Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«Υπερβολικές χρεώσεις προμηθειών των ελληνικών τραπεζών»


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, 
Το Επιμελητηριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής μας κοινότητας, επιθυμεί να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του για τις υπερβολικές χρεώσεις, που επιβάλουν οι τράπεζες για την διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών με την χρήση πιστωτικών, χρεωστικών καρτών και μέσω web banking.
Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη σε εφαρμογή, από την 9/12/2015, του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, ο οποίος ορίζει, ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.
Όπως μάλιστα, χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύλλογος Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας καθώς και ο Επισιτιστικός Σύλλογος Αράχωβας σε σχετική επιστολή τους, «οι χρεώσεις, οι οποίες σήμερα επιβάλλονται από τις τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο, με αποτέλεσμα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να πληρώνει προμήθεια στην τράπεζα, που διαμορφώνεται στο 2%-3,5%, σε αντίθεση με τα μεγάλα πολυκαταστήματα-αλυσίδες, που απολαμβάνουν λόγω υψηλού τζίρου, μέσω της χρήσης καρτών, ποσοστά κάτω του 1%».
Θεωρούμε περιττό να σημειώσουμε, ότι η πρακτική αυτή των τραπεζικών ιδρυμάτων στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο την ήδη ελλιπή ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, εμποδίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και οπωσδήποτε αποθαρρύνει πολίτες και επιχειρήσεις από την ευρεία υιοθέτηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος».
Κύριοι Υπουργοί,
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την προσαρμογή των υπερβολικών χρεώσεων, με την άμεση εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της Κομισιόν και την διαμόρφωση του ποσοστού στο 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.
Επιπλέον πιστεύουμε, ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην απαιτείται η χρήση διαφορετικού τερματικού (POS), ανάλογα με το ποια τράπεζα είναι εκδότης της κάρτας.
Επίσης, είναι απαραίτητο να εξορθολογιστούν οι υπέρογκες προμήθειες, που επιβάλλονται για την χρήση web banking, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για την πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΜΗ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, πληρωμές Δημοσίου, προμηθευτών, κλπ).
Το Επιμελητήριο Βοιωτίας είναι στη διάθεση σας, για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος



Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ