Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινάει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ασφαλιστικό

Το πολύ 26 ημέρες  και … σήμερα μετρά η κυβέρνηση  μέχρι την κατάθεση του νέου Ασφαλιστικού στη Βουλή, αν και δεν αποκλείεται αν "κολλήσουν" οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να περάσει και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με ένα – ένα τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το τελικό κυβερνητικό σχέδιο της  επικείμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Το απόγευμα, ο Γ. Κατρούγκαλος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ίδιο λόγο.

Στο μεταξύ οι δανειστές θα έχουν λάβει στα χέρια  τους το ίδιο σχέδιο, το οποίο από την περασμένη Τετάρτη το έχει λάβει από τον Γ. Κατρούγκαλο, ο Αλ. Τσίπρας. Η συνάντηση Κατρούγκαλου –Θεσμών αναμένεται γύρω στις 19-20 Ιανουαρίου, ενώ η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προσδιορίζεται γύρω στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του Υπ. Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη στο Mega, σύμφωνα με την οποία "Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό δεν θα μπορούμε σε ένα χρόνο να δώσουμε συντάξεις".

Τι προβλέπει το σχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Κατά τ’ άλλα, βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης για το νέο Ασφαλιστικό είναι:

· Η μη περικοπή των κύριων συντάξεων αλλά ακόμα και των επικουρικών συντάξεων (ή στη  χειρότερη περίπτωση η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 173 ευρώ) 

· Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των εργατικών εισφορών κατά 0,5%

· Η παροχή μίας εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα 67 ηλικιακά έτη με 15 έτη ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, η οποία δεν θα ταυτίζεται με την κατώτατη σύνταξη

· Η αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης από νέους έμμεσους φόρους.

Διαφωνούν με τους θεσμούς για τα ποσοστά των συντάξιμων αποδοχών
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές έχουν εκφράσει τις γενικές διαφωνίες τους σε όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Όπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, "οι αποκλίσεις στα προτεινόμενα ποσοστά των συντάξιμων αποδοχών είναι σημαντικές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς". Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μιας και –σύμφωνα με τον ίδιο- το ασφαλιστικό θα αποτελέσει μέρος της πρώτης αξιολόγησης.
 
Προκειμένου να σπάσουν οι …" πάγοι" των θεσμών, από αύριο, σύμφωνα, με πληροφορίες του Capital.gr, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, προγραμματίζει επίσκεψη στο Βερολίνο για να συναντήσει τη Γερμανίδα Υπ. Εργασίας και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κ. Άντρεα Νάλες.

Η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη
Εξάλλου, ο Υπ. Εργασίας, στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως:
· Η εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη.

· Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά.

· Θα υπάρχει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης
· Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.
· "Η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος".

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η μείωση στα μερίσματα των συνταξιούχων κατά 30-40% και η μείωση των εφάπαξ κατά 8-10%.

Ποιοι είναι οι τρεις άξονες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η κυβερνητική πρόταση κινείται σε τρεις άξονες:

1. "Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα".

2. "Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος".

3. "Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο".
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ