων.

8.Μεταφορά λυμάτων οικισμού Αγ.Γεωργίου στην Ε.Ε.Λ. Λιβαδειάς αντί κατασκευής τοπικής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού.

9.Εξέταση ένστασης κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Δ/νσας Υπηρεσίας για απόρριψη της ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών του έργου: “Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων οικισμού Ελικώνα.

10.Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων έτους 2015.

11.Παραλαβή της υπ΄αριθμ. 121/2015 μελέτης με τίτλο “Διατήρηση και επανάχρηση αξιόλογου Βιομηχανικού Κτιριακού Αποθέματος Μύλου Παπαϊωάννου  -Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης.

12.Παραλαβή της υπ΄αριθμ. 122/2015 μελέτης με τίτλο “Διατήρηση και επανάχρηση αξιόλογου Βιομηχανικού Κτιριακού Αποθέματος Μύλου Παπαϊωάννου  -Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης.

13.Παραλαβή της υπ΄αριθμ. 113/2015 μελέτης του έργου με τίτλο “Αποκατάσταση Βλαβών Οδοστρωμάτων'.

14.Λήψη απόφασης περί του τρόπου δημοπράτησης του έργου “Αποκατάσταση Βλαβών Οδοστρωμάτων'.

15.Παραλαβή της υπ΄αριθμ. 77/2015 μελέτης του έργου με τίτλο “Αναβάθμιση Ενεργητικής Πυροπροστασίας Κλειστού Γυμναστηρίου Λιβαδειάς'.

16.Παραλαβή της υπ΄αριθμ. 53/2015 μελέτης του έργου με τίτλο “Κατασκευή Φωτισμού επί της Οδού Γεωργαντά”.

17.Λήψη απόφασης περί του τρόπου Δημοπράτησης του έργου ““Κατασκευή Φωτισμού επί της Οδού Γεωργαντά”.

18.Έγκριση παράτασης του χρόνου περαίωσης για το έργο “Λειτουργική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση ΧΥΤΑ Λιβαδειάς”.

19.Έγκριση παράταση χρόνου ολοκλήρωσης της Σύμβασης του έργου “Ανάπλαση Ενοποίηση Δικτύου Πεζόδρομων (Πεζόδρομος Οδού Καλλιαγκάκη, Οδού Μπουφίδου, χώρος πρώην ΚΤΕΛ και Πεζοδρόμια Σπυρίδωνος).

20.Έγκριση παράταση χρόνου ολοκλήρωσης της Σύμβασης του έργου “Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικής Μονάδας 3ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς”.

21.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου “Επισκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου”.

22.Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου “Ανέγερση Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Αγ. Γεωργίου Δήμου Λιβαδειάς.

23.Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου “Κατασκευή Υποδομών Δημοτικού Φωτισμού (πλην Δ.Κ. Κυριακίου).

24.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και τακτοποιητικού της Πράξης “Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Χαιρώνειας” με κωδ. MIS365442.

25.Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου “Κατασκευή Περίφραξης στο Νέο Νεκροταφείο”.

26.Έγκριση 1ου ΑΠΕ καθώς και 1ου ΠΚΤΜΝΕ για την κατασκευή του έργου 'Συντήρηση Ανοικτού Θεάτρου Κρύας”

27.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ο ΠΚΤΝΜΕ για την κατασκευή του έργου “Επισκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου.

28.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου “Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικής Μονάδας 3ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς”

29.Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού και Τακτοποιητικού Πίνακα για την εκτέλεση του έργου “Συντήρηση Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Λεβαδέων”.

30.Έγκριση 3ου ΑΠΕ και 2ο ΠΚΤΝΜΕ του έργου “Ανάπλαση Ενοποίηση Δικτύου Πεζόδρομων (Πεζόδρομος Οδού Καλλιαγκάκη, Οδού Μπουφίδου, χώρος πρώην ΚΤΕΛ και Πεζοδρόμια Σπυρίδωνος).

31.Έγκριση 3ου ΑΠΕ του έργου “Βελτίωση Δημοτικής Οδοποιίας Δήμου Λεβαδέων”.

32.Έγκριση 5ου Τακτοποιητικού ΑΠΕ του έργου “Διαμόρφωση Μονοπατιού και Αποκατάσταση – Στερέωση Τρίχινου Γεφυριού”.

33..Έγκριση επέκτασης Δικτύου Δημοτικού φωτισμού στην οδό Αγ. Θεοδώρων στη Λιβαδειά.

34.Έγκριση επέκτασης Δικτύου Δημοτικού φωτισμού στην θέση Καλάμι (Μνημείο Πεσόντων) στην Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου.

35.Σύσταση Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου “Ανάδειξη Ιστορικών Χώρων και Ανάπλαση Οικισμού Χαιρώνειας”.

36.Σύσταση Επιτροπής Προσωρινής και οριστικής Παραλαβής του έργου “Κατασκευή Οδού Ρούμελης (από την οδό Χαιρωνείας έως την οδό Αγίου Αθανασίου”.

37.Σύσταση Επιτροπής Προσωρινής και οριστικής Παραλαβής του έργου “Επισκευή Αντλιοστασίων στη Δ.Ε. Χαιρώνειας”

38.Έγκριση γενομένων δαπανών που αφορούν τις δαπάνες πραγματοποίησης πολιτιστικών, μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων “Τροφώνια 2015” του Δήμου Λεβαδέων.

39.Έγκριση γενομένων δαπανών που αφορούν τις δαπάνες εκδήλωσης εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου..

40.Υποβολή τροποποιημένου (ως προς τα έσοδα) Απολογισμού Οικ. Έτους 2014.

41.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας Ξυλείας για τη συντήρηση του Κατασκηνωτικού.

42.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας Διαφόρων Εργαλείων.

43.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας Αναλωσίμων υλικών για το χώρο του ιατρείου στο ΚΑΠΗ.

44.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας μηχανήματος φυσιοθεραπείας στο ΚΑΠΗ.

45.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας προβολικών μηχανημάτων στο ΚΑΠΗ.

46.Έγκριση διενέργειας προμήθειας τροφίμων και λοιπών αναλωσίμων ειδών παντοπωλείου για τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, τη δημοτική Κατασκήνωση “Παλιομηλιά” Ελικώνα και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεβαδέων για το έτος 2016.

47.Χορήγηση παραγωγικής άδειας για λαϊκή αγορά στην κα Ζαννιά Ασήμω του Αθανασίου.

48.Τροποποίηση της αρ.96/2012 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου “Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου” ως προς τον ορισμό υπαλλήλου και αναπληρωτή του ως υπευθύνου διαχείρισης του Κοιν. Παντοπωλείου”.

49.Παραχώρηση της χρήσης μιας αίθουσας στο δημοτικό κατάστημα της Τ.Κ. Χαιρώνειας για τη στέγαση του Π.Ιατρείου Χαιρώνειας.

50.Συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +.

51.Σύσταση Ομάδας Εθελοντών Δήμου Λεβαδέων

52.Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Λεβαδέων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe 2014-2020 supporting and improving culture and audio visual in Europe. Στην πρόσκληση European Cooperation projects  EAC/s16/20 στο έργο Gastro – Heritage , Gasther.

53.Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Λεβαδέων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe 2014-2020 supporting and improving culture and audio visual in Europe. Στην πρόσκληση European Cooperation projects  EAC/s16/20 στο έργο Mediterranean Academy for Sculptoring projects and Arts in split , Ακρωνύμιο: MASAS

                                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                      
                                                       Γεωργαντά Ελισάβετ (Ελίζα)

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΑΟ ΘΗΒΑ ΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ!

 Την Κυριακή 8/11/2015 στις 13:00 ο ΑΟ ΘΗΒΑ θα τιμήσει την μνήμη του Νίκου Θεοδώρου σε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις παιδικές ομάδες του ΑΟ ΘΗΒΑ και του ΠΑΜΒΑΓΙΑΚΟΥ. Αργότερα στις 15:00 θα παίξουν οι παλαίμαχοι των δύο ομάδων, να πούμε ότι ο Νίκος είχε τιμήσει και την φανέλα του ΑΟ ΘΗΒΑ εκτός του  ΠΑΜΒΑΓΙΑΚΟΥ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανανέωση αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων



Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της προληπτικής αντιμετώπισης των συνεπειών του νόμου, σχετικά με την προβλεπόμενη ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων (Α.Κ.Κ.Ο.), συνιστά στους κατόχους κυνηγετικών όπλων, των οποίων οι σχετικές άδειες έχουν λήξει, να μεταβούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και να τις ανανεώσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί επίσης από τους νόμιμους κληρονόμους των οποίων οι κάτοχοι έχουν αποβιώσει και τα κυνηγετικά όπλα δεν έχουν περιέλθει νόμιμα στη κατοχή τους.

Επισημαίνεται ότι στόχος των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας αποτελεί πρώτιστα η ενημέρωση, προκειμένου οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων να αποφύγουν την άσκοπη ταλαιπωρία και τις συνεπακόλουθες συνέπειες του Νόμου (διοικητικές και ποινικές) «περί παράνομης κατοχής».

Πληροφορίες και διευκρινήσεις δίνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά στη Βοιωτία

Συνελήφθησαν έξι (6) άτομα σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων, συνολικά έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως και 55 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθησαν ένας 23χρονος & ένας 55χρονος στη Θήβα, καθώς και ένας 30χρονος στη περιοχή του Σχηματαρίου, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κατά περίπτωση, μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, αυτοσχέδια τσιγάρα που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, αναμεμιγμένη με καπνό και δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Επίσης, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, συνελήφθη ένας 35χρονος στον Ορχομενό, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Επιπλέον, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, συνελήφθη ένας 31χρονος στη Χαλκίδα, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Τέλος, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας, συνελήφθη ένας 41χρονος στην περιοχή της Πελασγίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο, που περιείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

Τονίζεται ότι οι δράσεις αυτές είναι καθημερινές και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
Διαβάστε Περισσότερα »

76χρονος στα Λουκίσια πυροβόλησε αδέσποτο σκύλο

Συνελήφθη76χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε αδέσποτο σκύλο, στην περιοχή Λουκίσια Ευβοίας

Συνελήφθη, χθες (04-11-2015) το βράδυ στην περιοχή Λουκίσια Ευβοίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας, ένας 76χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται ότι χθες το απόγευμα, εντός προαύλιου χώρου της οικίας του στην ανωτέρω περιοχή, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε σοβαρά έναν αδέσποτο σκύλο.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο του 76χρονου, για τα οποίο, όπως επίσης διαπιστώθηκε, είχε λήξει η άδεια κατοχής του, χωρίς ο συλληφθείς να έχει προβεί στην ανανέωσή της.

Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα  στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
 
Επισημαίνεται ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση - τραυματισμός και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών, προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνουν τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές για ανάλογα περιστατικά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στερεά-Έναρξη απογραφής ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων


Έναρξη απογραφής ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων – Μέχρι 15 Δεκεμβρίου η προθεσμία

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους αιγοπροβατοτρόφους ότι ξεκίνησε η ετήσια διαδικασία απογραφής του ζωικού κεφαλαίου τους στη Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.

Οι κοινοποιήσεις των απογραφών στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δεσμευτικά έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ώστε να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, οπότε προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και επιπτώσεις στις επιδοτήσεις.

Ειδικά από φέτος, η απογραφή μπορεί να κοινοποιείται είτε

    με την προσέλευση του κάθε κατόχου στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως συνέβαινε έως σήμερα, είτε
    με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-services.minagric.gr.

Στην δεύτερη περίπτωση, ο κάτοχος των αιγοπροβάτων συμπληρώνει τα στοιχεία του στην αντίστοιχη φόρμα που εμφανίζεται στην ανωτέρω διεύθυνση και του αποστέλλονται με e-mail κωδικοί πρόσβασης, με τους οποίους μπορεί να υποβάλει τα απογραφικά στοιχεία. Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων εκδίδεται σχετική βεβαίωση, που ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του.

Η ανωτέρω ηλεκτρονική διαδικασία δεν απαλλάσσει τον κάτοχο από την ευθύνη της ενημέρωσης και του έντυπου μητρώου της εκμετάλλευσης που έχει στην κατοχή του.

Η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων περιορίζεται σε μια μόνο φορά ετησίως (κατά την απογραφική περίοδο), ενώ σε περίπτωση υποβολής λανθασμένων στοιχείων, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να απευθύνεται στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής του.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους αιγοπροβατοτρόφους, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία, είτε να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή, είτε να προσέλθουν στις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες, όσον το δυνατόν συντομότερα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες λήξης της προθεσμίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών διενέργειας και κοινοποίησης των απογραφικών στοιχείων  της εκμετάλλευσης η Κτηνιατρική Υπηρεσία θα προβαίνει στην επιβολή μέτρων συμμόρφωσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία


Διαβάστε Περισσότερα »

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόλαβε 23χρονη που ήθελε να αυτοκτονήσει

Το ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο
Εικοσιτριάχρονη που είχε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έβαλε μια ανάρτηση στην οποία δήλωνε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, με αποτέλεσμα την άμεση ταυτοποίηση των στοιχείων της 23χρονης και του τόπου διαμονής της.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, η 23χρονη εντοπίστηκε εγκαίρως στο σπίτι της και μεταφέρθηκε άμεσα με σταθμό του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για ανάλογα περιστατικά, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στους αριθμούς 111 88, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής - application (ios - android) CYBERKID.
Διαβάστε Περισσότερα »

“Κόκκινος ουρανός”… συνωμοσιολογικό σενάριο ή φυσικό φαινόμενο;


Την περασμένη Τρίτη είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό θέαμα στον απογευματινό ουρανό. Συγκεκριμένα, κατά το ηλιοβασίλεμα ο ουρανός αλλά και τα σύννεφα απέκτησαν ένα κοκκινωπό χρώμα προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων, από θαυμασμό και ρομαντισμό ως απορία και συνωμοσιολογία.
Εκτός από τις εκατοντάδες των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν από… αθεράπευτα ρομαντικούς οι οποίοι θαύμαζαν το μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης, παρατηρήθηκε επίσης έξαρση της παραφιλολογίας σχετικά με διάφορες μη-φυσικές ερμηνείες του φαινομένου. Ερμηνείες όπως “είναι αεροψεκασμοί με χρωστικές ουσίες ώστε να μοιάζουν με ηλιοβασίλεμα” ή “πρόκειται για πειράματα χειραγώγησης του καιρού και της ατμόσφαιρας” έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο και μάλιστα κατέκλυσαν αρκετές ιστοσελίδες και φόρουμ συζητήσεων. Και αυτό γιατί όσο και αν το διαδίκτυο αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και επιστημονικής γνώσης, λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα τεράστιο αποθετήριο κάθε λογής συνωμοσιολογικού ή μεταφυσικού σεναρίου.
Προκειμένου λοιπόν να γίνει κατανοητό πως το προχθεσινό θέαμα ήταν ένα απολύτως φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο, θα πρέπει να αναλύσουμε εν συντομία ορισμένους βασικούς νόμους της Φυσικής που διέπουν το φως (το ηλιακό στην προκειμένη περίπτωση) και τη διάδοσή του.
Το ηλιακό φως στη πραγματικότητα δεν είναι λευκό (ούτε κίτρινο φυσικά) αλλά είναι, χοντρικά, ένα μίγμα από όλα τα λεγόμενα χρώματα της ίριδας δηλαδή κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί (απόχρωση ανάμεσα στο μπλε και το ιώδες) και ιώδες (μωβ). Η ιδιότητα αυτή του φωτός είναι ευρέως γνωστή μέσω δύο διαδικασιών/φαινομένων, της ανάλυσης του φωτός με τη χρήση πρίσματος (που όλοι σχεδόν εκτελέσαμε ως πείραμα στο σχολείο) και της εμφάνισης του ουράνιου τόξου όπου το ρόλο του πρίσματος παίζουν οι μικροσκοπικές σταγόνες νερού της ατμόσφαιρας.
Κάθε ένα από τα διαφορετικά αυτά τμήματα του φωτός (μονοχρωματική ακτινοβολία) “αλληλεπιδρά” διαφορετικά με την ατμόσφαιρα όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο και εισέρχεται σε αυτήν. Σύμφωνα λοιπόν με τη Φυσική, η κάθε μονοχρωματική ακτίνα του Ηλίου σκεδάζεται από τα σωματίδια της ατμόσφαιρας, δηλαδή “συγκρούεται” μαζί τους και διασκορπίζεται αλλάζοντας πορεία, σε διαφορετικό βαθμό από τις υπόλοιπες. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό σκέδασης του κάθε “χρώματος” είναι το μήκος της ατμόσφαιρας που διανύει το φως έως ότου το παρατηρήσουμε. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας το ηλιακό φως ταξιδεύει τόση απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα ώστε η μπλε ακτινοβολία να σκεδάζεται περισσότερο από τις υπόλοιπες. Με αυτόν τον τρόπο ο ουρανός πλημμυρίζεται από τη μπλε ακτινοβολία η οποία λόγω της ιδιαίτερα έντονης σκέδασης δείχνει να έρχεται από όλα τα σημεία του, προσδίδοντας το χαρακτηριστικό μπλε/γαλάζιο χρώμα. Να τονιστεί επίσης πως εκτός από το μπλε σκεδαζόμενο φως, εξακολουθούμε να βλέπουμε και το λευκό φως του Ηλίου που έρχεται απ’ ευθείας στα μάτια μας χωρίς να σκεδαστεί.
Σίγουρα όμως όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως ο Ήλιος και ο ουρανός κοντά του, γίνονται κοκκινωποί ή πορτοκαλί κατά την ανατολή του Ηλίου και κυρίως κατά το ηλιοβασίλεμα. Αυτή η διαφοροποίηση είναι εξάλλου η αιτία που κάνει ένα ηλιοβασίλεμα τόσο συναρπαστικό και όμορφο. Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτού του φαινομένου? Μα φυσικά η σκέδαση και πάλι! Κατά τις δύο αυτές περιόδους της ημέρας το ηλιακό φως αναγκάζεται να διασχίσει μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας από ότι συνήθως, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα.
Σε αυτήν τη περίπτωση λοιπόν, το φως που φτάνει στα μάτια μας δεν είναι το σκεδαζόμενο μπλε όπως προηγουμένως ή το λευκό που έρχεται απ’ ευθείας σε εμάς αλλά το πορτοκαλο-κόκκινο με το οποίο έχει “βαφτεί” ο Ήλιος και ένα μέρος του ουρανού κοντά του.
Ενώ λοιπόν όλα τα ηλιοβασιλέματα ακολουθούν το ίδιο “χρωματικό μοτίβο”, αυτό της Τρίτης προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ο λόγος ήταν η παρουσία της συγκεκριμένης κατηγορίας σύννεφων, τα οποία ονομάζονται θυσανοσωρείτες (cirrocumulus). Οι θυσανοσωρείτες είναι αραιά, σχεδόν σφαιρικά νέφη τα οποία εμφανίζονται σε μεγάλο υψόμετρο και αποτελούνται από παγοκρυστάλλους. Η συμβολή τους στο εν λόγω φαινόμενο είναι πως, καταρχήν, χάρη στη μορφής τους (αντ)ανακλούν με μοναδικό τρόπο το εκπεμπόμενο από τον Ήλιο κόκκινο φως (το οποίο προήλθε όπως εξηγήθηκε παραπάνω) με αποτέλεσμα τόσο εκείνα όσο και ο ουρανός να λαμβάνουν αυτήν την απόχρωση. Εκτός από την ανάκλαση όμως, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επιπλέον σκέδαση που υφίσταται το ηλιακό φως από τους παγοκρυστάλλους που τα νέφη αυτά περιέχουν.
Ακόμα και μετά από όλες αυτές τις εξηγήσεις, μια εύλογη απορία θα ήταν “γιατί δε συμβαίνει πιο συχνά αυτό φαινόμενο;” . Οι λόγοι δύο: πρώτον, αν και τα περισσότερα σύννεφα ανακλούν το ηλιακό φως, οι θυσανοσωρείτες που προσφέρουν έναν πολύ ομοιόμορφο “χρωματισμό” του ουρανού, είναι νέφη που δεν εμφανίζονται πολύ συχνά λόγω των ιδιαίτερων ατμοσφαιρικών συνθηκών που απαιτούνται για τη δημιουργία τους. Και δεύτερον, πρέπει να τύχουμε στη συγκυρία της ύπαρξης θυσανοσωρειτών στο τμήμα του ουρανού που βρίσκεται προς τη πλευρά του Ηλίου κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.
Συνοψίζοντας, το φως του Ηλίου όταν βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ουρανό (όπως συμβαίνει κατά το ηλιοβασίλεμα) υπόκειται σε πολλαπλές σκεδάσεις με αποτέλεσμα να φτάνει στα μάτια μας το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Ταυτόχρονα τα σύννεφα αντανακλούν το φως πλημμυρίζοντας τον ουρανό με αυτό το χρώμα προσφέροντας ένα ιδιαίτερο και συναρπαστικό θέαμα.
Στη πραγματικότητα τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αλλά η παραπάνω ανάλυση παραθέτει τα βασικά επιστημονικά στοιχεία που καθιστούν ακράδαντα τον “κόκκινο ουρανό” ως ένα απολύτως φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο. Όχι τόσο συχνό βέβαια σε τέτοια κλίμακα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε πολλές φορές στο μέλλον σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Καλαμιώτης Σταμάτης
Φυσικός
Διαβάστε Περισσότερα »

"Σχολικός Εκφοβισμός και Αυτοεκτίμηση" στον Άγιο Ρηγίνο Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Και ρήτρα ηλικίας στις περικοπές των συντάξεων -Μέχρι και 12% οι μειώσεις

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις επερχόμενες μειώσεις που θα υποστούν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από  3% έως 10% με 12%.

Τα ποσοστά των μειώσεων θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις και το οποίο θα ξεκινά ή από τα 50 ή από τα 55. Έτσι, ανάλογα με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, θα μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών που θα γίνονται σε αυτές.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα παραπάνω σενάρια λαμβάνουν υπόψιν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, το αν όμως θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά θα εξαρτηθεί από το αν το υπουργείο Εργασίας επιλέξει τελικά να περικοπούν και οι συντάξεις των 600 ευρώ ή αν θα περικόψει ποσά μόνο από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Πάντως το πιο πιθανό σενάριο θέλει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να μην γίνονται περικοπές στις πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση καθώς οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 10%-12% για τους 50αρηδες που αποχώρησαν με λίγα ένσημα, ενώ το "ψαλίδι" θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60.

Από τις μειώσεις που πρόκειται να γίνουν δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς καθώς αφορούν σε όλα τα ταμεία. Παρόλα αυτά οι μικρότερες απώλειες θα γίνουν στους συνταξιούχους των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, ενώ μικρές θα είναι και οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι 50αρδες οι οποίοι αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά και έχουν άρα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.

Μειώσεις θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αν και αποχώρησαν στα 65 ή 67 έτη έχουν πληρώσει εισφορές μόνο για 15 χρόνια και παρόλα αυτά παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ετών.

Στο ΙΚΑ για παράδειγμα, τα λίγα χρόνια ασφάλισης οδηγούν στη λήξη της κατώτατης σύνταξης των 486 ευρώ, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος παίρνουν και ΕΚΑΣ 230 ευρώ, άρα η συνολική σύνταξή τους φτάνει τα 716 ευρώ, σύνταξη την οποία παίρνουν όσοι έχουν καταβάλει εισφορές 25 ή 30 χρόνων.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Έφυγε» ο Κώστας Τσάκωνας

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 72 ετών, άφησε ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του Κώστα Τσάκωνα θα γίνει στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου στο Κοιμητήριο της Αργυρούπολης
Ο ηθοποιός βρισκόταν αντιμέτωπος με την επάρατη νόσο και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Παρά τα προβλήματα της ασθένειάς του, αντιμετώπιζε την κατάσταση με χιούμορ και δεν έχανε το κουράγιο του.Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα. Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή «Βεάκη». Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο σε μια ταινία μικρού μήκους του Κώστα Ζυρίνη.

Στη συνέχεια έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Ο ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά το 2004, όταν ένα δέντρο έπεσε στο κεφάλι του και σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί στο θέατρο.

Τα προβλήματα υγείας και η δυσχερής οικονομική του κατάσταση τον οδήγησαν να σκεφτεί να κάνει απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας το Πάσχα του 2011.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΒΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

 Φρένο στο γλαύκωμα, που τυφλώνει  κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, επιχειρεί να βάλει Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος με την επινόηση μιας νέας χειρουργικής μεθόδου!

Η νεα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και τα μέχρι σήμερα  αποτέλεσμα δείχνουν ότι  αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

«Η νεα χειρουργική μέθοδος συνδυάζει την τεχνική της εν τω βάθει σκληρεκτομής  με την χρήση  μικροσκοπικής βαλβίδας EXPRESS( η οποία τοποθετείται κάτω από τον επιπεφυκότα και βοηθά στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού ) μεαποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της νόσου»τονίζει ο Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης, που επινόησε και εφαρμόζει τη νεα μέθοδο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ  Κοζομπόλη « η νέα μέθοδος τιθασεύει την εξέλιξη του γλαυκώματος που καταστρέφει το οπτικό νεύρο και προκαλεί τύφλωση, ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, συγκρινόμενη με το προφίλ παρενεργειών των συμβατικών επεμβάσεων (τραμπεκουλεκτομής) που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα».

Πρόκειται όπως εξηγεί ο καθηγητής οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για ήπια χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με την κλασσική αντιγλαυκωματική επέμβαση τραμπεκουλεκτομή, η οποία παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες όμως επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η νεα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος & Laser στην Αθήναστις περιπτώσεις ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, ( χρόνιο γλαύκωμα) και αποφολιδωτικό γλαύκωμα.

                    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ   ΜΕΘΟΔΟΥ
Τα αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν από τον κ Κοζομπόλη πριν από λίγες ημέρες  ( 30 Οκτωβρίου) στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής  Εταιρεία της Κύπρου, στο οποίο συμμετείχαν διαπρεπείς χειρουργοί οφθαλμίατροι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες  (Αγγλία, Γερμανία, Σκωτία, κ.λ.π). Η μέθοδος έχει επίσης παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Λωζάννη, ενώ έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Συνολικά έχουν χειρουργηθεί με την μέθοδο αυτή περισσότεροι από 60 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι  βασικός παράγοντας δημιουργίας του γλαυκώματος.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες μόνο και χωρίς ενέσεις και διαρκεί περίπου 40 λεπτά επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του και εντός 2-3 ημερών στις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες. Καλύπτεται δε απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

   ΓΛΑΥΚΩΜΑ  ΣΙΩΠΗΛΟΣ  ΚΛΕΦΤΗΣ  ΤΗΣ  ΟΡΑΣΗΣ

Το γλαύκωμα,  σύμφωνα με την ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω  από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο.  Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

 Έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κλέφτης της όρασης εξ αιτίας της ασυμπτωματικής ως επί το πλείστον εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.

Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

    H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
     Tο οικογενειακό ιστορικό,
     Oλεπτός κερατοειδής,
    Hμυωπία
    Oσακχαρώδης διαβήτης
    Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
    Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης

   
   Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 - 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.



http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτέλους – Πιστώθηκαν τα χρήματα για το Οικογενειακό επίδομα Ο.Γ.Α.: – Δείτε αν έχετε πληρωθεί εδώ…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Γ.Α την  Πέμπτη 05/11/2015 είναι η τελική ημερομηνία καταβολής της Γ” Δόσης του οικογενειακού επιδόματος.

Από σήμερα ωστόσο, έχουν περαστεί στο σύστημα οι πληρωμές των δικαιούχων ή αντίστοιχα, οι δικαιούχοι που δεν θα πληρωθούν και τα εκκρεμή δικαιολογητικά ενώ τα χρήματα έχουν πιστωθεί από αυτή τη στιγμή σε αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μεταβείτε εδώhttp://www.oga.gr/epidomata/epidomata_login.php και συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να δείτε τη πορεία της αίτησής σας και αν είστε ανάμεσα στους δικαιούχους που θα πληρωθούν, ενώ εναλλακτικά, ελέγξτε το τραπεζικό σας λογαριασμό.

Αν θέλετε να ελέγξετε πόσα χρήματα πρέπει να πάρετε, δείτε και συμπληρώστε την εφαρμογή  ΕΔΩ.

Να σημειωθεί πως σε αρκετούς δικαιούχους-ανάλογα με τη τράπεζα που συνεργάζονται- υπάρχει περίπτωση τα χρήματα να εμφανιστούν στο λογαριασμό τους, αύριο το πρωί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Hλιοφάνεια με θερμοκρασία στους 22 βαθμούς

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά περιμένουμε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. Κατά τόπους παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά και τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 8 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 10 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο Βόρειο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και κρύο τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση ΚΚΕ για τις διώξεις σπουδαστών στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευτικών

Θέμα: Διώξεις μελών του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων και άλλων σπουδαστών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Πάνω από ένα μήνα οι οικότροφοι σπουδαστές της εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Τα δικαιώματα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σήμερα, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, μετατρέποντας την παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Στοιχείο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και το χτύπημα της αγωνιστικής συλλογικής δράσης αποτελεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ο νέος κανονισμός, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
-    Χαράτσι 100 ευρώ για κάθε εστιακό σπουδαστή εν είδει εγγύησης και άνοιγμα του δρόμου για επιβολή ενοικίου.
-    Ρατσιστική ποσόστωση για τους μετανάστες σπουδαστές, που πετάει έξω από τα δωμάτια της εστίας έναν σημαντικό αριθμό.
-    Ανοχή απέναντι στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, με την αφαίρεση της ρητής απαγόρευσης του προηγούμενου κανονισμού.
-    Άνοιγμα του δρόμου για την καταστολή της αγωνιστικής συλλογικής δράσης των σπουδαστών, με την αφαίρεση διάταξης που απαγόρευε την παρέμβαση αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (21/10/2015), με την απαράδεκτη ενέργεια να «ενημερώσει» τον Εισαγγελέα, στοχοποιώντας μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων και άλλους σπουδαστές. Στόχος είναι να κατασταλεί δικαστικά η μαζική αγωνιστική κινητοποίηση των σπουδαστών που παλεύουν ενάντια στο χαράτσι των 200 ευρώ που, έπειτα από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών, έγινε 100 ευρώ και για τη διανομή των κλειδιών των δωματίων στους δικαιούχους σπουδαστές, με βάση τις λίστες που έχει αναρτήσει το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΙ.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να δικαιολογηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι προσχηματικά. Στην ουσία κατηγορούνται οι σπουδαστές ως ταραχοποιά στοιχεία που έχουν σκοπό να  καταστρέψουν, δήθεν, αυτό για το οποίο αγωνίζονται, δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Όπως, επίσης  υποκριτική είναι και η αναφορά για φόβους περί διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τη στιγμή που αφαίρεσαν από το νέο αντιδραστικό κανονισμό τη διάταξη που απαγόρευε τα ναρκωτικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, Τι μέτρα θα λάβει:
-    Για την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
-    Για να αποσυρθεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας.
-    Ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές και για να δεσμευτεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εστίας.

Οι Βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ